Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Fotografija

Post od Sloba »

cozmo napisao:
pedja napisao: Poenta je da nije sve tako kao sto izgleda i da komentari tipa: "Fotka je sve rekla" "Tacno se vidi ovo ili ono" jednostavno nisu na mestu
Fotka jeste upravo sve rekla. Taj broj NG-a je najprodavaniji ikad.
Fotografija je sve rekla i vredi više od hiljadu reči jer su oči ogledalo duše. Jesam li dovoljno cool? :D

Iako je odlična, meni nije ništa specijalno, bar ne toliko da se seku vene. Ako pričamo o portretima i izrazima parnje na njima, ova nije ni u prvih milion. Šta ćemo sa Rojtersovim fotkama koje svakodnevno gledamo... Kakvu god sudbinu imala ova devojka, na fotki mi izgleda kao model koji živi normalan i lagodan život.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

A ko ne zna sta su prave fotke neka poseti Magnum-ov sajt :D
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3= ... 31_2_VForm

Odlicne crno-bele fotke od Henri Cartier-Bresson French, b. 1908, d. 2004
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3= ... 24KL53ZMYN
Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

trojanac napisao: Aparat: Canon 5D Mark II
Autor: Petar Jelisavac
Trojke,
jel ti ovo burazer: http://500px.com/giberlav

U svakom slučaju :klanjamse: burazer ti je pravi FOTOGRAF - bez dileme :bravo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Jeste, on je.
Još je amater među profesionalcima, ali uči polako.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Da li se mogu dobiti u većoj rezoluciji, za ličnu upotrebu - što bi rekli, čisto da ih malo tehnički analiziram i da uživam u njima ?

Ma kakav amater ... on je Profi po svemu - to se vidi odmah!
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Zamoliću ga da mi prosledi fotke pa ću ti poslati na mail.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Hvala!
Prenesi moje poštovanje burazeru za njegovo umeće :rukovanje:
Pitaj ga da li želi da u fotkama ostavi EXIF zapis (tehnički podaci o tome kako je slikano tj. sa kojom opremom) a ako ne želi, neka ti bar kaže koji je objektiv ?

Ja već neko vreme nemam foto-aparat (štedelo se za kola) ali mnogo volim da se zezam u Photoshop-u sa fotografijama i da učim iz raznoraznih "obrada" i tako te stvari.
Evo primera: jedan kolega (foto-amater) mi je poslao ovu fotografiju kao primer šta može Canon 6D u lošim svetlosnim uslovima (iso 25600) da snimi.
I naravno meni je odmah čak i taj mali loši .jpeg (od svega 830x1024 pix.) bio podsticaj da ga obradim i doteram da bude potaman (to mi je pasija :mrgreen:):

(kad je otvorite, obavezno kliknite dole desno na one strelice - da bi je videli u punoj veličini, zbog detalja)
Slika
autor originalne fotografije: stelya

Ili ovaj još manji primer (automatski teži za rad). Razlog: zbog boje/tonaliteta kože:
Slika
autor originalne fotografije: alexxxandar
Kod ovog zadnjeg primera može doći do psiho-vizuelne prevare: da vam se čini da je desna slika presvetla ili sa nekim koloritetom.
Ako pokrijete levu sliku i par sekundi gledate samo desnu, onda će sve doći na svoje mesto tj. oko-mozak će prikazati ono što treba da prikažu.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

I tako se fotosopuju nasi politicari, od matorih naboranih postaju mladji sa zategnutom kozom na licu i vratu, kada se samo setim slike Mrkonjica kada sam ga video na nekom bilbordu, pa njega su 20 godina podmladili, isti dan sam ga gledao na TV-u koliko je samo imao drugacije lice puno bora i mladeza. :mrgreen:
Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

maxer napisao: I naravno meni je odmah čak i taj mali loši .jpeg (od svega 830x1024 pix.) bio podsticaj da ga obradim i doteram da bude potaman (to mi je pasija :mrgreen:):

(kad je otvorite, obavezno kliknite dole desno na one strelice - da bi je videli u punoj veličini, zbog detalja)
Kad pretvaras sliku u BW postoji mnogo nacina da se mnogo bolje poigras. Naprimer sa kanalima. Probaj. Izgledace dinamicnije, ovako izgleda kao jednostavna konverzija.

Inace - RIP DSLR:

First impressions review of the full-frame Sony A7 and A7R

http://www.dpreview.com/news/2013/10/16 ... =title_0_0

Ovi ga uterase svima - masina je DO BOLA!!!!
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Pa teško da ova B&W konverzija izgleda obično :mrgreen:

Imam pred sobom kalibrisani 24" HP monitor od 700€ i na njemu to izgleda do 00.

Ovo je rađeno ručno i cinculirano je bar 15 min. ako ne i duže ... znam ja sve o tome ... ali uvek sam spreman da naučim još - pa ako si voljan da mi pokažeš na datom primeru kako sam mogao i bolje - rado ću te saslušati :)
Kao mustru, iseči i slobodno koristi srednju fotografiju.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Primer 1:

2 minuta posla, izvuceno mnogo vise detalja:

Slika

Primer 2:

1 minut posla, rezultat kao tvoj:

Slika

Oprema koju koristim (kalibrisemo za Eye One uredjajima) je sledeca, a taj monitor sam imao na staroj masini i nije bas dobar za kalibrisanje kako treba,

Slika

Imas Layer adjustments kolko ti volja da se igras...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Izvini ali ti mora da se šališ :)

Klinite na sliku za uvećanje na realne dimenzije:
tvoja je ova gornja
Slika
moja je ova donja

Pa ti si samo preosvetlio slku i dobio gomilu fleka/šuma ... ja to vidim ako totalnu grešku.
Uveličan detalj, radi jasnijeg uvida u gore izrečeno:
(klik na sliku)
Slika

U ostalom nije važno da se vidi "sve" već je važno da to dočara atmosferu, da obrada slike prati radnju na njoj:
- u pitanju je tama džez kluba u kojoj je samo muzičar osvetljen
- njegova bela koža (ima i crnih muzičara :kezo:) jako reflektuje svetlo i to se mora uzeti u obzir
- uz to on nosi tamnu odeću koja se nalazi u jasnom i jakom kontrastu u odnosu na njegovu belu kožu
- pozadina je skoro pa ne osvetljena i plus su u pitanju te teške mat zavese (kakve se standardno koriste u pozorištima, muzičkim dvoranama ali eto i na malim scenama)
- logično je da pri gore opisanim uslovima NE MOŽEMO očekivati da se vide svi detalji na slici jer je to protivno zdravom razumu, fizici ljudskog oka i dočaravanju atmosfere tog mesta.
Sve ove elemente sam uzeo u obzir u obradi ove fotografije ali koliko vidim ti si samo išao na cilj "osvetliti da se vidi što više" što je potpuno pogrešna ideja.

Hajde da se vratimo na tehničke detalje.
Mislim da je tvoj monitor previše taman pa ti u stvari misliš da je moja slika nedovoljno svetla tj. da se mnogo stvari na njoj ne vidi - iako se u stvari vidi ?!
(koliko negacija - negacije :kezo:)

Da li ti na svom monitoru možeš da vidiš svih 255 nijansi sive (od 1-crne do 255-bele) ???
Smem da se kladim da se na tvom monitoru ne vide bar prvih 5 ili čak 8 nijansi crne ... proveri:

- prikazati preko celog ekrana u nekom od programa za pregled/obradu slika i moraju se videti razlike
u tonalitetu svih crnih kocki ... bela je tu samo da bi dala meru kontrasta od potpuno crne pozadine,
pa preko prve sive nijanse sa brojem 1 do potpuno bele sa brojem 255)
Slika

(isto učiniti u prikazu i sa ovom slikom, isto važi i za vidljivost - moraju se videti razlike između svih kockastih polja,
počevši od 244 pa sve do 254, pozadina je apsolutno bela tj. 255):
Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Decko, dovodis u pitanje mnogo godina iskustva a to ti kod mene nece valjati.

Tvoja slika u stampi ce biti M R LJ A V A. Ona je ubijena. Nema detalja.

Ti ne razlikujes peglanje suma i ubistvo detalja od... kako da ti objasnim.

Ti si ono sto se zove pixel peeper. To ne valja.

Dakle, rezultat 1 je slika koja ce biti savrseno CB u stampi a rezultat broj 2 je dobijen za manje od 60 sekundi - gradient layer adjustment, a ti si se koliko bese igrao?

Toliko :)
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Slušaj Ti dečko ... ja imam 50 banki a i očekivao sam da ćeš preći na ova proseravanja - mada sam se trudio da budem fin i da ostanemo po strani od ovakvih prozivanja.
Ja sam ti lepo dokumentovao činjenice a ti možeš da fantaziraš koliko hoćeš ... jedno je priprema za štampu a drugo je gledanje na monitoru - čisto da makar to naučiš!

To što ti imaš nameštenje umetničkog direktora NG-a i što radiš na jednom belom računaru ... uopšte ne znači da znaš ovo o čemu pokušavaš da pričaš.

Tako da ćao - doviđenja, ovde se (što se mene tiče) svaka dalja priča završava.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Stvarno nema potrebe da neko ovde nekog uči pameti. Drugačiji su pogledi na istu stvar, a svi koji se bave ovom tematikom znaju da puno zavisi od opreme, pa tako i od monitora. Koliko puta mi se desi da ono što radim u PS ili CD ne bude isto kad se odštampa, a da ne spominjem kolika je razlika na dva monitora.
Recimo, kako je maxer i naveo, na laptopu ne vidim uopšte prvih pet kocki na onom prvom primeru. Da prikačim sad laptop na externi Dell LED monitor verovatno da bi bilo razlike.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori