Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Puzo81 »

U brale Ikac ti se istopio :kezo:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

boggie napisao: 07 Jan 2020, 22:27 Redovno čitam ovu temu jer sam i ja jedan od onih koji razmišlja o odlasku. Zasad je sve to još uvek samo na razmišljanju.
Ali dok čitam ne mogu naći slučaj sa kojim bih mogao da se poistovetim, tj situaciju i okolnosti slične mojim. Ponekad mi se čini da su na ovom forumu (ili tačnije na ovoj temi) 90% ljudi iz IT-a. Onih ostalih 10% rade u zdravstvu Slika
Šta sa običnim smrtnicima? Živim u opštini, varošici od 7000 stanovnika. Cela opština 17000. Bilo 22, 5000 otišlo, umrlo, manje se rodilo...Plate i izbor posla daleko od onoga u Bg, Ns.
Ekonomista, radim u privatnoj firmi, 50000. Za ovo mesto plata odlična. Sopstveni stan. Supruga 40000, ali zaposlena na neodređeno, menja ženu na porodiljskom, još godinu dana.
Još jednu platu (možda i malo više) sam zarađivao baveći se fotografijom. Išlo mi je dobro, ali sve je manje ljudi u gradu a samim tim i posla, konkurencija sve veća, dolaze mlađi, ja već imam 40, mlađe generacije hoće mlađe fotografe..
Sa te dve moje plate plus sad njena mogli smo solidno da živimo, tj još uvek možemo.
Ali ova "druga plata" ima tendenciju smanjenja. Grad je sve mrtviji, monotonija ubija, da nije odlaska na službeni put par puta mesečno tačno bih odlepio. Svi vode tuđu brigu, zavist, malograđanština, snobizam... Plus opštepoznato stanje u društvu, zdravstvu, da ne kažem politici..
Ali koji je izbor?
Imam 40, pasoš EU (supruga nema), prijatelja u gradiću 50 km od Dortmunda, zvao me da dođem. Nalazio mi posao vozača u pekari, noćni rad, 1500 e neto. Ne treba znanje jezika koje ni nemam. Stanovi su oko 500,550 evra sa sve obavezama.
Neki drugi, "bolji" posao ja verovatno ne bih mogao naći. Imam fakultet koji tamo ništa ne znači. Zanat nemam niti sam nešto talentovan za neki. Ako u zanat ne računamo fotografiju koja tamo ne postoji u ovom obliku. B kategoriju imam, mogao bih da eventualno polažem za C, E, ali pitanje da li će neko primiti početnika u 40-im da vozi kamion? Možda neka traka u fabrici, slaganje rafova.. Tako nešto i supruga koja bi došla posle mene ako bi se odlučili za odlazak. I ona ima fakultet društvenog usmerenja. Jezik ne znamo, učili bi.
Ovde sam u istoj firmi skoro 15 godina, prilično poštovan i cenjen ali bez mogućnosti napretka, mala je firma. Kancelarija, klima, toplo. A tamo pekarski kombi na - 10 ili na bauštel kao pomoćnik.
Ali tamo uređeno društvo, zdravstvo, školstvo (nemamo decu ali želimo i planiramo da imamo). Ljudi koji nisu smoreni, ogorčeni, zajedljivi, zavidni. Gde ne moraš da brineš ako nekom nešto radiš da li će ti platiti ili te zavrnuti što je ovde sve češći slučaj.
Verujem da dosta ljudi ima situaciju sličnu mojoj i da razmišljaju šta činiti. Koji rade za 300-400-500 evra, i koji nemaju predispozicije za "uspeh" tamo. Nisu IT, lekari, medicinsko osoblje, dobre zanatlije, šoferi. Godine prolaze, teško prelomiti, napustiti ovde neku stečenu "sigurnost" koja nije velika ali...šta ako se tamo ne uspe, ok, vratiti se ovde, gde naći posao u 45-toj u ovoj sredini? Verovatno bi morao ostati tamo po svaku cenu. Ovde ne verujem da će biti bolje, daj Bože da ne bude gore.

Послато са S8+ duos
Bice ti samo teze da odes sto vise cekas. Ja sam ranije bio zapeo da idem, niti EU papira niti nista, bilo mi je svejedno gde, probao USA, nije islo, onda kasnije sa EU pasosem sam se ovde po Srbiji mlatio 6-7 godina, pa su mi nasi poslodavci otvorili oci na moju srecu izgleda i nekako sam se prebacio preko. Ja bih u tvojim ocima pokusao da predstavim situaciju da ce se eventualno ta mala firma jednom zatvoriti iz ko zna kog razloga, a onda sa x dodatnih godina ce biti jos teze naci bilo sta...onda milijardu poslatih CV i isto toliko brisanja poda sa tobom kasnije shvatis gde zivis i da je imati placeni posao privilegija. Eventualno ces putovati na posao sto ce te izaci pola plate i nebrojeno vremena. O eventualnoj penziji da ne pricamo...ako imas nekoga ko ti izlazi u susret i zove to je velika prednost, jer se ugl to zavrsi na recima ili te jos odbijaju da slucajno ne dodjes da im budes konkurencija. Ja bih ti savetovao da posetis tog prijatelja tamo sto pre, najbolje sa zenom da odete zajedno i vidite kako vam se svidja ovako na prvu loptu, malo popricate, vidite sumirate. Forum ili bilo sta drugo ti ne moze docarati nikad 100%, puno je subjektivnog. Skroz je drugo kad se ode, jos kad imas srecu da budes malo duze tamo, tek onda vidis razlike, koje su nebo i zemlja bez preterivanja. Ti jos imas EU pasos koji te resava ogromne muke, narocito sa tvojim zanimanjem. Ja sam proveo da ne kazem godinu radeci u Nemackoj, a dosta sam i u mnogim drugim drzavama Evrope, i mogu reci da uzevsi sve u obzir nudi zaista mnogo za ulozeni trud, mozda i najvise u Evropi. Jezik se mora nauciti, tu nema sta. Ogroman broj nasih ljudi je napolju, i lako ces se snaci za drustvo, sto je velika prednost, jer cesto mentalitet ume da bude zestok udarac. Da sam znao sve ovo sto znam sad otisao bih i mnogo ranije sigurno.
I bez brige za posao, ko se normalno ponasa i radi za njega nema problema u Nemackoj. Dobrog radnika vrlo cene, bez obzira da je stranac. Sto se posla tice vrlo su profesionalni, ali se treba navici da ne idu stvari kao u Srbiji i slicnim drzavama.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

grujicd napisao: 07 Jan 2020, 15:00 Moj utisak je da ima napretka i kod nas na nekim poljima, ali je moralni pad još primetniji.
Ova ekipa koja je na vlasti je "dobra za biznis".
Nažalost, koliko vidim, nema puno ljudi u tom "biznisu", ko radi za platu može da se slika (uglavnom).
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Mene je već pomalo počelo nervirati to odlaženje. Svi odoše i oni što su u osnovnoj slovkali i padali razrede, što ni srednju nisu završili svi se snađoše. Gledam po Šidu sve same strane tablice, nikad ih ovoliko nije bilo.
Ne znam gde smo stigli ko nacija i da li je nekoga briga, ili možda je to i cilj da se Balkanci rasele po svetu, ali bilo je ovde mnogo gore pa se nije odlazilo ko danas. Pa roditelji naši su bili u 20, 30-im, 90-ih pa nisu išli, moj pokojni otac je išao po ratištima, kad se vratio ranjen, ovde je radio samo krš poslove i nikad ništa, nije otišao, ali je celog života žalio zbog toga, samo za Australijom kao nekom željom. Te generacije su izgubljenije od nas, oni penzije neće imati dovoljne za život. Verovatno zato sada tzv. milenijalci tako odlaze. Neće da se i njima slično desi.

http://www.politika.rs/scc/clanak/44538 ... cLT1ZNy2YY

Uvek kažem da će do jedno 5 miliona stanovnika ovaj trend da ide, onda ćemo doći do nekakve pune zaposlenosti i verovatno veće plate...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bullshit. Kakvo dualno obrazovanje treba za tesara ili zidara?
Dualno obrazovanje ima smisla kad su fabrike ispred škola po tehnologiji npr, tj ispred sistema obrazovanja. Tako se učenik u Šimanovcima obuči za rad na CNC mašini direktno u Bosch fabrici u Pećincima.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ozbiljne fabrike otvore svoje skole za kadar koji im treba, ili se bar na praksu ide direkt u fabriku a posle posao, to sam vidjao u par fabrika u Madjarskoj recimo.
SlikaSlika
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Heinz napisao: 08 Jan 2020, 08:27
grujicd napisao: 07 Jan 2020, 15:00 Moj utisak je da ima napretka i kod nas na nekim poljima, ali je moralni pad još primetniji.
Ova ekipa koja je na vlasti je "dobra za biznis".
Nažalost, koliko vidim, nema puno ljudi u tom "biznisu", ko radi za platu može da se slika (uglavnom).
A koji je to biznis dobar? Sta je u srb iole perspektivno a da nije it?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Bilo koja delatnost, *dobar biznis* nabavke za državu.
Korupcija, sam način (i zakon koji to direktno omogućava) obavljanja javnih nabavki.
Mislim da nema potrebe posebno obrazlagati pogotovu ako se pokuša regularno (u skladu sa dobrim poslovnim običajima i etikom poslovanja generalno) učešće.

Agencija za borbu protiv korupcije je posebna priča, sama je u sukobu interesa po onome kako i šta radi u odnosu na ono što je sama napisala na svom sajtu čemu služi i koje su joj obaveze tj procedure.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Možeš li malo da obrazložiš?
Bilo koja delatnost lii biznis, može biti zaista šta god i na svim nivoima. Može biti na nivou lokalne samouprave da se nađe firma koja će ti renovirati recimo fasadu opštine, škole, suda, nabavi pvc stolariju, može biti čišćenje snega da se angažuje neki privatnik, piće i hrana u okviru reprezentativnih aktivnosti...Sve to i još mnogo više pa tako sve do centralne vlasti i Beograda...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pulp Fiction napisao: 08 Jan 2020, 12:20 Možeš li malo da obrazložiš?
Bilo koja delatnost lii biznis, može biti zaista šta god i na svim nivoima.
Baš tako, bilo šta bilo gde.
Pri javnoj nabavci postoje opšti uslovi definisani unapred (zakonom) i dodatni uslovi koje proizvoljno odredi i proizvoljno kontroliše i proizvoljno samog sebe sankcioniše sam naručilac. Prosto, koristi se pojam poslovni kapacitet i izmisli se nešto što je nemoguće ispuniti osim za jedno konkretno lice.
Na primer neki lični sertifikat nekog levog on line kursa neke leve teme koja uopšte nema ikakavog dodira sa predmetom javne nabavke.

Kako je zakonom porpisano da se javna nabavka sprovodi na način da nema diskriminacije učesnika a uz ove odredbe koje direktno omogućavaju suprotno, rezultatat je de facto korupcija pokrivena samoodlučivanjem naručioca a sve u skladu i na način da ne postoji mogućnost žalbe, kontrole, bilo kakvog predvidivog i transparentnog procesa odlučivanja.

Kao što si pobrojao može bilo šta da se uradi.

Otuda "dobar biznis", mislim da je to smisao u kojem je pomenut kao pojam u početnom postu.

Što se tiče agencije, suprotno načelima ne žele da prime anonimnu prijavu ni anonimnu dostavu dokumenata, linkova, bilo čega već mora lično. Isto tako, Agencija neće da sama proverava bilo šta što je javno dostupno na klik miša po službenoj dužnosti.
Na primer, neka javna nabavka je direktno protivzakonita oglašena i javno je to dostupna kao činjenica tj zadati uslov je diskriminatorni a sama Agencija ne želi da po prijavi bilo šta preduzme.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Pulp Fiction napisao:Mene je već pomalo počelo nervirati to odlaženje. Svi odoše i oni što su u osnovnoj slovkali i padali razrede, što ni srednju nisu završili svi se snađoše. Gledam po Šidu sve same strane tablice, nikad ih ovoliko nije bilo.
Ne znam gde smo stigli ko nacija i da li je nekoga briga, ili možda je to i cilj da se Balkanci rasele po svetu, ali bilo je ovde mnogo gore pa se nije odlazilo ko danas. Pa roditelji naši su bili u 20, 30-im, 90-ih pa nisu išli, moj pokojni otac je išao po ratištima, kad se vratio ranjen, ovde je radio samo krš poslove i nikad ništa, nije otišao, ali je celog života žalio zbog toga, samo za Australijom kao nekom željom. Te generacije su izgubljenije od nas, oni penzije neće imati dovoljne za život. Verovatno zato sada tzv. milenijalci tako odlaze. Neće da se i njima slično desi.

http://www.politika.rs/scc/clanak/44538 ... cLT1ZNy2YY

Uvek kažem da će do jedno 5 miliona stanovnika ovaj trend da ide, onda ćemo doći do nekakve pune zaposlenosti i verovatno veće plate...
Nemoj zaboraviti da su '90 ih postojali legendarni grafiti "Menjam Index za vizu"

Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk

boggie
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2015, 20:28

Post od boggie »

dragvorl napisao:
boggie napisao: 07 Jan 2020, 22:27 Redovno čitam ovu temu jer sam i ja jedan od onih koji razmišlja o odlasku. Zasad je sve to još uvek samo na razmišljanju.
Ali dok čitam ne mogu naći slučaj sa kojim bih mogao da se poistovetim, tj situaciju i okolnosti slične mojim. Ponekad mi se čini da su na ovom forumu (ili tačnije na ovoj temi) 90% ljudi iz IT-a. Onih ostalih 10% rade u zdravstvu Slika
Šta sa običnim smrtnicima? Živim u opštini, varošici od 7000 stanovnika. Cela opština 17000. Bilo 22, 5000 otišlo, umrlo, manje se rodilo...Plate i izbor posla daleko od onoga u Bg, Ns.
Ekonomista, radim u privatnoj firmi, 50000. Za ovo mesto plata odlična. Sopstveni stan. Supruga 40000, ali zaposlena na neodređeno, menja ženu na porodiljskom, još godinu dana.
Još jednu platu (možda i malo više) sam zarađivao baveći se fotografijom. Išlo mi je dobro, ali sve je manje ljudi u gradu a samim tim i posla, konkurencija sve veća, dolaze mlađi, ja već imam 40, mlađe generacije hoće mlađe fotografe..
Sa te dve moje plate plus sad njena mogli smo solidno da živimo, tj još uvek možemo.
Ali ova "druga plata" ima tendenciju smanjenja. Grad je sve mrtviji, monotonija ubija, da nije odlaska na službeni put par puta mesečno tačno bih odlepio. Svi vode tuđu brigu, zavist, malograđanština, snobizam... Plus opštepoznato stanje u društvu, zdravstvu, da ne kažem politici..
Ali koji je izbor?
Imam 40, pasoš EU (supruga nema), prijatelja u gradiću 50 km od Dortmunda, zvao me da dođem. Nalazio mi posao vozača u pekari, noćni rad, 1500 e neto. Ne treba znanje jezika koje ni nemam. Stanovi su oko 500,550 evra sa sve obavezama.
Neki drugi, "bolji" posao ja verovatno ne bih mogao naći. Imam fakultet koji tamo ništa ne znači. Zanat nemam niti sam nešto talentovan za neki. Ako u zanat ne računamo fotografiju koja tamo ne postoji u ovom obliku. B kategoriju imam, mogao bih da eventualno polažem za C, E, ali pitanje da li će neko primiti početnika u 40-im da vozi kamion? Možda neka traka u fabrici, slaganje rafova.. Tako nešto i supruga koja bi došla posle mene ako bi se odlučili za odlazak. I ona ima fakultet društvenog usmerenja. Jezik ne znamo, učili bi.
Ovde sam u istoj firmi skoro 15 godina, prilično poštovan i cenjen ali bez mogućnosti napretka, mala je firma. Kancelarija, klima, toplo. A tamo pekarski kombi na - 10 ili na bauštel kao pomoćnik.
Ali tamo uređeno društvo, zdravstvo, školstvo (nemamo decu ali želimo i planiramo da imamo). Ljudi koji nisu smoreni, ogorčeni, zajedljivi, zavidni. Gde ne moraš da brineš ako nekom nešto radiš da li će ti platiti ili te zavrnuti što je ovde sve češći slučaj.
Verujem da dosta ljudi ima situaciju sličnu mojoj i da razmišljaju šta činiti. Koji rade za 300-400-500 evra, i koji nemaju predispozicije za "uspeh" tamo. Nisu IT, lekari, medicinsko osoblje, dobre zanatlije, šoferi. Godine prolaze, teško prelomiti, napustiti ovde neku stečenu "sigurnost" koja nije velika ali...šta ako se tamo ne uspe, ok, vratiti se ovde, gde naći posao u 45-toj u ovoj sredini? Verovatno bi morao ostati tamo po svaku cenu. Ovde ne verujem da će biti bolje, daj Bože da ne bude gore.

Послато са S8+ duos
Bice ti samo teze da odes sto vise cekas. Ja sam ranije bio zapeo da idem, niti EU papira niti nista, bilo mi je svejedno gde, probao USA, nije islo, onda kasnije sa EU pasosem sam se ovde po Srbiji mlatio 6-7 godina, pa su mi nasi poslodavci otvorili oci na moju srecu izgleda i nekako sam se prebacio preko. Ja bih u tvojim ocima pokusao da predstavim situaciju da ce se eventualno ta mala firma jednom zatvoriti iz ko zna kog razloga, a onda sa x dodatnih godina ce biti jos teze naci bilo sta...onda milijardu poslatih CV i isto toliko brisanja poda sa tobom kasnije shvatis gde zivis i da je imati placeni posao privilegija. Eventualno ces putovati na posao sto ce te izaci pola plate i nebrojeno vremena. O eventualnoj penziji da ne pricamo...ako imas nekoga ko ti izlazi u susret i zove to je velika prednost, jer se ugl to zavrsi na recima ili te jos odbijaju da slucajno ne dodjes da im budes konkurencija. Ja bih ti savetovao da posetis tog prijatelja tamo sto pre, najbolje sa zenom da odete zajedno i vidite kako vam se svidja ovako na prvu loptu, malo popricate, vidite sumirate. Forum ili bilo sta drugo ti ne moze docarati nikad 100%, puno je subjektivnog. Skroz je drugo kad se ode, jos kad imas srecu da budes malo duze tamo, tek onda vidis razlike, koje su nebo i zemlja bez preterivanja. Ti jos imas EU pasos koji te resava ogromne muke, narocito sa tvojim zanimanjem. Ja sam proveo da ne kazem godinu radeci u Nemackoj, a dosta sam i u mnogim drugim drzavama Evrope, i mogu reci da uzevsi sve u obzir nudi zaista mnogo za ulozeni trud, mozda i najvise u Evropi. Jezik se mora nauciti, tu nema sta. Ogroman broj nasih ljudi je napolju, i lako ces se snaci za drustvo, sto je velika prednost, jer cesto mentalitet ume da bude zestok udarac. Da sam znao sve ovo sto znam sad otisao bih i mnogo ranije sigurno.
I bez brige za posao, ko se normalno ponasa i radi za njega nema problema u Nemackoj. Dobrog radnika vrlo cene, bez obzira da je stranac. Sto se posla tice vrlo su profesionalni, ali se treba navici da ne idu stvari kao u Srbiji i slicnim drzavama.
Hvala na detaljnom odgovoru, slažem se sa tobom u svemu rečenom.
Nego sam se ja uljuljkao u svakodnevnici i tako prolaze dani. Znajući sebe, čekam da me nešto potera. A to nešto bi moglo biti zatvaranje firme, totalno smanjenje obima dodatnog posla... Pitanje da li će do toga doći uskoro a ja ni sad nisam mlad više. Da je veća muka ovde, da tražim posao, da me nešto baš iznervira, mislim da bih mnogo lakše otišao. Supruga je isto po prirodi pasivna, ima i strah od nepoznatog pa me i ona koči.
A sa druge strane, pitanje dokad će me taj drug zvati, trenutno je razveden, ima mesta kod njega, možda se čovek ponovo oženi, nadje nekog, odseli se, ko zna šta može biti.

Послато са S8+ duos

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Svako ima svoju racunicu. Ja sam bio u slicnoj situaciji i bas me je da kazem muka naterala, da nije bilo tako pitanje da li bih otisao i kad.
SlikaSlika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Trenutno bi mi najveci razlog odlaska bio zagadjenje vazduha.
Odgovori