Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dragan »

Da, cene divljaju ka centru grada, bukvalno traži ko sta hoće, svega sam se naslusao.
Da tu sam od Rode ka reci, meni je to super kraj, mnogo sličan ovom gde u bg imam stan. Do skoro se vodila kao 3. zona ali kako se pojavilo više placeva na prodaju odjednom je druga :)
Što se tiče stanova i to si u pravu, ima par firmi koje prave dobre zgrade i prodaju skoro sve još pre krova. Bela ruža npr, mislim da je on najbolji, kuma je skoro uzela stan kod spomen groblja od njega, u izgradnji, kad je sve bilo gotovo odemo na useljenje kad ono stolarija Rehau trostruko staklo i sve tako nešto, za 80% gradnje po bg i ns za koplje ispred, bez doplate, standardna gradnja.
Ko ti je taj drugar i gde gradi?
Ima jedna dobra zgrada pravi se kod pivare kod gomex trgovine recimo.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

,,,
Zgrada treba da se radi u ulici koja treba da se probije izmedju Kralja Petra I i Jupiterove.
Ici ce do bulevara ali ce imati izlaz kod bolnice.Ne bih javno ime i prezime.Odgovara mi i sto ce biti u centru a zavucena.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

Mica je ok ali ima i on propusta.Zgrada pored hale sto je uradio pre 5-6 godina, eno drugaru se oseca kanalizacija u kupatilu a nov stan.
Taj tvoj kraj je odlican ,prolazim svaki drugi dan tuda i gledam kako napreduje. Generalno tu je citav niz lepih kuca, dobro je da nisi otisao malo dublje u elitno naselje,hah

Sent from mTalk
EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

hahah, imao sam srecu da uzmem na glavnom putu, u vojvode stepe, mada i onaj kraj iza sad sto su napravili, nije los, bar red placeva iza mene, bice slepa ulica i parkic, za decu lepo. ja sam vise hteo da imam sumu preko puta da kad se probudim kroz prozor gledam zeleno. sto se tice komsiluka to je odlicno na ovim novim parcelama, sa dobrim delom ljudi se vec znamo odranije, tako da je mikrokosmos dobar :)
imam drugara u toj zgradi kod hale, nije se nesto zalio, mada mi ne izgleda nesto posebno. ovo sto mi se svidelo je u ulici severni bedem, moguce je da je vremenom popravio gradnju.

video sam da su jedan plac raskrcili tu izmedju kralja petra i bolnice, gradi se zgrada a kuda ce ici nova ulica ne znam, nisam se zanimao za taj kraj, a lokacija jeste odlicna. jel znas koja ce bar okvirna cena biti?
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Da li je ko skoro radio home automation ili moze da preporuci nesto za citanje?

Znam da gomila senzora sada ima wi-fi podrsku, ali sam u fazi da treba da razvodim struju pa sam mislio da razvucem viska kablova/parica za kontrolu i DC za motore recimo (prozori, roletne). Ili ako ima neka varijanta bus-a gde se kace svi senzori i sve komande prenose?

Drugo pitanje oko samog razvoda, cuo sam da se na zapadu forsira varijanta bez razvodnih kutija, gde svaki kabl ide u razvodni orman i gde postoje automatski osiguraci koji su i releji, tako da moze da se kontrolise svaka uticnica/svetlo.

Ne vidim benefit kontrole uticnica, ali bi za svetla bilo zgodno kontrolisati...jos uvezati senzore za svetlo, pokret i slicno...ide vise kabla ali to ne bi trebalo da je preterano visok trosak.

Da li je ko nesto slicno radio, razmatrao?
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

dragan napisao:hahah, imao sam srecu da uzmem na glavnom putu, u vojvode stepe, mada i onaj kraj iza sad sto su napravili, nije los, bar red placeva iza mene, bice slepa ulica i parkic, za decu lepo. ja sam vise hteo da imam sumu preko puta da kad se probudim kroz prozor gledam zeleno. sto se tice komsiluka to je odlicno na ovim novim parcelama, sa dobrim delom ljudi se vec znamo odranije, tako da je mikrokosmos dobar :)
imam drugara u toj zgradi kod hale, nije se nesto zalio, mada mi ne izgleda nesto posebno. ovo sto mi se svidelo je u ulici severni bedem, moguce je da je vremenom popravio gradnju.

video sam da su jedan plac raskrcili tu izmedju kralja petra i bolnice, gradi se zgrada a kuda ce ici nova ulica ne znam, nisam se zanimao za taj kraj, a lokacija jeste odlicna. jel znas koja ce bar okvirna cena biti?
Nova ulica ide pored te micine zgrade i kroz placeve.Zavucena ulica a bice mirna.Ne znam koja ce cena biti.

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Biće sigurno 600-800 e/kvm.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

800 ako bude to je još dobra cena

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dgajic napisao:Da li je ko skoro radio home automation ili moze da preporuci nesto za citanje?

Ne vidim benefit kontrole uticnica, ali bi za svetla bilo zgodno kontrolisati...jos uvezati senzore za svetlo, pokret i slicno...ide vise kabla ali to ne bi trebalo da je preterano visok trosak.

Da li je ko nesto slicno radio, razmatrao?
Pre pad nedelja sam radio u jednom stanu koji ima centralno gasenje i paljenje svetla, odnosno elektro roletni spustanje. Koristi se magistrala, 1 paricno ide sada, iliti BUS a umesto prekidaca svetla postavlja se adresabilni relej- paljenje i gasenje na taster.

U jednom firmi sa oko 50 kancelarija, krajem prosle godine, slicno resenje.

Neku preteranu korist za privatnu kucu ne vidim, inace ima u ponudi i home automation sistem bezicno preko DECT odnosno telefonije gde umesto fiksnog touch panela za komande koristis svoje smart telefon i upravljas elektrikom ma gde da si daljinski.
Svi senzori, od PIR do senzora vode, uticnica je plug and play, sve je umrezeno digitalno.
Nema kopanja zidova, nema kablova, prenosiv sistem, moze se prosirivati dodavanjem novih senzora ili uticnica, dinamicki menjati struktura, programirati nacin rada. Ujedno sluzi i kao alarmnim sistem, ima sirenu.
Upravo sam dobio podatke za ponudu modelske 2017, godine, uskoro ce biti uvezen prvi kontigent u Srbiju. Originalni japanski proizvod. Detalje na PP ako postoji potreba.
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Zanima i mene. Skoro sam kupio novi stan, renovirao kompletno, ali bih mozda uzeo tako nesto.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kod mene u NL najpopularniji je sistem rasvete philips-ov (wifi), odmah posle toga dolaze smart termostati (googlov) koji istovremeno nadgledaju ukupnu potrosnju struje, gasa i ostalih parametara, a mozes da ga gledas i upravljas preko interneta sa mobilom / tabletom (kosta oko 3 eur-a mesecno - ja nisam hteo da ga uzmem). Konkretno u zgradi imam centralni sistem roletni (tende) koji reaguje u skladu sa vremenom - i to je jedina zgodna stvar. Znam mnogo ljudi koji su napravili smart house, i posle je nisu koristili ni 1% a imali su probleme (mnogo malih i poneki veliki) sa software-om ili hardverom. Ja i dalje zelim da na prekidac upalim svetlo, muzika i TV se ionako upravljaju preko telefona / sata, tolu vodu imam stalno (protocni gasni bojler) a temperatura u stanu mi je tokom cele godine konstantnih 23C posto smo tako navikli, i zaista ne vidim nikakvu poentu smart kuce (u sirem smislu) osim da se covek igra sa njom. Neka najidealna kombinacijami je je taj smart termostat sa proirenom funkcionalnoscu (a i cena mi je vise nego lepa :))
Slika

E da, zaboravio sam da je mozda najinteresantniji deo smart resenja - alarmni sistem, e to se vec isplati napraviti / implementirati... Ima dosta gotovih resenja na trzistu..
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Ja sam se zanosno jedno vreme sa tim pa sam shvatio da je nepotrebno. Ok imati kapiju i garazna vrata na daljinski, pa i roletne, ali sad upravljati mobilnim celim sistemom, mislim da je više igračka nego potreba. Šta znam.

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Odlicna je stvar ako si geek :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Sve se plašim da bi sa prvim problemom uzeo neki veliki čekić da popravim šta ne valja :)

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Dragane ti si pravi domacin :D

Slika
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Odgovori