Vazduhoplovi
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Re: Vazduhoplovi
Hvala Zuzu prikane 

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Za pass-a.passenger napisao: 25 Dec 2018, 09:48 Zuzu, kakva je procedura oko vulkana i pepela iz vulkana?
Je l se rizikuje ili obilazi širokim lukom vulkan?

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Zašto putovanje avionom danas traje mnogo duže nego ranije?
Možda se način na koji putujemo avionom promenio u skladu sa razvojem tehnologije, ali neke stvari, osim što se nisu unapredile, nisu čak ni ostale na istom nivou – još su gore!
U pitanju je dužina trajanja letenja avionom. Verovali ili ne, pre 30-40 godina avioni su leteli mnogo brže, a put je trajao čak i do sat kraće.
Možete li da pretpostavite šta je uzrok dužih letova danas?
Porast cena goriva glavni je razlog zašto avioni danas lete manjom brzinom!
https://www.b92.net/putovanja/zanimljiv ... id=1486399
Možda se način na koji putujemo avionom promenio u skladu sa razvojem tehnologije, ali neke stvari, osim što se nisu unapredile, nisu čak ni ostale na istom nivou – još su gore!
U pitanju je dužina trajanja letenja avionom. Verovali ili ne, pre 30-40 godina avioni su leteli mnogo brže, a put je trajao čak i do sat kraće.
Možete li da pretpostavite šta je uzrok dužih letova danas?
Porast cena goriva glavni je razlog zašto avioni danas lete manjom brzinom!
https://www.b92.net/putovanja/zanimljiv ... id=1486399
Ne znam da li su pronasli, pregledali i/ili preslusali flight recorder i cockpit voice recorder, ali ovde nedostaju osnovni elementi da bi se shvatilo sta je posada radila. Pri tome mislim da li su pokusali da odrade neku proceduru ili su se samo borili sa avionom i kako?
Na avio-forumima se i dalje vode polemike oko udesa Lion Air B738 MAX i vidi se da nikome nije jasno sta se dogodilo.
Jedna stvar je evidentna. Boeing je ugradio potpuno nov sistem, a o tome cak nije obavestio pilote. Za ovakav tip aviona bilo je potrebno dati posadama obuku na simulatoru, ali posto se proizvodnja i prodaja novog modela zahuktala, broj simulatora u svetu nije pratio broj kompanija koje su dobile MAX (u vreme kada ja pocinjem da letim na avionu, u svetu postoje samo tri simulatora od cega ni jedan u Evropi).
Verovatno su iskoristili neku rupu u zakonu i za odobrenje letenja na MAXu bilo je dovoljno zavrsiti ''differences'', odnosno odgledati prezentaciju na kompjuteru i poloziti test. U prezentaciji se nigde ne pominje MCAS - potpuno novi sistem koji (barem za sada, na osnovu informacija koje imamo) radi krajnje cudno.
Na avio-forumima se i dalje vode polemike oko udesa Lion Air B738 MAX i vidi se da nikome nije jasno sta se dogodilo.
Jedna stvar je evidentna. Boeing je ugradio potpuno nov sistem, a o tome cak nije obavestio pilote. Za ovakav tip aviona bilo je potrebno dati posadama obuku na simulatoru, ali posto se proizvodnja i prodaja novog modela zahuktala, broj simulatora u svetu nije pratio broj kompanija koje su dobile MAX (u vreme kada ja pocinjem da letim na avionu, u svetu postoje samo tri simulatora od cega ni jedan u Evropi).
Verovatno su iskoristili neku rupu u zakonu i za odobrenje letenja na MAXu bilo je dovoljno zavrsiti ''differences'', odnosno odgledati prezentaciju na kompjuteru i poloziti test. U prezentaciji se nigde ne pominje MCAS - potpuno novi sistem koji (barem za sada, na osnovu informacija koje imamo) radi krajnje cudno.
Na sajtu beogradskog aerodroma mapa Srbije bez Kosova
Na delu sajta gde je prikazana mapa sveta na kojoj je obeleženo gde sve kompanija Vansi upravlja aerodromima označeno je da u Srbiji imaju jedan aerodrom, a na mapi zemlje nije ucrtano Kosovo.
https://www.danas.rs/drustvo/na-sajtu-b ... ez-kosova/
Nista cudno kada u reviji Er Srbije - Elevate, odavno u nema Kosova u sastavu Srbije.
Na delu sajta gde je prikazana mapa sveta na kojoj je obeleženo gde sve kompanija Vansi upravlja aerodromima označeno je da u Srbiji imaju jedan aerodrom, a na mapi zemlje nije ucrtano Kosovo.
https://www.danas.rs/drustvo/na-sajtu-b ... ez-kosova/
Nista cudno kada u reviji Er Srbije - Elevate, odavno u nema Kosova u sastavu Srbije.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Zuzu, situacija sa raspalim avionima Ryanair danas:
polecemo iz Rima i na nekoj Xm visine počinjemo da skrećemo i tako nagnuti u jednom trenutku zabaci avion levo-desno. Jako i kratko.
Šta li je to, baš nas je iscimalo?
Inace danas sletanje u Palermo i kočenje tako da su svi putnici poleteli napred. Držao nas pojas svakako, ali nisam mogao da se vratim u toku kočenja na sediste. Mislio sam nema piste više, ali bilo je još 1km sigurno.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
To ti je Ryanair. Za njega se zezaju da moras da doplatis za meko sletanje 
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
+1
Leteo sam od Soluna do Bratislave Ryanom. Aj sto je zalomio kad se spustao na pistu ali kako je tresnuo, jebo mu je mamu. Kao da su mu dali punta teretnog, a ne avion. Inace je tel bio bez cimanja bas miran, odspavao sam fino.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Leteo sam od Soluna do Bratislave Ryanom. Aj sto je zalomio kad se spustao na pistu ali kako je tresnuo, jebo mu je mamu. Kao da su mu dali punta teretnog, a ne avion. Inace je tel bio bez cimanja bas miran, odspavao sam fino.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Meni us pricali da to ima veze sa troskovima, navodno se manje trose kocnice i gorivo za reverse trust ako sletis jace, ali ne znam koliko je to tacno. Neki piloti kazu da je u pitanju licni stil i da jedino kad ima smisla da se tako slece je kad je mokra pista pa da se smanji mogucnost akvaplaninga