Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Računari

Post od snork »

Slika Slika

Ubacih danas veliki flopi u stari računar... diskete čitljive, i posle 30 godina.

3M Made in West Germany, Olivetti made in Italy, Magmedia made in Metković, Yugoslavia. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Vredelo je čuvati, konačno zatrebalo :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

5,25 jednostrani flopiji ili oni noviji dvostrani ?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Ako pažljivo pogledate, na slici se nalazi jedna jednostrana disketa, 3M desno od "žutih" BASF. Vidi se da piše SS i ima proreze sa obe strane. Korišćena je na računaru Apple II, u prvoj polovini 1980-ih. Posle je nastavila "karijeru" na PC-ju i formatirana je dvostrano. Prvo na XT-u sa DD flopi drajvom na standardnih 360 ili kako sam više voleo 400 kB (40 staza, 9 ili 10 sektora po stazi), a posle na AT-u sa HD drajvom na 800 kB (80 staza, 10 sektora po stazi).

HD diskete sa slike su formatirane na standardnih 1.2 MB (80 staza, 15 sektora po stazi), ali su uvek mogle da podnesu i 18 sektora po stazi, odnosno 1.44 MB što je bio standardni format 3.5 inčnih HD disketa.

Do pada cena i degradacije kvaliteta disketa je došlo negde od 1995, ali tada je 5.25 inčni standard već bio mrtav, pa smo loše diskete uglavnom zapamtili u 3.5" varijanti.

Inače, nisam danas radio nikakav disaster recovery, već sam gledao šta ima na mojim disketama, tj. da li je zaostalo nešto vredno čuvanja. Ako neko ima želju/potrebu, rado ću mu ih pokloniti. Kao što vidite sa slike, ima tridesetak DD disketa, one su zgodne za Apple II, Commodore 64 i slične mašine. :)

Domaći TIM 011 je takođe prvo dolazio sa 5.25" DD drajvovima, ali smo mi u školi imali novije varijante sa 3.5" DD (standardni format 800 kB).

Pregledanje 3.5 inčne kolekcije sledi tokom dana... :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Jednostrane su baš retke (šta to znači uopšte, nema rupu drugu?). Ja sam flopije prvi put koristio kod komšije 5,25 na c64 80 i neke, a i sam dobio c128 1987, uz koji je stigao 1571 flopi koji je odmah čitao dvostrane DS/DD (nije radilo u C64 modu, moralo je da se okreće).

SS je verovatno baš raritet?

A 3,5" pamtim da smo specijalnim alatima formatirali na više Mb nego što su deklarisani, i to se nije znalo unapred dokle će moći da se iskorsti. :) CD je zatim pokvario svu magiju, ogroman skok.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

SS teoretski znači da se magnetni sloj nalazi samo sa jedne strane, a namenjena je uređaju koji ima glavu samo s jedne strane. Sa takvim uređajem, DD disketu možeš okretati da bi se koristila s obe strane, a jednostranu disketu naravno ne bi trebalo okretati. U praksi - proizvođačima je bilo suviše komplikovano da nanose premaz samo s jedne strane i SS diskete se ne razlikuju od DS (možda eventualno nisu fabrički testirane s obe strane). Tako da su i njih ljudi okretali u drajvovima s jednom glavom, ili normalno dvostrano formatirali u onim sa dve.

Kad se okrene disketa, onda i "write protect" prorez dođe s druge strane, što znači da ko hoće da okreće diskete u jednoglavom drajvu, :) treba da iseče isti takav prorez s druge strane. Na disketi sa slike, vidi se da je to i urađeno, dok je korišćena na Apple II.

Evo i slike 3.5 inčne kolekcije. :) Takođe poklanjam ako ih neko želi. Osim ovih HD disketa sa slike, imam i desetak DD - može biti zgodno za starije Amige i Atarije ili već pomenuti domaći TIM 011.

Slika

Gore u sredini, vide se noname (nebrendirane) diskete (sa instalacijom Windowsa 3.1 :) ). Sada, 31 ili 32 godine kasnije, sve su čitljive. Podrazumeva se da nijedna disketa sa slike nema bad sectore. Formatirane su na 1.44 MB, ali u svoje vreme neke su probane na 1.6, ili čak 1.72 i većina je radila bez problema.

Ali, kao što sam napisao u prethodnoj poruci, u drugoj polovini 1990-ih, kad je cena pala na manje od 2 DEM po disketi, fabričko testiranje je postalo manje striktno, i postalo je skoro normalno da u kutiji od 10 komada dve ili tri "dobiju" bad sectore.

Da, pojava CD-a je bila "kvantni skok" (1.2 ili 1.44 MB je smešno u odnosu na 650 ili 700), ali potrajalo je desetak godina, do početka 2000-ih, dok CD pisači (ili "rezači", kako je većina kasnije počela da ih zove) nisu postali dostupni svakome. Za prenos i bekap malih dokumenata, diskete su se održale negde do 2005, kad su cene USB flash memorija naglo pale. Jedino što sumnjam da flash memorije mogu "držati" podatke decenijama. Za dugoročni bekap, koristite hard diskove ili (ko ima) magnetne trake.
Ђенерал Јанковић
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Imam ja i 5,25 i 3,5 disketa, što snimi briši što onih za jednokratni upis (fabrički softver) a odnedavno i jedan laptop sa integrisanim flopi drajvom.
I sa baterijama kao što imaju današnja EV vozila (Tesla npr).
I eto iskustva šta biva sa EV baterijom nakon 25godina korišćenja, i koliko gubi kapacitet, i kako se može ili ne može uraditi "reparacija" zamenom ćelija pojedinačno i svašta nešto izmeriti.

Mislim da nisu bačene ni diskete instalacije Windowsa 2,0 pa posle 3,0.
Ovaj 3,1 i 3,11 sa istočnom evropskom podrškom su kasnije došli.... kada je već naveliko PC bio rasprostranjen.

A što se tiče kapaciteta sećam se nekih traka što smo koristili za bekap i to je bio neki abnormalni kapacitet, rekao bih dosta veći od CDa po sećanju. Znam da je jedna traka bila dovoljna za sedmični bekap.

Inače magnetni mediji su daleko dugoročniji i pouzdaniji od optičkih. Ni CD a kamoli DVD ne treba koristiti za čuvanje podataka, ili bilo čega. Oni su gotovi prilično brzo, već za 20tak godina postanu nečitljivi ili teško čitljivi.

Imam magnetne audio trake iz 1961, 1963 snimci i to je sve savršeno ostalo sačuvano kao snimak, dakle već 60tak godina. Nikakvih tragova gubitka perfomansi zapisanog sadržaja a CDova imam ihahaj već koji "preskaču" pogotovu ako je na njima snimljen video materijal.
I ovi flopiji sa slika imaju sada već 30+ godina i čitaju se bez problema..sporo ali pouzdano.

SS koliko se sećam kada se okrenu i snima na stranu koja nema poseban magnetni sloj za zapis dodje do "prodora" na onaj već postojeći pa se pregazi/ prebriše delimično originalni i disketa postane nestabilna, nečitljiva pouzdano svaki put.
Mi smo izbegavali takva igranja, doduše i važni podaci su bili a firma je bila platežno sposobna kvalitetne da kupuje koliko treba.

Diskete 3,5 su bile ogroman napredak u pouzdanosti jer su imale "vratanca" koja se sama zatvaraju i štite medij od prašine. To je baš dosta značilo a i znatno bolje su podnosile sunčevu svetlost (ako ostanu na stolu neko vreme 5,25 se pokrive i onda eto veselja) i svuda su se ostavljale.

I tako, neka istorija. Uz monohromatske Wyse terminale i prve laptopove koji su imali zeleni ekran (bez boja i kolora naravno) oje sam koristio ranih 90tih.

A flash memorija je teško sranje, sve je lepo i onda odjednom samo kaputt i to trajno. Bez najave.
Imaju ograničeni broj ciklusa upisa a nemaju mehanizam brojanja.

Više puta mi se to dogodilo, nije slučajnost i pisano je o tome po stručnim časopisima...Tom"s hardver npr i drugi su detaljno to obradili. Tako je jedan laptop završio karijeru, Micron SSD od 32GB samo zakucao jedan dan bez najave i prestala mogučnost svežeg upisa.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Setio se i da imam valjda negde instalaciju Word Perfect (5,1) na disketama, tada je to bio hit za tekst procesor .
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Moja prva knjiga - programiranje u windowsu 2.1 :) Nekih 400 strana cistog C-a... A za moj prvi PC nisam imao para za HD pa sam kupio najmoderniji FD od 3,5 inca :) i malkice vise memorije... da mogu da pravim memory disk... sa 286 pa udri...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Koje su preporuke za prodavnice za kupovinu laptopa, mogu i online?
Hvala unapred

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Kod nas ili u Nemackoj? :D
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Kod nas naravno.

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Piši mi šta tražiš pa te uputim kod pravog čoveka.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Neki najosnovniji laptop, bukvalno za surf.

Odgovori