Mnogo pisem u detalje i kapiram da ljudima dosadi ili promakne nesto.
Na benzinu radi bez problema, vozio sam jedan deo na autoputu Ni-BG bas sad za vikend gde sam namerno prebacio na benzin pri ulazu u Bg, kada idu oni cuveni usponi bas iz razloga da prodjem razne rezime voznje. Kroz Bg kada su bile guzve sam takodje vozio, onda i kroz NS i nisam osetio nikakvu razliku.
Auto je 2011., Tartarini TNG naknadno ugradjen u Bg-u 2013. u Tartarini Centrali kod nas jer su tada jedino oni imali licencu za tako nesto, imam servisne knjizice kako za plin tako i fabricku i pratio sam koje godine je koliko prelazio jer je redovno servisiran dok je bio u garanciji naravno, posle redje, ali opet odrzavan. Presao je 167000 km do sada.
Ono sto ja mislim da ne tripujem vec se primecuje da makar za nijansu manje snage ima na plinu od dana kad sam ga kupio, sto primecujem najvise pri kreni-stani voznjama usled guzvi po gradu, jer tada na plinu imam osecaj da se vise gusi nego na benzinu, a dodatno i da recimo treba vise gasa na plinu pri prebacivanju u visi stepen prenosa kako bi to islo glatko, jer recimo iz prve u drugu na plinu treba vise gasa nego na benzinu inace pocne da se trese kao da hoce da se ugasi. Takodje je potrebno nesto duze drzati kvacilo pri promeni brzine kada se vozi na plinu kako se prebacivanje brzine ne bi uopste osetilo vec sve islo smooth. Na benzinu definitivno moze isto to sa manje kvacila da se postigne.
Verovatno nije sve podeseno kako valja, mada me naravno majstori ubedjuju u suprotno, a mozda je sve vreme i bio problem sa diznama koje su od ponedeljka ociscene i video sam i sam koliko su bile prljave, jedna gotovo skroz neprohodna jer kada je majstor preko softvera testirao prohodnost i dizne jednu po jednu, za preostale 3 kada se iskljuce pojedinacno, motor naravno izgubi snagu i to se jasno cuje, a ova sto je bila jedva prohodna kad se iskljuci tada prakticno nema razlike u ponasanju motora, tako da on prakticno sve vreme radi sa ovom gotovo nepropusnom diznom i zato se verovatno i osecala ta razlika u voznji na plinu ili je to definitivno bio jedan od razloga, a pokusavam da utvrdim da li ima jos neki dodatni.
@Uroš S. Bas sam hteo u ponedeljak ovo da odradim, ali je majstor pregledao sve 4 svecice i rekao da su u odlicnom stanju i da sa njima ima jos dosta km da se predje iako su stavljene pre 2 god. po racunima koje imam od prethodnog vlasnika. Ne verujem da ih ne bi zamenio da ne treba jer je bas komentarisao kako ce naruciti svecice isti dan ukoliko je do njih.
Hvala na savetima ljudi koji prate, @ljubitelj-u i za pojasnjenje cak i toga da se razlikuju smese TNG-a leti i zimi, mada ja ovako bas nemam poverenja u nasa goriva u smislu da mislim da su bas ono beton liga sto se tice kvaliteta. Do sada sam tocio na NIS-ovim, a u povratku iz NS-a na MOL-ovoj pumpi jer mi je bila usput i rekoh ajd da promenim malo TNG etiketu

.
Svakako u petak zdravlje Boze idem kod majstora i tu cemo da rezimiramo situaciju:
- da li se varijacije broja obrtaja u leru i dalje javljaju posle drugog ili treceg paljenja auta sto juce prvi put od stelovanja nije bio problem, a kasnije idem da izvozim jos 20-ak km pre posla. Kod mene se ponasao ovako motor pri prvom paljenju - ide u visoke obrtaje samo u tom slucaju, znaci ode u 1500 i tako drzi neko vreme, ali tipa 20-ak sekundi i onda spusti u normalnih 700-800 recimo i to odrzava. Ovih prvih 1500 obrtaja koje drzi su mi cudni skroz.
Nakon drugog ili treceg paljenja sam imao problem koji sam opisivao na temi, tada su obrtaji nekad varirali, ali tipa pri drugom paljenju mi ode na 1200 recimo, padne na 700, podigne se na 1000 i padne na 700-800 i tako nadalje drzi i vise nema varijacija. Kao da motor na pocetku tako "dise" pri drugom i kasnijim paljenjima, ali ne uvek naravno, ssmo hvatam ove slucajeve.
- teracu ga da proveri i bombine posebno
- videcemo sta je sa crvenom lampicom koja se od kupovine nikada nije javljala do sada i da li je do razdesenog plovka jer je mozda i tocenje na MOL-ovoj pumpi napravilo neki metez zbog razlike u pritiscima - ovo sad samo nagadjam jer se na drugoj temi pominje ovako nesto, ali je mozda i celokupna konfiguracija TNG sistema od nule uticala na tako nesto jer ko zna kada je to zadnji put ovako detaljno odradjeno kao u ponedeljak
- jos jednom cu da mu opisem ovo sto sam pisao gore ako postoji i dalje razlika u voznji na benzinu i plinu i da se "osecalo" da na benzinu ima za nijansu vise snage i da recimo kvacilo duze moram da pustam pri promeni brzine na plinu i da uvek treba nesto vise gasa kada se vozi sporije i kada su kreni-stani situacije da se motor ne bi tresao pri malo obrtaja, tj. da se ne bi ugasio kad se mili, a u drugoj sam recimo ili se iz prve nakon stajanja u guzvi ukljucujem u kruzni tok itd.
Sent from my M2101K6G using Tapatalk