Računari
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Re: Računari
Na telefonu mozes da instaliras google photos i da namestis automatski da ih bekapuje. Ja sam uplatio na google 1tb i dali mi popust prva 3 meseca (55 din).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kupi HDD, podigni Immich (2 minuta) i bekapuj slike lokalno, jedino ograničenje da ti bude koliko si spreman da izdvojis para na diskove.
Ima web verziju, android/iOS. Čuvaš u punoj rezoluciji.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Samo jedna lokalna kopija je rizik, čak i kad imaš dva diska u kompu. Jedan strujni udar, ili jedan ransomware i može sve da ode. Meni su glavne stvari i u kući, i u ofisu, i na laptopu, i na eksternom disku... To je teško sinhronizovati, ali to što je kabasto a dragoceno za čuvanje to su porodične slike, a tu se dodaje s vremena na vreme, ako se i desi neka havarija gro toga će ostati negde.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Gogle photos mi je najmanji problem, mada i to čuvam u originalnoj rezoluciji. Sva naša okupljanja, svi sajmovi automobila poslednjih 10 godina, preko 100 automobila koje sam testirao, razne promocije itd. Znam da mi to sve ne treba, ali volim da imam u arhivi.
Plus na to dodaj porodične fotografije, skupi se.
Držao sam sve lokalno na eksternim hard diskovima i imao bekapovano. Da bi mi jedne godine u nedelju dana otkazala oba hard diska na kome su bile fotke. Onda sam prvo platio da mi se to izvuče i istog trenutka počeo da plaćam 365 zbog 1TB na cloudu.
Pre dve godine sam uredno ugasio laptop. Izvukao kabl od produžnog iz zida i otišao na letovanje. Kad sam se vratio, neće da digne sistem. Šta je, otkazao SSD. Srećom samo sistem na njemu. Podaci na drugom HDD koji je dodat umesto optičkog uređaja. Sve i da je i on otkazao. sve je na cloudu.
Plus na to dodaj porodične fotografije, skupi se.
Držao sam sve lokalno na eksternim hard diskovima i imao bekapovano. Da bi mi jedne godine u nedelju dana otkazala oba hard diska na kome su bile fotke. Onda sam prvo platio da mi se to izvuče i istog trenutka počeo da plaćam 365 zbog 1TB na cloudu.
Pre dve godine sam uredno ugasio laptop. Izvukao kabl od produžnog iz zida i otišao na letovanje. Kad sam se vratio, neće da digne sistem. Šta je, otkazao SSD. Srećom samo sistem na njemu. Podaci na drugom HDD koji je dodat umesto optičkog uređaja. Sve i da je i on otkazao. sve je na cloudu.
Razmotriću predlog, hvala. Otkad sam imao to otkazivanje hard diskova, a i poplavu u stanu, nešto mi je sigurnije da mi stoji na cloudu.Masinac napisao: 12 Feb 2025, 22:53 Kupi HDD, podigni Immich (2 minuta) i bekapuj slike lokalno, jedino ograničenje da ti bude koliko si spreman da izdvojis para na diskove.
Posetite www.garaza.rs !
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Meni Google Drive definitivno bolji od Google Photos. Photos backupuje sve sortirano po datumu, a Google Drive ih čuva u folderima kako vam ih rasporedio. Meni to znači.
Od OneDrive sam odustao letos kad iz nekog razloga nisam mogao da ga platim, a imao sam 100GB. Navodno je iz nekog razloga banka ili tako nešto blokirala njih (tako mi je njihova podrška odgovorila), i trebalo je da banke kontaktiram da to rešim. Što me je mrzelo, a i delovalo mi je to kao Microsoftov problem. Ako ih je neka banka stavila na blok listu, neka vide šta je u pitanju, a ako je zapravo bilo do njih, tim gore.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Od OneDrive sam odustao letos kad iz nekog razloga nisam mogao da ga platim, a imao sam 100GB. Navodno je iz nekog razloga banka ili tako nešto blokirala njih (tako mi je njihova podrška odgovorila), i trebalo je da banke kontaktiram da to rešim. Što me je mrzelo, a i delovalo mi je to kao Microsoftov problem. Ako ih je neka banka stavila na blok listu, neka vide šta je u pitanju, a ako je zapravo bilo do njih, tim gore.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Plaćam samo 200Gb Google One i pakuje mi slike smanjene tamo sa telefona i ostalih uređaja. U punoj rezoluciji imam više terabajta, sklonjeno na 2 diska koja su kupljena polovna, sa servera jer im je istekao resurs. Oba da crknu istovremeno ugašena, teško.
Kome treba jeftino rešenje, preporučujem. Imaš i foldere i guglov AI za pretragu, pa šta ti je brže.
@trojanac uzdao sam se u cloud dok mi nije na par dana bio oduzet Google nalog i sve sa njim. Računaj da i to može da se desi. Otad se ne logujem sa primarnim nalogom praktično nigde, sem ličnih par uređaja.
Kome treba jeftino rešenje, preporučujem. Imaš i foldere i guglov AI za pretragu, pa šta ti je brže.
@trojanac uzdao sam se u cloud dok mi nije na par dana bio oduzet Google nalog i sve sa njim. Računaj da i to može da se desi. Otad se ne logujem sa primarnim nalogom praktično nigde, sem ličnih par uređaja.
Što ti je bio oduzet google nalog?
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Znam za tvoj slučaj i dobro i me podsetio. Ja se logujem gde god stignem. Nije baš pametna rabota čak i kad su samo Google Photos tamo, ostalo ništa bitno. Ajde i mailovi.
Previše smo se navikli da nam sve bude na klik. Niko i ne pamti više šifre. Kad sve pamti Google ili browser.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Previše smo se navikli da nam sve bude na klik. Niko i ne pamti više šifre. Kad sve pamti Google ili browser.
Posetite www.garaza.rs !
- Romanticni_Piroman
- Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
- Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X
Za bilo koga ko moze da narucuje (ima rodbinu/prijatelje) u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Hrvatskoj, bukvalno bilo gde u Evropi osim u Srbiji, velika preporuka za ovo:
https://www.gmktec.com/products/amd-ryz ... 62bedf70be
Kinez, ali izuzetno popularan kinez koji se pokazao izuzetno dobrim i pouzdanim. Specifikacije su ludacke, Ryzen 7, 32GB DDR5, 2TB M2 SSD, USB-C 4.0 i sve to u 600grama, za 500 evra... Kolega ga donosi na posao, hladan i ne cuje se.
Neka mi nadje neko ovakvu desktop/laptop konfiguraciju ispod 1000€, morace bas da se potrudi. Ali steta, imaju besplatnu dostavu (i PDV ukljucen u cenu) svuda osim u Srbiji i jos mozda 2-3 zemlje u Evropi
Kinez, ali izuzetno popularan kinez koji se pokazao izuzetno dobrim i pouzdanim. Specifikacije su ludacke, Ryzen 7, 32GB DDR5, 2TB M2 SSD, USB-C 4.0 i sve to u 600grama, za 500 evra... Kolega ga donosi na posao, hladan i ne cuje se.
Neka mi nadje neko ovakvu desktop/laptop konfiguraciju ispod 1000€, morace bas da se potrudi. Ali steta, imaju besplatnu dostavu (i PDV ukljucen u cenu) svuda osim u Srbiji i jos mozda 2-3 zemlje u Evropi

Haker. Najverovatnije preuzeta Chrome sesija kroz neki add-on koji je u tom momentu bio šupalj ili je sam Chrome bio u tom momentu sa rupom. Ne možeš to nikad da znaš, updatuje se svaki čas i sigurno naleću faze kada si izložen, samo treba da postoji razlog da te neko targetira. Taj jedan dan je bio ulogovan i izlogovao se, i nikad više nije koristio nalog. Mogao je sve da nam uništi, a nije, mada i za to Google može da vrati bekap kada uspeš da dođeš do živih ljudi u podršci, a mi smo uspeli srećom.
Uglavnom, potpuno smo promenili organizaciju rada i mreže u kući, nalozi, delegiranje pristupa, skoro kao u kompaniji, pa je to sad malo teža zavrzlama za neku štetu, čak i da se ponovi scenario.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Uopšte nije skupo i baš dobre karakteristike ima. Ram i ssd su vrv isto kinezi ali ne mora da znači da ne valjajuRomanticni_Piroman napisao: 13 Feb 2025, 23:56
- Romanticni_Piroman
- Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
- Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X
Zapravo su i RAM i SSD dobri, neko je otvarao, RAM je Crucial So-Dimm DDR5 5600MHz, SSD ne secam se da li je isto Crucial ili neki drugi, ali standardne 2280 dimenzije SSD koji moze da se kupi po prodavnicama. Ovo je odlicna masinaTheWickerMan napisao: 14 Feb 2025, 11:49Uopšte nije skupo i baš dobre karakteristike ima. Ram i ssd su vrv isto kinezi ali ne mora da znači da ne valjajuRomanticni_Piroman napisao: 13 Feb 2025, 23:56
Ja sam namestio cron jobove da se svako veče prebacuju stvari na 2 dodatna diska u mašini.grujicd napisao: To je teško sinhronizovati, ali to što je kabasto a dragoceno za čuvanje to su porodične slike, a tu se dodaje s vremena na vreme, ako se i desi neka havarija gro toga će ostati negde.
Zatim napravio alias koji izvršim kad prikopcam externi disk, i on preko rsync kopira sve što je novo od poslednjeg synca na taj disk.
Poprilicno jednostavno i brzo.
Ima i bolje naravno al meni ovo pije vodu za sad.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pričao sam o sinhronizaciji diskova na mašini na udaljenoj lokaciji i na laptopu. Tu svesno neću nikakvu automatizaciju! U lokalu koristim Syncback (win) za pravljenje lokalnog bekapa.
Najgori scenario koji može da ti se desi je ransomware koji krene da ti kriptuje fajlove mesecima pre nego što zatraži plaćanje. Ili nešto drugo da se desi da pokvari fajlove a da nisi svestan gubitka. Automatizovan proces, ili onlajn storidž može da preuzme te zaražene fajlove i iskopira ih svuda, a da nemaš dovoljno istorije da možeš da odeš na fajlove od pre par meseci.
Najgori scenario koji može da ti se desi je ransomware koji krene da ti kriptuje fajlove mesecima pre nego što zatraži plaćanje. Ili nešto drugo da se desi da pokvari fajlove a da nisi svestan gubitka. Automatizovan proces, ili onlajn storidž može da preuzme te zaražene fajlove i iskopira ih svuda, a da nemaš dovoljno istorije da možeš da odeš na fajlove od pre par meseci.
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Ja sam nekako izgubio fajlove u okviru Ducuments foldera na OneDrive. Folderi su ostali. Fajlova nema. Probao sa vraćanjem. Ništa nisam uspeo da uradim. Ni dan danas ne znam šta se desilo. Pogotovo što kopiju imam lokalno na disku i na cloudu.
Posle sam našao da nisam jedini slučaj.
Nije bilo preterano važno pa sam se oprostio od toga.
Posle sam našao da nisam jedini slučaj.
Nije bilo preterano važno pa sam se oprostio od toga.
Posetite www.garaza.rs !