ljubitelj napisao:
Upravo sam dobio podatke za ponudu modelske 2017, godine, uskoro ce biti uvezen prvi kontigent u Srbiju. Originalni japanski proizvod. Detalje na PP ako postoji potreba.
Moze hvala!
Kao sto je vec komentarisano, interesantno mi je:
- kontrola osvetljenja
- alarm
- klimatizacija
Roletne i prozori (imam 3 krovna prozora) je zanimljivo ali mozda kasnije. I da, gledam to vise kao gadget

Trazio sam malo na net-u, ima open source softwera koji to moze da kontrolise, kao openHAB recimo...u to se vec razumem, tako da bih da se poigram sa tim (iskljucujuci alarm, tu cu da uzmem profesionalce).
Posto uskoro treba da malterisem, hocu da postavim "infrastrukturu", zato mi je magistrala/bus zanimljiva. Bezicna komunikacija za senzore mi je OK, ali racunam da bar dovedem napajanje - pretpostavljam da baterije traju u najboljem slucaju par meseci.
Sto se tice kontrole osvetljenja, ako kabl od svake sijalice dovedem do razvodnog ormana, stavim bistabilne impulsne releje, to moze onda lako da se kontrolise. Podaci sa raznih senzora mogu da se kombinuju i orkestiraju, ako se ne varam openHAB bi trebalo da moze takve stvari da omoguci.
Verujem da ce klimatizaciju biti lako "uvezati", ima dosta protokola ali su se neki vec etablirali, nadam se da su podrzani od strane proizvodjaca. Grejanje hladjenje ce biti podno/zidno, toplotna pumpa sa elektro ventilima za svaku sobu/krug.
Tako da je najveca nepoznanica koje sve senzore, gde ugraditi i kako pokupiti podatke sa njih...bezicna veza ima sve prednosti kada se radi u gotovom objektu, ali posto sam u fazi gde mogu da postavim infrastrukturu onda bih da to iskoristim.
To moze biti i vrlo jednostavno, ljudi u svakoj sobi postave ona plasticna creva u zidove, razvodne kutije u uglove posto tu bude kriticno kada se provlaci, pun krug pa ako ikad zatreba lako se dovuce parica ili UTP.
Od nedelje cu otici do par firmi da se raspitam, ionako skupljam ponude za postavljanje elektro instalacija. Mogu da zamislim odusevljenje kada cuju ideje