Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Stigla zima!

Post od Texonja »

paja napisao: Sa topljenjem sneg postaje mnogo teži i opasnost da se krov uruši je sve veća.
E, ovo sam nesto danas bas razmisljao, tj da li je tako? Zasto bi postao tezi kada se topi, ako je to ista kolicina snega? Ako npr postoji 30cm snega na krovu, to je 30cm rastresitog snega. Kada krene da se topi on postaje vlazan ali je i tanji sloj, recimo duplo manje ga bude, ali je duplo tezi, pa npr umesto 30cm snega koji ima (lupam) 10kg po metru kvadratnom, ovaj sa 15cm debljine treba da ima isto 10kg po metru kvadratnom, zar ne? Sve ovo sto sam napisao je besmislica ukoliko sneg prilikom topljenja apsorbuje vlagu iz vazduha npr, pa zbog toga postaje tezi.

E sad, ovo je nekome mozda trivijalna stvar koja se uci u osnovnoj skoli, ali ja sam to ili zaboravio ili nisam bio na casu kada se ucilo (npr nisam mogao da stignem jer mi je bila zavejana ulica). :pardon:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Neko će već objasniti zašto je teži, ali je teži sigurno. Baš sam juče čitao upozorenje na tu temu.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

tezi je po m3. to je istina. ali takodje je istina da mu se smanji zapremina...

to znaci da je ista tezina, ako pricamo o apsolutnoj tezini na krovu, zbog smanjene ukupne zapremine snega

e Problem nastaje zbog drugog fenomena, nepraviljnog opterecenja ..

sneg gubi na ravnomernom oterecenju, jer kad se topi, uglavnom se negde istopi, a to je manje povoljno za konstrukcije, i + moze da sklizne, i da poveca opterecenje da odredjenim delovima konstrukcije....Recimo to je dosta nezgodno, posebno ako je slobodno sleme kuce....Onda je momenat na sredini roga veci, zbog asimetrije opterecenja i veceg momenta na sredini roga

zato se desava, da nekad pukne, kad se topi... :pardon:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Hvala na pojasnjenju. :bravo:
Inace, nisam nacisto sta da uradim sa snegom na krovu, da li nista (moja omiljena opcija) ili da sa svucem delimicno dole. E sad, cak i da ga skinem dole, ne znam vise gde bih sa njim, posto je pola dvorista pod snegom (druga polovina je ociscena da moze izaci auto i da se moze ici peske), a ispred kuce sam takodje napravio ogromno brdo iznoseci i cisteci ovaj izlaz za auto, tako da vise ne znam gde bih sa njim.
Ne znam koliko cesto se desi da sneg osteti krov i koliko je to realna opasnost ako je krov da tako kazem "ispravan".
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Kako sta, pa kao u svim normalnim zemljama, natovari ga na prikolicu i ODNESI van grada :)

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

ako je sve uradjeno kako treba, ne bi trebao da imas problema...

mada za konstrukciju, je bitno da se ravnomerno smanji opterecenje, da ne dodje sneg samo do pola krova, kao sto sam gore napisao ,tad je za rog to duplo vece opterecenje...

e sad, ako radis, onda sve ravnomerno, a ako ne skines podjednako onda mozes i da pogorsas situaciju...

:pardon:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Opet pada sneg ...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Laki021 napisao:Kako sta, pa kao u svim normalnim zemljama, natovari ga na prikolicu i ODNESI van grada :)

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk

Ili primeni domaći metod u narodu poznat kao prebaci kod komšije :D
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Rekose da ce da pada...
Malopre sam usao u kucu, natovarismo na kamion deo snega koji smo grtali prethodnih dana. Dva puta sam grtao po par sati, da bih opet isti taj sneg prebacivao na drugu stranu :lol:
Jedno desetak kubika smo odneli, plus rascistili dobar deo nerasciscenog, za pesake, ali i dalje stoji jos jedna ogromna gomila. Da se bar neko "setio" da nam pomogne... Em smo ga grtali prethodnih dana, em smo ga sada odvezli i uvek isti ljudi... Sto je najgore, ni lopatu da vam daju, ne moraju da tovare...

I jutros je, iz meni nepoznatih razloga (ali im hvala na tome), oko zgrade proslo neko vozilo za uklanjanje snega (ne znam koje, video sam samo tragove). Nazalost, nije mnogo mogao da ucini , zbog parkiranih automobila (van parkinga, jel'). Ujedno, oni koji su ga videli, nisu nasli za shodno da daju majstoru neki dinar, razgrnuo bi ono okolnog snega za par minuta. Niti se hvataju lopate, niti zavlace ruku u dzep, a kukaju kako nije cisceno, zena deca bla bla... A jos je komsija (koji lopata sa mnom) rekao da ce im refundirati ako ovaj naidje i plate mu da ocisti malo revnosnije...

Kako bilo, ispred zgrade je suvo, prociscen je put do glavne ulice, sneg vecinom odnet, dosta od nas...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Juče i danas sam očistio kompletnu ulicu u širini svoje kuće računajući i deo ulice od komšije preko puta. Da radim do pola, ne vredi mi mnogo jer se parkiram pod 90°u odnosu na ulicu i treba mi cela širina ulice za manevrisanje. Išao sam ašovom do betona usitnjavajući led na manje sante koje se mogu lopatom nositi do gomile. Moj deo ulice je najniži i bilo da je voda ili da je sneg, uvek ispred moje i još dve tri kuće pored bude najviše svega. Led je bio debljine 15-20 cm plus rastresiti deo snega i bljuzga preko njega. Pošto sam vozio samo Suzuki poslednjih dve nedelje, juče sam prvi put očistio Pežoa, doneo akumulator iz kuće, upalio ga i ostavio 15 minuta da radi. Njega bi mogao samo isparkirati, a do glavne ulice bi bilo upitno da li bi došao sa prednjom tablicom i celim branikom. Bedak, od 30 kuća, nas troje je počistilo ulicu, a ovo ostalo ništa, čiste toliko da mogu da na jedvite jade izađu iz svog dvorišta ili parkinga. Par puta je prošao bager, bolje da nije, ali kada je već tako, gde je solidarnost i opšte dobro. Manje-više, svi su bili kući kako je vanredno stanje, još danas i praznik, ali ne vredi...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ja sam danas dosao sa divcibara, mogu vam reci da tamo ekipe za ciscenje snega rade svoj posao odlicno...
ibarska je cista potpuno, naravno, ali je i put do samih divcibara preko mionice cist u sirini obe trake i lak za voznju...
a propo snega i krovova, evo jedna slicica na tu temu - :mrgreen:

Slika

inace, evo jednog auta koji je malo duze stajao tamo, nije mu bas pomoglo dizanje brisaca :lol:

Slika

do tamo smo isli starom azdajom na ug 7+, super zadovoljan i dalje - :smesko: ( i nisam se pokajao, jer je deo od mionice do divcibara utaban sneg po kojem se lako vozi, ali se osete tragovi krampona bagera koji su cistili sneg, i ceo auto vibrira, zao bi mi bilo da sam isao rs-om )

Slika

inace, snega je tamo bilo straobalno -

Slika

inace, skontao sam da dunlop ws 4d na novom kliju mnogo bolje guraju u rikverc nego unapred, prekljuce zamalo da se zaglavim na prakingu, usao sam u rikverc opusteno, al kad sam hteo da krenem uzas zivi...esp tj asr se istina palio retko, ima veliku toleranciju, ali sam naseo na nanos i jedva se iskobeljao...istina rs je ipak nizi od standardnog auta, pa je osetljiviji na te stvari...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ja sam prosle nedelje sibao preko Petnice i Rajkovica, i jos je padao sneg pa je put bio odlican, od NS do Divcibara. Svaka im cast.
Sto se tice napred nazad, ti ih okreni naopako. :lol: Salim se, normalno da je tako.

Sto se tice putara, dobro su odradili posao. A ljudi najvise vole da kukaju, a pritom nisu ocistili oko svoje kuce. Ne znam samo sta rade po ceo dan, jer da setaju po gradu tesko, dosta njih ne radi, pa majku mu bar malo na vazduh nece nikom skoditi a plus obostrana korist.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

:plusone:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Malopre sam izlopatao sedmo po redu parking mesto za Focusa od kad je krenuo sneg. Napravio sam zidic sa obe strane, rampu od utabanog snega da mogu da izletim bez otkopavanja ako bude nuzda, i sad ga ne diram bez preke potrebe. Uopste mi nije problem voziti po ovom vremenu, ali parkiranje mi tako ide na nerve, da cu iskulirati nekoliko dana.
Dok sam lopatao, krenula je da pada ledena kisa: ako nocas bude minus pa to poledi, tek ce biti jebada...
Inace, bio sam na Cukarici kod mojih, trebao sam da slikam na sta tamo lici parking. Niko, ali niko nije ocistio makar deo puta, kolotrazi su kanjoni, svi samo otrpaju svoj auto tako sto prebace ispred komsijinog, onda komsija prebaci nazad njima i tako reciklaza u krug :smesko:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

reci.
zato sam se ja i zaglavio dole jer mi je muka od tih parking mesta.
ja sam ocistio sebi danas jer se dole vise ne spustam ali je problem jer nema gde da se baca sneg a ima ga mnogo. ne znam na sta ce auto da mi lici do kraja ove zime :glavomuzid:
Odgovori