Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Jeftina zato što ti u tu kuću ili bazen opušteno uleti lale-gator... 

- pavle
- Pridružio se: 12 Jan 2014, 13:36
- Garaža: Alfa Romeo 159 2009 2.4 211 hp
Tamo je aligator kao macka iz komsiluka ili neka dzukela:D
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Hoćeš da uđeš u auto koji je ostao na dvorištu i ugaziš u krokodilsko govno... 

Pomenuo sam Floridu zbog toplotePaja napisao:Florida je jeftina uvek bila.
Probaj da kupiš stan za iole pristojne pare u npr San Francisku.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa dobro, ne moze svuda biti kao u Svajcarskoj. Bio sam u Americi, i imam rodbinu koja se bavi nekretninama, sto izdavanjem sto prodajom, na prilicno ozbiljnom nivou, sa tim da takvih tamo ima prilicno puno, ali ljudi su u multi milionima. Pricao sam malo sa njima dok sam bio tamo i kazu da otkad znaju a sebe i rade, a to je +-40 godina, u USA su uvek bili talasi sto se ekonomije tice, svakih 7-10 godina dolazi losiji talas i onda prodje, nekad sporije, nekad brze. I zaista, kada sam ja bio 2008. i 10. tada je bio losiji period, sada opet ide na bolje. Opet izdavanje ide dobro, cak i kada su bili ti najgori talasi retko je bilo praznih stanova, a kvart je onako osrednji.Floyd napisao:Sad trenutno jeste ali previse to oscilira za moj ukus.dragan napisao:sto se tice usa, mislim da je tamo trenutno investicija u nekretninu dobar posao...
Gledam na Floridi lux kuca sa bazenom i ogromnim dvoristem kosta manje nego prosecan 3.5-soban stan u CH![]()
Automobili im jeftiniji, gorivo, takse, hrana... nisu mi jasni Ameri koji dodju da budu gastosi ovde
Za investiranje u nekretnine je po meni i dalje najsigurnija Evropa i to veci gradovi, finansijski i univerzitetski centri.
Profit je minimalan ali zato je dugorocna sigurnost zagarantovana.
Ima tamo lepih lokacija u nekoj Arizoni recimo, za oko 100k, ali isto to u Cali je mozda i 300 ili 500k, ali drugi ambijent, cene, zarade. Zato je kod nas na selu kuca za 5k, a zasto ne ide onda niko tamo? Jer niz stvari skripi, razni pljackasi, bezvlasce, itd. Evo jednog primera: http://www.azmoves.com/property/details ... nt=listing

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Da li, osim sto je zakonska obaveza, pametna ideja prijaviti podstanara na adresu stana?
Ja ne prijavljujem nikoga.
Rentiram desetak stanova u vise gradova NS-BG-BD i ne pravim nikakve ugovore niti koga prijavljujem.
Cene renti u Srbiji su toliko pale da su postale smesne, i na te cene jos nekome da placam 20% porez bilo bi previse. Cak i ovako ne znam koliko sve ima smisla.
Prosecan stan od 45m2 koji je placen preko 50.000eur. i u koji je ulozeno u opremanje oko 5.000eur. sada se izdaje za 170-200eur.
To ispadne 2.000-2.400eur. godisnje od cega vlasnik opet placa porez na nepokretnost, od cega gotovo redovno svake godine ima neke vanredne troskove, pa ako se radi o studentima ima "praznog hoda" po par meseci, pa svako malo problematicni zakupci koji ostavljaju neplacene racune ili ostecene stvari, pa placanje osiguranja ako zelis da neprijatne scene budu manje bolne po novcanik... tako da u realnosti cisto ostaje 1.500-2.000eur. godisnje.
E onda treba uzeti i u obzir da se takav stan mora blago renovirati svake trece godine (krecenje, sitne popravke...) i ozbiljnije renovirati odprilike na svakih 10 godina, sto ce odneti minimum 10-15% zarade.
I sta ostane?
Stan koji si platio i opremio za 55.000eur. da bi povratio novac treba da prodje preko 30 godina.
I onda na takvo stanje jos nekome da se placa porez od 20%, malo sutra.
Sa druge strane, podpisivanjem ugovora mozes imati problem i sa izbacivanjem nekorektnih stanara. Kada imaju ugovor i prijave svoj boravak na toj adresi, njihova prava su daleko veca i nije svejedno dati im otkaz. A takvo njakanje mi nije potrebno u zivotu.
Naravno, kada je neko tu duze vreme, porodican covek, sve korektno... onda mu se izadje u susret i omoguci da ostvari sva prava, prijavi na adresu...
Medjuti, ugovor stiti i vlasnika stana. Ali to sto ce me taj ugovor zastititi od onih koji naprave problem, bolje i da me ne stiti. Kakav nam je pravosudni sistem i policija, i pored ugovora ispada da nikome ne mozes nista, tako da si zasticen samo na papiru a u realnosti ne mozes da ostvaris svoja prava.
Jednostavno sa stanarima treba igradi skroz otvorenih karata. Oni trebaju da shvate da ti imas poverenja u njih, ali iz razloga sto se svasta desava moraju da prihvate odredjene uslove. Pod broj jedan jeste placanje kirije unapred + ostavljanje avansa za vanredne troskove, svaki mesec kontrola stana i stvari a bilo kakva ostecenja moraju da se saniraju istog momenta....
Cim primetis bilo kakvo vrdanje odmah dajes otkaz, nikad nemoj da razmisljas "kome cu sad da izdam" posto je bolje i jedan mesec da stan bude prazan nego i jedan dan da trpis lose stanare.
Rentiram desetak stanova u vise gradova NS-BG-BD i ne pravim nikakve ugovore niti koga prijavljujem.
Cene renti u Srbiji su toliko pale da su postale smesne, i na te cene jos nekome da placam 20% porez bilo bi previse. Cak i ovako ne znam koliko sve ima smisla.
Prosecan stan od 45m2 koji je placen preko 50.000eur. i u koji je ulozeno u opremanje oko 5.000eur. sada se izdaje za 170-200eur.
To ispadne 2.000-2.400eur. godisnje od cega vlasnik opet placa porez na nepokretnost, od cega gotovo redovno svake godine ima neke vanredne troskove, pa ako se radi o studentima ima "praznog hoda" po par meseci, pa svako malo problematicni zakupci koji ostavljaju neplacene racune ili ostecene stvari, pa placanje osiguranja ako zelis da neprijatne scene budu manje bolne po novcanik... tako da u realnosti cisto ostaje 1.500-2.000eur. godisnje.
E onda treba uzeti i u obzir da se takav stan mora blago renovirati svake trece godine (krecenje, sitne popravke...) i ozbiljnije renovirati odprilike na svakih 10 godina, sto ce odneti minimum 10-15% zarade.
I sta ostane?
Stan koji si platio i opremio za 55.000eur. da bi povratio novac treba da prodje preko 30 godina.
I onda na takvo stanje jos nekome da se placa porez od 20%, malo sutra.
Sa druge strane, podpisivanjem ugovora mozes imati problem i sa izbacivanjem nekorektnih stanara. Kada imaju ugovor i prijave svoj boravak na toj adresi, njihova prava su daleko veca i nije svejedno dati im otkaz. A takvo njakanje mi nije potrebno u zivotu.
Naravno, kada je neko tu duze vreme, porodican covek, sve korektno... onda mu se izadje u susret i omoguci da ostvari sva prava, prijavi na adresu...
Medjuti, ugovor stiti i vlasnika stana. Ali to sto ce me taj ugovor zastititi od onih koji naprave problem, bolje i da me ne stiti. Kakav nam je pravosudni sistem i policija, i pored ugovora ispada da nikome ne mozes nista, tako da si zasticen samo na papiru a u realnosti ne mozes da ostvaris svoja prava.
Jednostavno sa stanarima treba igradi skroz otvorenih karata. Oni trebaju da shvate da ti imas poverenja u njih, ali iz razloga sto se svasta desava moraju da prihvate odredjene uslove. Pod broj jedan jeste placanje kirije unapred + ostavljanje avansa za vanredne troskove, svaki mesec kontrola stana i stvari a bilo kakva ostecenja moraju da se saniraju istog momenta....
Cim primetis bilo kakvo vrdanje odmah dajes otkaz, nikad nemoj da razmisljas "kome cu sad da izdam" posto je bolje i jedan mesec da stan bude prazan nego i jedan dan da trpis lose stanare.
Čekaj, malo ti je 20 000 do 24 000e godišnje, na koji skoro da ne plaćaš nikakav porez?
Porez na imovinu neću da računam uopšte.
Pre ili kasnije se u izdavanje nekretnina mora uvesti nekog rada, nije mi jasno kako država i dalje dozvoljava toliki obrt novca bez ikakve kontrole?
Ne bih da komentarišem više: post će razumeti svako, ali sumnjam da većina može da ga komentariše sa odobravanjem.
Porez na imovinu neću da računam uopšte.
Pre ili kasnije se u izdavanje nekretnina mora uvesti nekog rada, nije mi jasno kako država i dalje dozvoljava toliki obrt novca bez ikakve kontrole?
Ne bih da komentarišem više: post će razumeti svako, ali sumnjam da većina može da ga komentariše sa odobravanjem.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Sa tim neprijavljenim stanarima je 3 puta.gore nego da.placas porez.
Mogu da ne plate rentu ili dve, da naprave enormne racune za struju i telefon i ne plate, da pokradu sve iz stana...
Po meni, veoma glup potez.
Ako vec zeli da se ustedi, prijavi se manja renta, ali neprijavljeni stanari su ludost po meni.
Pritom, 25000e godisnje nije nista za nekretnine u vrednosti od pola miliona eura, pogotovo sto nije jedna, nego deset, pa je cimanje daleko vece, da ne pricamo sto nece uvek sve biti puno.
Sent from my Sony
Mogu da ne plate rentu ili dve, da naprave enormne racune za struju i telefon i ne plate, da pokradu sve iz stana...
Po meni, veoma glup potez.
Ako vec zeli da se ustedi, prijavi se manja renta, ali neprijavljeni stanari su ludost po meni.
Pritom, 25000e godisnje nije nista za nekretnine u vrednosti od pola miliona eura, pogotovo sto nije jedna, nego deset, pa je cimanje daleko vece, da ne pricamo sto nece uvek sve biti puno.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Može li se stambenim kreditom kupiti plac ili lokal? Prvenstveno me lokal interesuje.
Poslato telepatski
Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Ja sada jurim stan u BG i naslusao sam se suludih zahteva a najcesce je ovaj kao tvoj. Vidis, meni nisu jasni ljudi koji pristaju da ti bez ugovora daju bilo kakve avanse. Dakle ti hoces da se zastitis (razumem i treba): trazis novac unapred + avans i jos remetis mir zavirujes mi u zivot svakog meseca, sa druge strane meni ne dozvoljavas da se ja zastitim. Odkud ja znam ko si ti i sta si i da li sutra taj "avans" moze da ispari, uopste ko zna da li si vlasnik stana? Ko mi garantuje da neces da mi izdas stan za npr 100 eur i sledeci put da trazis 200 u varijanti ko te hebe navukao sam te? Kakav je to avans za "vanredne troskove"? Sta su vanredni troskovi? Zbog toga postoji ugovor. Potpuno suludo.goblin napisao:Ja ne prijavljujem nikoga.
........... Oni trebaju da shvate da ti imas poverenja u njih, ali iz razloga sto se svasta desava moraju da prihvate odredjene uslove. Pod broj jedan jeste placanje kirije unapred + ostavljanje avansa za vanredne troskove, svaki mesec kontrola stana i stvari a bilo kakva ostecenja moraju da se saniraju istog momenta....
Slazem se sa gore izrecenim, a sada pogledam ka prozoru u kuhinji.i vidim bas ovaj naslov dok citam ovu temu: 
Sent from my Sony

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Kakav naruceni bullshit od naslova 

Znači kad Eliot Nes završi sa splavovima, pevaljkama, političarima... kreće po gajbama? 

Za plac znam da nije moglo. A za lokal ne znam, odnosno ne vidim zašto ne bi moglo.Vladapetr napisao:Može li se stambenim kreditom kupiti plac ili lokal? Prvenstveno me lokal interesuje.
Poslato telepatski