HKS napisao:Audi ima neke razlike, dok je to ovde na isti šablon:
Pa zato je Audi, a ne Skoda Ne cude me nikakvi kompromisi kod Seata i Skode, stavise mislim da neke stvari u dizajnu namerno promase da ne bi pravili konkurenciju VWu i Audiju.
Ne, već limitiranje mogućnosti škode i namerno poružnjivanje. Mislim da je Škoda odlično pozicionirana i tačno se zna šta treba i kako treba. Neke opcije se ne daju ne da se ne bi ugrozio vw (jer realno, ako je poboljšaju poboljšaće je u odnosu na svu konkurenciju a profit ostaje u okviru grupacije svakako) i da su škoda automobili odlični za tu cenu koju nude.
Nema to veze što se neko tripuje kao ne sme da ugrozi nekoga, već jednostavno nije dovoljno jak brend i to je to. Napravio je i vw phaetona i bio bolji od A8 i S klase po testovima pa su mogli samo da se slikaju. To je neka moja poenta. Škoda da se napravi da bude unutra kao vw i da košta kao vw ne bi se prodavala dobro jer nema brend kao vw. To što je ljubitelja automobila ukupno 0,2% populacije ne znači mnogo kompaniji jer većina kupaca ne zna ni koji je ni zašto je bolji i za iste pare će uzeti bolji brend, milion puta dokazano do sada.
Škoda i jeste unutra kao VW, a ni detalji spolja ne zaostaju, štaviše. Cena je takođe upitan faktor, jer nije bitno jeftinija od VW, pa opet ima ozbiljan priraštaj prodaje.
Što se mene lično tiče, oni su jedan veoma zanimljiv fenomen na tržištu, a donose ogroman profit matičnoj kompaniji. Što je najvažnije, uspevaju uz sva ograničenja koja su im postavljena da naprave auto sasvim dostojan i VW značke, bez pardona.
Pa meni su npr vise puta napomenuli u prestavnistvu skode da skoda po definiciji ne bi smela da bude bolja od vw. I to sa vise razlicitih strana. E sada, mislim da oni nikada sebe ne bi spustali ako nije bar delimicno tako. Da li je to urbana legenda ili realnost ko zna, ali ako pogledas specifikacije za npr prigusenje od buke ili opsti kvalitet enterijera u istoj klasi vide se razlike...
Uopste cela vw grupacija je bila drastic plastic do skora, ali napreduju...
Svuda beleže porast, ja mislim oko 10% u proseku u odnosu na prošlu godinu. U nekim državama imaju rast od preko 100%, npr u Egiptu 400%, u Turskoj 120%, u Izraelu 90%, u Kini prodaju po 30.000 automobila mesečno i rastu po 5% mesečno. Januar 2015. je bio najbolji januar u istoriji sa 90.000 prodatih vozila ukupno i rastom od 7.5% u odnosu na januar 2014.
Superba Mk.1 i Mk.2 je prodato oko 750.000 komada.
Ali zasto bi se pominjala Skoda u kontekstu nekog pokusaja premijuma ili nesto slicno?
IMaju "svoju klasu", uz Opel, Ford, Peugeot... I odlicno plivaju u tome.
Mogu da budu vrhunska zamena za VW ili Audi ljudima koji nemaju pare za isti, ili jednostavno ne pate od znacke a zele jaci motor ili jacu opremu za iste pare, uz taj neki kvalitet.
One price da su delovi I klase za Audi, a III za Skodu meni ne piju vodu.
xyz puta sam gledao rasturanje enterijera Superba recimo, i na konstrukciji sedista su utisnuti VW/Audi/Skoda zigovi, a cak se u starijim verzijama desavalo da nema cak ni Skodinog znaka.
Skoda tesko da moze da pukne. Oni dobijaju razvijene platforme, motore, menjace, elektroniku, samo treba sve to upakovati u "novo" pakovanje i zadrzati sto vise istih delova, kako bi se smanjili dodatno troskovi proizvodnje...