Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Corona virus

Post od McGruja »

Bax napisao:
Verujem da je manja sansa da umres ako si vakcinisan, pod uslovom da se ponasas kao isti ti, ali nevakcinisan.
Tako je, ali donekle
Dakle, ako si nevakcinisan, ali se ponašaš kao vakcinisan, bezbedan si?

Zašto?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Dakle, ako si nevakcinisan, ali se ponašaš kao vakcinisan, bezbedan si?
Ovo nije ispravna dedukcija moje izjave.

moglo bi ovako:

Dakle, ako si nevakcinisan, ali se ponašaš kao vakcinisan, u vecem si riziku da premines.

Ali kao sto rece brabonjak, ona fina nijansa, koja cini ogromnu razliku, se nalazi u recima se ponašaš, koje utice u najvecoj meri na kvantifikaciju rizika.

Ali i ovde je zanemarena, moguca prokuzenost nevakcinisanog, faktor buducnosti svega, itd, ali u ovom zamrznutom trenutku vremena je otprilike kao gore sto je napisano....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ja se ne slažem sa tim, ali morali bi da uđemo u psihološku procenu vacc/ne vacc, a to je suludo
Dakle, ne mislim kao ti, i ne slažem se sa zakkjučkom

I dalje mislim da vakcinisan ima manje šanse da umre
Dodao bih, i da prenese, ii da time ugrozi, ali rano je još za medicinske zakljucke, držimo se logike samo

I koja je teza dalje?
Nije valjda sva priča da bi nam/meni deduktivno rekao vacc bolje od ne vacc, ako se ponaša kao ne vacc

Sve one studije i linkovi su sa kojom poentom?

Mora na kraju da je bude, punch line, dinamički market šer, bilo šta
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

U stvari, koji mind fuck, a ne pitah
Ako si ne vacc, a ponašaš se kao ne vacc, gde si u odnosu na vacc koji se ponaša kao vacc?
brabonjak
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2021, 10:56
Garaža: Peugeot 407 2.0HDi

Post od brabonjak »

Vladapetr napisao: 14 Dec 2021, 15:14 Siguran sam da si ti uveren da umeš da pročitaš medicinsku analizu na 20 strana i da je razumeš, otprilike isto koliko sam ja siguran da ne postoji način da ti objasnim koliko je to besmisleno.
Nisi ti ni ušao na link čim nisi primetio da nije to medicinska već matematička analiza.
No kako god, brojke u UK su veoma jasne: pre vakcinacije im je svaki dan umiralo 1000 ljudi više, nego što umire tokom ovog talasa od 3 meseca.
Svaki talas je priča za sebe jer se značajno razlikuju najmanje u sledećem:
- raspodela prema uzrastu ljudi koji do početka datog talasa imaju imunitet (prirodnim putem ili vakcinacijom),
- raspodela prema uzrastu novoinficiranih
- dominantna varijanta virusa (prenosivost, težina kliničke slike)
- mogućnost države da evidentira inficirane i mrtve (ograničenost u broju testova i sl.) itd.

Poredeći talase na način na koji ti porediš zanemaruješ sve ove faktore, zato je jedini način na koji mogu da se sagledaju efekti same vakcinacije poređenje all cause mortality-ja vakcinisanih sa all cause mortality-jem nevakcinisanih.
Ako u toj studiji od 20 strana zaista piše da je broj mrtvih zbog vakcine u UK otprilike 30k na mesečnom nivou onda se izvinjavam jer sam ispao glup.
U tom radu piše da all cause mortality dostiže peak kod nevakcinisanih neke starosne grupe u momentu kada je peak vakcinacije te starosne grupe. Zvuči besmisleno? Ne, samo je u pitanju manipulacija zavoda za statistiku.

Zaista nemam vremena da tebi sabiram po nedeljama razlike u all cause mortality-ju, UK si sam ti uvukao u priču. I taj broj koji bih dobio ne bih imao sa čim da uporedim jer je vrlo, vrlo ozbiljan posao proceniti broj života koje je vakcina sačuvala.

Eh, kad bi se to određivalo odokativno sa tvojih "grafikona" zvanično evidentiranih zaraženih i umrlih..
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Overkill je sve to za osnovno pitanje, a to je lako raditi u životu za sva pitanja, umeće je podjenostaviti

Da se ne vraćam sad u istoriju, koja je tvoja teza? Da su vakcine više doprinele smrti od samog virusa? Tako nešto?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

A pomeriću ovou roletnu mislima, samo me gledajte
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

McGruja napisao: 14 Dec 2021, 18:56 Overkill je sve to za osnovno pitanje, a to je lako raditi u životu za sva pitanja, umeće je podjenostaviti

Da se ne vraćam sad u istoriju, koja je tvoja teza? Da su vakcine više doprinele smrti od samog virusa? Tako nešto?
Sam efekat vakcine je preslab, da bi se reklo pobedili smo koronu, ili bar da smo je sveli u ravan gripa, sto je bio neki minimum uspesnosti cele kampanje vakcinacije.
Nije uspeo UK, nije uspela Nemacka, niko jos nije uspeo sa vakcinom.

A isto ovo sam napisao i posle Cilea, pre nekih 9 meseci.

Ima mnogo raznih razloga, zasto je to tako, oljustio sam tastaturu pisuci, vecina se potsmeva i podjebava, ti si OK.

Secas se onaj crtac kad je Sofronije rekao: "Malac, to ti nikad nece poleteti...".

Sta uraditi?
Na tvom mikro planu nista, kao i do sada.

Na makro planu mora nesto da se menja.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Da bi usao u problematiku Cilea, moras znati koja je tamo vakcina davana i na koji nacin :)

https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1023

Most vaccinated Chileans have only had a single dose, meaning they are still largely unprotected from infection. A study published by researchers at the University of Chile on 6 April, in which Cortés was not involved, found that the CoronaVac vaccine was 56.5% effective in preventing infections two weeks after a second dose but only 3% effective after a single dose.3 Ennio Vivaldi, the university’s rector, concluded that until two weeks after the second dose is administered the vaccine “has no significant effect.” He added, “We have to be empathetic, take care of ourselves, wear masks, follow health measures, and stay home even if we have the vaccine. That’s the only way we’re going to get out of the pandemic.”

Some 93% of the doses administered were the CoronaVac vaccine, manufactured by Chinese state run pharmaceutical Sinovac, and 7% the more effective Pfizer BioNTech vaccine. Chile’s CoronaVac study results are comparable to previous CoronaVac trials elsewhere and “were not a surprise,” said Cortés. “The error was that the government was not clear enough in explaining the importance of the second dose,” she said. “We need to be very clear in our risk communication. You need to wait until the second dose.”
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Naravno da sam ok, samo hvatam nit

Dakle,
1. globalno i civilizacijski, drugog dana od puštanja vakcina u promet, meni je bilo jasno da je sve propalo. Vrlo sam razočaran, naravno, jer moglo je i trebalo je drugačije.
Ali nije.

2. Lokalno. Srbija. Radikali nabavljaju 2 miliona doza, i najveće razočarenje je da se izbor spušta na pojedinca, koji u proseku ne ume ni naziv vakcine da ispiše ispravno. Katastrofalnim upravljanjem krize, sve druge ozbiljne vlade nas preskaču, i jbg.

3. Lično. Jedini način da zaštitim sebe i svoje je da se vakcinisem i mudro svodim kontakte sa ljudima na sebi razumnu meru. Dakle, nivo pojedinca, radikali opet ujebali ceo sistem, niko ne vodi računa ni o čemu, sve moraš sam.

Tako da ta utopija, da će vakcina da zaustavi ovo, meni je bilo jasno da neće drugog dana.
Samo sam sebi u ovoj zemlji da pomogneš.

Dolazimo do dela spoznaja, podataka i pretpostavki
Pošto nisam stručan, mogu ili da slušam autoritete i stručne, ili da sve oteram u kurac, i idem na šansu

Jasno vidim da vakcina u velikoj meri, a u zavisnosti od još mase parametara, smanjuje šansu za ozbiljnije sranje.

Ostaje da model ponašanja ima veću ulogu, ali vakcinom neutrališem onaj deo šanse da se sjebem koji uvek postoji, ma koliko mislio da si mudar i ispravan

I onda dođem na temu, nakon par meseci, i pročitam od, meni relevantnih ljudi ovde (tebe) nešto što mi zazvuči jako pogrešno, i ne mogu da se osvestim.

Zato ti tražim poentu pisanja, jer šta god vi mislili, podaci su bulja, zaključci samim tim isto bulja.
Ostaje sve isto, vacc plus model ponašanja, ako mene pitaš.

A pitam tebe i brabonjka, sa čim da odem iz kafane, kao spoznajom, ili zaključkom?
Meta analiza, big data, i šta?

Pa da se vratimo na muziku
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Sve si lepo napisao, jos da i napises gde sam te ja zabrinuo, da to probamo da popravimo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja čekam komentar na one mape gde se gađa višak smrti u odnosu na vax per capita, u odnosu da više vax zemlje imaju manji višak umrlih i obrnuto.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ne znam, “zazvučao” si par puta kao da se ne slažeš sa mojim mišljenjem, šo meni ne smeta, jer uvek sam te smatrao kao osobu od koje mogu da naučim.

Par puta sam pitao za jasniji stav, dobijem neki neodređeni i meni nelogični odgovor. I sad ne znam zašto sam se uključio, ali stav mora da bude jasan i razumljiv, pa valjda da izguram to.

A poslednje je da vacc ima veće šanse od ne vacc, samo ako se ponaša kao ne vacc. Za mene, to nije stav, posebno ne od tebe

Ako sam nešto pogrešio, praštaj
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

nidza napisao:Ja čekam komentar na one mape gde se gađa višak smrti u odnosu na vax per capita, u odnosu da više vax zemlje imaju manji višak umrlih i obrnuto.
I još samo ovo
Ovakvi podaci su meni nebitni, kao i zaključci koji proizilaze. Može da bude deo neke gotivne priče, ali ima i drugih tema za priču.
Toliko varijabli je u priči, da ja samo uzmem da “je lakše preživeti sa vacc, nego bez” a ostatak podataka mogu anegdotalno da sagledavam

Sećaš se price Švedske, pa pristup ovakav pa onakav
Pogledam, Švedska ozbiljne mere ima i sprovodi ih u 99% slučajeva, mi ne možemo maske u busu da nosimo

I tada batalim da uzimam podatke koji su multilevel zavisni od hiljadu drugih parametara.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ko je dokon neka izvuče podatke za Kinu. Ovakva rasprava gde se podaci tumače na 16 različitih načine ne dovode do rešenja, tj. do odgovora na pitanje da li vakcina pomaže ili odmaže.
Druga stvar, nakon što izađu podaci za Kinu, je da je uz vakcinisanje ili nevakcinisanje obavezna maska. Verujem da su tamo, da li zbog iskustava iz prethodnih situacija ili nečeg drugog, mnogo utreniraniji da stave maske gde god da idu, zbog čega je i proces prenosa virusa smanjen.

I da, tema će tokom novogodišnjih praznika biti zatvorena, čisto da se odmorite.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Zaključana tema