Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

Tako lepo si obrazložio suštinu. :thumbup:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ako nije bilo
https://www.tcs.ch/de/testberichte-ratg ... testet.php

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
Kontakt:

Post od mironiko »

Pa, izgleda Spemerit zaista dobar za SUV i Crossover vozila. :)

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

Astra >> Lambo
lmilan02
Reactions:
Pridružio se: 19 Nov 2021, 11:03

Post od lmilan02 »

Trebalo bi da stignu Bridgestone Blizzak 6 za koji dan pa javljam utiske. Računao sam da je najveći problem u Beogradu mokar kolovoz pa sam tako i birao. Na planinu idem jednom do dva puta godišnje a po suvom računam da je manji problem nego po kiši.

Goodyear sam imao jedan letnji komplet na prethodnom autu i jedan zmiski na trenutnom - Goodyear Efficientgrip Performance 195/60R15 letnje i Goodyear Ultragrip Performance 225/50R17 zimske - samo su u jednom trenutku posle 6 godina postale plastične i počele da klizaju na mokrom iako je šara bila prilična pa sam izbegao ovu marku. To tad su bile odlične. Ko puno vozi ne mora da pazi na ovo.

Fulda Kristall Montero 2 195/60R15 izdržale 8 godina bez klizanja dok se nisu istrošile. Sjajno se ponašale i po snegu i po mokrom na Corolla 2005 dizel 116KS.
RotoShack
Reactions:
Pridružio se: 17 Okt 2024, 21:38

Post od RotoShack »

U potrazi za zimskim gumama, naletio sam na ovaj forum pa prvo postavljam link na engleskom ka testu Autobild magazina koji je neko ranije postavio na njemackom.

Izvolite https://www.thetirelab.com/autobild/win ... 05-55-r16/

A zanima me sta biste mi preporucili? Vozim Focus 1 hecbek. Otpriliek cu od novembra do aprila preci oko 10000 km. Tu je vecinom magistralni ili auto-put, ali jednom sedmicno idem 40km po selima gdje, ako padne snijeg, bilo je situacija da se ne ocisti na vrijeme. I jednom takvom prilikom sam imao i nezgodu kad je preko leda pao snijeg. Dimenzija guma je 195/60/15.

Po ovim testovima vidim da Henkuk ispade best-buy, ali sam na nekim mjestima citao i o tome kako su previse bucni (sto mozda i ne mora biti problem, ne znam iskreno).

Ako je ko imao iskustva sa njima ili nekima koje su takodje solidne, neka javi.

Naravno, ako mislite da se isplati uzeti i neke od ovih premium (tj. da su toliko bolje koliko vise kostaju), ne iskljucujem ni tu mogucnost.

Hvala na pomoci!
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Hankook jeste bucan, ako ti to ne smeta slobodno jih uzmi.
RotoShack
Reactions:
Pridružio se: 17 Okt 2024, 21:38

Post od RotoShack »

Izasao je i ovdje https://www.tyrereviews.com/Article/202 ... e-Test.htm

Ima li ko licna iskustva sa tom i gumama slicnih karakteristika? Ako je buka jedini problem, tj. ako je sve ovo kako kazu testovi (da je dobra u svim uslovima i da ne trosi puno goriva niti da se ona sama previse trosi) onda nema problema. Svakako je ovo Focus 1 Tddi koji ni sam nije bas tih :)

Ova dva sajta i testovi preporucuju npr. i Semperit Speed-Grip 5, Kleber Krisalp HP3 i BFGoodrich G-FORCE WINTER 2 u tom nekom rangu po karakteristikama i ceni, da su jeftinije, a dosta dobre. Ima i drugih, ali nema u ovoj mojoj velicini...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Mi smo uzeli AS Hankook Kinergy 4S 2.
Jako sam se dvoumio zbog toga sto pise da je nivo buke 71db, ali kad su namontirane, uopste nisam osetio tu buku, cak sto vise, mogu reci da sam prilicno iznenadjen sto je bas tiha.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Navedena buka je emisija ka spolja, a u kabini se obično više čuje ona koja se prenosi kroz delove ogibljenja i karoserije i ona nije ista kod svih vozila. Svakako znači i taj navedeni podatak, realistično, proizvođači ni ne mogu da ispituju svaku moguću kombinaciju gume, vozila i puta.
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Post od paliic »

Ja gledam takođe 16” u istoj dimenziji. Verovatno bih uzeo Semperit speed grip 5 ali ih je moguće nabaviti samo online autogume.rs. Izgleda da nemaju zvaničnog uvoznika kod nas pa me to nekako odbija. Uz sve i cena im je u rangu Continentala i ostalih premijum pa i jača.: 13 i više hiljada… pa ko voli nek izvoli.
Vidim da je u Kemoimpexu UG9+ 11600 din. Vozio sam davno UG9 i meni je bila odlična. Čovek kome sam prodao auto i dan danas je vozi kao all season ne znam na šta sve to liči, ali ima još uvek neku šaru, nisam zagledao, ali ja sam sigurno s njom pregazio 40kkm. To je bila guma koju sam nevoljno menjao na kraju sezone.
S druge strane, ortak iz Beogume (koja je btw od skoro prešla u vlasništvo Bakija KG) mi predlaže novi dezen - Barum Polaris 6.. i tako

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Nije se nešto pokazao na testu taj Barum, koliko se sećam.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Zimske gume - da ili ne?

Post od paliic »

Polaris 6 je potpuno novi model (dezen) i još nije, koliko znam, prošao testove ADAC i ostalih. Proizvodnja je počela ove godine.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

motorista napisao:Navedena buka je emisija ka spolja, a u kabini se obično više čuje ona koja se prenosi kroz delove ogibljenja i karoserije i ona nije ista kod svih vozila. Svakako znači i taj navedeni podatak, realistično, proizvođači ni ne mogu da ispituju svaku moguću kombinaciju gume, vozila i puta.
Imam utisak da su se vise cule letnje Falken, nego sad AS Hankook. Mozda je i do starosti (letnje su bile 4 god)

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

paliic napisao: 20 Okt 2024, 19:02 Polaris 6 je potpuno novi model (dezen) i još nije, koliko znam, prošao testove ADAC i ostalih. Proizvodnja je počela ove godine.
Tako je, mislio sam na 5.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Imali smo na poslovnim kolima tri-četiri seta AS Klebera ( "dvojka" ) i trajale su u proseku po oko 70-75 hiljada km.
Po pitanju izdržljivosti veoma zahvalna guma.
Bile su na B segmentu.
Odgovori