Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od snork »

ljubitelj napisao: I tako do kraha sistema krajem 1988.i pocetkom 89.te
Ali moraš priznati da su reforme koje su počele 1. 1. 1990. ispravile većinu loših stvari koje si naveo. Više nije bilo ni inflacije, ni nestašica, ni nedostatka strane robe. Bio je to početak tranzicije u kapitalizam, ali nažalost i početak višestranačkog sistema i divljanja nacionalizma. Većina jugoslovenskih fabrika je 1990. i u prvoj polovini 1991 (do otcepljenja Hrvatske i Slovenije) zabeležila najveću proizvodnju svih vremena. Imovina države u inostranstvu kao i promet robe i ljudi (uključujući trgovačku mornaricu i avionske linije) su takođe bili na vrhuncu. Kamo sreće da su takva država i takav trend razvoja opstali.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

ljubitelj napisao:Cement je bio kao droga, kupovao se na crnom trzistu i zestoko placao. Mogao je dobro da se preproda.
Ovo je tacno, cale je za kucu dobio cement u ponoc iz ko zna kakve kombinacije i imali su fore da istovare kamion do jutra, jer niko ne sme da vidi, jedva je skupio ljude da to odrade, niko posle nije smeo da prica o tome. Kasnije je danima imao coveka koji je to obilazio, cuvao... :ccc:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao: I kakav ti je to argument koliko je ljudi imalo tv i računar sada i onda? :)
Jasno odslikava standard i kupovnu moc onda i sada.

Mozes i kilo kafe da uzmes kao reper za poredjenje onda i sada.

Lako se porede zemlje medjuobno prema statistici posedovanja dobara.
Koliko minuta rada treba za kupovinu neke robe ili usluge.
snork napisao:
ljubitelj napisao: I tako do kraha sistema krajem 1988.i pocetkom 89.te
Ali moraš priznati da su reforme koje su počele 1. 1. 1990. ispravile većinu loših stvari koje si naveo. Više nije bilo ni inflacije, ni nestašica, ni nedostatka strane robe. Bio je to početak tranzicije u kapitalizam, ali nažalost i početak višestranačkog sistema i divljanja nacionalizma. Većina jugoslovenskih fabrika je 1990. i u prvoj polovini 1991 (do otcepljenja Hrvatske i Slovenije) zabeležila najveću proizvodnju svih vremena. Imovina države u inostranstvu kao i promet robe i ljudi (uključujući trgovačku mornaricu i avionske linije) su takođe bili na vrhuncu. Kamo sreće da su takva država i takav trend razvoja opstali.
Jeste, i sta to govori.Postavljanje sistema na zdrave (ije) temelje je jasno ogolilo koliko je los bio prethodni sistem od 77-89.

Kao sto je i reforma iz 1966 kada su uvedena preduzeca pokazala jasne rezultate pa su 70te godine donosile priredni razvoj. Ukidanje preduzeca 1977 je brzo pokazalo efekte, pa je vec 1981. doslo do ekonsomskog kraha i objave bankrota/ moratorijuma prema MMFu i prve stabilzacije kako se tada zvala nesolventnost drzave.

I haranja inflacije u narednim godinama.

Tada te 1990 smo mogli da budemo u toku osnivanja EU, nudili su nam javno prijem u pridruzeno clanstvo EEZ uz uslov da se zapocete reforme zavrse i ozakone novim Ustavom koji uspostavlja kapitalisticki sistem i sistem visestranacke demokratije.

Obe stvari su glatko odbijene ovde u Srbiji tada uz populisticku propagandu.

Vise stranacki sistem je ipak nametnut a tranzicija eto jos nije zavrsena. Danas pri ulasku u 2016. godinu i dalje pricamo o subvencijama i sta cemo sa drustvenim samoupravnim "firmama".

A tada su nase firme jos i vredele, imale po pravilu licencnu zapadnu tehnologiju i bile kompatibilne manje ili vise.

VW je nudio da kupi Zastavu a vec je imao u Sarajevu jasan udeo. Nasa tvrdoglavost da je Zastava gigant u svetskim razmeramakoji ne sme da se prodaje je jasno pokazala rezultat odrzavanja socijalistickog sistema u promenjenom okruzenju.

Da ne zaboravimo da su reformu koju pomisnje vodili inzenjer Markovic koji je imao iskustva vodjenja preduzeca, Zivko Pregl i jos neki ljudi da ih ne pominjem poimence koji su umeli da organizuju sistem.

Angela Merkel je inzenjer, Japan je dugo imao inzenjerski pristup upravljanju drzavom.
Plan, realziacija, pricena efekta, korekcija, novi plan.

Sovinizam je obicno posledica nezadovoljstva ljudi ekonomskim stanjem. Da je SFRJ imala uspesan ekonomski sistem vrlo tesko bi isplivali na upravljacke pozicije sovinisti/nacionalisti (kako ihy vec zelis nazvati).

U dobra, bogata vremena slabo nekome pada na pamet da se bakce takvim razmisljanjima.

Isto je u drugim zemaljama, kada je ekonomska kriza glasniji su "nacionalisti".
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljubitelj napisao:
nikaragva napisao: I kakav ti je to argument koliko je ljudi imalo tv i računar sada i onda? :)
Jasno odslikava standard i kupovnu moc onda i sada.

Mozes i kilo kafe da uzmes kao reper za poredjenje onda i sada.
Ma jasno, isto kao da poredis ko je imao mobilni telefon tad i sad otprilike. Ja sam imao PC sticajem okolnosti tamo pocetkom 90-ih, ali jako malo ljudi koje sam znao je tad imalo PC. Bum u mom okruzenju je krenuo tamo negde oko 2000. Tada se krenulo u masovnu kupovinu kada je svaka kuca polako imala racunar...Ja sam jedva za 500 maraka uspeo da kupim neki muceni pentium '99. To je u onoj nemastini bilo kao 1000e sada.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ljubitelj napisao:Casopis Uradi Sam se po kisocima morao rezervisati, jurio se svaki broj, cuvao, puno toga se krpilo, pravilo samostalno, popravljalo.
Sam si pravio zvucne kutije, sam si pravio risivere i pojacala, video igrice, kompjuter, namestaj, mali i veliki servis auta se radio na parkingu, auto servisi jedva da su postojali, gume se skidale i stavljale na felne sa 2 poluge.
Ćale i dalje ima sve brojeve uradi sam negde u kući. U Škodi je stalno bila kutija s alatom pa se servis radio usput na putu prema Jadranu :)

Gorenje belu tehniku (znači domaću) su '83. kupovali preko nekih veza iz SLO.

Zbog prirode posla kojim se tad bavio, nije mogao lako da putuje u inostranstvo pa nismo ni mi. Prvi put sam putovao van zemlje 2002... ako ne računam odlaske u BIH posle 95 koja je tad već bila druga država.

Nije se živelo loše, daleko od toga ali ni tad većina nije mogla baš na skijanje u Austriju i šoping u Rim.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@ljubitelj
Nisi bas u pravu sve.
Ne možeš jedan aparat na takav način koristiti.
Ja nemam gramofon niti znam nekoga ko ga ima.
Ali pre trideset godina svi koje znam su ga imali :)
Šta to pokazuje, da se onda bolje živelo.
To što se država razbucala, nema baš mnogo veze sa socijalizmom. Razbucali bi je i da je bila kraljevina.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

nikaragva napisao:@ljubitelj
Nisi bas u pravu sve.
Blago reČeno...joŠ jedan traktat iz paralelne stvarnosti.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ali bude i elemenata iz realnosti, to se mora reci. ;)
SlikaSlika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

:klanjamse: Ima, ali manjina
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

:)
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Manjina koja je nabrijana do velike većine (decenijama unazad :))

Koje si ono godište ljubitelju kad si 80ih popravljao belu tehniku i automobile komšijama?
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao:@ljubitelj
Nisi bas u pravu sve.
Ne možeš jedan aparat na takav način koristiti.
Ja nemam gramofon niti znam nekoga ko ga ima.
Ali pre trideset godina svi koje znam su ga imali :)
Šta to pokazuje, da se onda bolje živelo.
To što se država razbucala, nema baš mnogo veze sa socijalizmom. Razbucali bi je i da je bila kraljevina.
Onda nisi razumeo.
Pre 30 godina je gramofom bio u opstoj upotrebi i jeste dobar pokazatelj za proedjenje standarda izmedju razlicitih zemalja.
Danas to mozes da kazes da BLue Ray snimace ili plejere pa da uzmes taj uredjaj za poredjenje rasprostranjenosti ovde u odnosu na npr Italiju, Svedsku, Sloveniju, Koreju...

Ja za razliku od tebe znam malo ljudi koji su imali svoj gramofon u to vreme, a mnogo vise znam da su se gramofoni nosili i pozajmljivali za rodjendane od nekog druga koji je imao.
Mozda je u jednom razredu od 30djaka bilo 5-6 koji su imali gramofon,

Naveo sam ti jasniji primer 1kg kafe.
Onda si morao da radis npr 3 dana da zaradis kilo a danas radis 1 dan da zaradis kilo.
Onda si za ves masinu trebao 10plata, sada ti treba 2 ili 3 plate.
Itd, koliko vremena radis za neku robu ili uslugu je uobicajeni nacin poredjenja kupovne moci izmedju zemalja.

Vidi sve drzave koje su praktikovale socijalzam su propale ekonomski, sve do jedne.
Ji 4Tze napisao:
Koje si ono godište ljubitelju kad si 80ih popravljao belu tehniku i automobile komšijama?
Ono koje je dovoljno za sticanje B kategorije vozacke dozvole 80tih.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Da, ali tadasnji frizider, ves masina, TV rade i posle 30god, a danas traju 5-10god.
Iako se slazem i po meni je bolje platiti TV 400e ili frizider 300e i promenuti za 10god, nego platiti 3x vise i da je 3x kvalitetniji.
Pre je i guma trajala 10god da ne ispuca npr, ili sara 100.000km. Ali je Michelinka za Golfa 2 kostala 100e ili 100dm, a danas kosta 50% od te cene i traje isto toliko manje.
Tada sam od osiguranja(slomio ruku+operacija) dobio 140dm i to su bile prve original patike koje sam kupio('95-6), i ja sam ih nosio godinu dana i igrao se svaki dan u mjima, burazer nosio godinu dana i isto sibao fudbal svaki dan u njima i ostale cele. Danas za 140e kupim patike i setam u njima godinu dana(sezonu) i sledece god su vec za po kuci i do radnje. A za osigiranje, nedaj Boze, bi dobio 1400e.
Vrednost novca se nikako nije povecala, nego se smanjila, a roba je postala jeftinija jer globalizacija, jeftina radna snaga, jeftinije i losije sirovine,nije vise koza nego skaj ili tkz. eco koza.
Blue rey je zamenio www tj video pleyer ili rekorder, pa koji ce mi ako nisam opsednut slikom, zvukom...A tada ako nisi imao video rekorder, ili gramofon, nisi mogao odgledati film koji zelis ili slusati muziku koju volis.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Kad spomenu film koji želiš, setih se druge polovine 90ih i filmova direktno iz holivuda na politici tadašnjoj, al se gledalo kao da sad imaš top paket na kablovskoj :)

Sent from my D5503 using Tapatalk
Odgovori