Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od H4wkeye »

pedja napisao:Sinoć je lik sa Q5, za nekih par min, uspeo da napravi toliko prekršaja, da ne verujem da bi svega mogli da se sete i ispišu bez snimka, da su ga zaustavili. Samo kroz crveno nije prošao, što je posledica toga što jednostavno nije imao priliku :D Mislim da je sve ostalo ispucao - prebrza vožnja, dupla puna, obična puna, skretanje levo na mestu gde je obavezno i jedino dostupno desno*, maltretiranje drugih koji poštuju propise (ablendovanje, sirena), sveukupna nasilnička vožnja. Podrazumevano je kretanje kroz sve trake, sela drugih,

Relacija Krnjača - Bogoslovija

* Gužva na izlazu sa mosta, čekaju se dva tri zelena da se prođe. Nije ga mrzelo da ode desno, na isključenje nizbrdo, u D.Srejovića, na desnu uslovnu strelicu, a da onda opušteno smota levo i ode ka kružnom toku.

Moguće je da je žurio, hitnim ili nebitnim slučajem, ali kao da se gleda snimak o tome koji sve prekršaji mogu da se naprave.

TT
Takve debile treba prvo prebiti pa onda kod psihijatra pa u zatvor.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja sinoć vozim kroz naselje, kao i uvek. Prilazim raskrsnici u centru, skrećem desno. Prolazim dva pešačka prelaza i znam da uvek tu ima pešaka koji znaju da iskoče. Usporavam da dobro osmotrim jer je noć, vidim neke dve žene stoje na samoj ivici trotoara i dodatno usporim jer gledam hoće li zakoračiti na pešački. No svo vreme se i dalje krećem, ali ne dovoljno brzo za Šumahera u 407 SW iza mene koji u 21.30h leže na sirenu i obilazi me punim gasom. Svaka čast majstore.
Posetite www.garaza.rs !
handys
Reactions:
Pridružio se: 30 Apr 2018, 15:09

Post od handys »

Pozdrav iskusnim vozacima od jednog pocetnika koji prvi put seda za volan u 35. Iscitao sam ceo ovaj podforum i imao bih ihaj pitanja, ali sad me samo zanima sledece. Kako po vasem iskustvu vozaci gledaju na kola sa 'p'? Na primer, nama je ogranicenje 90% dozvoljene brzine, a limit 9 kaznenih koji se ne brisu. Samim tim, ja se ne bih zezao da vozim iznad 100- 110 na autoputu (cak pre 100, jer gde je 110, tu je i 111, tj. vec prekrsaj), 25 u zoni skole ili 40-45 po gradu. Voleo bih da znam sta mogu da ocekujem od iskusnijih vozaca (ako ce masovno da trube da se pripremim :nemampojma: ).
I jos nesto, naisao sam na ovo:
"Ako u auto skoli vozi golfa tdi i nauci ga instruktor da na 35 ubacuje u 3, on ce sutra i benzinca od 1000 kubika na 35 ubacivati u trecu i verovatno poginuti pri prvom pokusaju obilaska slepera...."
Posto su nas bas ovako ucili, sta je resenje za 1000 kubika benzinca na 35?
Hvala unapred!
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Stvar osecaja. Onaj ko ne moze da prepozna kada je vreme za visi stepen, taj nije za voznju. Racunam da je takvih malo. Prosto, u prvih par km upoznas kola, motor, menjac, sve se samo kaze...

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

I budi strpljiv, dobar vozač se postaje sa dosta pređenih kilometara.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Generalno, barem ovde, vozaci su toleranti prema kolima sa P oznakom. Tako da, samo lagano, strpljivo i vremenom ces upoznati auto i navici se.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Zavisi kakva je P oznaka. Hoće Hokaj malo da vuče na svoju stranu, ili da se teši, kako god

TT

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Na autoputu te niko neće smarati, kod nas ionako dobar deo vozača vozi 100-110. Po gradu već može da se desi da ti neko svirne, ali to će ti se dešavati i u nastavku karijere, ne obaziri se previše na to. Ono na šta najviše treba da obratiš pažnju je šta drugi rade. Ako voziš pored parkiranih kola uvek gledaj da li se neko muva i potencijalno može da istrči, naročito ako ima dece. Kad imaš prvenstvo prolaza obavezno bar uspori, onaj iz sporedne ulice zna da iskoči. Isto ti važi i za zeleno na semaforu, naročito ako prilaziš sa nekom brzinom baš kad se prebaci na zeleno, dešava se da ti tad neki zakasneli samo proleti na čisto crveno. Najpametnije je tretirati ostale učesnike u saobraćaju kao muve bez glave. 99% nije, ali onih 1% mogu dosta da te zeznu.

Drži rastojanje koliko je moguće. Kad vidiš da su se ovom ispred upalila štop svetla i ti prebaci nogu iznad kočnice. U zavisnosti od situacije možeš blago i da zakočiš da daš onom iza signal da bude na oprezu. Nekad možeš kroz staklo da vidiš da drugi-treći auto ispred koči i da se spremiš.

Kad vidiš da neko stoji na pešačkom obavezno i ti uspori ili čak i stani iako ne vidiš pešaka, možda je dete ili niska osoba u pitanju.

Kad se neko uključuje ispred tebe na autoputu ako je moguće odmah pređi u levu traku da mu napraviš mesta (a i smanjiš rizik za sve). Ako je leva puna budi na punom oprezu neretko će se uključiti neposredno ispred tebe.

To su neke najčešće rizične situacije, a ima još puno toga što ćeš u praksi videti. Srećno :thumbup:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Manje više sve napisano, dodao bih još par stvari.
U gradskoj vožnji, kad je prometan saobraćaj, ne fokusiraj se na ograničenje brzine isključivo, prati tok saobraćaja, kako većina, tako i ti, uz obavezno rastojanje.
Ne dozvoli da ti to što te neko na bilo koji način požuruje nabije dodatni pritisak, ignoriši.
Nauči da se parkiraš na svaki mogući način.
Sve veštine stičeš rutinom, najbolje pokupiš od iskusnih vozača bez obzira da li su pored tebe kao suvozači ili vozači.
Moraš da naučiš auto koji voziš, brzine ze menjaju u zavisnosti od režima i uslova vožnje, pratiš zvuk motora i broj obrtaja, brzinomer je manje bitan.
Svo vreme pratiš saobraćaj 360° , ono što se dešava iza tebe je podjednako bitno kao ono ispred, koristiš sve retrovizore podjednako, svako skretanje i preticanje podrazumeva pogled u odgovarajući retrovizor.
U uskim ulicama i na parkinzima posebna opreznost.
Brzine uvek idu u H :)
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ja ču na kratko, znaš kakva budala vozi tvoj avto, ali ne znaš kakva budala je u drugom avtu :mrgreen:
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

:mrgreen: :kezo:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

maniaxxx napisao:Ja ču na kratko, znaš kakva budala vozi tvoj avto, ali ne znaš kakva budala je u drugom avtu :mrgreen:
Prva stvar koju me je ćale naučio kad je počeo da me obučava vožnji kad sam imao 13-14 godina :kezo:

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

To i gas, gas, gas, koči, koči, koči :D
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

pedja napisao: 01 Maj 2018, 20:14 Zavisi kakva je P oznaka. Hoće Hokaj malo da vuče na svoju stranu, ili da se teši, kako god Slika

TT
Trebalo mi je minut da skontam da policijska vozila isto imaju slovo P samo na tablicama. :kezo: :kezo:

Ja bih dodao da vozis defanzivno takodje. Gledaj unapred sta se desava i pokusaj da se prilagodis. Tipa vidis biciklistu ispred sebe, znaci vec se spremas da on moze da se pretura po bicikli itd, treba da ga obidjes. Kocis malo, ides u stranu, prolazis. Vidis kola se isparkiravaju dalje, noga vec iznad kocnice da budes spreman ako krene a ne gleda itd. Vremenom ces i sam pokpuiti te stvari, samo sto vise prakse.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Onom ispred se približavaš sve dok možeš da vidiš asfalt ispod njegovog branika. Nikad ne znaš kakva rupa vreba :)
Sa semafora kreći "na branik" onom ispred, jer ako se razvlačiš onaj iza će da trubi :)
Odgovori