DukeNS napisao: 17 Sep 2020, 20:46
Zar ne mislis da je to bilo s pravom? Ili mislis da nije moglo da ti dugorocno nanese stete?
Da prebacimo ovde da ne spemujemo onu temu...
Pazi kada procitas ono sto sam napisao zvuci opasno, ali sam ja u par recenica naglasio opasne stvari na tom poslu. Ja sam tamo bio zaduzen za kompletan IT, ali su znali i za moj master iz elektrotehnike pa su ga koristili kada su mogli Ulazio sam u reaktor neki put i jedamput mesecno, a neki put i cesce, ali sve je to bilo uz ogromno nadgledanje i mnogo kontrola... Da je sve jedno nije, ali su ljudi fantasticni posao raznovrstan i drugaciji (mada spor i dosadan u totalu - tako i mora )
Nemci objavili popis plata: Koliko tamo zarađuju pekari, vozači, keramičari?
Izvor: Večernji list
Savezni zavod za zapošljavanje u Nemačkoj objavio je popis naknada iz širokog spektra profesija.
Time tamošnje institucije, navodi Fenix-magazin, žele da osiguraju veću transparentnost plata.
Kako prenosi Večernji list, prema popisu za 2019. godinu koji prikazuje srednju bruto platu najpopularnijih zanimanja u Nemačkoj, medicinska sestra u toj državi zarađuje 3.032 evra, lekar 6.150 evra, arhitekta 4.087 evra, a medicinski asistent 2.448 evra.
Prema istom popisu, pekar u Nemačkoj zarađuje 3.502 evra, prodavac peciva 1.839 evra, rukovalac bagerom 3.421 evro, a bankarski službenik 4.875 evra.
Plata inženjera građevine u Nemačkoj iznosi 5.246 evra. Profesionalni vozač, kao i vozač autobusa u proseku su na mesečnom nivou bogatiji za 2.556 evra.
Plata keramičara je 3.003 evra, frizera 1.684 evra, a elektromehaničara 3.694 evra.
Čistač zgrada ima platu 2.080 evra, domar 2.889 evra, mehaničar 3.922 evra.
Malo više zarađuju IT stručnjaci koji u proseku imaju platu od 4.236 evra, ali i inženjeri elektrotehnike čija je plata 5.934 evra. Veću platu od njih imaju piloti, a ona iznosi 6.150 evra.
PR menadžeri su prosečno plaćeni 4.436 evra, a slično je i sa programerima čija je pata oko 4.644 evra.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
ikac2000 napisao: 06 Okt 2020, 20:33
Meni je sada neto oko 65% bruto.
Znači praktično kao i nama u Srbiji.
BigMazzy napisao: 07 Okt 2020, 08:22
Pa svuda je valjda bruto? Kad dobijem platnu listu vidim bruto i sve što je odbijeno.
U Srbiji na obračunskom listu vidiš samo porez i "doprinose na teret zaposlenog" (tzv. "bruto 1"). Poslodavac sve te doprinose plaća još jednom, ali "na teret poslodavca". Tako da radnik košta poslodavca više nego što može i da vidi (to je tzv. "bruto 2"). Od pre dve-tri godine, umesto 8 uplata (zarada, porez na zaradu, doprinos za PIO na teret zaposlenog, doprinos za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog, doprinos za osiguranje od nezaposlenosti na teret zaposlenog, doprinos za PIO na teret poslodavca, doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca, doprinos za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca - postoji tzv. "objedinjena naplata", pa se vrše samo dve uplate. Ali suštinski samo ima manje uplata, a računovođa i s druge strane država sve to i dalje moraju da spoje i razdvoje. Posle same neto plate, daleko najveća stavka je doprinos za PIO.
Okvirno - 65 % bruto plate je neto (ima izvesnih razlika za najmanje i najveće plate, ali za većinu je ovoliko).
Dok sam radio u Srbiji secam se da sam od bruto u ugovoru dobijao 73%, dakle porez koji placa radnik je 27% bio tad. Na teret poslodavca je drugi deo. U Madjarskoj recimo radnik placa 33%, sto je vise nego u Srbiji i to ne malo.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U Srbiji ide kao poreski postupak tzv. bruto2 kao što je lepo opisao Snork, i to je na teret radnika jer on to mora da plati/zaradi.
Kako se veštački kod nas redovno uvećavaju osnovice, barem za paušalce, porez i doprinosi svake godine rastu i dostigli su 90% na neto ili 45% od bruto odbijanje. Pri čemu nema umanjenja ni onog makar simboličnog neoporozevanog iznosa od oko beše 18,300.
A nije ih blam ni da napišu u poreskom rešenju kako su eto samo iskoristili maksimalno dozvoljeno povećanje poreza od 10% godišnje, koliko dozvoljava zakon. I tako svake godine, 10 po 10 posto.
Plus neke izmišljene takse koje se vode kao poreski postupak, po potrebi retroaktivno za tamo neku prošlu i odavno završenu godinu.
A posledica dranja gde god se stigne je bežanje malog indvidiualnog biznisa /IT pre svega kao i ostale agencije/ iz Srbije i preregistracija u neku Litvaniju itd...jer je svuda manje nego ovde opterećenje. Pa čak i u Albaniji je bolje, manje poresko dranje.