Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Auto-klima

Post od Rakhil »

Pogiboh na komentar :D
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Da podignem temu iz mrtvih...

Da li je neko od vas samostalno cistio klimu u kolima? I ima li to smisla i efekta?
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ja sam koristio onaj Sonax sprej, ali to je samo kozmetika, ne znam ni kako bi oprao klimu
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

I ja, bacanje para :) Ja bih isao kod Johnny Steama da ti profirca parom, meni je to preporodilo klimu :)
Ili naravno, da se otvoris za par soma za ciscenje u nekom dobrom klima servisu :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja sam radio sam, ali sam morao da rasturam dosta toga, cak sam i motor otpustao, drugacije nije moglo, ali to je bio ipak specifican slucaj. Ako ti je isparivac dostupan nista te ne kosta da probas.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Auto-klima

Post od dag81 »

Poenta je prici isparivacu u njega dezinfikovati, jer je on leglo bakterija.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Gde ima da tako detaljno rasklapaju i ciste?

Sent from my Sony
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa ja ne znam ko bi ti to radio, da rasklapa kuciste isparivaca, to bude golem posao. U stvari i ima mozda ko bi radio, ali pitanje ko bi platio, a opet postoji velik rizik da se nesto ne vrati kako treba, da se izlomi...Ja sam morao da rasturam jer je bas smrdelo i nakon raznih tretmana. Na kraju je ispalo da se isparivac probusio, da je iscurelo ulje iz njega u kuciste i tu se sa uljem pomesalo lisce i prljavstina koje nema sanse da isteras bez rasturanja.
SlikaSlika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja verujem da je kod mene slicna situacija. Vec godinama mi smrdi kada upalim klimu, par minuta nakon paljenja. Dosta puta cisceno.i opet.

Sent from my Sony
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo kako je rascupavanje na W210, a tebi je koliko vidim isparivac isto ispred suvozaca, znaci verovatno puno posla. Premotao sam da vidis otprlike gde bude kvar. Imas i thread o smradu w204.

https://www.youtube.com/watch?v=kwebsKwQayY#t=379

http://www.benzworld.org/forums/w204-c- ... 0-a-3.html
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zanimljivo, meni nijedna klima do sad nije smrdela. Valjda što se poprilično koristi u letnjim mesecima. Na Alfi je i ne gasim nikad, tako da čim otopli verovatno krene da radi.

Tapatalk
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Meni je to od bandere. Tada je iscureo freon i verovatno uslo nesto, a pada mi.na.pamet da je ovo sto Dragvorl spominje, jer je bas cesto i ne reaguje.na.ciscenje. Ciscenje u servisu to odlozi na neko vreme i onda opet pocne, najcesce kada se ne koristi cesto.

Sent from my Sony
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

TDI napisao:Da podignem temu iz mrtvih...

Da li je neko od vas samostalno cistio klimu u kolima? I ima li to smisla i efekta?
Da, vise puta na razlicitim kolima.
Efekti su odlicni i daleko prevazilaze razne "servise" koji uopste i ne ciste isparivac i taloge oko njega.

Smisao ciscenja je da se povrsina i kuciste isparivaca ociste od trulezi koja je posledica organskih ostataka i koja je supstrat za razvog gljivica, bakterija, i ostalih cudesa (mikroorganizama svih vrsta).
Kod mene sam zatekao predfilter isparivaca u stanju raspadanja da je postao staniste za gljivice i skupljao vlagu, to je odmah letelo napolje. (neka obloga nalik sundjeru).

Nakon ciscenja se dobro osusi sve i dezinfikuje isparivac hemijski, ja koristim asepsol.

Kod mene na autu postoji poklopac za isparivac koji se skine i onda se moze direktno pristupiti isparivacu radi ciscenja. Skine se obloga ispod kasete suvozaca, odvrne par srafova i za 15tak minuta je dostupan isparivac.
Treba dobra lampa da se vidi sta se radi unutar kasete u kojoj je isparivac, narocito coskovi pri dnu kucista.

Sklapanje, obrnutim redosledom uz proveru zaptivanja poklopca nakon montaze.

Spoljno ciscenje klime kroz ventilacione otvore je kratkotrajno delotvorno i zapravo ne cisti nista tamo gde je pravi problem- isparivac. A to je ono sto se reklamira po raznoraznim servisima, zapravo lazno ciscenje tek da se kaze da je nesto radjeno.

Moja preporuka je da se cisti isparivac i njegova kaseta, mehanicki cetkom pa usisavanje i na kraju hemijski tretman.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa isparivač je uvek kod malog hladnjaka, zar ne?

Meni se filter klime stavlja tačno ispred njega. Tako da mogu i rukom da ga dohvatim. Ali se ne vidi ništa unutra, mogu samo da napipam. Ne vidim da ima neki lišća i slično. Niti ono može kroz čitav sistem da dođe do njega.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kod Volvoa su razdvojena mesta sa izmenjivacima. Za grejanje i za hladjenje su razdvojene komore, time je omoguceno bi level zoniranje temperatura po visini kabine radi veceg komfora putnika.

Filter je na usisu vazduha pre svih komora i pre ventilatora. Ne znam kako stigne ali bilo je i lisca, i iglica cetinara, nekog kao mulja od svega toga a najgore je sto se zadrzavala vlaga.
Odgovori