Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Letnje gume

Post od Saša »

Većina će ti sigurno uvek najpre preporučiti Michelin jer je on "pojam", no to sigurno ne znači da je zaista i najbolji u toj klasi. Ja recimo sad mogu svima slobodno preporučiti ovaj Continental uz napomenu da je bučan, jer sve ostalo je zaista dobro i nemam većih zamerki. Prešao sam sa njima za dve godine oko 35.000 km, a trenutno sam na 36.800. Kada ih budem menjao moraću dobro razmisliti, a možda ih uzmem i opet, a malo se pozabavim zvučnom izloacijom (kojom nisam baš najzadovoljniji). :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Letnje gume

Post od Bax »

Da li mogu da dobijem odgovor na putanje, sta znace crvene i zelene tacke na novom pneumatiku?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Gume nisu idelano okrugle, pa se oznacava kako kazu "visoka tacka'' pa se upari sa felnom i njenom ''najnizom tackom''.
Uglavnom polovne felne, nove gume nista ne znaci u praksi. Cak nema ni svkaa guma te tacke.
Pa onda ima prica da je treba staviti na ventil, a ono bas tu se ne nadju felna i guma pa moras da okreces gumu 180 stepeni i onda bude dobro, kada kazem bude dobro mislim da npr. stavis taccku u pravcu ventila trazi lupam 80gr, okrenes gumu 180 stepeni trazi 30-40gr. sto je za alu felnu OK.
Ne treba se previse opterecivati, jer ne znaci da ce tresti i ako guma trazi 70gr tegova lupam, a moze da trese ako trazi 20gr. A opet zavisi da li je alu felna ili celicna, jer se na alu tegovi uglavnom lepe i onda se uzima mera blize sredini felne, pa otud i trazi vise grama, kod celicne se uzimaju na ivici felne pa trazi manje balansa. Ugalvnom poenta tresenja nije uvek u tome koliko trazi grama. Mislim da sam pisao vec da je Michelinka od 8 godina trazila 10/20gr, a volan se otimao iz ruke na 30-40km/h, zamenom guma-polovnih, problem je nestao.
A sto se tice tacki, one se svakako vremenom brisu i to vazi samo za novu felnu novu gumu ako su obelezene.
Konkretno na mom autu 17'' je oko 50gr tegova sa spoljne strane felne, iznutra oko 20, i ne trese ni na jednoj brzini ni na 230km/h po satu, a imaju tacke i nisu ni naspram ventila, a niti na felni posle 8 godina postoji ta tacka koja je mozda i postojala.

Tako da bax ako sumanjas na to, nije to problem sigurno, jer los balans se oseti na oko 110, pa na oko 130-140. Na 60-70km/h ako nije kriva guma i da nije balansirana neces osetiti, a ako je kriva tresce kako god i kod koga god da je izbalansiras. Nego da li si ti siguran da su ti felne prave? Jer iskteno, nova guma mi cudno da bude kriva, ajde da si rekao posle 20k km, ali nova i to Michelin ne znam. Ili jednostavno nisi obracao paznju ranije, ili si mislio da ces da lebdis putem zato sto si stavio Michelin. A posto je Astra u pitanju, volan previse prenosi podloge na volan-bukvalno se oseti kamencic, tako da ne mozes ocekivati idealno.
Voleo bih da probam da vidim na sta mislis/
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Одг: Letnje gume

Post od ljubitelj »

Saša napisao:a i ta manja potrošnja goriva je upravo zato što su tvrđe i pružaju nešto manji otpor kotrljanju. No, to je stvarno mizerna (i ako je uopšte primetna) ušteda. A sve su zato vrlo bučne i slabijih performansi. No ne može i jare i pare.

Tapatalk
Koliko se secam iz ranijih sezona, usteda u potrosnji mi je bila nesto preko pola litre.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Tu razliku lako pojedes ako ti je tempo drugaciji a generalno niko od nas ne prelazi istu deonicu gotovo uvek isto...
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Prevezao sam prvih 1000km na Michelin Energy Saver gumama, sasvim normalno se ponaša, za sada sam vrlo zadovoljan!
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Da li si i ti uzeo one Michelin En. Saver Plus?
Na koji si ih auto stavio.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Nisu plus, klasične energy saver. Stavio sam na Megana u 205/55/16 dimenziji. Ovih dana će biti još bar hiljadu km, tako da ću ih testirati po lepom vremenu i na većim brzinama.

Ovakve:
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Nesto mi nije jasno jel imaju ove gume smer rotacije, posto ja mogu da uocim da na njima pise nesto tipa "outside", ali mi nije jasno da li je svejedno u koju stranu se vrte, pricam o EN. Saver Plus-u.

Slika
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja na Altei presao sa Pirelli P7 na Michelin Primacy HP. Odmah sam osetio razliku u udobnosti, pozitivnu. Za dalje cemo videti.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Bax napisao:Nesto mi nije jasno jel imaju ove gume smer rotacije, posto ja mogu da uocim da na njima pise nesto tipa "outside", ali mi nije jasno da li je svejedno u koju stranu se vrte, pricam o EN. Saver Plus-u.

Slika
Nije svejedno kako se montiraju na felnu, ali je posle svejedno gde ih montiraš na auto. Bitno je samo koji deo ide spolja.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Drugim recima nema smer rotacije, vec samo spoljnu stranu treba pogoditi.
Zanimljivo je jer nije simetricna..
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Bax napisao: Zanimljivo je jer nije simetricna..
To i meni pada u oci. Ove dijagonalne sare ce biti potpuno drugacije usmerene u zavisnosti dal guma ide na levu ili desnu stranu. Cudno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nije čudno, takve su sve asimetrične gume. Ima poprilično modela, čak i Tigar pravi dugo već sasvim solidnu, veoma udobnu i tihu gumu tog tipa, Hitris.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Onda gume imaju sare ovako usmerene:

--<<<<<---------------------------<<<<<<--

-->>>>>--------------------------->>>>>>--
Odgovori