Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
Dobar drugar je dobio prvi posao u Deloitte-u odmah posle ekonomskog faxa jos pre 10 godina. Radio kao magarac, vise od pola radnog vremena provodio na putovanjima, imao dobru platu, napredovao a onda ih je posle 5 godina oterao u pm i otvorio svoju firmu. Njegova firma ne donosi ni blizu veliki profit koji je on licno donosio kompaniji a zarada mu je ista uz mnogo manje stresa.
Pricao mi je svasta za Megatrendere ali necu sad o tome da ne palim vatru...
Pricao mi je svasta za Megatrendere ali necu sad o tome da ne palim vatru...
I Bill Gates se zeznuo sto je upisao harvard a mogao je komotno megableju.
Faks je itekako bitan ako ides bez veza i vezica. Primer jedne firme za zaposljavanje, drug i drugarica aplicirali preko nje za posao, ona zavrsila ekonomski dobila na keca u slovenackoj revizorskoj firmi, on odradio singi evo 2 godine je kod njih na listi cekanja.
U usa firme krecu da te prate i interesju cim krenes na univerzitet, naravno zavisi i na koji, dok kod nas se traze instant strucnjaci za instant firme po principu veza ili "ne do bog da radink bude pametniji od gazde".
Urose ako si radio gore na cinimi se 4 spratu suda u onom golubarniku potpuno razumem sto palis odatle.

U usa firme krecu da te prate i interesju cim krenes na univerzitet, naravno zavisi i na koji, dok kod nas se traze instant strucnjaci za instant firme po principu veza ili "ne do bog da radink bude pametniji od gazde".
Urose ako si radio gore na cinimi se 4 spratu suda u onom golubarniku potpuno razumem sto palis odatle.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Nisam, ja sam bio na prvom, Viši sud, koji još i najbolji po tom pitanju.
Edit: Vidi mene, "bio" Hahah.
Edit: Vidi mene, "bio" Hahah.
A jel bi išao opet u sud?Uroš S. napisao:Osim ako nije tačno. Sve u svemu pričaćemo kad se vidimo.
Edit: Stefane, ima više razloga, pre svega naučio sam i video sve što sam mogao na ovoj poziciji, jedino kada bih mogao da odem malo u vanpretresno veće ali to nije opcija, a i ne bih imao veliki gain.
Drugi razlog je što je volontiranje. Treći razlog je što su uslovi za rad loši za moje pojmove ine želim tu više da provodim vreme. Sredina je takva da ne možeš da napreduješ kao pojedinac u smislu ličnih kvaliteta, a osećam da mi to sada treba. Najbitnije je što se nisam prepoznao u svemu tome i vrlo sam blizu stavu da nisam za tu vrstu advokature.
Imam nekoliko opcija pa ću videti od septembra šta ću, do tada sam ovde. Taman da prođu odmori i avgust koji je po pravilu mrtav.
Ja planiram sad od sredine avgusta da krenem da tražim posao. Jos uvek nisam ni sam siguran šta želim, a sta mi odgovara ne mogu ni da znam dok ne isprobam više stvari. Sud je svakako jedna od opcija, makar na par meseci,da osetim atmosferu i da li mi to odgovara.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Probaj definitivno, ima kolega kojima je tamo ekstra i voleli bi da ostanu(mada je to jako teško ako nemaš jaku vezu) kadar koji dolazi sa privatnih je katastrofa, jezivo koje stvari oni ne znaju. Moj sudija je šef sudske prakse pa sam se nagledao svega. Kakve oni odluke donose i šta rade to je jezivo. Ako nam je pravosuđe sad u kurcu a jeste, čekaj za deset godina, ima da damo strancima sudove.
Drago mi je da sam vam zabavanUroš S. napisao:Imaš mnogo zabluda oko tih firmi, pre svega da tu ostaju samo najbolji, da primaju samo najbolje itd. Ni jedno ni drugo ne mogu biti dalje od istine. Sad si se primio kao mlad majmun, daju vam da radite najgluplje poslove, ti ostaješ to da radiš do kasno uveče, nešto se ložiš, navatali te na hype, Rakhil bi ti rekao mnogo više nego što bih ja mogao ali si mu zabavan još uvek.
Ja uzivam da perem solje I tanjire, ako dobijem da nekome podgrejem rucak idem kuci nasmejan I srecan sam do sutra popodne.
Ja sam bio jednom prilikom gore u palati, bas na 4otm, ono su nerealni uslovi za rad, a sve mladi ljudi, volonteri. Sa kim god sam pricao a da je radio u sudu nisam nailazio na pozitivna misljenja.
Iz ove perspektive ne bih ostajao u sudu, na to bih gledao kao na sticanje iskustva jer mi je par advokata reklo da se tamo dosta nauči mada ko zna mozda bi mi se i svidelo. Za sada me najviše privlači klasična advokaturaUroš S. napisao:Probaj definitivno, ima kolega kojima je tamo ekstra i voleli bi da ostanu(mada je to jako teško ako nemaš jaku vezu) kadar koji dolazi sa privatnih je katastrofa, jezivo koje stvari oni ne znaju. Moj sudija je šef sudske prakse pa sam se nagledao svega. Kakve oni odluke donose i šta rade to je jezivo. Ako nam je pravosuđe sad u kurcu a jeste, čekaj za deset godina, ima da damo strancima sudove.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Stefane, nema govora o tome da li bi ti koristilo ili ne da vidis kako sud funkcionise iznutra, to pod obavezno.
Znam, u suštini čekam da vidim da li cu krenuti u jednoj kancelariji, ako mi to propadne onda cu u sud
Saglasan. Pitaju te sta znas da radis, daju ti da pokazes prakticno to sto si deklarisao da poznajes.AcaKayak napisao:U ozbiljnim kompanijama je svejedno dal si zavrsio privatni fakultet ili najbolji master na svetu.
U pocetku ne pomaze ni jedno ni drugo a kasnije sve zavisi samo od tvojih rezultata.
Daju ti 3-4 meseca da se prilagodis, pokazes, urade evaluaciju rada.
Diploma, preporuka stave u dosije ali je glavno ono sto stvarno uradis sa poslom koji si dobio.
Na osnovu diplome niko ozbiljan ne zaposljava osim radi probe, cim nema rezultata rada sledi zahvalnica i preporuka, tj otkaz.
Ovo vazi u privatnom sektoru, na trzistu radne snage, bez ikakvih poznanstava veza ucena ili nekog slicnog uticaja na odluku.
Radis efikasno i donosis novac firmi drze te i nagradjuju, ne radis dobro premeste te, ponude doobuku ili otkaz sta vec procene. Diploma je tek sporednog znacaja.
Tako je bilo u svim stranim firmama za koje sam radio i vecini domacih.
Ma da... Dodje im 300 kandidata za jedno radno mesto, daju im sansu, da vide od cega su 
Sent from my Sony

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Na mnogim malo boljim pozicijama je fakultet i dalje ulaznica, bez toga nema dalje, pricam o tehnickom polju. Tu i nema nesto koliko znam privatnih fakulteta, miki maus doduse ima sve vise i vise. Inace, na zalost se u nekim firmama i dalje gleda prosek na faksu kao sveti gral, sto je u vecini slucajeva po meni irelevantno, prvo zbog razlicitog kriterijuma, drugo jer ucenje na fakultetu nije jednako snalazenju na radnom mestu, praksa je na zalost jako tanka i totalno otkacena od realnosti.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- nmaric1993
- Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
- Garaža: Volvo v40 1.9 TD
A i ocena nije merilo znanja. Ja kad vidim kod mene na masincu ko sve ima 9ke i 10ke iz raznih predmeta, a zna samo da peva, tj da recituje, kad ga pitas nesto da poveze, pogubi se samo tako....
Doduse meni su uvek ti smesni bili sa dobrim ocenama a veze nemaju.
A zanimljiivo je i kad dodju likovi sa visih skola, necu da navodim sad koje ali znam kako se zavrsava, i dodje kod nas 3-4 ispita razlika i uzme diplomu, kao da je otpocetka kod nas. Naravno sa masinstvom nema veze, kao da su ucili prava ili drugu oblast koja nema veze sa tehnicim naukama....
Doduse meni su uvek ti smesni bili sa dobrim ocenama a veze nemaju.
A zanimljiivo je i kad dodju likovi sa visih skola, necu da navodim sad koje ali znam kako se zavrsava, i dodje kod nas 3-4 ispita razlika i uzme diplomu, kao da je otpocetka kod nas. Naravno sa masinstvom nema veze, kao da su ucili prava ili drugu oblast koja nema veze sa tehnicim naukama....
A kako se kotiraju oni koji su završili državno-privatni fakultet kao ja?