Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Re: Grčka

Post od gazza »

Nimalo mi se ne sviđa ovo što čitam šta se dešava sa našima u Grčkoj, da su ljudi naredbu o izolaciji od 24h dok ne dobiju rezultat (ili ga ne dobiju, svejedno), shvatili tako da odu na plažu i onda ih policija juri i hvata tamo i odvodi nazad u smeštaj.

Besmisleno ponašanje. Ako ne možeš da poštuješ pravila zemlje u kojoj si gost, a dolaziš sa divljeg zapada što smo nažalost u ovom trenutku ako pričamo o koroni, onda je za sve bolje da se sada ne ide. Jer će sutra zbog takvih najebati svet koji se ne ponaša ovako. A iskreno mislim da deo krivice ide na teren ložača kao što su Nikana i druge grčke travel info grupe, tamo se baš svašta piše, bez predstave o situaciji u Srbiji u ovom trenutku.

Ja sa dosta velikom zebnjom krećem ujutro na put, nadam se da će 1 EU pasoš u kolima i papiri o vlasništvu nekretnine biti dovoljni da smanjim stres na granicama na neku razumnu meru, mada ne volim da mašem time i to nikada nisam radio, pa se nadam da neće biti potrebe ni sada. Imam telefon Promahonasa pa ću usput proveriti stanje stvari. Dao sam sebi oko 36 sati puta da stignem na trajekt u Kavali, nadam se iskreno da ću veći deo toga provesti na nekoj od plaža u blizini tog lepog grada.

I s obzirom koliko se Grci izvinjavaju nama, ja ću se izviniti svakom Grku ko pokrene ovu temu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ponesi zeleni karton za preko Evzonija povratak.
Moma
Banned
Reactions:
Pridružio se: 30 Apr 2020, 21:32

Post od Moma »

gazza napisao: 23 Jun 2020, 22:58 Nimalo mi se ne sviđa ovo što čitam šta se dešava sa našima u Grčkoj, da su ljudi naredbu o izolaciji od 24h dok ne dobiju rezultat (ili ga ne dobiju, svejedno), shvatili tako da odu na plažu i onda ih policija juri i hvata tamo i odvodi nazad u smeštaj.

Besmisleno ponašanje. Ako ne možeš da poštuješ pravila zemlje u kojoj si gost, a dolaziš sa divljeg zapada što smo nažalost u ovom trenutku ako pričamo o koroni, onda je za sve bolje da se sada ne ide. Jer će sutra zbog takvih najebati svet koji se ne ponaša ovako. A iskreno mislim da deo krivice ide na teren ložača kao što su Nikana i druge grčke travel info grupe, tamo se baš svašta piše, bez predstave o situaciji u Srbiji u ovom trenutku.

Ja sa dosta velikom zebnjom krećem ujutro na put, nadam se da će 1 EU pasoš u kolima i papiri o vlasništvu nekretnine biti dovoljni da smanjim stres na granicama na neku razumnu meru, mada ne volim da mašem time i to nikada nisam radio, pa se nadam da neće biti potrebe ni sada. Imam telefon Promahonasa pa ću usput proveriti stanje stvari. Dao sam sebi oko 36 sati puta da stignem na trajekt u Kavali, nadam se iskreno da ću veći deo toga provesti na nekoj od plaža u blizini tog lepog grada.

I s obzirom koliko se Grci izvinjavaju nama, ja ću se izviniti svakom Grku ko pokrene ovu temu.
Ja ne razumem takvu glupu politiku da me pusti na granici da uđem na letovanje a onda me drži 24 h u sobi - apartmanu - hotelu o mome trošku. I to nekog da a nekog ne, pa kako se zalomi. Neki bolesni se kupaju a zdravi sede u hotelu. Neka hvala - drugi put braćo Grci. Niste nas trebali puštati uopšte dok sami sa sobom ne rešetie dileme, hoćete pare od turizma ili ne.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ove moje nisu ni testirali, niti bilo kog u toj turi (ponedeljak). Ko carevi opušteno stigli na Sitoniji. Kakav karantin, gluposti, niko ih nije pitao ništa.

Plaše turiste ove novine rekao bih, nisam siguran sa kojim motivom.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Moma
Banned
Reactions:

Post od Moma »

Moguć je i taj scenario Kurira i Informera da odvrate ljude od Grčke jer je to u interesu režima. Ima li neko da zna da zaista postojao ovaj scenario sa testiranjem i karantinom 24h?
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Heinz napisao: 23 Jun 2020, 23:13 Ponesi zeleni karton za preko Evzonija povratak.
:plusone:

Kupio danas, opušteno ću dogovoriti sa Džokovim sinom da mi donese jagnjetinu na neku pumpu oko Gevgelije.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Meni su uzeli bris, prošlog utorka, ali mi niko nije spomenuo nikakvu samoizolaciju, niti sam dobio neka pismena uputstva.
Samo dobar dan i doviđenja...

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koliko ja pratim stanje u GR, procedura jeste takva da se onaj koji je testiran 24h samoizoluje dok čeka rezultat. Ako je pozitivan rezultat onda ide u dalji karantin (samo on, ne cela porodica).
Druga stvar je kako su oni to zamislili, da li su davali uputstva, obaveštenja i sl. Na aerodromima je funkcionisalo (po pisanjima medija). Ali su i tu bile rupe, npr ko je iz rizične zemlje (USA recimo) stigao u GR preko nerizične zemlje (aerodroma) nije bio testiran.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Naravno, logično je da dok ne stignu rezultati testa, čovek treba biti u izolaciji.

Ali Grci su specifični...
Spominjao sam ovde ranije da su bili ostavili mogućnost/put da se na prvoj naplatnoj stanici ne plati putarina...e sad su zatvorili taj izlaz.
Slična priča je i u Turskoj, gde mi takodje nije bilo jasno kako možeš da ne kupiš HGS uredjaj, da ne platiš ništa, a da bez ikakvih problema odeš do Istanbula i vratiš se. Ali to je neka druga tema i težak off topic.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Ulazim u Bugarsku, 20 min na granici
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Usao u Grcku. Jedan auto ispred mene na granici. Grk zabelezio adresu i broj telefona i pozeleo dobrodoslicu na srpskom. Nema testa niti osoblja medicinskog, sve normala. Nisam kleko da poljubim Grcku zemlju ali cu to na ostrvu sutra vece.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Isto iskustvo pre par dana drugar.

Sad je nejasno što Evzoni ne puste.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
antivenom
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2019, 13:06

Post od antivenom »

gazza napisao:Usao u Grcku. Jedan auto ispred mene na granici. Grk zabelezio adresu i broj telefona i pozeleo dobrodoslicu na srpskom. Nema testa niti osoblja medicinskog, sve normala. Nisam kleko da poljubim Grcku zemlju ali cu to na ostrvu sutra vece.
I sad je GR ozbiljna zemlja a ne sprovodi testove rezidenata gde je broj obolelih u debelommmm porastu sa obaveznim merama da se u gradskom i prigradskom saobracaju u autobusima mora nositi maska?
Sta je tu ozbiljno, leba ti?
Zamisli da mi recimo iz USA ne testiramo gradjane na granici ili nebitno iz ITA, pa sta bi ti napisao tada o svojoj zemlji?
Ne stvarno mi nije jasna ta potreba da se mrzi svoja zemlja, ok vlast(i ja ih ne volim) meni nije jasno sto ti uopste i zivis u Srbiji?
Bilo kako bilo, necu da ulazim u raspravu i da idem u off, nije mi namera niti trazim tvoj odgovor.
U svakom slucaju druze, zelim ti lep provod i uzivanje u Grckoj.
I svaka cast na pa reci cu hrabrosti da ove godine odes u GR i letujes tamo, ja necu imati taj luksuz ne zbog sebe(za mene me bas briga) nego zbog dece ne bih rizikovao jer vidim da su Grci popustili mere i ne testiraju sto ja smatram neodgovornim prema trenutnoj situaciji gde se nalazimo svi u drugom talasu covida19.
Jos jednom lep provod i uzivaj kad ja vec ove godine ne mogu.
Pozz

Послато са ONEPLUS A3003 помоћу Тапатока

Moma
Banned
Reactions:

Post od Moma »

@ antivenom
Šta da testiraju više kad je Beograd pun bolesnih, među studentima ima bolesnih 10-20% onako odokativno i niko ne haje za time. Na fakultetima onako odokativno 10% asistenata je bolesno a među profesorima je nešto bolje stanje jer nema predavanja i izbegavaju mešanje. Kako je krenulo za desetak dana biće..... Poenta je ako te navataju u Grčkoj sa ovom pošati i zatvore u karantin jadno letovanje, bolje reći robijanje.

@gazza
sretno letovanje, ti si prošao rizik od testa.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

hvala na lepim zeljama, sigurno ce ovo biti zanimljiv odmor. ne ocekujem probleme. juce nam je pred polazak stigao negativan rezultat zeninog testa, ja nisam ni imao nikakve simptome, tako da smo mnogo opusteniji nego da smo jos cekali ili ne daj boze pozitivni (otkazali bi put).

mislim da je moje iskustvo ne previse relevantno jer sam u grcku usao skoro pa u sitnim satima, 23h, kada vise nije bilo medicinske sluzbe za testiranje na granici. treba da se javi neko ko je prosao u toku dana, ako ih i tada nije bilo, sklonili su ih.

inace ovih malo jace od noci i pola dana u kavali je bilo dovoljno za neke pozitivne utiske.

prvo, potpuno je drugaciji osecaj od srbije. grci u nasli neki normalan balans izmedju odgovornosti i relaksiranosti. sluzbena lica, prodavacice, radnici u turizmu, kelneri i slicno nose maske i/ili rukavice u zatvorenom prostoru. u tavernama nose i na otvorenom. sve sto se koristi vise puta i pere (escajg i slicno) je zapakovano u celofan. svuda se oseca miris hlora. hotel (old town inn u kavali, btw preporuka) je besprekorno cist i dezinfikovan. u kafanama i kaficima stolovi odvojeni i postavljeni markeri za distancu.

baste pune, ljudi ne odustaju od svojih navika.

plaza u kavali (kalamitsa) recimo vise poluprazna nego polupuna, jos kad se naoblacilo i stigla prognoza kisice, grci odose na siestu, has i kunt.

dosta jak osecaj normalnosti kako u zivotu tako i prihvatanju obaveza koje nosi epidemija. tako i relativne bezbednosti, koliko je to realno moguce, u javnom prostoru. upravo ono sto meni nedostaje u srbiji pa nisam ni izlazio napolje medju ljude. tamo gde ih nema, jesam.

od grka niko, apsolutno niko ne veruje da su igrane utakmice sa po 20-30.000 ljudi u srbiji. niko. kelner, navijac paoka koji je x puta bio u beogradu i koji je pola racuna stavio na sebe, me je pitao kako je to moguce dok se bukvalno izmicao pola metra unazad. posle smo se smejali kad sam mu rekao da jesam cigan ali da imam veci respekt za navijace paoka nego olimpijakosa jer su anarhisti i dileje. ni za djokovicev turnir nisu culi.

od kola, 80% bugarske table, ostalih 20% srbija, rumunija, poljska, madjarska. srpskih tabli bas malo.

ne znam, glupo je davati preporuke i savete ali ako ste sigurni da niste pokupili virus u srbiji, nemate razloga za zent da cete se ovde zaraziti, ako postujete najelementarije mere.

ostaje pitanje sta se desava kada nagrne 50 srpskih kola na promahonas, da li izlaze ovi u skafanderima ili ne. ali to je vec delom i do vas, koliko ste se i kako cuvali u srbiji. opet kazem, sanse da se zarazite u grckoj su trenutno simbolicne. sta ce biti za par nedelja, ne znam ali mislim da pri ovim niskim ciframa sanse za neku jacu eksploziju nisu velike.

eto pa ko se ohrabri srecno mu bilo, ko se ne ohrabri i njemu isto. :thumbup:
Odgovori