Koliko brzo se zagreva motor na vašem automobilu?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Koliko brzo se zagreva motor na vašem automobilu?

Post od dragvorl »

Zato sto je neko u razvoju tako rekao, to ne znaci apsolutno nista. Cak i kada stoji tako zakucano temperatura moze malo da varira. Kod mene je malo preko pola.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Meni stoji tako,malo ispod 90 od kad sam menjao termostat.

t
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja koliko videh Kia nije mrdnula termometar 4 min. Podigla je tek kada kada je izasla na AP i popela se na 130 kmh. Ja ne sporim da se za dizela brzo greje, mada tome doprinosi najvise ovaj AP. Mislim da se normalnom voznjom van AP ne bi popela na 90C za manje od 10 min.

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Evo kako je kod mene. Jedva sam slikao, ali vidi se. Auto stoji napolju i nije paljen 4 dana. Za 7 minuta lagane gradske vožnje na -5 je na radnoj temperaturi. Ovo je pozicija kazaljke na svakoj Hondi kad se postigne radna temp. Mrdne li u vožnji, znači da nešto nije u redu. Mislim da mi se potpuno isto zagrevao i Civic. Obrtaji su za ovo vreme samo 2 puta prešli 2500rpm. Da sam izašao van grada, bio bi potpuno zagrejan za bar 2 minuta manje, ali ja nikad ne silujem hladan auto, više volim da ga poštedim stresa hladnog starta.
Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Podigla je tek kada kada je izasla na AP i popela se na 130 kmh. Ja ne sporim da se za dizela brzo greje, mada tome doprinosi najvise ovaj AP.
Pa da.
Malo opterecenje motora, malo KS (kW) i time malo toplote. Kreni stani voznja, puno lera.
Normalno opterecenje motora kao sto je primer Kie gde se stalno vozi, puno KS i puno toplote.

Sve je to normalno i ocekivano, prica je vise o razlici ponasanja razlicitih modela pri slicnim uslovima. Koliko je to moguce da su slicni jer svaka voznje je ritam za sebe.

Postoje modeli auta koji se sporije zagrevaju, izlazak na autoput i kod njih ne ubrzava proces do te mere da se skrati na nekoliko minuta. Prosto nisu konstruisani toliko dobro za minuse, da tako kazem.

Ruske Lade su imale male, slabasne motore pa su ipak imale brzo zagrevanje motora i odlicno grejanje.
Dovoljno je 1000metara i vec krece kazaljka.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jest ruske lade se brzo zagreju al zato se brzo i pregreju :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

:mrgreen:

Mene je to svojevremeno naučio jedan matori taksista, vozio je 123-ku i bio u fazonu: "Sine, ako hoćeš da se ugreješ u taksiju, zaustavi Ladu."
Širim haos!
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Ja danas gledao na Pežou (1.6 HDi od 90 ks). Prvih 7-8 minuta bila tipična kreni-stani vožnja sa 1 minut gašnjem (otišao do prodavnice na brzinu). Otprilike treba 4 minuta da počne da duva mlako, a posle nekih 8 minuta počne stvarno da duva vruće i tad otprilike izađe iz belog polja kazaljka. Do pune radne temp je trebalo 15 minuta, ali je situaciju ubrzalo to što sam tad već uveliko bio na otvorenom i vozio 90 km/h.

Ono što je najveći problem ovog auta zimi, jeste što mi se noge smrzavaju. Bukvalno smrzavaju i posle pola sata vožnje. Duvaljke su usmerene više na listove nego na noge, i pošto uglavnom nosim lakšu obuću, smrzavam se.

Na Laguni 1.9 dci sam uživao koliko dobro greje celu kabinu, iako vazduh nikad nije bio suviše vreo, a od ovog auta pizdim. Duva vreo vazduh, ali tamo gde ne treba. Držiš levu nogu na onom odmorištu, i otprilike se pretvori u ledenicu a u kabini vrućina. Koliko to nema veze s mozgom...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Izgleda da smo se složili da je opterećenje motora najbitnije za brzinu postizanja temperature koja počinje da greje kabinu. Što sabiji motor, to bolje...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U sitnicama se ogleda najveća razlika među klasama. Na kolima više klase su se potrudili i grejanje i hlađenje da isprojektuju da bude prijatno i dobro raspoređeno u kabini. Ne može automobil da se meri samo cenom, performansama i metrima lima, što ljudi često potežu kao jedine argumente.

Kada kupiš jeftiniji auto pomiriš se sa time da je mnogo elemanata na minimumu ispunjenja osnovnih funkcionalnosti.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Moj minimalni Punto razbija tvoju iznadprosečnu 159-ku. :D
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Ford Focus 1.6L benzinac, jutros:
- cele noći je stajao napolju od -7 do -9,
- upaljen i izvežen iz dvorišta,
- gažen do max. 2.3-2.5K obrtaja (od 1. do 4. brzine)
- pređeno nekih 2 km. sa 70% na 50 km/h, ostalo 25-30 km/h
- zaustavljanja do 0 km. pa ubrzanje, ukupno 2x.
- utrošeno vreme nešto više od 3 min. (9:34 do 9:37)
- na kraju dostignuta temp. rashladne tečn. od 90C
- vopao vazduh počeo da duva posle ~2 min., vruć vazduh posle ~3 min.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Samo da znaš, od 50 stepeni rashladne tečnosti Focus 1.6 16v pokazuje da je kazaljka na polovini
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Realno to mi nije uopšte bitan podatak, jer sigurno neću da ga gazim čim vidim da je 90C (taman posla).
To sam čisto naveo u kontekstu ove teme. Meni je važno da auto počne brzo da greje.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Markoni napisao:Ja koliko videh Kia nije mrdnula termometar 4 min. Podigla je tek kada kada je izasla na AP i popela se na 130 kmh. Ja ne sporim da se za dizela brzo greje, mada tome doprinosi najvise ovaj AP. Mislim da se normalnom voznjom van AP ne bi popela na 90C za manje od 10 min.

Tapatalk Post
Kao što sam i rekao da se na autoputu poveća temperatura. Ništa nisam lagao kao što drugi tvrde. S tim što sam prošli put čekao duže u mestu da bih očistio sa strane i temp.je došla ranije na maksimalni podeok i grejanje je bilo normalno.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori