Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Vladapetr »

Prevaranti – Fakulteti 2:1

Autor: mondo.rs

Loši studenti odavno koriste radio prijemnike "bubice" kako bi na prevaru položili ispite a sada su u ponudi i ometači ometača signala, pa fakulteti i dalje "gube bitku".

Nema više zime za studente koji planiraju da prevare fakultet i ispite polože bez znanja, pišu "Naše novine". Razlog prevarantskog "proleća" su nove visokotehnološke spravice koje ometaju ometače signala standardnih radio prijemnika, popularnih "bubica", koje su studneti odranije koristili.

U Beogradu tako na svakoj banderi u okolini Pravnog, Tehničkog, Tehnološkog i Mašinskog fakulteta, pa sve do Više poslovne škole u Bulevara kralja Aleksandra, sve bandere su oblepljene oglasima za prodaju tehničkih sprava za varanje na ispitima, piše beogradski tabloid.

Cena unajmljivanja po ispitu je 15 evra za bubicu, ako fakultet koji lenji student pohađa ne primenjuje tehnološku zaštitu ispita, ili 25 evra za komplet sa "antiometačem bubica", dva toki-voki uređaja i baterijama. Oni koji ne žale pare da polože ispit bez "grejanja stolice", tu je i kamera za 80 evra, kojom se "dostavljaju" pitanja saradniku u prevari.

Moral nije pitanje

Iz navedenog razgovora novinara tabloida sa studentima ispada da je veći problem što se bubice ne koriste maltene "redovno" – manjak para u studentskim novčanicima. To je, kako navode u "Našim novinama", prvi razlog, a drugi je strah od kazne – koja može biti i praktični gubitak godine. Moralno pitanje treba li se služiti prevarama da bi se dobila fakultetska diploma, nije razmatrano.

Izvor: http://mondo.rs/a787614/Info/Drustvo/Ve ... etima.html
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovog je bilo opusteno i pre 10+ godina kad sam studirao, znam kraljeve koji su polagali skoro sve ispite na ovaj nacin.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Znam za bubice, u vreme kad sam studirao se počinjalo sa tim. Imam par urnebesnih priča o tome, npr koleginica koja je na bubicu polagala baš stručan ispit sa IV godine matematike i dala svojoj komšinici sa srednjom poljoprivrednom da joj čita teoriju realnih i kompleksnih funkcija :D

U članku gore mi je interesantan drugi poen "prevaranata", taj ometač ometača odnosno antiometač. Fenomenalno :D
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Drug je nedavno izbacio sa ispita studenta sa bubicama. Detektor. :djavo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Meni je to sve isto ko i bilo koje drugo prepisivanje, jedino se diže fama oko toga jer je savremenije. Isti đavo dal je neko prepisao s bubice ili s papirića ili mu je neko iz klupe pored šapnuo... A svi smo nekada to radili u nekom periodu obrazovanja.

Zapravo, čovek time radi samo protiv sebe tako da ni ne vidim šta je problem. Naravno da postoje posledice koje se ispoljavaju na milion načina, ali brate ako ti uspeš s prepisanim fakultetom da se zaposliš recimo u Microsoft i da tu radiš nekoliko godina, onda ti taj fakultet nije ni trebao, i bolje što nisi učio, samo bi bacao vreme.

Pre par dana dok sam blejao s Markonijem i još nekim drugarima koji nisu na forumu sam se upoznao sa likom 88. godište, nije završio školu, igra se s kompovima od 13te godine (Mare otišao si prerano kući, nisi čuo prave priče :D ). To mu je velika ljubav i odlučio je da ne gubi vreme na fax već da se bavi time. Sada je direktor Australijske kompanije za Srbiju i vozi novi Audi RS5. S obzirom da nije neki debil koji je opterećen autima već je nešto na nivou mene, pretpostavljam da nije dao poslednji dinar za taj RS5 tako da je svakako izuzetno uspešan za osobu koja krene ni iz čega i dogura dotle sa svojih 27 godina. Nije iz Beograda tako da i stan ovde uzima.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Naravno da ne radi samo protiv sebe, vec diskredituje i fakultet / skolu koju zavrsi.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Pa i napisao sam da ima milion drugih problema, ali mislim da sam naveo najveći, a to je sama ta osoba. Može da bude i problem što će s boljim prosekom dobiti mesto umesto nekoga ko to možda više zaslužuje, al jbg, svet nije pravedno mesto, niti treba da bude.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

AcaKayak napisao:svet nije pravedno mesto, niti treba da bude.
Kakva je ovo mudrost?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Za rangiranje prilikom zaposlenja je jedan od faktora upravo uspeh na fakultetu. U državnim službama je takvo rangiranje čak i zakonski obavezno. Kad mi sutra lekar prepiše terapiju koju NIPOŠTO ne sme da uzima neko sa povećanim šećerom, hipertenzijom, srčanom manom ili nekim drugim stanjem koje možda imam, a što on ne zna jer je taj jedan ili više ispita položio na bubicu - ja treba da kažem, jbg svet nije pravedno mesto!? Fenomenalno ;)

Šaptanje, prepisivanje, puškice... traže od tebe da imaš makar elementarno poznavanje materije koju radiš. Na bubicu možeš da polažeš maltene sve živo, sve i da prethodno čuo slova o tome nisi.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Scuderia, pa evo prost primer, kada se rodimo nemamo iste uslove života. Neko će celog života raditi vredno i pošteno ali neće imati koliko je nekome ostavljeno. Neko će se roditi viši neko će se roditi nizak pa će ga to brinuti. Neko će dobiti bolesno dete. Neko se rodi s pasođem USA neko se rodi s pasošem Severne Koreje. Neko ima IQ 90 neko ima 130. Neko će poginuti u saobraćaju isključivo tuđom krivicom.

Konkretno za posao i školu, neko će se snaći bolje jer će mu se pružiti neka šansa, neko drugi ko bi je možda bolje iskoristio je neće dobiti.

Vlado, s tobom neću da ulazim u diskusiju.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vladapetr napisao: a što on ne zna jer je taj jedan ili više ispita položio na bubicu - ja treba da kažem, jbg svet nije pravedno mesto!? Fenomenalno ;)
Nisam bas siguran koliko polaganje ispita ima veze sa kasnijim znanjem i primenom istog u praksi narocito u struci gde je praksa neizbezna da bi se obavljao posao. Polaze se ispit, pa "odlezi" xy godina dok se stigne do diplome, pa dok se nadje posao, dosta toga se izdesava. U mojoj struci vidim godinama taj jaz izmedju skolskog i prakticnog, moze neko da ima prosek da ubija, ako se ne obre dobro u praksi dzabe mu sve ocene. Isto tako se kriterijumi na pojedinim fakultetima vrlo razlikuju, i onda dodje neko sa na papiru visim ocenama i zauzme mesto nekoga koga su na faksu driblali pa nije mogao imati visok, a ima znanje na visem nivou. To je cest slucaj kada za rangiranje za recimo smestaj neki sa Miki maus fakulteta zauzmu mesta nekim "losim studentima" sa fakultetima gde treba vise napregnuti mozak. To je jednostavno tako.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od AcaKayak »

Prebačeno iz teme o mom autu, pošto nemamo adekvatniju temu dok je obrazovanje i školstvo zaključano.
Mr.Rotor napisao:Čudno mi je samo da si sad kupio auto kada se uveliko spremaš za nastavljanje školovanja preko. Glupo je ostaviti ga u garaži godinu /dve.
AcaKayak napisao:.

Master programi traju godinu dana, od toga ću bar dva puta dolaziti u Srbiju.
Ovo je izvučeno iz konteksta, u principu govori da ću se vratiti u Srbiju.
Mr.Rotor napisao:Pa pretpostavljam da ideš tamo na master jer želiš da ostaneš preko i da praviš karijeru preko. Ako ne želiš to mislim da ti je master u Engleskoj samo bacanje para. Iskreno.
Dusan napisao:
Ne znam kako moze da bude bacanje para kada ce sigurno nauciti vise nego na bilo kom fakultetu kod nas.

Sto se tice menjaca, dobra stvar je sto ne moras da cekas mnogo i sto covek ima deo, ja bih se bas smorio kada npr. mesec dana ne bih mogao da ga vozim.
Mr.Rotor napisao:Pa bacanje pare zato što po tom programu ovde može da završi master za par hiljada evra, a tamo će ga koštati pedesetak hiljada i dobiće diplomu koja mu ničemu neće služiti ako reši da se vrati u Srbiju.

Ta diploma stvarno vredi ako želi da juri karijeru u nekoj velikoj korporaciji ili banci. Ako želi da se vrati u Srbiju i radi privatno (pokreće sopstveni biznis) ta diploma je bespotrebna.

I nije do fakulteta koliko će da nauči nego do njega samog. Sve knjiga sa tih programa su dostupne i može da se edukuje mnogo jeftinije.
stefanan napisao:Nije sve u diplomi i u knjigama
Dusan napisao:Nisam pratio gde tacno ide, ali na kraju krajeva gde god da ide u UK ne moze da pogresi. Diploma ne moze nikako da mu bude bezpotrebna ako pokrece privatni biznis u Srbiji, jer ce itekako moci tamo da nauci. Na dobrim univerzitetima se programi updateuju na godisnjem, pa cak i na semestralnom nivou, tako da mu je najsvezije gradivo zagarantovano. A da ne spominjemo kontakte i ostale prednosti koje ce imati.
Najbolji program na svetu u poslednje 3 godine, London Business School.

Eto, pa da nastavimo.

Ja ne vidim nijedan razlog da se ne isplati školovanje na takvom fakultetu. Nek mi neko napiše koji misli da razlog postoji, pa da diskutujemo, ovako ne znam odakle da počnem kad mi ništa ne pada na pamet. Naravno, ne isključujem da se sigurno bolje prođe van, ali to ne znači da je ovakav program bacanje para i za život ovde.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

To je kao da platiš 50.000€ da treniraš sa Barselonom da bi igrao mali fudbal u ulici.

Pozdravljam LBS i svakako je dragoceno znanje i iskustvo ali je glupo vratiti se u Srbiju posle takve škole.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Hoće čovek da živi u Srbiji, istinski patriota - šta je tu toliko nenormalno :zbunjen:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Super stvar LBS,
Mr.Rotor napisao:To je kao da platiš 50.000€ da treniraš sa Barselonom da bi igrao mali fudbal u ulici.
Aco, nisam znao. :doubleup:
Mr.Rotor napisao:To je kao da platiš 50.000€ da treniraš sa Barselonom da bi igrao mali fudbal u ulici.
Samo sto igras da bi napredovao i prevazisao mali fudbal.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Odgovori