Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od sasa lbg »

Starac je u pravu doosta je jeftinije bez kredita kad se kupuje,tako sam kupio svoj postojeci stan .Skupljanje novca,rad 25 h dnevno,kratkorocna pozajmica od rodjaka na period 18 medeci (bez kamate) pa jos jednom rad 25 h dnevno ,kupovina ruiniranog stana (ako si u stanju da ga sam renoviras bez kojekakvih majstora)
Sve ovo pod uslovom da nemas platu 250 e mesecno i da se zrtvujes u p.m (sto mnogi nisu spremni)
Sad mi treba duplo veci stan i idem na kredit iz nekoliko razloga ..umorio sam se od jurnjave i pritiska, kamata ispod 3 % je podnosljiva , imam vec nekretninu koja je bez hipoteke i moze mi u slucaju teske novcane situacije isplatiti 60 % kredita, kredit ide na 15 god a moram ga isplatiti za max 10 god.
Inace kredit na 20-30 god. je meni licno neprihvatljiv i skup .
Tako da je starac verovatno u pravu ali u teoriji jer vecina to ne moze sprovesti u praksi.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

E kada bi vlasnistvo kuce / stana bilo osnova standarda, bilo bi lako, ali nije tako - cak je i prilicno nebitno - na nivou je investicije - moze ali ne mora. Najvazniji je posao i konstantni priliv para - da bi imao visi standard, odnosno samo drzavljanstvo i debela kaza ako nemas isti...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da, ali retko ko moze da ustedi toliko novca u nekom razumnom periodu.
Plus vecini treba stan juce, nemaju 10g fore da skupljaju novac.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Da ali to nema veze sa zivotom u razvijenim zemljama...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Nema veze? Znaci, u Svajcarskoj brzo skupis milion za stan dok iznajmljujes drugi?

Placas rentu i jos dodatno skupis za stan sa strane? Koliko to ljudi uspe, jedan u milion?
Kao kada se spominju investicije, da mozes investirati pare, umesto da das za stan, pa to opet uradi jedan u milion, a jos manje njih uspe.

Treba ipak ostati realan.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ne zivis nigde od zidova...

Biti realan znaci upravljati sa svojim parama realno, a vlasnistvo stana donosi mnoge pluseve i minuse, kao i sve ostale investicije u zivotu, e to je razlika zivota u razvijenim zemljama - stan je samo jedna od investicija... i igranje loto-a je za mnoge pametna investicija, pa opet ne raspravljamo ovde toliko o tome :)

PS: Stan na zapadu nije ni priblizno tako isplativa investicija kao sto ti mislis, ima mnogo drugih koje donose mnogoooo vecu lovu, i to je provereno na milionima ljudi. Jedno od njih je penziono, razna druga osiguranja, do standardnih (sigurnih ??) ulaganja na berzu i sl... Stan na zapadu uvek mozes da imas iz koga prakticno ne mogu da te izbace iako nije tvoj (i ne placas ga - cak ni rentu - to posebno vazi za penzionere), a pare za sada tesko
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sto moj cale kaze: " Svasta bih kad nemam dovoljno para, ali da imam u kesu velike pare onda bih razmislio sta bih".
Tako i za stan, kod nas, imas 20.000e npr. a nemas obezbedjeno stambeno pitanje, za neki biznis a da imas zaradu dobru je malo,a plus rizicno da li ces uspeti. Uzmes stambeni kredit jos 25-30.000e i resiis polako stambeno pitanje. A da imas 50.000e kesa lako mozes napraviti 60.000, pa 70, pa 80...
Poslednja izmena od dag81 u 22 Dec 2015, 09:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Vise puta pisete ne zivi se od zidova ! To je svakom jasno sto to potencirate?

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Evo najbolji primer za NL a znam da vazi i u Nemackoj nesto od toga. Ti kupujes stan sa neto parama (uglavnom :) to bas nije tacno ali recimo), a sva ulaganja u penziono, i dobrim delom u berzu ili neki privatan biznis su bruto ulaganja - sto prakticno znaci (na mom primeru) da koliko ja ulozim toliko i drzava ulozi toliko u moje ime - iliti sve x2 (i tako se vidi na racunu). To naravno vazi do odredjene kolicine kesa mesecno / godisnje, sto opet znaci da se svede na politiku zemlje u kojoj zivis....

PS: Potencira se to zato sto mnogi u Srbiji misle da kada obezbede stambeno pitanje da su se obezbedili za zivota. Zato bar ja to naglasavam...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Opet brkate neke stvari.
Ljudi ne kupuju 10 stanova, pa da izdaju. Kupuju jedan da zive u njemu.

Uplata osiguranja = investicija :think:
Neko ce sa tim da investira nesto, pa ce tebi dati deo para koje si mu dao, jer ti ne znas nista pametnije da uradis sa tim novcem, sem da ga das nekome ko zna dobro sta ce sa njim. I tu nema nista lose. Nismo svi Steva Dzobs.
Po meni je osiguranje investicija u smilu: nemam dovoljno jaku volju da sam stedim, pa ce to neko uraditi umesto mene :)

I jos uvek su to neke ala balkan boj investicije.
Kupicu stanove i izdavati.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ponoviću, i taj jedan jedini stan u kome ćeš da živiš _jeste_ investicija.

Ne podrazumeva svaka investicija direktan profit. Kola su investicija i kad nisi taksista.

Nešto i u toj Švici ne verujem da ljudi ne kupuju stanove jer im se tako više sviđa, nego što ne mogu da dobace to tih basnoslovnih iznosa. Nije isključeno da poseduju neku nekretninu u nekom manjem mestu, ili da ulažu u mesto gde će da žive kad se penzionišu, a dok rade, iznajmljuju stan u blizini mesta gde rade i gde ima posla. To je potpuno normalno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Puka sirotinja u Švici Nidžo, šta da ti kažem :) To što skoro svaki zaposleni ima treću penziju koja mu se po penzionisanju isplaćuje u kešu (preko 200k CHF) je sitnica u odnosu na bogate Srbe koji imaju rešeno stambeno pitanje. Pored toga prva (oko 2000) i druga koja zavisi od plate, kapaju svaki mesec.

Ovde se ljudi obezbeđuju na druge načine a stanovanje koje mogu uvek da priušte (sve da postanu i socijalni slučajevi) im je zadnja briga u životu.

Neko je pitao kako se plaća porez na imovinu u CH pa evo ukratko...

https://www.ch.ch/en/rental-value/

Znam i jedan primer ljudi koji su prodali još ne isplaćenu kuću, kupljenu pre 15 godina, raskusurali se sa bankom, zaradili na skoku cene, kupili kuću za keš u Toskani koju izdaju turstima a oni prešli u kiriju gde plaćaju manje nego kredit pre. Nema tu emocija kao u Srbiji... samo čist biznis.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

nidza napisao:Nešto i u toj Švici ne verujem da ljudi ne kupuju stanove jer im se tako više sviđa, nego što ne mogu da dobace to tih basnoslovnih iznosa.
Imas ljude koji imaju kapital koji im omogucava da kupe nekretninu jako lako i time ''rese stambeno pitanje'', bez banke i kredita, ali i pored toga biraju da rentiraju.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Jbg Floyd posto svi mogu (hvala Bogu) znaci i ti ces se skuciti u Svici.
Aj ziveli tema je otisla u persun.

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

I jesam se skućio... ne spavam u parku :)

Dusan napisao:
nidza napisao:Nešto i u toj Švici ne verujem da ljudi ne kupuju stanove jer im se tako više sviđa, nego što ne mogu da dobace to tih basnoslovnih iznosa.
Imas ljude koji imaju kapital koji im omogucava da kupe nekretninu jako lako i time ''rese stambeno pitanje'', bez banke i kredita, ali i pored toga biraju da rentiraju.
To si izmislio :mrgreen:
Odgovori