Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od pedja »

Puzo81 napisao: E jedino ona varijanta jedeš koliko oš za 17 i 25e dok se ne onesvestiš ali ako ti nešto ostane na tanjiru plaćaš penal 25-30e po osobi koliko se sećam. Znate te varijante.
E, to je prava stvar, a ne da natovare kao da su iz gladi izašli. Prvu turu još i pojedu, pa dođu po još jednu, pojedu 10% i ostave.

To je nekima izgleda omiljena zabava.

T-T

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Mi kao cetvoroclana porodica za mesecne potrebe supermarketa, znaci hemija hrana i te sitnice, trosimo isto kao i u Nisu u apsolutnoj vrednosti, pri cemu jedemo raznovrsnije i kvalitetnije, tako da te price o plasticnom vocu i slicne propagande (kao na primer da imamo najbolje skolstvo-totalni fail)kod nas padaju u vodu. Nesto nam je ukusnije u Srb, nesto ovde.

Jedino sto nema bureka i rostilja oz kafane na veliko, ali upravo to nam je hedonizam kada odemo dole.

I nije sve u parama, ali je i finansijski i psihicki neuporedivo lakse i opustenije (osim onima koji su optereceni da se sa limuzinom iznad svojih mogucnosti prosetaju do sela - a ima ih mnogo sa Balkana)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

ikac2000 napisao:Mi kao cetvoroclana porodica za mesecne potrebe supermarketa, znaci hemija hrana i te sitnice, trosimo isto kao i u Nisu u apsolutnoj vrednosti, pri cemu jedemo raznovrsnije i kvalitetnije, tako da te price o plasticnom vocu i slicne propagande (kao na primer da imamo najbolje skolstvo-totalni fail)kod nas padaju u vodu. Nesto nam je ukusnije u Srb, nesto ovde.

Jedino sto nema bureka i rostilja oz kafane na veliko, ali upravo to nam je hedonizam kada odemo dole.

I nije sve u parama, ali je i finansijski i psihicki neuporedivo lakse i opustenije (osim onima koji su optereceni da se sa limuzinom iznad svojih mogucnosti prosetaju do sela - a ima ih mnogo sa Balkana)

Bravo, bas tako Slika

Gesendet von meinem EVR-L29 mit Tapatalk

Krojf
Reactions:
Pridružio se: 24 Jun 2020, 15:37
Garaža: Citroen C5 Business line

Post od Krojf »

shandu90 napisao: 18 Avg 2020, 15:51 Meso je u Srbiji mnogo jeftinije nego napolju. Jedan sam od onih koji cesto zdere pilece i jagnjece, to u inostranstvu vec ne bi mogao da ispratim.

Sve zavisi gde kupuješ. Ja prvi svako jelo jedem sa mesom. Ljudi trče u mesaru ili market a klanice im ispred nosa, plus tu dobiješ sveže meso.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

Krojf napisao:
shandu90 napisao: 18 Avg 2020, 15:51 Meso je u Srbiji mnogo jeftinije nego napolju. Jedan sam od onih koji cesto zdere pilece i jagnjece, to u inostranstvu vec ne bi mogao da ispratim.

Sve zavisi gde kupuješ. Ja prvi svako jelo jedem sa mesom. Ljudi trče u mesaru ili market a klanice im ispred nosa, plus tu dobiješ sveže meso.
Ja isključivo kupujem meso u mesari, svež i frisko. Naučili smo tako, cene jesu nešto veće nego npr u Marketima.
Piće kupujem na benzinskoj pumpi, voda, sokovi pivo itd... Manje cimanja imam a cena pa ista, čak šta više uvek imaju svašta na sniženju.

dispy
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2019, 18:01
Garaža: Audi A6 C7.5 TDI190 Avant

Post od dispy »

Što je najgore, ja ne znam ni da li bih dolazio u Srbiju, rodbinu lepo podeliš da ti dolaze na vikende, I ništa mi ne bi falilo. Dođem jednom na 7 dana u godini i ni dana više.

Ja I ovde trošim najviše na hranu, što za restorane, što za namirnice. Restorane bih sigurno smanjio, za namirnice sigurno i više trošio.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Hrvati su nasli jos bolje resenje - preseli se cela familija, nasi prijatelji tako, pola Slavonije je ovde :-)

Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

pedja napisao: 18 Avg 2020, 16:14
Puzo81 napisao: E jedino ona varijanta jedeš koliko oš za 17 i 25e dok se ne onesvestiš ali ako ti nešto ostane na tanjiru plaćaš penal 25-30e po osobi koliko se sećam. Znate te varijante.
E, to je prava stvar, a ne da natovare kao da su iz gladi izašli. Prvu turu još i pojedu, pa dođu po još jednu, pojedu 10% i ostave.

To je nekima izgleda omiljena zabava.

T-T
Našao sam taj post :)

Tarifa 12.90 radnim danom tj 17.90e vikendom i praznicima. Jedno 20ak stolova za po 5-8 osoba, krcato. Piće se doplaćuje.
Klopa?
Izbor od jedno 200 jela što uključuje predjela, glavno jelo, dezert, voće, sladoledi...
Između ostalog posebno mi se svidelo što na licu mesta možeš izabrati sirovo meso, ribu, povrće, soseve i odneti u poseban deo gde trojica rade i cepaju vokove. Bude gotovo za 3-5min i preuzmeš.
Izbor bolestan, od milion salata, pečenica, plodova mora, sušija, piletine, bifteka, tune, torti, kolača, voća, sladoleda... Možeš neograničeno da sediš i jedeš dok se ne u... Kada isprazniš postojeći tanjir ostavljaš ga na stolu, oni ga pokupe i ideš po sledeći.

Ima jedna caka, ako u tanjiru koji doneseš ostane 1/3 hrane onda ćeš na kraju platiti 30e kao kaznu umesto 17,9.

Da postoji onako nešto kod nas sa onolikom ponudom nikad više ne bih otišao u restoran.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Jedno pitanje, pitam za druga. :D Šta se dešava ako se venčate sa osobom koja ima trajni boravak, ili kako se to već zove u Nemačkoj? Da li se automatski dobija isto trajni boravak ili moraju još neki uslovi da se ispune?
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

Ikac napisao:Jedno pitanje, pitam za druga. :D Šta se dešava ako se venčate sa osobom koja ima trajni boravak, ili kako se to već zove u Nemačkoj? Da li se automatski dobija isto trajni boravak ili moraju još neki uslovi da se ispune?
Koliko znam bar ja, samo ko ima nemačko državljanstvo, supruga tada dobija neograničen boravak, ali uslov je opet minimum A1.
Evo ja imam neograničen boravak, žena je došla 2015 u de, i sad kad položi B1 dobiće neograničen boravak. A sve do tada dok ne položi B1 dobija na godinu boravak, bez problema, naravno, na osnovu mene, posla primanja itd.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

pedja napisao: 18 Avg 2020, 11:17
dragvorl napisao: Price su razne, ali je cesto problem sto ljudi izostave neke detalje. Mozda jer su otisli sami, a zena kuci ostala ili ni nemaju zenu, ili ne mogu bez nacina zivota kao kod kuce, ili je lova u pitanju ili jos x razloga. Monter za grejanje koji cemu valja ce uzeti vrlo solidne pare i u Srbiji, pitanje da li se takvim ljudima isplati ici ako su solo.
Kako Heinz reče, ima ženu, a i sina.
Međutim, imao je sve otvoreno da ih odvede, sve su Nemci činili da to i uradi. Nikakav problem sa te strane. Čak je i jezik dosta dobro naučio ovde, a tamo nadogradio.

U firmi mu radi i neko društvo odavde, plus brat rođeni (otišao god.ranije), sa kojim je i živeo tamo (odobrili su im, iako to ne rade inače sa Balkancima - princip je jedan zaposleni jedan stan). Dolazila im i majka, a i oni su više bili ovde nego tamo :D

Imali su dosta slobodnih aktivnosti van posla, čak i ekipu za fudbal. Nije sam u tuđini bio, niti je oskudevao u nečemu.

Nije se vratio da pljuje po DE, ali nije ni sve ekstra. Sabrao je i oduzeo, vratio se. Brat (mlađi) je ostao, za sada.

T-T
Uhvatili ste se zene, a pisao sam uopsteno i ne sam taj razlog. Evo ja znam jednog koji se vraca, 5 godina je stukao u D, nit kuceta nit maceta, vraca se. Drugi slucaj se vraca iz Holandije,tamo je sam radio gips, hoce to da nastavi ovde. Ima zenu i dvoje dece koji su bili tamo s njim. Doduse ljudi koje ja poznajem, a otisli su uglavnom nemaju nameru da se vrate. Uglavnom primetim da se vracaju oni kojima prvo nije valjalo ovde, pa im ne valja tamo, znaci ne valja im nigde.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

dragvorl napisao:
pedja napisao: 18 Avg 2020, 11:17
dragvorl napisao: Price su razne, ali je cesto problem sto ljudi izostave neke detalje. Mozda jer su otisli sami, a zena kuci ostala ili ni nemaju zenu, ili ne mogu bez nacina zivota kao kod kuce, ili je lova u pitanju ili jos x razloga. Monter za grejanje koji cemu valja ce uzeti vrlo solidne pare i u Srbiji, pitanje da li se takvim ljudima isplati ici ako su solo.
Kako Heinz reče, ima ženu, a i sina.
Međutim, imao je sve otvoreno da ih odvede, sve su Nemci činili da to i uradi. Nikakav problem sa te strane. Čak je i jezik dosta dobro naučio ovde, a tamo nadogradio.

U firmi mu radi i neko društvo odavde, plus brat rođeni (otišao god.ranije), sa kojim je i živeo tamo (odobrili su im, iako to ne rade inače sa Balkancima - princip je jedan zaposleni jedan stan). Dolazila im i majka, a i oni su više bili ovde nego tamo :D

Imali su dosta slobodnih aktivnosti van posla, čak i ekipu za fudbal. Nije sam u tuđini bio, niti je oskudevao u nečemu.

Nije se vratio da pljuje po DE, ali nije ni sve ekstra. Sabrao je i oduzeo, vratio se. Brat (mlađi) je ostao, za sada.

T-T
Uhvatili ste se zene, a pisao sam uopsteno i ne sam taj razlog. Evo ja znam jednog koji se vraca, 5 godina je stukao u D, nit kuceta nit maceta, vraca se. Drugi slucaj se vraca iz Holandije,tamo je sam radio gips, hoce to da nastavi ovde. Ima zenu i dvoje dece koji su bili tamo s njim. Doduse ljudi koje ja poznajem, a otisli su uglavnom nemaju nameru da se vrate. Uglavnom primetim da se vracaju oni kojima prvo nije valjalo ovde, pa im ne valja tamo, znaci ne valja im nigde.
Poznajem ovde naše koji su se vratili za Srb, pa se posle nekog vremena opet vratili u de. I nastavili sa poslom i životom ovde. Čak jedan dobar drug, bio je 10 godina u srbiji, vratio se bio, i eto ga opet sad ovde.

Krojf
Reactions:
Pridružio se: 24 Jun 2020, 15:37
Garaža: Citroen C5 Business line

Post od Krojf »

Bogdan napisao: 18 Avg 2020, 17:18
Krojf napisao:

Ja isključivo kupujem meso u mesari, svež i frisko. Naučili smo tako, cene jesu nešto veće nego npr u Marketima.
Piće kupujem na benzinskoj pumpi, voda, sokovi pivo itd... Manje cimanja imam a cena pa ista, čak šta više uvek imaju svašta na sniženju.

Ja u mesarama retko kupujem. Ali to je više neki moj trip da im ne verujem da je sveže.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Neko se dotakao pitanja kako znamo koliko sta kosta. Znate koliko sam pita dobio takvo pitanje ( koliko te izadje ovo, koliko te izadje ono... ) da sad vec znam napamet...?

Ali sto se tice "prodavnice" to je jako promenjivo. Nekad kupimo samo alkohola za 50e, a nekad nas cela kupovina izadje 50-60e. Jebaj ga. Znam samo da sam u Srb mozda 3 puta za zivota sipao pun rezervoar, a da mi je to ovde nebitan trosak. Cak sipam W-Power, jer je cena tipa kao normalan dizel u Srbiji.
Vec sam verovatno pisao da kupujem samo u Kauflandu jer jebeno nikad nisam zavrsio celu kupovinu u Ludlu ili Aldiju, a kad moram za jednu kupovinu 3 prodavnice da promenim pripadne mi muka. Tako da zbog 10e tamo-vamo necu da se cimam.

Ne znam te cene kafa, Kola, i tih gluposti, platim koliko mi kaze i cao. Mogu da vam kazem da sam zapazio da 4 espresa i 2 vode uvek izadju oko 13-15e, bilo u nekom selu, bilo u centru Stuttgarta.

Takodje potvrdjujem da su se iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije cele porodice ovde preselile. U mojoj zgradi 6 stanova, 4 porodice Hrvata, jedna Oblala Slonovace i mi. Mada opet sve je do ljudi, i moja komplet porodica ima EU dokumente pa im opet nikad nebi dosli ovde, vole predsednika...

Edit: pre dve nedelje smo bili u nekom restoranu u sklopu neke pivare stare 600 godina.

2 x veliko pivo (odlicno)
1 x sok od borovnice ( dobija se u casi, toceno)
1 x gulaš (prosečan, težak)
1 x neko pohovano belo meso sa pomfritom (kao smrznuto iz Kauflanda)
1 x salata mešana
1 x neka zapecena jabuka sa sladoledom ( cca. 200g jabuke i kugla sladoleda)

= 42 evra.

Ugostiteljstvo im je nula. Ne znas ko te sluzi, ko naplacuje. Konobari ne znaju da nose tacne. Sve nesto "priučeno".
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Pitaj ih na srpskohrvatskom :-)

Odgovori