Kružni tokovi

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Novi Sad

Post od Floyd »

Pa drze se ljudi zakona koji im kaze da nisu duzni da propuste ove sto se ukljucuju pa kad ih neko isprepada i nanize im sve po spisku onda su drugi agresivni.

Tako jedan drugar isao odavde u Pariz i ja mu lepo kazem da na periferiku (autoput oko Pariza) treba da ostavlja mesto motoristima da prolaze i to po nepisanom pravilu izmedju 3. i 4. trake. U 4. vozis sto vise levo dok u 3. maksimalno desno.
Kaze on da to po zakonu nije duzan pa je popio cizmu po sred vrata od motoriste (mada obicno lome retrovizore) ;)
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Postovanje nekih glupih pravila i meni ide na zivac. Najcesce me iznervira paralelna voznja sporaca od 50kmh bulevarom ili stajanje na semaforu na uslovno desno Slika Jednostavno se treba ponasati logicno i u skladu sa situacijom, i to ce poboljsati fluidnost i smanjiti guzve pre nego striktno ponasanje u skladu nekih pravila koja zapravo prave vecu guzvu i izazivaju nerovzu medju vozacima.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Laki021 napisao:
Scuderia napisao:
Laki021 napisao:Obratite paznju na post 4 :

http://cbc.rs/showthread.php/27807-Prav ... uznom-toku

Da li je ovo situacija o kojoj pricamo?

Ispravka, fokusirajte se na sesti posto :)
Ne. Situacija o kojoj sam ja pricao je kada ima vise traka i na putu na koji izlazis, tj. ova

Slika

Samo me zanima ko bi platio kaznu ukoliko dodje do sudara u kojem je zuti auto nastavio da kruzi, a ovaj drugi isao istom putanjom kao na slici.

To apsolutno ne menja pricu, poenta je ista, a kaznu bi platio onaj iz unutrasnjeg kruga.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
E pa nece da bude...bas zbog takvih situacija i postoji pravilo po kome se spoljna traka koristi samo za prva dva izlaza.
Onaj koji se vrti u spoljnoj traci svesno ugrozava ostale ucesnike u saobracaju i ne verujem da ce mu bilo koji zakon reci :klanjamse: za takvo ponasanje.

Iz dosadasnje diskusije zakljucujem da smo mi koji koristimo unutrasnju traku, zapravo budale a jos vece budale su one koji su je napravili.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Takodje se brza, leva traka na putu kojim se nastavlja kada se izadje iz kt-a potpuno iskljucuje iz price i ispada nepotrebna.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Kružni tokovi - diskusija

Post od Geza »

Pogledajte prve postove u temi.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Floyd napisao:E pa nece da bude...bas zbog takvih situacija i postoji pravilo po kome se spoljna traka koristi samo za prva dva izlaza.

Koje pravilo? Gde postoji to pravilo u zakonu?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ovde je izneta gomila nepisanih pravila ponasanja na putu, a koji nemaju veze sa zakonom. Zato kada neko sa strane ode negde, npr. u taj pariz, on ne zna da se ponasa na nekom putu, pa mu svi sviraju i svi ga mrze. Sto opet nije ok. Ali da se vratimo na pricu o kruznom toku.
Zakon kaze manje vise onako kako smo laki i ja napisali. Medjutim nenormalno je raditi krugove po spoljnem krugu, ali moras biti spreman i na takve stvari. Znaci znaj zakon i postuj ga, ali znaj i nepisana pravila pa postuj i njih, ukoliko su u skladu sa zakonom, naravno :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U inostranstvu taj znak stoji pre ulaza na kružni tok ali mislim da je to više preporuka nego obavezujuće pravilo i da onaj iz unutrašnje mora da vodi računa da ne iseče onog iz spoljne jer bi verovatno bio kriv. Mada nije isključeno da oni imaju po neki dodatni član u zakonu koji definiše kružni tok i ovo pravilo. Možda ispada kao ono kad na klasičnoj raskrsnici imate koja traka je za pravo a koja za levo a koja za desno ali kao što rekoh nisam siguran da je to obavezujuće.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Koje pravilo? Gde postoji to pravilo u zakonu?
Nemogu sad da pretrazujem i tumacim ZOBS ali to su pravila koja te uce u skoli i koja se primenjuju svuda u svetu.
Ja sam tri puta (B, C pa opet B) polagao voznju i to vrlo dobro znam :D
Ja jos nisam video da u velikim gradovima sa gustim saobracajem neko koristi spoljnu traku za 3 ili 4 izlaz...ovde ima takvih indijanaca ali su retki.

Pogledajte i ovaj link cisto zbog slike a tekst i naslov mozete da zanemariate jer ne bih da ispadne da prozivam novosadjane...mada su tekst napisale vase novine ;)

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Novosa ... -toka.html
Poslednja izmena od Floyd u 01 Nov 2012, 10:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Laki021 napisao:Sam kruzni tok je put a ne raskrsnica. Svaki krak kruznog toka tj ulaz je raskrsnica za sebe.
E pa nije. Ti si ulaskom u kružni tok ušao u raskrsnicu, a ne na put. Na put se uključuješ izlaskom iz kružnog toka, tj. raskrsnice.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

I ja mislim da je tako :)
Kad bi kruzni tok bio obican put neko bi mogao iz dosade da se vrti ceo dan u njemu i tako napravi totalnu pometnuju a da pri tom sve bude po zakonu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Kružni tokovi - diskusija

Post od Saša »

Pa i može ako hoće, ko da mu zabrani, he, he... :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Mog bivseg kolegu, starijeg coveka, pandur izvlacio iz kruznog na Slaviji kad je primetio da se ovaj vrti u krug.
Ovaj dobio neki prekid a imao je fazon da se u momentima izgubi
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Bojim se da je topic poceo da funkcionise malo po principu babe, tj sto je babi milo to joj se i snilo :)
Odnosno, poceli ste da izmisljate pravila koja ne postoje. Npr, gde vam u zakonu iko brani da se vrtite po 10 krugova po kruznom toku? Da li negde pise maksimalno 2 kruga? Ne pise, dakle takvo pravilo ne postoji, i policajac vam ne moze naplatiti kaznu ako obrnete 5 krugova. Isto tako ne postoje ni mnoga pravila koja su ovde pominjana, jer zapravo nisu pravila vec samo saveti i deo normalnog ponasanja.

Zasto se onda tako uci po auto skolama i dele flayeri i sl ako to nije obavezno po zakonu? Pa mislim da je to slicno kao sto vas u osnovnoj skoli uce lepom ponasanju, kako se svakom treba lepo i kulturno javiti i sl. Ovo je normalno ponasanje, i 99% ljudi se ponasa u skladu sa tim, ali sa druge strane to nije obavezno, odnosno nije zakonom propisano, tako da i ako ti se neko ne javi na ulici to znaci samo da je seljak, ali ne i da je napravio neki prekrsaj i da ce odgovarati za to.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja sam sinoć oko 18h prošao kroz kružni na Slaviji. Koje je ono ludilo tamo. Pritom, saobraćajci regulišu, a svi se guraju pa ko koga zajebe. Migavac je misaona imenica. Da se pusti autobus ili tramvaj isto nikom ne pada na pamet, osim ako vozač istog ne krene na silu, po cenu da odvali njih nekoliko. Još u onom sumraku, ne vidim dobro ni da sam sam na putu, a kamoli kad je 10 vozila okolo i svako bira neku svoju putanju.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori