Auto-klima
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Auto-klima
Pogiboh na komentar 

- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Da podignem temu iz mrtvih...
Da li je neko od vas samostalno cistio klimu u kolima? I ima li to smisla i efekta?
Da li je neko od vas samostalno cistio klimu u kolima? I ima li to smisla i efekta?
Ja sam koristio onaj Sonax sprej, ali to je samo kozmetika, ne znam ni kako bi oprao klimu
I ja, bacanje para
Ja bih isao kod Johnny Steama da ti profirca parom, meni je to preporodilo klimu 
Ili naravno, da se otvoris za par soma za ciscenje u nekom dobrom klima servisu
Sent from my Sony

Ili naravno, da se otvoris za par soma za ciscenje u nekom dobrom klima servisu

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja sam radio sam, ali sam morao da rasturam dosta toga, cak sam i motor otpustao, drugacije nije moglo, ali to je bio ipak specifican slucaj. Ako ti je isparivac dostupan nista te ne kosta da probas.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Auto-klima
Poenta je prici isparivacu u njega dezinfikovati, jer je on leglo bakterija.
Gde ima da tako detaljno rasklapaju i ciste?
Sent from my Sony
Sent from my Sony
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Pa ja ne znam ko bi ti to radio, da rasklapa kuciste isparivaca, to bude golem posao. U stvari i ima mozda ko bi radio, ali pitanje ko bi platio, a opet postoji velik rizik da se nesto ne vrati kako treba, da se izlomi...Ja sam morao da rasturam jer je bas smrdelo i nakon raznih tretmana. Na kraju je ispalo da se isparivac probusio, da je iscurelo ulje iz njega u kuciste i tu se sa uljem pomesalo lisce i prljavstina koje nema sanse da isteras bez rasturanja.

Ja verujem da je kod mene slicna situacija. Vec godinama mi smrdi kada upalim klimu, par minuta nakon paljenja. Dosta puta cisceno.i opet.
Sent from my Sony
Sent from my Sony
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Evo kako je rascupavanje na W210, a tebi je koliko vidim isparivac isto ispred suvozaca, znaci verovatno puno posla. Premotao sam da vidis otprlike gde bude kvar. Imas i thread o smradu w204.
https://www.youtube.com/watch?v=kwebsKwQayY#t=379
http://www.benzworld.org/forums/w204-c- ... 0-a-3.html
https://www.youtube.com/watch?v=kwebsKwQayY#t=379
http://www.benzworld.org/forums/w204-c- ... 0-a-3.html

Zanimljivo, meni nijedna klima do sad nije smrdela. Valjda što se poprilično koristi u letnjim mesecima. Na Alfi je i ne gasim nikad, tako da čim otopli verovatno krene da radi.
Tapatalk
Tapatalk
Meni je to od bandere. Tada je iscureo freon i verovatno uslo nesto, a pada mi.na.pamet da je ovo sto Dragvorl spominje, jer je bas cesto i ne reaguje.na.ciscenje. Ciscenje u servisu to odlozi na neko vreme i onda opet pocne, najcesce kada se ne koristi cesto.
Sent from my Sony
Sent from my Sony
Da, vise puta na razlicitim kolima.TDI napisao:Da podignem temu iz mrtvih...
Efekti su odlicni i daleko prevazilaze razne "servise" koji uopste i ne ciste isparivac i taloge oko njega.
Smisao ciscenja je da se povrsina i kuciste isparivaca ociste od trulezi koja je posledica organskih ostataka i koja je supstrat za razvog gljivica, bakterija, i ostalih cudesa (mikroorganizama svih vrsta).
Kod mene sam zatekao predfilter isparivaca u stanju raspadanja da je postao staniste za gljivice i skupljao vlagu, to je odmah letelo napolje. (neka obloga nalik sundjeru).
Nakon ciscenja se dobro osusi sve i dezinfikuje isparivac hemijski, ja koristim asepsol.
Kod mene na autu postoji poklopac za isparivac koji se skine i onda se moze direktno pristupiti isparivacu radi ciscenja. Skine se obloga ispod kasete suvozaca, odvrne par srafova i za 15tak minuta je dostupan isparivac.
Treba dobra lampa da se vidi sta se radi unutar kasete u kojoj je isparivac, narocito coskovi pri dnu kucista.
Sklapanje, obrnutim redosledom uz proveru zaptivanja poklopca nakon montaze.
Spoljno ciscenje klime kroz ventilacione otvore je kratkotrajno delotvorno i zapravo ne cisti nista tamo gde je pravi problem- isparivac. A to je ono sto se reklamira po raznoraznim servisima, zapravo lazno ciscenje tek da se kaze da je nesto radjeno.
Moja preporuka je da se cisti isparivac i njegova kaseta, mehanicki cetkom pa usisavanje i na kraju hemijski tretman.
Pa isparivač je uvek kod malog hladnjaka, zar ne?
Meni se filter klime stavlja tačno ispred njega. Tako da mogu i rukom da ga dohvatim. Ali se ne vidi ništa unutra, mogu samo da napipam. Ne vidim da ima neki lišća i slično. Niti ono može kroz čitav sistem da dođe do njega.
Meni se filter klime stavlja tačno ispred njega. Tako da mogu i rukom da ga dohvatim. Ali se ne vidi ništa unutra, mogu samo da napipam. Ne vidim da ima neki lišća i slično. Niti ono može kroz čitav sistem da dođe do njega.
Kod Volvoa su razdvojena mesta sa izmenjivacima. Za grejanje i za hladjenje su razdvojene komore, time je omoguceno bi level zoniranje temperatura po visini kabine radi veceg komfora putnika.
Filter je na usisu vazduha pre svih komora i pre ventilatora. Ne znam kako stigne ali bilo je i lisca, i iglica cetinara, nekog kao mulja od svega toga a najgore je sto se zadrzavala vlaga.
Filter je na usisu vazduha pre svih komora i pre ventilatora. Ne znam kako stigne ali bilo je i lisca, i iglica cetinara, nekog kao mulja od svega toga a najgore je sto se zadrzavala vlaga.