Zanimljivi novinski i drugi članci
Re: Zanimljivi novinski i drugi članci
Zašto kada kupiš komp (desktop-laptop) sa instaliranim Windowsom, ne dobiješ instalacioni disk?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Pre 11 godina je bila akcija za sve fakultete na državnim univerzitetima, davali su besplatni Windows i dobijao se disk za svaki kompjuter. Mada se uz volume licence u principu dobija samo jedan disk + odgovarajući broj serijskih brojeva. Sve zavisi od slučaja do slučaja i od dogovora. A uz pojedinačne kompjutere za prodaju fizičkim licima bi trebalo da ide disk, ja sam bar mislio da ide?
Ђенерал Јанковић
Ne dobiješ zato što ti ne treba. Imaš onu nalepnicu preko koje aktiviraš windows sa SN i to je to. Možeš uzeti bilo kakvu kopiju, skinuti sa neta, bilo šta. Kada instaliraš, aktiviraš sa tim i vozi dalje.Geza napisao:Zašto kada kupiš komp (desktop-laptop) sa instaliranim Windowsom, ne dobiješ instalacioni disk?
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Upravo tako.
Što se tiče Linux vs Windows, baš sam pre neki dan razgovarao o tome sa dva čoveka iz struke čije mišljenje veoma cenim i koji godinama rade najviši nivo administracije u velikim firmama, čak i u jednoj velikoj i bitnoj državnoj ustanovi. Isto tako, neko se setio da uvede Linux da bi smanjio troškove, pa smo počeli priču na tu temu.
Zaključak je da je Linux ušteda na kratko vreme, dok dugoročno gledano košta više i novca i vremena. Problem je podrška, koja maltene ne postoji u Srbiji. Teško se nalazi i sposoban Linux administrator, a kamoli sad još gomilu korisnika prebaciti na nešto novo. Mi smo pre par godina na nekim mašinama instalirali Open Office pa i dan danas imamo probleme iako je on kompatibilan sa MS Office paketom, ali večito neki problemi. Korisnici su teški kad je i najmanja promena u pitanju, a pogotovo kad ta promena donese probleme i otežava im rad, umesto da im olakša.
Nemamo mi dovoljan broj sposobnih ljudi da bi to sproveli u delo (bez namere da vređam ljude koji se bave time).
Što se tiče Linux vs Windows, baš sam pre neki dan razgovarao o tome sa dva čoveka iz struke čije mišljenje veoma cenim i koji godinama rade najviši nivo administracije u velikim firmama, čak i u jednoj velikoj i bitnoj državnoj ustanovi. Isto tako, neko se setio da uvede Linux da bi smanjio troškove, pa smo počeli priču na tu temu.
Zaključak je da je Linux ušteda na kratko vreme, dok dugoročno gledano košta više i novca i vremena. Problem je podrška, koja maltene ne postoji u Srbiji. Teško se nalazi i sposoban Linux administrator, a kamoli sad još gomilu korisnika prebaciti na nešto novo. Mi smo pre par godina na nekim mašinama instalirali Open Office pa i dan danas imamo probleme iako je on kompatibilan sa MS Office paketom, ali večito neki problemi. Korisnici su teški kad je i najmanja promena u pitanju, a pogotovo kad ta promena donese probleme i otežava im rad, umesto da im olakša.
Nemamo mi dovoljan broj sposobnih ljudi da bi to sproveli u delo (bez namere da vređam ljude koji se bave time).
Posetite www.garaza.rs !
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Kao što rekoh: "Skuplja dara nego mera"
To ne znači da je Windows Bog, naprotiv, ali forsirat nekakve migracije po svaku cenu obično se obiju o glavu i to obično ljudima koji negde rade IT, a ne pametnjakovićima koji nešto tako smisle. Da bi se takav prelazak uradio mora se ne 3, nego 5 puta "premeriti" pre nego što se "seče".
To ne znači da je Windows Bog, naprotiv, ali forsirat nekakve migracije po svaku cenu obično se obiju o glavu i to obično ljudima koji negde rade IT, a ne pametnjakovićima koji nešto tako smisle. Da bi se takav prelazak uradio mora se ne 3, nego 5 puta "premeriti" pre nego što se "seče".
Širim haos!
Ili seći više puta 
Ja prelazim na linuks, a vlada kako hoće

Ja prelazim na linuks, a vlada kako hoće

- methane.master

Ontopic:
Lovce na oluje ubio tornado u Oklahomi
Tri naučnika poginula su u SAD, dok su išli za tornadom koji je prošle nedelje zahvatio državu Oklahoma, javljaju danas mediji.
U petak su poginuli Tim Samaras, njegov sin Pol i Karl Jang dok su pokušavali da prate jednu od najjačih oluja koja je ikada zahvatila Oklahomu, kako bi u naučne svrhe došli do novih otkrića o njoj.
Na snimicima, koje je objavila televizija Si-En-En (CNN), vidi se vozilo koje je do te mere uništeno da ga nije moguće prepoznati.
Samaras je bio jedan od najpoznatijijh pratilaca oluje, čemu je bio posvećen 20 godina, a jednom je ispričao da je proučavanjem uragana i tornada poželeo da se bavi pošto je pročitao knjigu i video film "Čarobnjak iz Oza".
On je razvio naučne metode koji su doneli nova znanja o olujama i omogućili bolju mogućnost njihovog predviđanja.
Društvo "Nacionalna geografija" je 18 puta finansirala istraživanja Tima Samarasa.

- methane.master
^^ Testiranje je verovatno bilo organizovano u Arizoni. 

Širim haos!
Ne znam gde je održano ispitivanje, ali nisam siguran da li oni uopšte voze po pravim putevima ili idu na one njihove staze, gde 1km po "sjebanom" putu se računa kao 4km po normalnom?
snork napisao:Tačno - potpuna sloboda je isto što i anarhija. Postoji puno standarda, svako može da odabere neki po želji.methane.master napisao: Neko vreme sam van tokova IT-a, ali sam pre toga jaaaaaako dugo bio u toku i za svo to vreme naslušao sam se priča i Open Sorceu, Linuxu i ostalom. Lepo zamišljeno, ali pre svega previše anarhično i bez jasnih standarda, otuda i nedostatak rezltata iako je potencijala bilo. Po meni, na kraju je cela priča je postala poligon za ličnu promociju jedne grupe ljudi i neke IT gigante koji kroz nju guraju svoja rešenja koja nisu uspeli drugačije. Što se tiče prelaska iole složenijih sistema na OpenSource rešenja... ima ovde mnogo stručnijih od mene po tom pitanju, ali mislim da neću pogrešiti ako kažem da je to jaaaaako klizav teren, i često je ispadala "sukplja dara nego mera".Tačno je i da pojedinci i firme rade na open source programima iz mnogo motiva. Često jeste reč o ličnoj promociji - pojedinac želi da napravi nešto korisno, tako postane poznat i sebi obezbedi dobar posao u IT industriji. Često (posebno kada je reč o univerzitetskim projektima) ljudi prave nešto za sebe i kasnije to ljubazno daju celom svetu. Neke firme imaju motiv koji si naveo, ali neke zaista veruju da otvoreni kod omogućava brži razvoj i kvalitetniji softver. Npr. IBM-u, koji zarađuje na hardveru i softveru više nego Intel i Microsoft zajedno, bavi se time 60+ godina i izmislio je praktično sve koncepte modernog računarstva, svakako nije potreban bilo ko sa strane. Pa ipak dosta podržavaju i ulažu u Linux. Dakle, ipak tu ima nešto...
Isto kao što i većina od superkompjutera sa TOP500 liste radi pod Linuxom.
Ah, ta "vezana" prodaja uz računar je posebna priča. Posebno što često ne možeš da kupiš određeni model laptopa bez Windowsa, što je prilično protivzakonito. Neki ljudi su se petljali sa Microsoftom, vraćali im CD-ove i uspevali da dobiju novac nazad, ali sam skoro siguran da to u našoj zemlji ne bi uspelo.Laki021 napisao: Kada se kupuje sa racunarom, laptopom i sl on je osetno povoljniji. Takodje kada je izasao W8 davali su ga na pocetku za 39 il 49 dolara, ja sam ga tad uzeo. Da ne pominjen da u Srbiji mislim i dalje svaki student drzavnog fakulteta moze potpuno besplatno da ga dobije.
Daju dobre plate zaposlenima, ali to ne znači da su dobra firma. Agresivno pokušavaju da unište bilo kakvu ideju koja bi im mogla biti konkurencija, tuže se oko gluposti (mada je Apple tu još gori), podmeću neistine o drugim proizvođačima i, najgore od svega, pokušavaju da kod proizvođača hardvera proguraju "secure boot" mehanizam sa ciljem da fizički onemoguće korišćenje drugih operativnih sistema.Laki021 napisao: Najmanje me brine Microsoft, mada su oni skroz korektna, svojim zaposlenina daju jako lepe plate (ukljucujuci i developere u Srbiji).
Najvise su me iznervirali sa ovim sto su napravili od W8...
I meni je Windows 8 vrlo čudan, da ne kažem glup.Pošli su od pretpostavke da desktop i tablet/telefon mogu da koriste istu vrstu interfejsa, što je u principu tačno, ali nije optimalno. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog veličine ekrana. I nije isto kada je primarni metod unosa podataka touch screen, i kada su to tastatura i miš. Ali srećom, svako može da izabere šta će i šta neće koristiti, što je i poenta cele ove priče.
Ja mislim da monopol bilo koje vrste nije dobar. Pogotovo monopol komercijalne firme, čiji je vlasnik najbogatiji čovek na svetu.Laki021 napisao: Nije to toliko ni bitno, nego po meni su problem upravo te alternative i to mi se uopste ne svidja. U nekim oblastima ja sam pristalica monopola ili polu-monopola jer je tako bolje za sve, a ovo je jedna od takvih oblasti.
Veliki je problem razvijati aplikacije za vise platformi, onda imamo gomilu eksluziva, tj aplikacija koje rade samo na jednoj platformi, developeri treba znatno siru oblast da pokriju, da izuce vise tehnologija sto sve razvodnjava znanje i usporava i otezava razvoj i smanjuje kvalitet aplikacija.Ako je negde, iz nekog razloga bolje da postoji monopol, onda to treba da bude nekomercijalni, državni monopol.
Ja bih najviše voleo da imamo domaći razvoj hardvera i softvera, i da, bar kada su državne potrebe u pitanju, uvoz svedemo na najmanju moguću meru. Nekada je tako i bilo, ovo je samo jedan od mnogobrojnih primera: http://en.wikipedia.org/wiki/TIM-100
Mi smo npr. u osnovnoj školi imali ove računare: http://en.wikipedia.org/wiki/TIM-011
Za to vreme i za tu klasu, bila je to odlična mašina. Hardver je bio 100% domaće prozvodnje, mislim da su čak i komponente bile domaće, osim procesora koji je bio Hitachi. Sistemski softver je bio uglavnom strani, Digital Researchov CP/M operativni sistem, i programi kao što su WordStar tekst editor, Borland Turbo Pascal kompajler, Microsoft M-BASIC kompajler, GW-BASIC interpreter (mislim takođe Microsoft, ali nisam siguran). Naravno, Institut Mihajlo Pupin je proizvodio i mnogo ozbiljnije mašine, uključujući i 32-bitne. Ei Niš je proizvodio PC kompatibilne 8086 (zapravo NEC V20) računare i neke ozbiljnije 32-bitne bazirane na Motorola 680x0 procesorima i sa Unix operativnim sistemom.
Službenici treba da znaju da koriste aplikacije koje im služe za obavljanje posla. Što se tiče OS-a, svako bi trebalo da se upozna sa generalnim principima (ako je to npr. grafički OS - sa prozorima, menijima, i sl), a ne da se vezuje za jedan proizvod i jednog proizvođača.Laki021 napisao: Takodje zadovoljan sam ako sluzbenici dobro barataju jednim OS-om, ne treba ljude gnjaviti da uce 3,4,5....
Nadam se da nisi mislio na mene.Laki021 napisao: I ja isto mislim da kad neko potencira Linux on vise glumi neko ludilo i zeli da se prikaze malo drugacijim od drugihJa sam prvi kontakt sa Linuxom imao pre 18 godina, jer su me zaista zanimali računari i znao sam da ću to studirati. Tada sam počeo da korisim i neki komercijalni Unix (iskreno, ne znam koji - da li je to bio Solaris, HP-UX ili Irix) na udaljenom serveru preko modema i veoma mi se svidela cela ta Unix filozofija. Već 11 godina ozbiljno koristim Linux u serverskom okruženju i što se mene tiče, mogao bi to biti i neki od *BSD-a ili neki komercijalni Unix. Linux je sticajem izvesnih istorijskih okolnosti postao poznat i danas predstavlja verovatno naviše razvijani Unix-kompatibilni sistem. Duopol Microsoft-Intel je takođe postao uspešan sasvim slučajno, opet zahvaljujući određenom razvoju istorijskih događaja. Kao što ni Microsoft nije "bogom dani" proizvođač softvera, tako ni Intel-ova x86 arhitektura procesora nije uopšte sjajna. Bilo je, i i dalje postoji mnogo drugih, boljih i elegantnijih arhitektura (neke su poticale i od samog Intela), koje su nažalost danas marginalizovane. Veliki povratak poslednjih godina ima britanski Advanced RISC Machine (ARM), uglavnom u embedded uređajima. Oni su nekada pravili sasvim dobre desktop računare i imali svoj RiscOS operativni sistem.
Ovde mešamo mnogo različitih stvari. Prvo da li nešto open ili closed source, ako je open source koja je licenca i da li je softver besplatan ili komercijalan. Takođe, Linux je samo kernel operativnog sistema, i nije nešto što krajnji korisnici direktno vide. "Osećaj" prilikom korišćenja zavisi od tih drugih programa. U komandnoj liniji on je manje-više sličan između raznih komercijalnih Unixa i raznih open-source Unix derivata i Unix klonova, ali je grafičko okruženje ono što je problematično. Tu zaista postoje stotine raznih rešenja, od kompletnih desktop okruženja, do pojedinačnih programa - window managera, desktopa, panela i ostalih programa, koji se manje-više svi mogu međusobno kombinovati. Programi (grafički) se takođe baziraju na mnogim toolkitovima i bibliotekama. Ima dobrog softvera, ima lošeg softvera, nešto je delo pojedinaca, a nešto nekomercijalnih ili komercijalnih organizacija. Totalna sloboda (ili anarhija, u pravom smislu te reči).Laki021 napisao: Mislim da je fora u poredjenju Win i Linuxa to da vam je u developmentu za 80% posla potrebno 20% vremena al onda zadnjih 20% idu cupavo, e tih 20% linux ne pokriva i ne zeli ni da pokusa da pokrije.I ja sam korišćenje Linuxa kao desktop sistema odlagao dosta dugo, ali sam ipak pre 5 godina našao okruženje kojim sam zadovoljan i od tada kod kuće nemam Windows. Što se mene tiče, mogao sam izabrati i OpenBSD, NetBSD ili FreeBSD, ali za posao koristim neke komercijalne programe koji postoje samo u varijanti za Linux (i Windows).
Kad pominješ ovih 20% i 80%, ti u stvari misliš na open source softver generalno. Ništa to nije specifično za Linux ili neki drugi OS. U svakom slučaju je mnogo bolje imati open source nego closed source (+skupo plaćen) program koji radi 80% onoga što ti treba. Ovom prvom možeš sam da dodaš mogućnosti koje ti nedostaju (i onda ih, ako hoćeš, objaviš i ostalima, da ne moraju i oni da ih izmišljaju od nule). Kao elektro inženjer, sigurno znaš za program Spice, koji služi za analizu električnih kola. To je jedan od najstarijih open source programa koji se i dalje razvija, a potiče s kraja 1970-ih. Mnoge firme i pojedinci su dali svoj doprinos ovom softveru, i on je i danas u širokoj upotrebi u firmama i na univerzitetima širom sveta. Da nije bilo ovakvog modela razvoja, Spice ne bi postao ni toliko poznat, ni toliko kvalitetan.
Mislim da se nismo potpuno razumeli.
Kao jedan od najvecih problema povecanja broja OS-ova i slobode koja se pruza korisnicima vidim sledece.
Ti kao developer razvijas neku aplikaciju, bilo sta, npr "Savetnik za setvu kukuruza".
E sada, problem je sto odmah u startu znas da 40% tvojih musterija koristi Win, 30% Mac, 20% Linux a preostalih 10% nesto drugo...
I onda ti treba da se odlucis sta ces da radis, da razvijas paralelno aplikaciju za sve sisteme, da ulozis dosta vise vremena na razvoj a tek na testiranje... ili ces pokriti samo Win i odreci se 60% musterija.
Isto tako, iz tog razloga korisnici ostaju vez dobrih aplikacija na svojim uredjajima a sam kvalitet i stabilnost aplikacija takodje trpe.
Takodje, kao developeru svaki dan ti dolaze sa novim zahtevima, jedan trazi nesto za Win u .Net-u, drugi hoce u html5, treci hoce flash cetvrti silverlight, peti trazi nesto za mac, sesti za linux... i ko ce normalan pokriti sve te tehnologije...
Sve u svemu ko kad bi za svaku marku kola morali posebni putevi da se prave a vozacka vazila samo za jednu marku

P.S. Naspram Apple-a, MS dodje kao humanitarna organizacija

Ko ima korisnike sa raznim operativnim sistemima (ili čak različitim arhitekturama procesora), treba da programira u Javi i rešio je sve probleme.
Java se dosta forsira u IBM-u, a i kod nas na beogradskom ETF-u - pretpostavljam baš iz tog razloga.
Ako neko hoće da programira na "klasičan" način i kompajlira native binarne programe, mora kompajlirati za svaki OS posebno. I tu postoje biblioteke/framework-ovi/toolkit-ovi koje omogućavaju da se piše jedan program, a da on radi i ima isti look&feel na svim podržanim platformama. To je nešto komplikovaniji pristup, ali se takođe često koristi u praksi.

Ako neko hoće da programira na "klasičan" način i kompajlira native binarne programe, mora kompajlirati za svaki OS posebno. I tu postoje biblioteke/framework-ovi/toolkit-ovi koje omogućavaju da se piše jedan program, a da on radi i ima isti look&feel na svim podržanim platformama. To je nešto komplikovaniji pristup, ali se takođe često koristi u praksi.
Ђенерал Јанковић
Muškarac otkrio da je žena posle posete lekaru
Jedan 66-godišnjak koji je ceo život živeo verujući da je muškarac šokirao se kada je, posle posete lekaru u Hong Kongu zbog otečenog stomaka, saznao da je zapravo žena.
Lekari su shvatili da je pacijent žensko pošto su otkrili da je uzrok otečenog stomaka cista na jajniku, prenosi AFP pozivajući se na “Medicinski žurnal Hong Konga”.
Ovakvo stanje rezultat je dva retka genetska poremećaja. Pacijent ima Tarnerov sindrom koji pogađa devojčice i žene i rezultira problemom sa hromozomima, neplodnošću i niskim rastom ali i urođenu adrenalnu hiperplaziju koja podrazumeva povećan broj muških hormona zbog čega pacijent, koji ima bradu i “mirkopenis” deluje kao muškarac.
“Da nije bilo velike ciste na jajniku, možda nikada ne bismo saznali za ovo intrigantno medicinsko stanje”, navelo je sedam lekara iz dve gradske bolnice koji su napisali studiju.
Pacijent visok 1,37 metara odrastao je kao siroče, nema testise i prestao je da raste posle puberteta.
Lekari kažu da u medicinskoj literaturi postoji samo šest slučajeva oba genetska poremećaja. Tarnerov sindrom pogađa jednu u 2.500 do 3.000 žena.
Kineski pacijent rođen u Vijetnamu odlučio je da se i dalje predstavlja kao muškarac i moguće je da će mu biti potrebna zamena testosterona, navodi se u studiji.
Jedan 66-godišnjak koji je ceo život živeo verujući da je muškarac šokirao se kada je, posle posete lekaru u Hong Kongu zbog otečenog stomaka, saznao da je zapravo žena.
Lekari su shvatili da je pacijent žensko pošto su otkrili da je uzrok otečenog stomaka cista na jajniku, prenosi AFP pozivajući se na “Medicinski žurnal Hong Konga”.
Ovakvo stanje rezultat je dva retka genetska poremećaja. Pacijent ima Tarnerov sindrom koji pogađa devojčice i žene i rezultira problemom sa hromozomima, neplodnošću i niskim rastom ali i urođenu adrenalnu hiperplaziju koja podrazumeva povećan broj muških hormona zbog čega pacijent, koji ima bradu i “mirkopenis” deluje kao muškarac.
“Da nije bilo velike ciste na jajniku, možda nikada ne bismo saznali za ovo intrigantno medicinsko stanje”, navelo je sedam lekara iz dve gradske bolnice koji su napisali studiju.
Pacijent visok 1,37 metara odrastao je kao siroče, nema testise i prestao je da raste posle puberteta.
Lekari kažu da u medicinskoj literaturi postoji samo šest slučajeva oba genetska poremećaja. Tarnerov sindrom pogađa jednu u 2.500 do 3.000 žena.
Kineski pacijent rođen u Vijetnamu odlučio je da se i dalje predstavlja kao muškarac i moguće je da će mu biti potrebna zamena testosterona, navodi se u studiji.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ratko Buturović pronađen mrtav u hotelu "Park"
Ratko Buturović, zvani Bata Kan Kan, pronađen je mrtav u svom hotelu "Park" u Novom Sadu, ekskluzivno saznaje "Blic".
Ratko Buturović, zvani Bata Kan Kan, pronađen je mrtav u svom hotelu "Park" u Novom Sadu, ekskluzivno saznaje "Blic".