Pedeset i jednu godinu nakon istorijskih pobeda klasičnih MINI Cooper S modela na stazi u Monte Karlu, MINI Srbija je 22. i 23. juna na karting stazi Ada Huja organizovao testiranje najjačih serijskih modela MINI vozila – Cooper S i John Cooper Works koji dolaze sa benzinskim dvolitarskim turbo agregatima koji donose 192 odnosno 231 KS.
- Pročitajte više:
http://blog.garaza.rs/mini-cooper-s-i-j ... -ada-huja/
Moram da napišem dodatan komentar jer sam imao sreće da u subotu budem među odabranim predstavnicima medija koji su pozvani na ovaj događaj. Još uvek sam pod utiscima. Imao sam prilike da prisustvujem raznim prezentacijama, treninzima i slično. Na Navaku sam vozio razne automobile na stazi i na off road stazi. I sve je to super zanimljivo. Ali ovo je bilo zaista posebno. Poligon je bio zanimljiv, merilo se vreme i odlučivala je spretnost i brzina na malom prostoru, a Countryman je malo nezgodan zbog gabarita. No prava stvar se dešavala na stazi. Kulundžić je u startu rekao da drži neki solidan tempo, a mi što smo kompaktniji i bolje vozimo on će voziti brže. Ako neko zaoistane on mora da uspori. Tako je i bilo. U svakom automobilu je bilo po dva vozača i smena na tri kruga, a nakon toga zamena automobila. Tako da je svako imao priliku da vozi svaki od ovih sjajnih automobila i oseti Cooper S ali i vidnu razliku između njega i JCW verzije. Ko ne poznaje stazu i nije trkački nastrojen, kao ja recimo, teže se snalazio u početku, ali kako je vreme odmicalo vozilo se sve bolje i bolje. Bilo je i izletanja, pa i diskvalifikacija nekih vozača koji su preterali, ali tempo je bio za moj pojam nimalo naivan. Gume su škripale non stop, ESP radio non stop, gas do daske, žestoka kočenja, baš u fazonu kartinga, ali u pravom automobilu i doživljaj je stvarno neverovatan.