Nisam ni primetio do sada na nastavak spanske serije.paja napisao:koliko ja znam G je napravio ipak Merc (verovatno u saradnji sa Puch-om). Nije to bio Magna Steyer proizvod.
Nastao je za potrebe irana tj šaha Reze Pahlavija ili možda preciznije on je kupio prvi veći kontigent i time zavrteo celu priču.
Prica sa Puchom je iz perioda negde 76, 77 godine. Tek se Lada Niva bila pojavila.
Magna nije bila na vidiku tada u toj kombinaciji slova.
Puch je fabrika namenske industrije, vojna, Nasa JNA je imala taj Puch pocetkom 80tih.
NATO i druge vojske su bili narucioci i glavni potrosaci.
Kao i Niva koja je sluzila u vojne svrhe i odigrala bitnu ulogu u ratu na rogu Afrike 70tih godina, i Puch je tada bio vidjen za vojne potrebe. Inace Pinzgauer je jedna od varijanti koja je idejno razvijena jos pre pojave G u SFRJ u TAM Mariboru i odbacena,
Taj odbaceni projekat je presao u Graz, tamo modifikovan i ostalo je legenda.
Imao sam priliku da upoznam i da pricam sa ljudima koji su ucestovali u nastanku Pinza i G klase.
Mercdes je uleteo kada je nestalo love a projekat odavno odmakao. I kasnije marketinski plasirao civilnu verziju koja se kasnije potpuno odvojila od vojnog originala sto se tice unutrasnjosti.
Sah Pahlavi je takodje dao novac koji je falio a Pahlavi porodica je iz Pariza gde su ziveli vodila konce oko finansija.
To je zlatno naftno doba, Iran je imao viskove para sa kojima nije znao sta ce, rat sa Irakom tada nije bio na vidiku sredine 70tih.
Pahlavijevi su dali novac da se "rodi", Mercedes je tek kasnije dosao nakon sto je zakljucio da ono sto je sam probao pre toga da napravi nije zrelo, i nasao je u susedstvu gotovo resenje.
U to vreme Mercedes se bavio sa OM615/616 serijom motora koji su bili tehnoloski zaostali i slabasni ali teski, glomazni i slabasni.
Lada Niva je tih godina kada je nastajao Puch, i pre Mercedesa, bila najprodavaniji terenac u ondasnjoj Zapadnoj Nemackoj, i cekala se isporuka po 5-6 meseci nakon placanja kolika je bila potraznja pre svega sumara.
Mercdese nije mogao da propusti, Fiatov vojni deo je otprilike u to vreme ponudio tada novu seriju Kampanjole, koja je inace veoma slicna ovom Puchu G. Gotovo kao da su blizanci kada se zaviri ispod lima i haube.
G je pocetno slovo veoma inventivnog Mercedesa, Gelandewagen iliti terensko vozilo.
To su informacije koje imam, vecina potice direktno sa izvora (ljudi koji su nosili taj projekt) tamo gde se radio razvoj, ako su mene slagali (a nema motiva za tako nesto) onda i ja lazem vas prenoseci saznanja.