Zdravlje
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Re: Zdravlje
Blago zaspis, kao u nekom polusnu, ali ti je očuvana funkcija disanja. Dobiješ dormicum za spavanje i fentanyl protiv bolova. Iz razloga jer zna biti neprijatno, a od lekova imaš amneziju, pa se i ne sećaš samog postupka.
Inače ne treba preventivno raditi kolonoskopije kod osoba koje nisu genetski opterećene rakom ove vrste. Totalno pogrešno. Verovatnoća pojave adenoma, koji su glavne predrakave promene, se povećava posle 50te godine. Radi se tek ako testovi pokažu prisutnost krvi u stolici.
Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Inače ne treba preventivno raditi kolonoskopije kod osoba koje nisu genetski opterećene rakom ove vrste. Totalno pogrešno. Verovatnoća pojave adenoma, koji su glavne predrakave promene, se povećava posle 50te godine. Radi se tek ako testovi pokažu prisutnost krvi u stolici.
Onda su menu kada sam imao 50 godina odradili lokalnu, posto nisam osetio nikakvu promena u svesti, a ni nikakvu bol/nelagodnost tokom zahvata.
- 123456
Nema tu šta je bolje, nego šta je u datom trenutku potrebno. Ovo nije toliko zahtevna intervencija, da bi morao biti u dubokoj anesteziji. Pre stanes na noge, a i nije potrebno prisustvo anesteziologa. Osim u bas retkim slucajevima, velika većina kolonoskopija se odradi u potpuno budnom stanju.
Ne. Radi se kod osoba koje su genetski opterećene 10 god pre nego što je rak utvrdjen u porodici, recimo ako je kod roditelja u 55, onda se uradi u 45. Ako je pre 50te, onda sa 40. Kod nekih sindroma, koji povećavaju verovatnoću pojave adenoma, moze i pre 40te. Ali ovo su specifični slučajevi.
Kod osoba koje nisu opterećene genetikom, ili koje nemaju nikakvih simptoma, preventivno se ne nikada ne radi kolonoskopija.
Ne. Radi se kod osoba koje su genetski opterećene 10 god pre nego što je rak utvrdjen u porodici, recimo ako je kod roditelja u 55, onda se uradi u 45. Ako je pre 50te, onda sa 40. Kod nekih sindroma, koji povećavaju verovatnoću pojave adenoma, moze i pre 40te. Ali ovo su specifični slučajevi.
Kod osoba koje nisu opterećene genetikom, ili koje nemaju nikakvih simptoma, preventivno se ne nikada ne radi kolonoskopija.
Poslednja izmena od 123456 u 25 Dec 2024, 09:00, izmenjeno 1 put ukupno.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kolonoskopija, kao i većina stvari u medicini, nije procedura bez rizika, mislim da je jedan od (malih) rizika perforacija creva. Sa druge strane otkriva potencijalno fatalne probleme. Doktor bi trebao da vam kaže koliko često da se radi na osnovu faktora rizika, nije isto za sve.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Imam i ja hemoroid, prvi stepen. Pre par godina mi se pojavilo, idem jednom godisnje na pregled i to je to. Nista strasno, osim pregledasrdjanyo napisao:Krajem novembra urađena mi je kolonoskopija u jednoj privatnoj klinici u Novom Sadu. S obzirom da sam napunio 40 godina, a da mi je otac preminuo pre 10 godina od raka debelog creva, ovaj preventivni pregled bio je neophodan. Kolonoskopija je urađena popodne u sred radne nedelje, uz "plitku" anesteziju. Hvala Bogu, nemam promena na debelom crevu, niti polipa. Jedino što me muči je hemoroid i to jedan, unutrašnji. Nalaz sluzi takođe je uredan.
Moja preporuka svim kolegama forumašima je da obave ovaj pregled, posebno ako su oko 40-e na svakih 5 godina. Bez obzira da li ste u porodici imali slučaj da je neko oboleo od raka debelog creva.
Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Sent from my iPhone using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Postoji i neka kapsula sa kamerom, čime li već, koja se guta.
Ne može da uzme uzorak, ako zatreba, ali kažu da je snimak dobar
TT
Ne može da uzme uzorak, ako zatreba, ali kažu da je snimak dobar

TT
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Zanimljivo ako je u slo tako. Ko radi analgosedaciju ako ne anesteziolog? Oni koji proceduru i rade?123456 napisao: 25 Dec 2024, 09:00 Nema tu šta je bolje, nego šta je u datom trenutku potrebno. Ovo nije toliko zahtevna intervencija, da bi morao biti u dubokoj anesteziji. Pre stanes na noge, a i nije potrebno prisustvo anesteziologa. Osim u bas retkim slucajevima, velika većina kolonoskopija se odradi u potpuno budnom stanju.
- 123456
Midazolam ili diazepam titracijom daje kolonoskopist. Po potrebi i analgetik. Tu govorimo o niskim dozama i radi se o sedaciji.
Za duboku anesteziju je prisutan anesteziolog.
Pobogu kolega pa na autoforumu smo , koristite adekvatnu terminologiju , nije prvi stepen nego stage 1shandu90 napisao: 25 Dec 2024, 09:42 Imam i ja hemoroid, prvi stepen. Pre par godina mi se pojavilo, idem jednom godisnje na pregled i to je to. Nista strasno, osim pregleda
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ovde je generalno (mada mozda ima izuzetaka) i za taj slucaj je prisutan anesteziolog123456 napisao: 25 Dec 2024, 14:22 Midazolam ili diazepam titracijom daje kolonoskopist. Po potrebi i analgetik. Tu govorimo o niskim dozama i radi se o sedaciji.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja sam radio.
Došao neki lik:
"Ja sam Goran......."
Jeste li stvarno anesteziolog?
Jesam.
Da li ću se sećati nečega?
Ne. Odspavaćete lepo.
Udri.
Laku noć.
Laku...
--kolonoskopija+gastroskopija--
...bro jutrooo...
Ustao, seo malo, sačekao nalaz, i paljba kući.
A neki idu bez anestezije
TT
Došao neki lik:
"Ja sam Goran......."
Jeste li stvarno anesteziolog?
Jesam.
Da li ću se sećati nečega?
Ne. Odspavaćete lepo.
Udri.
Laku noć.
Laku...
--kolonoskopija+gastroskopija--
...bro jutrooo...
Ustao, seo malo, sačekao nalaz, i paljba kući.
A neki idu bez anestezije

TT
Ja sam skoro pitao bivseg načelnika gastroenterologije KCa kad treba uraditi preventivnu koloniskopiju. Rekao je ako nema istorije karcinoma debelog creva u najbližoj porodici onda sa 45 (ako ima onda sa 40), pa svakih 5 godina (ako ima porodične istorije) ili 10 godina ako nema, naravno pod uslovom da je rezultat koloniskopije OK.