Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Kad malo bolje razmislim besmisleno je raditi računicu za jedan stan. Bolje je radit za npr kuću od 150 kvm i zgradu od npr 1000 kvm.
Vlajko evo i konkretno pitanje. Znašda bi trebalo da rušim kuću i da zidam zgradu. Radi se o objektu od oko 1350 kvm bruto. Toplovod nije baš na izvolte. Trebalo bi vući cevi što u startu nije mala cifra.
Ako te ne mrzi razmisli na temu ti kao stanar te zgrade koji sistem grejanja bi voleo da imaš.
Vlajko evo i konkretno pitanje. Znašda bi trebalo da rušim kuću i da zidam zgradu. Radi se o objektu od oko 1350 kvm bruto. Toplovod nije baš na izvolte. Trebalo bi vući cevi što u startu nije mala cifra.
Ako te ne mrzi razmisli na temu ti kao stanar te zgrade koji sistem grejanja bi voleo da imaš.
- sszgo
- Pridružio se: 14 Jan 2015, 08:41
- Garaža: R1, BMW HP4, Merc CL63AMG
Delija napisao:Ovde se trenutno ni ne isplati kupovati stan - ako je cena kvadrata 1200 evra (pricam za NS, BG je jos gori), a iznajmljivanje stana od 50 kvadrata 150 evra...
Samo jos da nadjem pristojan plac i da krenem sa gradnjom kuce...
sko hoces da kupis investiraj u dubai, jednosoban stan u ok delu grada krece od 250000e a iznajmljivanje istog mesecno najmanje 2000e
Jeste da nisam Vlajko niti termoenergetičar, al sam nekog dodira imao sa ovim (kakvog takvog) a i razmišljao iz ugla stanara.Paja napisao:Ako te ne mrzi razmisli na temu ti kao stanar te zgrade koji sistem grejanja bi voleo da imaš.
Kada je reč o zgradi po meni jedini prihvatljiv sistem grejanaj je sa kalorimetrima po stanu (kao i zasebnim vodomerima, iako nije tema). Sve ostalo smatram komunizmom.
Centralna toplana koja opslužuje određen kvart, korisnici koji plaćaju fiksne troškove tokom cele godine, najudaljeniji i najbliži korisnici od toplane imaju ogromne razlike u energiji koja im se isporučuje (a plaćaju isto). Jedan u stanu da sedi u vunenom džemperu, drugi u majici kratkog rukava i još da otvara prozor jer mu je pretoplo...

Zgrada (1, 2 ili 3 ulaza) sa svojom kotlarnicom, razvodnim ormarićima pred svakim stanom i kalorimetrima u svakom ormariću su po meni VELIKI plus. Prednosti višestruke. Svako plati šta potroši. Ne plaća se fiksno 50-60e/mesečno. Račune za utrošak energije (u našim uslovima) imaš svega par meseci godišnje (novembar-februar, deo marta ako se baš oduži), u decembru i januaru imaš pikove koji iznose kao redovna mesečna plaćanja kod toplana. Ne deliš račun sa komšijom/jama, boli te patak ako vidiš da mu je otvoren prozor (ne izbija tebi iz džepa).
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
To je tačno. Plaćam po utrošku i imam displej u ormariću gde je sabirnik ispred stana imajuci uvid gde sam i sta sam sa potrosnjom u svakom momentu, a računi su na godišnjem nivou duplo manji od stanova približne površine koji se greju po starom sistemu. Al, hajde ti u ovoj konfuziji od države i situacije nateraj sistem i ljude da ulože pare, plus da toplanama, sto je verovatno i kljucno, uskrate čiste pare.
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Ili elektrane, iako su baš skupi ili neki sistem pojedinačnog grejanja stanova (gas ili struja). Po meni za život u zgradi gas i struja su prinudna rešenja.Paja napisao:Kad malo bolje razmislim besmisleno je raditi računicu za jedan stan. Bolje je radit za npr kuću od 150 kvm i zgradu od npr 1000 kvm.
Kombinacije sa zajedničkim grejanjem iz centralne kotlarnice (mašinske sale kod toplotne pumpe) u samoj zgradi i kasnijim deljenjem računa na bilo koji način (merenjem potrošnje ili po kvadratu) nikada ne ispadnu dobre. Teško se dogovoriti oko plaćanja računa i oko održavanja. Uvek se nađe neko ko neće da plati račun pa to padne na teret svih ostalih.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Upravo to što Vlajko reče - pitanje je efikasnost kombinacije radijatora i toplotnih pumpi (jer da bi radijator bio efikasan najoptimaljija temperatura je oko 70c).
Na svim sajtovima navode da je ta kombinacija ok, ali bih da čujem iskustva drugih...
Na svim sajtovima navode da je ta kombinacija ok, ali bih da čujem iskustva drugih...

Hvala momci.
Danas su kalorimetri valjda standard u novim zgradama.
Danas su kalorimetri valjda standard u novim zgradama.
Bas mislim da je Dubai jako rizican za investiranje u nekretnine... kao i USA.sszgo napisao:Delija napisao:Ovde se trenutno ni ne isplati kupovati stan - ako je cena kvadrata 1200 evra (pricam za NS, BG je jos gori), a iznajmljivanje stana od 50 kvadrata 150 evra...
sko hoces da kupis investiraj u dubai, jednosoban stan u ok delu grada krece od 250000e a iznajmljivanje istog mesecno najmanje 2000e
@Paja
U novim zgradama koje se greju preko elektrana su obavezni, u ostalim koje imaju individualne kotlarnice se retko ugrađuju pa se plaća po kvadratu. To je oko 200e dodatnog troška po stanu.
U novim zgradama koje se greju preko elektrana su obavezni, u ostalim koje imaju individualne kotlarnice se retko ugrađuju pa se plaća po kvadratu. To je oko 200e dodatnog troška po stanu.
- sszgo
- Pridružio se: 14 Jan 2015, 08:41
- Garaža: R1, BMW HP4, Merc CL63AMG
Floyd napisao:Bas mislim da je Dubai jako rizican za investiranje u nekretnine... kao i USA.sszgo napisao:Delija napisao:Ovde se trenutno ni ne isplati kupovati stan - ako je cena kvadrata 1200 evra (pricam za NS, BG je jos gori), a iznajmljivanje stana od 50 kvadrata 150 evra...
nije rizican nego nemam 250k eura

ja bih se zlozio sa flojdom za dubai. to je malo naduvan mehur, bar se meni tako cini...
sto se tice usa, mislim da je tamo trenutno investicija u nekretninu dobar posao...
sto se tice usa, mislim da je tamo trenutno investicija u nekretninu dobar posao...
Vec je jednom pukao 2008. al su se vrlo brzo povratili.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
I bih bio vrlo oprezan sa UAE, sveza je ipak to investiciona lokacija.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Sad trenutno jeste ali previse to oscilira za moj ukus.dragan napisao:sto se tice usa, mislim da je tamo trenutno investicija u nekretninu dobar posao...
Gledam na Floridi lux kuca sa bazenom i ogromnim dvoristem kosta manje nego prosecan 3.5-soban stan u CH

Automobili im jeftiniji, gorivo, takse, hrana... nisu mi jasni Ameri koji dodju da budu gastosi ovde

Za investiranje u nekretnine je po meni i dalje najsigurnija Evropa i to veci gradovi, finansijski i univerzitetski centri.
Profit je minimalan ali zato je dugorocna sigurnost zagarantovana.
Florida je jeftina uvek bila.
Probaj da kupiš stan za iole pristojne pare u npr San Francisku.
Probaj da kupiš stan za iole pristojne pare u npr San Francisku.