Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Gagi, odmah nazad na Strand. Pivo se greje. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Gagi svaka čast za realnost
99% ljudi iz mog okruženja koji su otišli samo hvalospeve a ni 1% mane.

99% ljudi iz mog okruženja koji su otišli samo hvalospeve a ni 1% mane.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ma nisu vise drugari na Strandu, bili su ceo dan
Nebih hteo da se bilo ko uvredi ali tako je. Prica mi kolega Hrvat kako je njemu ovde super, covek vozio kamion za Slovenca, dolazio kuci u subotu posle podne, u nedelju vec morao nazad, sad za duplo vece pare svako vece kuci, ne radi vikende i uziva da vikendom sedi kod kuce gleda tv. Ali on kaze da ni u Hr nikad nije isao po kafanama, rostiljima, druzenjima, pa mu samim tim to ne nedostaje. A meni nedostaje to kad dodjem sa posla u Srbiji pa se samo okupam i nastavim dalje, a ovde i kad smognes snage za dalje - nemas s kim.

Nebih hteo da se bilo ko uvredi ali tako je. Prica mi kolega Hrvat kako je njemu ovde super, covek vozio kamion za Slovenca, dolazio kuci u subotu posle podne, u nedelju vec morao nazad, sad za duplo vece pare svako vece kuci, ne radi vikende i uziva da vikendom sedi kod kuce gleda tv. Ali on kaze da ni u Hr nikad nije isao po kafanama, rostiljima, druzenjima, pa mu samim tim to ne nedostaje. A meni nedostaje to kad dodjem sa posla u Srbiji pa se samo okupam i nastavim dalje, a ovde i kad smognes snage za dalje - nemas s kim.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Pronasao sam se u ovom delu. Taj sam vec 15tak godina. Ni napred ni nazadGaginh0 napisao: 09 Avg 2020, 20:46 u odnosu na moje drugare iz NS kod kojih se apsolutno nista nije promenilo. Ali oni danas ponesu po hiljadu dinara, odu na Strand, popiju po 5 piva..

Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ja na primer u Srb posao kuca porodica posao, tako da mi je bolje, jer imam gde da prosetam a da me ulicni psi ne rastrgnu, sto je u Nisu u mom delu veliki problem kod duzih setnji.
Sa porodicom je daleko drugacije od momackog zivota u manjem mestu.
Inace bas veliki broj doseljenika naseg mentaliteta sa bliskog istoka ima zajednice pa se ne osecaju kako si opisao.
Na primer, u Kelnu je, nakon Berlina, najveca turska emigracija, i njima nemacki maltene i nije potreban. Imaju izuzetan drustveni zivot, restorane, vise napolju non stop, ali ako si u manjem mestu bez velike zajednice, to je bas drugacije.
Isto je i za bracu Hrvate, cele familije su tu, i dosta se druze.
Mi se druzimo sa par hrvatskih porodica i jednom turskom, ali generalno van toga nemamo previse dobrog iskustva sa nasima.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sa porodicom je daleko drugacije od momackog zivota u manjem mestu.
Inace bas veliki broj doseljenika naseg mentaliteta sa bliskog istoka ima zajednice pa se ne osecaju kako si opisao.
Na primer, u Kelnu je, nakon Berlina, najveca turska emigracija, i njima nemacki maltene i nije potreban. Imaju izuzetan drustveni zivot, restorane, vise napolju non stop, ali ako si u manjem mestu bez velike zajednice, to je bas drugacije.
Isto je i za bracu Hrvate, cele familije su tu, i dosta se druze.
Mi se druzimo sa par hrvatskih porodica i jednom turskom, ali generalno van toga nemamo previse dobrog iskustva sa nasima.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Poslednja izmena od ikac2000 u 09 Avg 2020, 22:30, izmenjeno 1 put ukupno.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Sve ima svoje. Tacno je da kad imas klince imas "malo" drugaciji pogled na svet. Idealno tesko da postoji, sve ima svoje. Bilo bi lepo da je ovo normalna drzava, al' jbg.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Gagi je prilicno dobro opisao stanje i slazem se sa njim osim za to da nema drustvenog zivota.
A to opet po meni zavisi od coveka do coveka i od zelja koje ima.
Ono sto smo videli za par godina je da se ljudi ovde jako lepo druze i provode, svaku naj manju prilku koriste da se druze,jedu,piju itd....
Posto se dosta vozamo,sto autom sto motorom imamo dosta iskustva i po manjim mestima,vecim mestima itd.
Na primer petak i subta vece sve kuva od ljudi,sto mladih,srednjih i starijih,nedelja je vec nesto sasvim drugo jer se vecina odmara za ponedeljak ili mamuraju od vikenda.
Svaki praznik i neradni dan takodje sve puno.
Ovde postoje njihove varijante pijace koje su mobilne tj svakog dana su u drugom delu grada(frankfurt) ili svaki dan drugo (manje) mesto i tu takodje vrvi od ljudi koji se druze uz cugu i klopu ili jednostavno dodju da kupe voce,povrce i mesinu iz prve ruke.
U prirodi,na plaini,reci,jezeru itd uvek ima puno ljudi.Staju,kampuju,voze bajs,pesace,motori su svuda a kampera uz reku kao mrava.
I naravno kao stranac je relativno tesko steci novo "domace" drustvo, posebno zbog jezicke barijere( bez obzira koliko nam se cini da dobro znamo jezik ).
Ko hoce sa ekipom iz svoje zemlje da se druzi toga ima koliko god hoces.
Moj drugar i kolega kojeg sam doveo pre 10ak meseci se uveliko druzi i izlazi,uglavno nasa ekipa a ima i jednog drugara Filipinca i jos nekog ali sam zaboravio odakle potice.
Ono sto je npr za momke jako dobro je to da je zenski svet (devojke a bogami i udate )prilicno opusten i spreman za komunikaciju bez predrasuda vezanih za poreklo,materijalni status itd ( izuzetaka ima naravno uvek
)
Ono sto za ozenjene nije dobro je to da i oni u puno slucajeva imaju isti tretman kao i momci... pa ko voli....
To je neko moje vidjenje situacije
Eh da, vezano za stan i troskove:
Puzzo je napisao stan 1000 i troskovi 300.
Nije mi jasno jel tih 300 dodatno na onih 1000 za stan ili su im to mesecni troskovi za zivot?
Ako je 300 za zivot svaka im cast,posebno ako su tu i rate za kredit a verovatno nisu.
Mi placamo stan 1000 i imamo oko 1000 mesecnih troskova(auto,motor,telefoni,osiguranja itd...)
A to opet po meni zavisi od coveka do coveka i od zelja koje ima.
Ono sto smo videli za par godina je da se ljudi ovde jako lepo druze i provode, svaku naj manju prilku koriste da se druze,jedu,piju itd....
Posto se dosta vozamo,sto autom sto motorom imamo dosta iskustva i po manjim mestima,vecim mestima itd.
Na primer petak i subta vece sve kuva od ljudi,sto mladih,srednjih i starijih,nedelja je vec nesto sasvim drugo jer se vecina odmara za ponedeljak ili mamuraju od vikenda.
Svaki praznik i neradni dan takodje sve puno.
Ovde postoje njihove varijante pijace koje su mobilne tj svakog dana su u drugom delu grada(frankfurt) ili svaki dan drugo (manje) mesto i tu takodje vrvi od ljudi koji se druze uz cugu i klopu ili jednostavno dodju da kupe voce,povrce i mesinu iz prve ruke.
U prirodi,na plaini,reci,jezeru itd uvek ima puno ljudi.Staju,kampuju,voze bajs,pesace,motori su svuda a kampera uz reku kao mrava.
I naravno kao stranac je relativno tesko steci novo "domace" drustvo, posebno zbog jezicke barijere( bez obzira koliko nam se cini da dobro znamo jezik ).
Ko hoce sa ekipom iz svoje zemlje da se druzi toga ima koliko god hoces.
Moj drugar i kolega kojeg sam doveo pre 10ak meseci se uveliko druzi i izlazi,uglavno nasa ekipa a ima i jednog drugara Filipinca i jos nekog ali sam zaboravio odakle potice.
Ono sto je npr za momke jako dobro je to da je zenski svet (devojke a bogami i udate )prilicno opusten i spreman za komunikaciju bez predrasuda vezanih za poreklo,materijalni status itd ( izuzetaka ima naravno uvek

Ono sto za ozenjene nije dobro je to da i oni u puno slucajeva imaju isti tretman kao i momci... pa ko voli....
To je neko moje vidjenje situacije
Nije mi jasno jel tih 300 dodatno na onih 1000 za stan ili su im to mesecni troskovi za zivot?
Ako je 300 za zivot svaka im cast,posebno ako su tu i rate za kredit a verovatno nisu.
Mi placamo stan 1000 i imamo oko 1000 mesecnih troskova(auto,motor,telefoni,osiguranja itd...)
- Gaginh0
Eto kad si vec krenuo mozda nekome znaci
Stan sa svim mogucim rezijama (voda, struja, grejanje, internet, smece, sve sve) placam 750e - 70kvm. Lokacija 13km od posla, 30km od centra Stuttgarta, u oba pravca mi je autoput pa stignem pre do Stuttgarta nego od Veternika do centra NS
Mesto ima 45k stanovnika i sve sto ti je potrebno od prodavnica, preko prevoza do rekreacije.
Troskove hrane nikada nisam ni racunao ali mislim da prodjemo sa 250-300e
Gorivo 100-120e
Telefoni oko 60e, rata kredita za auto, ima tu hos kojekakvih sitnih troskova tipa tv pretplate i tako to...
Osiguranje za Golfa mi je bilo 400e godisnje, ne znam koliko ce biti za Passata, jos nisam dobio racunicu.
Usao sam u prazan stan sa dve spavace, trpezarijom, kuhinjom i kupatilom, sve sam opremio sem druge spavace u koju treba uloziti jos mozda tipa 200e. Sve je kupljeno novo.
14 meseci sam ovde
Stan sa svim mogucim rezijama (voda, struja, grejanje, internet, smece, sve sve) placam 750e - 70kvm. Lokacija 13km od posla, 30km od centra Stuttgarta, u oba pravca mi je autoput pa stignem pre do Stuttgarta nego od Veternika do centra NS

Troskove hrane nikada nisam ni racunao ali mislim da prodjemo sa 250-300e
Gorivo 100-120e
Telefoni oko 60e, rata kredita za auto, ima tu hos kojekakvih sitnih troskova tipa tv pretplate i tako to...
Osiguranje za Golfa mi je bilo 400e godisnje, ne znam koliko ce biti za Passata, jos nisam dobio racunicu.
Usao sam u prazan stan sa dve spavace, trpezarijom, kuhinjom i kupatilom, sve sam opremio sem druge spavace u koju treba uloziti jos mozda tipa 200e. Sve je kupljeno novo.
14 meseci sam ovde

- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Ako sam ih dobro razmeo stan klot 1000e pa u tih 200-300e struja, voda, 3mobilna, kablovska, net i bem či ga još šta.rele napisao: 10 Avg 2020, 13:57
Na sve to osiguranja meswčno za B8 120e, smarta 80, rata za audi 250 na x godina, smarta 100, rate za tv i belu tehniku ne znam koliko i đe jw još hrana i ostalo...
Garant tuto još 1000 i kusur na onih početnih 1000 za stan.
Nekako mi ro mnogo kredita i ludilo.
Mi u SRB samo računi + rata za stan tuto 350e pa mi nekad ne bude svejedno a supruga i ja imamo relativno ok primanja i prčkam sa strane dodatno.
To su te cene koje je Gagi naveo za 30ak km od velikog grada. U samom (milionskom) gradu je vise nego duplo od te cifre.
Gagi verovatno misli na obavezno osiguranje za Golfa, to je taj red velicine. Za Paju bih ja uvek full kasko, tu su preskupi delovi.
Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Gagi verovatno misli na obavezno osiguranje za Golfa, to je taj red velicine. Za Paju bih ja uvek full kasko, tu su preskupi delovi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Treba naci balans izmedju apetita i realnosti. Nije problem potrositi dve plate od 3k eura neto ako se ne vodi racuna i ako covek ne zna gde mu je mesto. A 3k eura neto plata uopste nije mala plata ni u Nemackoj.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U Nemackoj je 3k evra neto veoma visoka plata bez posla sa visokom strucnom spremom, mada uvek ima izuzetaka.
Sa dve pune plate je druga dimenzija.
Generalno, ko zeli da mu deca idu u dobru (osnovnu) skolu u dobrom delu velikog grada, to ima svoju cenu koja je daleko iznad gore opisanih troskova.
Za srednju skolu (5. razred pa navise), mozes u koju god skolu hoces i u susednim mestima, ako se kvalifikujes ocenama.
Inace u Kelnu su privatni vrtici oko 1000 evra mesecno, ko zeli creme de la creme
Sa dve pune plate je druga dimenzija.
Generalno, ko zeli da mu deca idu u dobru (osnovnu) skolu u dobrom delu velikog grada, to ima svoju cenu koja je daleko iznad gore opisanih troskova.
Za srednju skolu (5. razred pa navise), mozes u koju god skolu hoces i u susednim mestima, ako se kvalifikujes ocenama.
Inace u Kelnu su privatni vrtici oko 1000 evra mesecno, ko zeli creme de la creme

- Gaginh0
Placao sam 810e garsonjeru od 28kvm u centru Bad Cannsttat dela Stuttgarta, to je kao npr na Dorcolu da zivis
Da mi sad ponude isti ovakav stan ali u Bad Cannsttat za iste pare, ja bih opet izabrao ovo gde sad zivim. Parkinga uvek, miran deo, a imam i dvoriste (vau!)...
Da osnovno osiguranje je bilo za Golfa tacno 387e. Ali su mi procenti tog obracuna na cini mi se 37% sto je skoro pa najnize moguce.

Da mi sad ponude isti ovakav stan ali u Bad Cannsttat za iste pare, ja bih opet izabrao ovo gde sad zivim. Parkinga uvek, miran deo, a imam i dvoriste (vau!)...
Da osnovno osiguranje je bilo za Golfa tacno 387e. Ali su mi procenti tog obracuna na cini mi se 37% sto je skoro pa najnize moguce.
Pa da, niži troškovi zbog lokacije, ipak je to dalja periferija takoreći van grada.
I ovde je slično, ako se udaljiš 30km od grada, npr Lazarevac, bitno opada trošak rentiranja tako nekog 2sobnog stana u odnosu na gradske opštine.
Sve u svemu, viša plata ali i veči troškovi za taj osnovni minimum.
nego šta me interesuje, jel pokriva 1 plata komplet sve životne troškove za stil života koji je ovde ili uporediv? (ne ulazi prehrana u restoranima, kafane, godišnji odmori, itd., neka to bude zasebna kategorija).
I ovde je slično, ako se udaljiš 30km od grada, npr Lazarevac, bitno opada trošak rentiranja tako nekog 2sobnog stana u odnosu na gradske opštine.
Sve u svemu, viša plata ali i veči troškovi za taj osnovni minimum.
nego šta me interesuje, jel pokriva 1 plata komplet sve životne troškove za stil života koji je ovde ili uporediv? (ne ulazi prehrana u restoranima, kafane, godišnji odmori, itd., neka to bude zasebna kategorija).
- Gaginh0
Zavisi kolika je jedna plata. Ali porodica sa dvoje dece mislim da moze da zivi sa 2500, sto je prosecna plata vozaca kamiona slepera, pod uslovom da stan placa otprilike kao ja. Ali pazi to je DA ZIVI da im nista ne fali, ali nista sa strane nema da se stavi, godisnji se planira godinu dana kao i u Srbiji kad hoces na More
Ali ima puno slucajeva da nas bracni par radi za po 1100-1200e neto, to je po meni qurac, bolje onda u Srbiji zaradjivati 500-600e (zajedno) pa makar biti medju svojima kakvi god da su
Gomila nasih ljudi ovde zivi bedno, memaju 200 evra u dzepu da ih okrenes. Znam par porodica koje zive 10+ godina ovde a nemaju 1000 evra na racunu. Zovu mene da im pozajmim pare. Pa ja bih se obesio na njihovom mestu. Tezak je ovde sklop nasih ljidi, Ikac se mozda vise druzi sa Svabama pa ne vidi stvari iz moje perspektive. Zato sam srezao ozbiljno druzenje na 3 porodice i dovidjenja. I to Makedonci, Bosnjaci i Bole Wicker
Ali ima puno slucajeva da nas bracni par radi za po 1100-1200e neto, to je po meni qurac, bolje onda u Srbiji zaradjivati 500-600e (zajedno) pa makar biti medju svojima kakvi god da su

Gomila nasih ljudi ovde zivi bedno, memaju 200 evra u dzepu da ih okrenes. Znam par porodica koje zive 10+ godina ovde a nemaju 1000 evra na racunu. Zovu mene da im pozajmim pare. Pa ja bih se obesio na njihovom mestu. Tezak je ovde sklop nasih ljidi, Ikac se mozda vise druzi sa Svabama pa ne vidi stvari iz moje perspektive. Zato sam srezao ozbiljno druzenje na 3 porodice i dovidjenja. I to Makedonci, Bosnjaci i Bole Wicker