Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Ratna tehnika

Post od superboss »

Zato što PVO ne može da brani nebo samostalno. Prosto tehničko ograničenje.

Nebo svake zemlje ne brani samo RV, ili samo PVO nego RV i PVO + jedinice VOJIN(vazdušno osmatranje javljanje i navođenje).
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Nisam stručan za ovu materiju, ali nekako mi izgleda da je potreba za odbranom PVO-a avionima važila u vreme stacionarnih PVO sistema kao što je S-200 (ili čak S-125 kao naši, jer se rakete moraju sa kamiona prebaciti na stacionarni lanser da bi se koristile). U vreme S-300 i sličnih potpuno mobilnih sistema, to mi ne deluje potrebno. Lovačku avijaciju je svakako dobro imati, a i odlična je za niskoleteće ciljeve kao što su krstareće rakete. Ali ako bismo opet ratovali protiv istog neprijatelja kao 1999, avione ne bi imalo smisla dizati ako ne možemo ostvariti prevlast u vazduhu. A za to nam treba mnogo više od 10 29-ki. Dakle, ja ne bih računao na ove avione kao na nešto što bi moglo služiti za ratovanje - samo za potrebe dežurnog para lovaca i da se održi kontinuitet obuke i prenošenja znanja.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Za tih 20mil sto placa Slovenija moze da se kupi Yak 130, Wiki kaze da je 15 mil $

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

snork napisao: 03 Okt 2017, 21:45 Nisam stručan za ovu materiju, ali nekako mi izgleda da je potreba za odbranom PVO-a avionima važila u vreme stacionarnih PVO sistema kao što je S-200 (ili čak S-125 kao naši, jer se rakete moraju sa kamiona prebaciti na stacionarni lanser da bi se koristile). U vreme S-300 i sličnih potpuno mobilnih sistema, to mi ne deluje potrebno. Lovačku avijaciju je svakako dobro imati, a i odlična je za niskoleteće ciljeve kao što su krstareće rakete. Ali ako bismo opet ratovali protiv istog neprijatelja kao 1999, avione ne bi imalo smisla dizati ako ne možemo ostvariti prevlast u vazduhu. A za to nam treba mnogo više od 10 29-ki. Dakle, ja ne bih računao na ove avione kao na nešto što bi moglo služiti za ratovanje - samo za potrebe dežurnog para lovaca i da se održi kontinuitet obuke i prenošenja znanja.
Zaboravljaš da su u vreme S-200, postojali raketni sistem KUB, BUK, Strela 1/10 itd koji nisu bili stacionarni.

Koliko znam(moguće da grešim jer tehnika napreduje) ni jedan PVO sistem velikog dometa ne može da gađa mete iz pokreta(sumnjam da sistemi malog dometa kao pantsir može raketama, kao i TOR) Pojedini delovi sistema, kao radari za niske ciljeve-sigurno ne mogu da se kreću i detektuju mete.

Znači potrebno je prevođenje iz borbenog u marševski položaj i obrnuto. Nije bitno da li je minut, ili 30s ali mora da se stane.

Konkretno za našu zemlju: ne treba nam PVO sistem velikog dometa kao s300 recimo, jer nam terotorija nije tolika.

Sistem malog i srednjeg dometa nam je taman(do 50km). Za daljine preko toka je potrebna avijacija.

Osim toga, ne zaboravite da na određenim visinama PVO sistemi ma koliko bili dobri, ma koliko moćne i osetljive radare imali-niti mogu da detektuju, niti mogu da gađaju ciljeve. Ovde pričamo o krajnjim mogućnostima sistema, minimalnoj i maksimalnoj daljini otkrivanja i gađanja....
Poslednja izmena od superboss u 03 Okt 2017, 21:58, izmenjeno 2 puta ukupno.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Mogu da gadjaju iz pokreta pancir i tor, kacio ja ovde snimke pre nekoliko meseci sa neke vezbe u Rusiji
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Rekatlama? Za pancir topovima predpostavljam da može, za rakete stvarno ne znam.

TOR je priča za sebe, i kako Rusi sami kažu koliko je dobar-toliko je i skup, skoro da se i njima ne isplati da ga prave.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Da raketama..

Tor i Pantsir
https://youtu.be/p7bkFsGUxIE

Ima jos snimaka pantsira, znam da sam gledao 100%
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Upravo čitam, da, mogu oba sistema.

Ali...to uvek postoji :)
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Pa kao i oni dometi modernih V-V raketa kojima se svi kurce, a u stvari realnost je nesto drugo :)
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

U redu je to što Slovenija plaća Italiji jer su one u NATO-u i definitivno ima matematike za njih.
Kome bi mi u regionu plaćali , sigurno ne bi bili "suvereni" da nam NATO avioni nadleću nebo kako stignu, tako da šta je tu je.
Mislim da nas najviše boli što se političari ubiše da nas uvere da je poklon ,iako on to nije.

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Ako se nastavi ovakav odnos prema RV i PVO kao u zadnjih dvadesetak godina onda dzaba i da nam neko pokloni nove avione ispod cekica...

Policija je do sada bila br.1 u Srbiji...nazalost
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

Najgori deo ovog ludila su izjave vozda, sluga mu i njihovih glasila, kao oni su sad nesto resili, najmodernije masine, cuvajte se susjedi... :glavomuzid: doslo je nesto, tek da moze da obezbedi vazduh i da se nastavi obuka, a oni im vec prognoziraju 20 godina sluzbe (izgleda da se radi i na rekordima), pa jos i modernizaciju, od koje sam siguran nema nista, a nema ni logike da se radi, sem ako se ne uradi u naredne 2 godine. Onda idu i strucnjaci koji se smeju vlasteli i ne veruju joj nista (sa pravom), ali zato su sad sigurni da se daje 180 miliona, jbg tako reko vozd, iako to sto su oni pobrojali od modernizacije i opreme ne bi pokrila ni mnogo veca cifra od te, a realnost je da je neizvesno sta ce uopste biti uradjeno, a da ono sto je dogovoreno sada nece kostati ni pola pomenutog kesa. Pa onda jos ocene ko nas je i kako zajebao i sta smo mogli za te pare da kupimo, a nit smo dali te pare, nit neko hoce prvo da sazna koliki je trosak nabavke novih aviona, ili koliko se placa delgiranje zastite vazduha, da ne spominjem sto mi uopste i ne mozemo to da uradimo.
Znaci
https://www.youtube.com/watch?v=v5N9_QKmHyk

Treba se ugledati na Slovacku, napravili program modernizacije cele vojske do 2030. budzet - 7 milijardi evra, a mi posto smo duplo jadniji ga prepolovimo na 3.5 i dec it. ljudi ce svakako da pametuju.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Duplo jadniji, a ima nas 3x vise :)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Može samo bar duplo više, valjda ćemo vratiti Kosovo nekada??
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ili lepo udjemo u NATO i ne moramo da brinemo o zastiti neba uopste vise. :)
Odgovori