Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Rakhil »

Laki021 napisao:Jos jedno filozofsko pitanje za kolege surove kapitaliste (kojih ima iznenadjujuce mnogo na forumu) :)

Sta cemo sa zenama? Kako cemo njih da ubacimo u jednacinu cistih zakona trzista? Kako zena koja planira decu da se zaposli? Jasno je da ce poslodavcu uvek biti zgodnije da zaposli muskarca, nego zenu koja ce mu 3x u narednih 10 godina otici na porodljsko. Pa mamicu im neradnicku, pored troje dece jos dnece stizati ni da se konstantno usavrsava i uci, e vala je i zasluzila da pase travu. Cist zakon trzista nista drugo, razmazeni ljudi oce i decu da imaju...

Licno mi se cini da su ovde neki lose shvatili poentu napretka civilizacije, po meni definitivno ta poenta nije rad rad rad, usavrsavanje, povecanje konkurentnosti, stalna borba... Sta cu kad sam staromodan :) Zbog zakona trzista tako ispada, ali mozda bi trebali raditi na menjanju zakona trzista...
Laki, mislim da pocinjes biti neprijatan u komentarima, barem meni, sa tim potenciranjem "surovih kapitalista" i slicnog. Ja mislim da je na forumu, a i uopste kod nas kapitalista bilo koje vrste jako malo, ovde socijalizam u glavama ljudi uspeva neverovatno dobro. Mogao bih sad da diskutujem sa tobom lepo oko ove teme, ti si elokventan sagovornik, ali mi se ne da ni da pocinjem pored takvih reductio ad hominem argumenata.
Probaj da razumes da ima ljudi koji smatraju da je kapitalizam dobar a pri tom ne jedu bebe sa rostilja i pucaju na sirotinju iz zabave. To sto je nekome sve redom sto mu se ne svidja neoliberalni kapitalizam, nije moj problem.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Sorry, namera mi je da malo "podbadam", a ne da budem neprijatan :)

:pivo:
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Kamo sreće da 3x odlaze na porodiljsko...
Ima jako mnogo mladih (relativno), obrazovanih, samih devojaka, po firmama, koje će vrlo teško da zasnivaju porodice i da radjaju :(
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Apsolutno tačno.

Znam da je devojka, stalno zaposlena u poznatoj i jakoj austrijskoj firmi, dobila otkaz po završetku porodiljskog bolovanja, sa obrazloženjem da je predugo bila odsutna. Njena koleginica koja je sad na porodiljskom planira da ostavi bebu od 3 meseca kući da bi išla na posao, kako ne bi i nju sačekao otkaz.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dunx81 »

Moja je dobila pedalu kad je rekla da je u drugom stanju.
Bili su toliko velikodusni pa su rekli:javi se kad sve prodje,naci cemo ti neko mesto.

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@Laki - Ok, i zacudilo me je da od tebe citam takve postove, prosto nisam stekao takav utisak na osnovu dosadasnjeg citanja. Neka bude da je nesporazum.

Prvo da razjasnimo nesto, ja ne verujem da je trziste resenje za sve na svetu. Za mnogo toga jeste, ali ima svojih nesavrsenosti koliko volis i tu ima mesta za eksternu regulaciju. Ja zastupam teze koje zastupam (pro-trzisne, kapitalisticke, liberalne, nazovi ih kako hoces) zato sto smatram da toga kod nas nema ni za lek, i da nam treba pomak u tom smeru. Ono sto ljudi ovde dozivljavaju kao surovost kapitalizma je obicno posledica nepostovanja zakona (kriva drzava) ili drzavne intervencije (opet, je li, kriva drzava), tako da samo volim kad smo precizni u ukazivanju na koren problema i moguce resenje.

Sto se tice zaposljavanja zena: ovo je prilicno pipavo pitanje, i vrlo zavisi od zemlje do zemlje, jer nemaju sve istu politiku na tom polju. Ako se ogranicimo na Srbiju, situacija je da zakon formalno-pravno stiti trudnice ko bele medvede. Nazalost, kao i sa mnogim drugim zakonima, primenjuje se kako kad, pa ostaje utisak da su zene ugrozene.
Ovo pitanje se mora sagledati sa svacijeg aspekta. Zenama je svakako u interesu da rade, ali i da grade porodicu. Muskarcima je u interesu da imaju odmornu i zdravu zenu pored sebe koja se adekvatno brine o potomstvu, sto je nemoguce ako mora da radi do par sat pred porodjaj i da se vrati na posao prekosutra. Poslodavcu je u interesu da na radno mesto primi najbolju osobu za to radno mesto. Kako sve to pomiriti?
Najbolji rezultati, po meni, su do sada postignuti u zemljama koje imaju vrlo fleksibilne zakone o zaposljavanju i niske stope poreza na rad. Ako je poslodavcu lako da nekog prijavi, odjavi, prijavi na drugi nacin, bice fleksibilniji u svojim zahtevima. Kod nas je to malo komplikovanije: trudnoca se vodi kao bolovanje, sto povlaci drugaciji obracun u odnosu na porodiljsko odsustvo, drzava kasni sa isplatama kao i u svemu drugom, itd.
u interesu je DOBROG poslodavca da ima DOBROG radnika. Tamo gde zaista vlada trzisna utakmica, nema rasizma i sovinizma pri zaposljavanju, bar ne u vecoj meri. ako ti neces da primis mlade zene na posao jer se plasis da ce na trudnicko kad-tad, tvoja konkurencija hoce pa si se sjebao - nema toliko muskaraca uvek i svuda da olako diskriminises. Moja zena je upravo zakljucila porodiljsko i vraca se u firmu na svoje radno mesto, niko nije pravio probleme oko toga jer je dobar radnik. Za poslodavce koji na razgovoru za posao pitaju "kad si mislila da radjas?" ili otpustaju zenu cim se vrati sa porodiljskog, ne daj boze cim objavi da je trudna, nemam lepih reci.
Stoji jos jedna cinjenica: ako zena zeli da zavrsi fakultet, radi i dobije troje dece, za to postoji neki vremenski okvir u kom ce nesto od svega toga morati da ima prioritet. Nerealno je ocekivati recimo da odsustvujes dve vezane trudnoce sa posla i da imas istu platu kad se vratis kao koleginica koja je radila te dve godine.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Da se kod nas zakoni koji su propisani postuju, mi bi smo bili jedna dosta fino uredjena drzava. Uglavnom, sve to "tamo negde " lepo pise, ali ono osnovno fali: kontrola i kazna. Samoj drzavi to fali, a kamoli nize.

E sad, nemojte me pogresno razumeti: ove krvopije od trzisnih inspektora, koje uglavnom svoj posao rade kad drzavi treba para, ne racunam nigde.

Da radnici nisu zasticeni nisu. Ali isto tako, parazita ima mnoooogo gde god se okrenes.

Skoro svako od nas ima barem jedan primer da neko na neki nacin "izmuza" drzavu, iako to nikao nije uredu: lazne invalidske, bolovanja, socijalne pomoci i deciji dodaci....

Dokle god najbolji posao bude bio: da ne radis nista. a da te neko za to plati(nebitno kolika je nadoknada) necemo mi daleko dogurati.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Koliko je meni poznato Srbija (bar po zakonu) ima mnogo bolje uslove za trudnice nego neke razvijene drzave.
Ovde poslodavca realno zabole kad ce neka zena na trudnicko jer to ne ide iz njegovog dzepa ali im je problem kad zena posle prvod zaposlenja i par meseci rada ostane u drugom stanju, posebno kad se radi o visoko obrazovanim kadrovima na cijim mestima je jako tesko naci privremenu zamenu.

Mene vise zabrinjava ovo...
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=659677
...i ako ce mozda nekima izgledati smesno.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

To, pa "Preljubnici" :D
To ti je sve odraz jadnog stanja svesti ljudi, kojima je lakse da to gledaju, nego da razmisljaju sta ce sutra da rade i kako da prezive

TT Post
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Incognito napisao:
jer ni jedna evropska i azijska zemlja nemaju tako nizak zivotni standard poput africkih zemalja) ,prosto ljudi kada gledaju standard porede samo bruto domaci proizvod po glavi stanovnika i ako neka africka zemlja ima statisticki veci bdp,mi odmah pomislimo da je ona ispred nas.Mnogo tu faktora utice na ukupan standard,a ja ne bih voleo da ikad padnemo na nivo standarda africkih zemalja.
Samo da podsetim prica je bila oko visine plate i njenog poredjenja a ne standarda.
Standard jeste prosecno nizi u Africi nego i u najbednijem delu Evrope gde mi spadamo a ima mnogo faktora.
Plate su slicne ili vece nego kod nas a troskovi zivota su 3 ili 5 puta veci nego kod nas pa je logicno da je za isti novac na raspolaganju losiji zivot.

BDP tek ne govori nista o standardu pojedinca niti o platama na trzistu.
Najveci deo u udelu BDP ima porez, akciza, carina koji moze da bude na troskovnij strani upotrebljen za razvoj i za povecanje standarda ili obrazovanja a moze da bude potrosen i na neproduktivno bacanje para u bunar koje ne vodi napretku buducih generacija.

U Lagosu, kao i svakoj drugoj velikoj metropoli tog tipa si siromah sa 2.000 evra i ne mozes da priustis standard zivota dok je u siromasnom delu Evrope i 1/2 toga (kao kod nas) moze da priusti standard zivota koji je visi.
Nema u Nigeriji masovno gladnih niti bilo sta slicno sto pominjes, vec i zbog same prirode. Samo treba ubrati ili se sagnuti i ne mozes biti gladan, hrane prosto ima u izobilju na svakom koraku zahvaljujuci klimi.
Vec sam naveo, bogati su bogatiji a siromasni siromasniji tj vece su razlike nego kod nas ili bilo gde u Evropi.
Sa druge strane klima je surova kao i priroda za zivot pa i visoka plata uopste ne podrazumeva standard i kvalitet zivota. I tako je ceo tropski pojas na celoj planeti.
(mislim na bolesti koje su po tezini i obimu rasprostranjenosti u prirodi da je rizik veliki, poput bilharzije ili malarije i za koje medicina nema trajno resenje.)

Treba razlikovati pojmove standard, plata, zivotni troskovi, BDP nominalno, BDP kupovne moci kada se zeli porediti zivot u mestu A u odnosu na mesto B po kvalitetu.
A kada se zagrebe ispod povrsine i pogleda kako je rasporedjen BDP po kategorijama stanovnistva vidi se koliko statistika brojeva moze da navede na pogresne zakljucke.

Standard zivota nije samo i jedino u novcu i brojkama, ima mnogo toga i u geografskoj klimi, opstem nivou kulture i vaspitanja, obicajima i navikama koje uticu na kvalitet zivota.

Nigerija kao i mnoge druge zemlje ima za razliku od Srbije potpuno besplatan obrazovni sistem gde drzava obezbdjuje skole, nastavno osoblje, knjige, prevoz, radnu odecu, i jos mnogo toga sto kosta inace tokom obrazovanja.
Samo primer da je puno sira slika potrebna za poredjenje od puke statistike brojeva.

Kao sto moze i na drugi nacin da se posmatra, Svajcarska ima 8.4 miliona, Madjarska oko 10, Grcka oko 10, Srbija oko 7 miliona gradjana a prilicno su velike razlike u standardu zivota kako pojedinaca tako i opstem javnom standardu iako su geografski na jako malom rastojanju.

Sve je to u krugu 1.500km sto je za poredjenje unutar Nigerije kao jedne drzave.

U Africi je i jedan Maroko koji takodje ima fabrike automobila i to ne od juce kao Srbija stranog porekla pa se moze porediti i srpska plata u KG prema plati tamo u Renaultu prema plati u Torinu, Bohumu ili negde u zapadnoj Evropi.

Previse je primera da je srpski privredni nivo danas blizi Africi nego Evropi a pogotovu zapadnoj po bilo kom ekonomskom parametru.

Nezaposlenost kao uzrok direktno utice na visinu zarade, odnos ponude i potraznje na trzistu rada neumoljivo odreduje motivaciju poslodavaca da odredi platu.

Lek za plate i za visi standard je vise rada a vise rada proistice iz vise ulaganja u radna mesta i privredu a to podrazumeva proporcionalno manja ulaganja u neproduktivnu potrosnju kroz visoke poreske dazbine na rad.

Da je Srbija nerazvijena vidi se i po tome sto se i ta plata od 300 evra oporezuje jer drzava smatra da je vec iznad minimalne.

Smesno je uopste i pricati o poredjenju Srbije sa Evropom gde se plata na tako niskom nivou i ne smatra platom vec socijalnom pomoci, i naravno takav iznos ne oporezuje.

Nazalost objektivno Srbija je dovedena do stanja da je pri poredjenju bliza sa udaljenom Afrikom ili daljim delom Azije nego sa ogromnom vecinom evropskog prostora po vrednosti rada na trzistu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

McGruja napisao:To, pa "Preljubnici" :D
To ti je sve odraz jadnog stanja svesti ljudi, kojima je lakse da to gledaju, nego da razmisljaju sta ce sutra da rade i kako da prezive

TT Post

I gomila ljudi gleda te po meni gluposti, ukljucujuci i moju devojku koja upravo gleda. :nonono: Eto, mozda i ja imam pogresno misljenje. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ma nije problem sto gledaju sapunice, gleda se to svuda u svetu...
Problem je sto preko te serije mladima taj sultan postaje idol a 80% tih sto gledaju nemaju pojma kad je bio npr. prvi srpski ustanak, ni zbog cega je bio.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Ja priznajem da gledam te serije, samo zbog zena koje glume... Tj. samo njih i gledam :kezo:
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

dragvorl napisao:
McGruja napisao:To, pa "Preljubnici" :D

TT Post
I gomila ljudi gleda te po meni gluposti, ukljucujuci i moju devojku koja upravo gleda. :nonono: Eto, mozda i ja imam pogresno misljenje. :rofl:
U "Porodicnim tajnama" igra moj super ortak :rofl: Inace je video montazer :) I Indonezanin a igra srbina :mrgreen:

Meni je hit sto se ljudi primaju i misle da je to for real! :o
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Floyd napisao:Ma nije problem sto gledaju sapunice, gleda se to svuda u svetu...
Problem je sto preko te serije mladima taj sultan postaje idol a 80% tih sto gledaju nemaju pojma kad je bio npr. prvi srpski ustanak, ni zbog cega je bio.
Upravo tako. Ta serija govori o događajima od pre 500 godina, (zbog kojih je danas Srbija tu gde jeste), ali ne na istorijski tačan način, već iz ugla onih koji su tada bili okupatori. Bukvalno je reč o falsifikovanju istorije. Za početak, treba pogledati prave gravire i vaze iz vremena Sulejmana Veličanstvenog i kako su tada na njima izgledali Turci. Svi do jednog su bili mali, crni, kosooki Azijati. Ako danas izgledaju "evropskije", to je zbog mešanja sa Slovenima (nama) na Balkanu. Tako da je postojanje plavokosih, plavookih Turaka u seriji potpuna budalaština. To je još i najblaža stvar koja je problematična. O prikazanom viđenju istorije ne bih ovde pisao, jer bi to već bila politika. Da zaključim: Srbija je poslednja zemlja na svetu u kojoj bi ovu seriju trebalo prikazivati i gledati.
Ђенерал Јанковић
Odgovori