Ford Fiesta ili nesto trece?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
pilgrim011
Reactions:
Pridružio se: 29 Nov 2021, 11:56

Re: Ford Fiesta ili nesto trece?

Post od pilgrim011 »

Hvala na odgovoru.
shandu90 napisao: 14 Dec 2021, 16:51 jer je corsa malo bucka.
Ovo baš nisam razumeo - misliš buckasta je = teška? Ako je to, zato sam i mislio da uzmem 1.4 verziju - taman je malo jača i kapiram bolji izbor za kombinaciju grad/otvoreni put, ima 10ks više, a potrošnja praktično ista.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Zato i kazem, probaj ako mozes posto 5ks (izmedju 1.2 i 1.4) nije neka wow razlika. Mislim da bi joj bolje legao 1.3 dizel nego neki benzinac.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

"Korsa D" je načelno prepakovani "Grande Punto" - ja bih tu "Fiatu" dao prednost.

Ja sam imao sličan izbor za oko 3,000 evra pre par godina i tada sam se fokusirao pretežno na dva modela:

- "Fiat Punto 2", 1,2, 8v, sa klimom, bez serva. Za taj novac se stvarno mogao naći vrlo dobro očuvan, a takav ima ubedljivo najnižu realnu cenu korišćenja. Motor trajan, jeftin za održavanje, ekonomičan (oko 6,5 L/100 km) i živahan, auto se lepo vozi, karoserija laka i pristojno leži, kočnice nagažene u potpunosti bi mogle biti bolje ali u startu hvataju kako treba. Nisam ga uzeo jer nisam našao takav primerak koji nema elektro-servo volana, a "Puntov" je stvarno prelak i meni bez ikakvog osećaja; verovatno bi se u siti-modu mogao okrenuti oštrijim pogledom.

- "Ford Fiesta" (po engleski mk6) sa bilo kojim benzincem izuzev 1,25 8v i "Kenta" - mislio sam kako je prvi preslab, drugi premator. Sve je mrvicu skuplje i slabije nego kod "Punta 2" izuzev ogibljenja koje je nijansu bolje i hidrauličnog serva (jedina opcija) koji je fantastičan u odnosu na "Fiatov". Ipak, auto mi je lep, enterijer definitivno jeste za ocenu više, pokazao mi se kao vrlo dobar. Čak je i vrlo zanimljiv za vožnju za ovaj segment. Troši minimalno 5,5 L/100 km na otvorenom, oko 6,5 na autoputu (oko 130) a u gradu 9 - konkretno malo manje od toga u Nišu, tik ispod 10 u Kruševcu; neki prosek je 1L iznad "Punta", ali sa većim amplitudama. Moram da pomenem da je auto težak (1200 kg) a da ja ne vozim brzo ali nekako hitro. Mada, u nekim režimima manje troši kada se nagazi. :)

Neki treći bi mi došao tada u obzir samo u sličaju vanserijske ponude, pošto su mi se ova dva iskristalisala kao ukupno najjeftinija za korišćenje, međutim tada su ti drugi ili znatno probijali budžet ili su bili u slabijem stanju, a ja sam sitničav, gledam da sve bude i ispravno i uredno, uvek idem na najkvalitetnije delove... kapiraš.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

NIsam bas siguran da je Corsa D prepakovani Grande Punto, osim glavcina tockova i mozda nesto oko trapa ne znam sta im je jos zajednicko? dobro i 1.3 mjet motor ali benzinci nisu.
Po meni je grande bolji, komforniji i lepsi auto, mada ovo zadnje je stvar ukusa.
pilgrim011
Reactions:

Post od pilgrim011 »

@motorista, aha, super, razumeo sve, osim koju si na kraju Fiestu uzeo, 1,4 pretpostavljam? Evo da otkrijem tajnu zašto ne bih Punta ovog puta - stvarno je prilično pouzdan, sigurno najjeftiniji za servisiranje itd., ali toliko te sitnice počinju da me nerviraju, poput propadanja enterijera, stalno nešto zvecka, krči, ulazi voda u zadnja svetla (ovo rešavam sam)... Nekako mislim da je to generalna mana Fiat automobila, a hteo bih sada nešto što je relativno slično po cenama održavanja, ali malo boljeg kvaliteta izrade. Npr. Corsa 1.2 2008 koju sam malo vozio, a često se vozio istom, deluje veoma dobro iznutra, daleko očuvanije od par Puntića sličnog godišta koje sam čekirao. Ništa ne zveči, ne lupa - ove stvari deluju smešno možda, ali dosta puta sam na ivici nerava jer se čuje nešto i mislim da će auto stati negde, pa bih malo stress-free iskustvo sada, makar što se toga tiče. Corsa i Fiesta su verovatno 20% skuplji npr. za mali servis, ali mi je stvarno zanemarljivo hoću li dati 7.000 ili 9.000 dinara, ako dobijam i taj neki duševni mir koji mi fali sa Puntom. :mrgreen: Da ne grešim dušu, nikad nije stao Puntilak. :cool!:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ti pricas o obicnom puntu ako se ne varam a pominjali smo grande, to je ipak drasticna razlika
pilgrim011
Reactions:

Post od pilgrim011 »

Da, svestan sam, cenim da je Grande Punto kvalitetnije napravljen, ali bih ga ipak preskočio i samo uzeo sledeću najbolju stvar koja nije Fiat (to bi bio jedini iracionalni deo moje odluke, može se reći - non Fiat). Trenutno deluje da bi to mogla biti Fiesta ili Corsa, kako sam već naveo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Fiesta mk6 nije bolja od grande punta ni u jednom segmentu, imam je upravo u dvoristu kao i grande, nisu za poredjenjem, da ne navodim sta sve.
Fiesta mk7 je lep auto, moderan i spolja i unutra, ne znam kakav je u voznji i generalno, meni se svidja taj auto ali ne verujem da bih ga kupio.
Corsu D nisam imao prilike da vozim, a sam auto mi se ne svidja ni spolja ni unutra, drugar je recimo imao nju pa kupio grande, kaze grande bolji.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Mozes razmotriti i reno klio mk3. I njega cesto vozim (auto od devojke) i posto sam prevalio s njim bar 2000km, stekao sam utisak da je udobniji od corse iako ima 3 vrata a corsa 5. Motor benzin je kilav, za grad stvoren. Peta brzina mu je bas dugacka i da nema tempomat, ne bi mogao vise od 80kmh voziti jer snage nema. Ima dosta uvoznih iz italije, sa dobrom opremom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Clio je ok auto ali njihovi motori su mi tromi, traze obrtaje, nekako me zamaraju 1.6 je tu najbolji izbor kod atmo ili 1.2 turbo.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

OMP napisao: 14 Dec 2021, 19:29 NIsam bas siguran da je Corsa D prepakovani Grande Punto, osim glavcina tockova i mozda nesto oko trapa ne znam sta im je jos zajednicko? dobro i 1.3 mjet motor ali benzinci nisu.
Po meni je grande bolji, komforniji i lepsi auto, mada ovo zadnje je stvar ukusa.
Da, glavčine su "Opelove" kod oba. Ostatak platforme je "Fiatov" u svim literacijama ("Grande Punto", "Punto Evo", "Punto" - "Grande" bez Grande - "Korsa D" i "Korsa E").

I meni je "Fiat" više po ukusu.
pilgrim011 napisao: 14 Dec 2021, 20:12 @motorista, aha, super, razumeo sve, osim koju si na kraju Fiestu uzeo, 1,4 pretpostavljam?
1,25, 16v, mk6, 2006. Ko može da bira preporučio bih 1,6, ali - naravno - sve su ređe u nekom baš dobrom stanju.
pilgrim011 napisao: 14 Dec 2021, 20:12ali toliko te sitnice počinju da me nerviraju
Nerviraće te sitnice i kod drugih ;) Nizak pojas i u najvišem položaju, automatika brisača ima neku svoju logiku, motor manje živ od "Fiatovog" kako ga okreneš, pri startovanju je potrebna sekunda previše (ne mislim na verglanje), serijska dizalica kvaliteta da zadovolji formu... sitnice, ali... Sa druge strane, i subjektivno i objektivno sam zadovoljan, a i taj Fiatov servo nije za mene (a opet baš se on sviđa drugaru i sada kuka na "Megan 3", recimo). Probaj auto obavezno pošto je baš mnogo toga i do ukusa.

Imaj u vidu da razlike u održavanju nisu baš male ponekad. Poznanik ima "Merivu A" (1,6 "Tvinport") i gleda mak na konac koliko i ja; mene su mali i veliki servis sa originalnim delovima koštali tipa 360, njega 630 evra - doduše, 130 je otišlo na vađenje i vraćanje motora, pošto su neki delovi neprilazni.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

A zaboravljeni AS, Astra G klassik?
Mi imamo dve uzete nove, 2007 i 2009g.

Dizel 1.7 je oko 170.000km, crkao jednom hladnjak klime, i remontovan alternator.
Auto je kao nov, nikad nista nije zezalo.

Druga 1.6 twinport 120k, kidise kako dobro vuce, ona je vise ofucana, ali crkla jednom vodena pumpa i jednom dis modul.

Servis, na benzinki, zadnji ulje i filter zamenio za 2800rsd.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Astra G je odlican auto ali ja taj auto nisam nikad mogao da smislim u svim izvedbama, eventualno bertone kupe i kabrio ali kazem eventualno u nekoj kombinaciji opreme i boje mi moze biti simpa ali generalno jako dosadan auto i spolja a posebno unutra, nije mi ni H bog zna sta ali opet lepsa dosta. Astra F mi je recimo uvek bila simpa model, restyling u hecbek varijanti, ne znam zasto ali i danas mi je simpaticna kad vidim neku lepo ocuvanu ali su retke takve.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Ako ubode dobru astricu, navozace se ihahaj. Opelova golf dvica, po meni.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

motorista napisao: 15 Dec 2021, 03:21

1,25, 16v, mk6, 2006. Ko može da bira preporučio bih 1,6, ali - naravno - sve su ređe u nekom baš dobrom stanju.

Zar nije to najgori motor u fiesti?
To bi trebalo da je fordov motor za razliku od 1.4 koji je i u mazdu 2 isao, njega je valjda razvijala mazda ili jamaha u saradnji sa fordom. Drugar vozi vec treceg forda i odrzava kod Dragomira u Pinosavi, kad je kupovao tu fiestu pre 7-8 godina Dragomir mu rekao samo 1.4 ili event 1.6, evo i danas se vozi taj auto uz redovno odrzavanje bez ikakvih problema. Ja sam imao par tih fiesti za prodaju i mahom kupci traze bas taj 1.4 i pitaju jel nije 1.3 (taj 1.25 se vodi kao 1.3)
Odgovori