Vanredna situacija - poplave 2014/2016

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Re: Vanredna situacija - poplave 2014

Post od steva_anya »

Nisam puno pratio tv, ali koliko sam zakljucio preko tvitera i fejsbuka, tv Pink je bio najbolji po pitanju informacija? Navodno RTS i B92 znacajno slabiji, do sada je bilo obrnuto.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Vanredna situacija - poplave 2014

Post od Floyd »

nuk napisao:Sve je to pisalo u blogu koji sam neki dan linkovao (ugašen u međuvremenu) i koji je ftj cini mi se, danas postovao.
Evo još jednog na tu temu, da vidimo koliko će da opstane

http://blog.b92.net/text/24208/Poplava-neodgovornosti/
Apsolutno se slazem sa svime napisanim u tom blogu ali taj mali glas razuma ce biti pobedjen i isteran na stub srama.
Marketing je uspeo... eto da bar nesto super funkcionise u nasoj zemlji.

Verujem da masa ljudi u Srbiji nema pojma da je bila poplva i u Svilajncu ali zato svi do jednog znaju da je vodja spasio Sabac i da se potresao za sudbinu zemlje.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Cekaj, ko se normalan ne bi potresao?
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Walkeru, brate...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ja sam mislio da samo moja tasta i sl. ekipa moze da padne na hamletovski govor ali jbg. izgleda da sam se zeznuo :pardon:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

brate samo se k*nja koliko vidim...
Svi pljuju sve :uf:
Zasto je tesko poverovati da i ti politicari imaju dusu? Pa i oni su od krvi i mesa... Kao i ostale lopuze ovog sveta...

I ne, ne padam na hamletovski govor vec sam upucen u celokupnu situaciju
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Radio mreza za opasnost, tj radio amateri je nakon protimanja opreme presla na simplex rad (kanalni) posto legalni rad (po zakonu i licencama) preko mreze amaterskih repetitora vise nije moguc.
Obrenovac je imao slicnu poplavu 1981. godine. Lasta je poucena iskustvom izmestila svoj pogon koji sada nije ostecen, izjavio direktor Velibor Sovrovic inace rodjeni Obrenovcanin.

Kroz sam Obrenovac postoji (postojalo) prirodno 7 vodotokova (reka i recica), od toga 5 je zatrpano i time sprecen odvod vode koja bi inace oticala prirodnim putem.

U samom Beogradu, na poznatim kriticnim mestima su bile poplave vec u sredu prepodne na koje nadlezni nisu reagovali a ni do danas niko od novinara se ne bavi time.

Jos u utorak, se sa velikom verovatnocom prognozirala mogucnost izlivanja reka, poplave i obilne padavine a sto se moglo videti i snimcima uzivo sa meteo satelita a sto je svima javno dostupno.

Grad Obrenovac nije ni branjen niti je izdato upozorenje kada je nastala ugrozenost sirh razmera, u sredu.

Nadmorska visina centra delova Obrenovca je ispod nivoa reka, oko 4m kao sto je @aca kayak eksplicitno objasnio.

U okolini TE Kostolac je vestacki izmenjen prirodni tok reke Mlave, koja se sada vratila u svoje normalno korito a vestacka tvorevina se pokazala u punom besmislu igranja sa prirodom.
Inace ima jos mesta gde je primenjena takva ideja da se vestacki izmestaju stotinama godina formirana recna korita.

Ministar za vanredne situacije je danas nesebicno podelio ideju, umesto da se uruseni put koji je izgradjen inace u koritu reke, popravi i izmesti na visi teren i udaljenije mesto drzava ce da premesta reku i "naredjuje" vodi da ubuduce ide drugim pravcem.
Nazalost, jeste politika, i to je primer nacina i stila razmisljanja o upravljanju problemima u nasoj Vladi.
2 amfibije, 6 helikoptera, nula camaca, poneka lopata i kabanica uz 40tak hiljada profesionalnih vojnika na platnom spisku je realan domet resursa pa je pravo cudo i podvig sta je ucinjeno pozrtvovanim radom malobrojnih ekipa.
Desantni camci, mornarica, drugi brodovi nema tragova.
Policija ima 4 helikoptera na raspolaganju, nesto hamer terenaca i obicnih transportnih kamiona. Broj camaca se ne pominje, nema ih na operativnom stanju ili mozda i ne treba da se zna.
To su zvanicni podaci.

I za kraj, evakuacija se izvodi uz desnu obalu Save koja je i inace decenijama nesredjena sto se tice puteva koji su uzani, krivudavi, prolaze preko klizista, odbija se pomoc Surcina i surcinaca i uopste se ne koristi za transport autoput u neposrednoj blizini kao ni stanje da sa leve strane Save nema problema sa vodom.
Ujedno niti dostava robe ne ide tom drugom stranom vec sve ide uzanim puticima sto je naravno dovelo i do blokade tj zakrcenja saobracaja.

Premijer je izneo zapazanje da je drzava odlicno i efikasno organizovala ovu akciju spasavanja, da je organizacija odlicna i za primer drugim zemljama, prosto receno da sve funkcionise ko svajcarski sat a da ugrozeni prakticno i ne postoje realno vec onako, u nekim brojkama potencijalno.

Jeste da su se ljudi iz Sapca mokri i gladni usred noci vracali autopstopom nakon teskog fizickog rada sa dzakovima ali organizacija je bila odlicna.
Bolje od ovoga ne moze.

Sta reci a ne zaplakati nakon svega. Sta bi bilo da je zaista bilo jake kise koja pada nedelju dana, ili da je bila iznenadna pojava kisa u prolece (ko bi ocekivao kisu u prolece), kada je uz ovako jasnu najavu obilnih kisa bila ovako dobra organizacija...bolje da tu temu stavimo pod tepih.

Mozda je svetla tacka sto smo saznali da ce jedna nezaposlena domacica koja je formirala preduzece, pardon fondaciju, sada moci nesmetano da podeli ono sto poseduje kao pomoc.
Ili ce mozda fondacija prikupljati nesto, ne bih da naivno pomislim da bi nekom to moglo pasti na pamet.
Kako god, SPC mudro cuti. Bore se da osmisle da li da se mesaju u ovozemaljske muke podanika, kada vec ne mogu u ovoj akciji da pomognu sebi i prikupe prilog.
Stara narodna, upao pop u vodu pa se davi. Stize pomoc i sa obale vicu pope daj ruku, daj daj ruku.

Pop ne daje ruku, sve se vise davi.

Neko se seti pope primi ruku, i pop se trgne.
Pop nije navikao da daje, ali primanje je nekako poznato.

I tako, svakakve lose misli mi se motaju po glavi pa sam neke podelio sa vama.
Nadam se da je kraj dosao svemu, da je najgore proslo i da cemo imati snage da voljom prevazidjemo i ovu kataklizmu. Entuzijazam se pokazao na visokom nivou, veoma ohrabrujuca pojava koja je verujem i delimicno olaksala muke stradalima.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

dragan napisao: Sad evakuisu gomilu sela oko sapca, sela na zapadu srema, navodno su evakuisana neka naselja u mitrovici ( a veceras u gotovo svakoj kuci koja je kao evakuisana ima ljudi, prijatelju kazu kako nisu otisli i da je sve prenaduvano u medijima ). Kao, preventiva, gde ni nema velike opasnosti, uspesna akcija kriznih stabova...
Sa druge strane, mnoga mesta po srbiji, gotovo unistena, ne dobijaju ni priblizno medijskog prostora. Tamo gde misija nije uspela.
A sto se tice dzakova, koliko ih je ima da ih gledamo bar godinu dana...
Sela oko Ša, tj od ŠA pema Obrenovcu jesu evakuisana, to znam sigurno. ne znam koliko je ljudi otišlo, ali rekao bih većina.

Džakovi u NS posle poplava 2005 su prilično brzo sklonjeni u luku. A kod pančevačkog je bila jedna planinica od džakova do relativno skoro. Čini mi se da su bili sa peskom.

I opet danas se nastavlja sa špekulacijama, ne znam kako to da nazovem. Ne mogu da kažem da je neistina, jer smo svi to videli na TV, ali drugar koji je od jutra bio u Drenovcu(gde je naime pukao nasip), kad sam ga zvao rekao mi je da je sve ok, da je na samom nasipu i nema ama baš nikakvih problema.

Možda jeste nestručan,(mada je građevinski inžinjer) ali debil i lažov znam da nije.

Što se tiče ovog novog ''Da nam živi, živi rad" ja imam neka dva mišljenja: ovaj njihov plan je nerealan, iz jednog prostog razloga: jbg VEĆINA porodica ne radi na duracell, na žalost. Ima tu neka hrana da se kupi, neki računi da se plate itd.

Nekom brat nekom rat: ovo može da bude prilika da se malo da inercije nekoj industriji i zaposli stvarno puno ljudi. Ali zaposli sa platama, a ne da rade za Udarničke značke
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Day Walker napisao:brate samo se k*nja koliko vidim...
Svi pljuju sve :uf:
Zasto je tesko poverovati da i ti politicari imaju dusu? Pa i oni su od krvi i mesa... Kao i ostale lopuze ovog sveta...

I ne, ne padam na hamletovski govor vec sam upucen u celokupnu situaciju
Ja sam prestao vise da citam komentare po vestima itd. Toliko pesimizma i pljuvanja po svemu, da to nije normalno...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@superboss - Da sigurno je nestrucan za nasipe a gradjevinski inzenjer , a gosn ministar za vanredne situacije je megastrucan za svoj resor :)

Ja ne kazem da sela nisu iseljena, ali ovo za mitrovicu kazem iz prve ruke jer sam veceras ovde, i za ljude za koje kazu da su evakuisani - nisu... Bar veliki deo, da ne kazem svi. Niti mislim da ima razloga. Cak i na sirmiuminfo portalu pisu kako pacijenti za dijalizu treba normalno da dodju, kako rade sve gradske ustanove ( koje su dobrim delom u evakuisanim ulicama ), itd...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

@H4wkeye
Svi su generali, svi su to mogli da sprece, svi su znali, svi su culi, svi su videli!
Vrhunac svega, namerno smo pobili ljude i zrtvovali Obrenovac! :pop:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Floyd
Reactions:

Vanredna situacija - poplave 2014

Post od Floyd »

Ne, nisu to svi mogli da sprece ali oni koji su trebali i koji su placeni, NISU to uradili.
Ali kao sto rekoh, marketing je to dobro ispeglao, narod je zagrizao i bice "pojeo vuk magarca".

Kako manupulisu nekim ljudima, vise nisam siguran da je projekat radnih akcija nemoguc....
Poslednja izmena od Floyd u 20 Maj 2014, 01:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Ljudi, ja ne znam da li padate na Hamleta ili ne...ali činjenica je da su zakazali, da se vesti selektivno prikazuju, neka mesta namerno izostavljaju...

Jbt pa UB je stradao mnogo, ne znam da li je jednako kao Obrenovac, ali koliko je se on spominjao u bilo kome programu. Krupanj da ne spominjem?

ili, Obrenovac je veći, a ostale ko ******

Naravno da sam pesimista i ogorčen. Šapcu i S. Mitrovici je jako malo falilo da doživi sudbinu Obrenovca zbog nijhovih prepucavanja.

Ovu ''kataklizmu bibilijskih razmera'' je opet izneo narod. Najobičniji. Sa donacijama, lopatanjima, lomnjenjem kičme i ostalog.

A lovorike će naravno pokupiti neki likovi koji su po ceo dan visili na TV.

Niko nije rekao da je Obrenovac žrtvovan, ali da su se nonšalantno poneli prema celoj situaciji to sigurno stoji.

Off topic
a tek paralela između orkana u SAD koji se dešavaju svake godine, i ovako nečega što se desi jednom u 100g :kuku:
Poslednja izmena od superboss u 20 Maj 2014, 01:20, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Михаило Пешикан
18 сати · Belgrade

Država je suviše ozbiljna stvar da bi se prepustila amaterima. Danas je to jasno da jasnije biti ne može. Aleksandar Vučić je unapred (znajući da nema pojma) izjavio "Eto i za poplave neka ja budem kriv". On pokvarenjak misli da ako je pala nezapamcena kisa mi svi mislimo da odmah mora da bude i poplava. E, pa zajebo si se, nismo naivni, KRIV SI za poplave. Evo i zasto:
1. TVOJI PODREDJENI, za ciji rad si ODGOVORAN nisu BLAGOVREMENO naterali lokalne vlasti i gradjane da ociste potoke, deponije i ostale odvodne kanale. Imali ste dve godine.
2. TVOJA LOKALNA VLAST IZ SNS u Obrenovcu NIJE URADILA NISTA i sta vise PRVO JE POZIVALA LJUDE DA OSTANU U KUCAMA, da bi 4 sata kasnije vikali spasavaj se ko moze
3. TVOJA VLADA nije preduzela mere za odbranu ni nakon poslednjeg upozorenja meteorologa.
3. TI SI LICNO, umesto da ozbiljno koordiniras rad NADLEZNIH ministarstava i VODIS VLADU, SJEBAO LANAC KOMANDE VOJSKE tako sto si poslao NACELNIKA GENERALSTABA da koordinira rad OPSTINSKOG staba. Ko ti je komandovao vojskom za to vreme?
4. Takodje si TI LICNO, kao poslednja budaletina isao sa ostatkom svojih SNS neznalica ministara da izigravas vatrogasca i slikas se, umesto da si za to vreme koordinirao nabavku i dotur opreme, ljudstva i tehnike.
5. U Sapcu ste napravili HAOS o cemu svedoce izjave dobrovoljaca.
6. Donatorima si rekao da ne salju novac i izvoljevao kako da ti pomazu. Budalo. Za 100.000 dolara mozes da kupis hranu i pelene za decu Obrenovca. Pored toga, magarcino nevaspitana, ljudi ti daju koliko mogu i hoce, kaze se hvala.
7. More drugih gluposti koje su ljudi platili zivotima i imovinom.

Na zalost Zagorka Dolovac nece pokrenuti istragu da utvrdi ko je propustio da zastiti Obrenovac i ostale gradove koji su trpeli stetu, Ljudi su izginuli, neko je kriv sto se to desilo. Nije kriva visa sila, nisu krive reke. Imali ste bar 3 dana, za to vreme su svi ljudi mogli da ostanu zivi.

I da ne bude zabune, vise je ucinio facebook i obicni ljudi, nego svi vi sarlatani na gomilu, uz casne izuzetke nekih lokalnih samouprava. Ljudi su se sami odbranili.

Nije vam najvazniji ljudski zivot, lazovcine bezobrazne. Da jeste, Obrenovac bi bio prazan na vreme.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

jedino pod tri mislim da nije u pravu: kod ratnog, a verovatno i vanrednog stanja, vrhovni komadant odbrane nije načelnik GŠ već
Predsednik

MAda poenta je bitna, i upravo je ono pto sam rekao već ranije.
Odgovori