somi-car napisao: 16 Avg 2019, 22:08
Zajedno isprobali sve i na kraju skinuli razvod dizni.
Ustanovili smo da je dizna nesto povukla ili nije dobro ociscena u servisu.
Imao sam ludu srecu da smo brzo otklonili problem...sad ostaje "misterija" da li je do servisa ili goriva..
Moderni dizel motor sa 1600-2000 bara pritiska ubrizgavanja. Prema fabrickom uputstvu razvod dizni je namenjen za jednokratnu upotrebu i pri SVAKOM skidanju dizni, otvaranju raila i slicno se MENJA komplet set cevi visokog pritiska.
A dok su dizne izvadjene obavezno se stavljaju zaptivni cepovi u sve otvore koji su nastali u procesu.
To kosta i to slabo ko radi, 99% sam uveren da ni vi to niste uradili pri ovoj intervenciji.
Ovo sto si opisao deluje da je usla prljavstina u sistem, pretpostvaljam nije se radilo to ciscenje dizni kao ni sklapanje na motor u prostoriji sa filitriranim vazduhom, sa natpritiskom,, dobro prethodno ociscenoj, sa podom od keramike itd...uslovi tzv., clean room okruzenja.
U svim uputstvim proizvodjaca ubrizgavanja/dizni stoji napomena da je apsolutno neophodna filtrabilnost kvaliteta 5 mikrona- 0,005mm- za ispravan rad dizni.
5 mikrona se ne vidi golim okom, pa tim ni standardno postojeca prasina i cestice u vazduhu.
Rad sa sistemom ubrizgavanja je zesce pipav, osetljiv i zahteva vrhunsku pedantnost i cistocu.
Sve ono sto o cemu se prilicno retko razmislja, jos manje citaju uputstva za rad a pri tome ide u smeru da popravka kosta sto manje. Tako i to ciscenje dizni sto neki nazivaju /reklamiraju kao reparacija moze da napravi i problem koji uopste nije postojao,.
Nevezano sam napisao za ovaj tvoj konkretni slucaj, po tvom opisu novo sipano gorivo ne moze da bude uzrok jer ono se sipa u rezervoar koji je ISPRED filtera po smeru protoka. I ne moze kako si naveo odmah po gasenju i paljenju motora da utice na bilo kakav rad motora jer se koristi staro gorivo kojeg ima u filteru i dalje.
Sve gore opisano oko cistoce vazi i pri zameni filtera goriva na dizelima, cistoca i pedantnost su 99% uspeha i istovremeno 99% problema koji nastanu kasnije u radu sistema ubrizgavanja.