Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od Kornjaca Rade »

A sta je ovo prvo i ove sklopljene veverice?
ps. @mm izbio si na prvo mesto po postovima :bigspam:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Zezaš? :o

Edit:
Ujebote! :uf:

Aj zdravo.
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Kornjaca Rade napisao:A sta je ovo prvo i ove sklopljene veverice?
ps. @mm izbio si na prvo mesto po postovima :bigspam:
Prvo su neke zezalice za crtanje. Čini mi se da su išle uz neku hranu, a veverice su kartonske lutkice na sklapanje koje su stizale uz Čokolešnik.

Btw duvaljka je bila moje oružije izbora. Oteo sam babi sve cevi za cveće. :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Piros napisao:Mislim da je period od 85-92 godine kljuc svih nasih problema.

Ne mogu bas da se slozim da smo u privredi bas bili zaostali, jesmo u odnosu na najbolje zemlje zapadne Evrope, ali je ipak taj tehnoloski zaostatak bio neuporedivo manji u odnosu na danas. Da smo tada presli u kapitalizam i napravili dobru strategiju razoja, mislim da bi danas bili daleko ispred svih zemalja Istocnog bloka.
jaksa napisao:Ja bih ovog sekunda menjao život u ovom i ovakvom društvu i državi za onaj život nekad , u onom i onakvom društvu i državi.

[quote="nikaragva
To je po meni osnov, temelj, sta god, jedne zdrave drzave.

Kada toga nema, drzava je trula. Moze se zvati komunistickom, socijalistickom, kapitalistickom, demokratskom, kineskom, cudo mudo drzavom, ali ne vredi. Bez toga gore je trula.
Redom. Ja sam uveren da je kjuc vecine problema period 76-81 a da su kasnije godine samo posledica koja je jasno ogolilia ono sto se prethodno napravilo za promenama pravnog sistema pocevsi od Ustava 74 preko ZUR 77 do zakona o svojinskim odnosima 81 koji su dokrajcili i ono malo logike funkcionisanja drzave koja je prethodno postojala.

Inace, tehnoloski smo zaostajali i za najboljim africkim i latino americkim zemljama, sa zapadnom Evropom nismo mogli da se poredimo, sto je i normalno u takvom konceptu copy/paste privrede.

Mislim da se nismo razumeli, ekonomski problem sistema se u mom postu odnosio na stvaranje nove vrednosti, na ekonomsku svrhu postojanja i rada privrede. Licence jesu bile uglavnom zapadnih firmi, tehnologija prozizvodnje nije bio problem odrzivosti sistema. Problem je bio sto kupis tehnologiju a nema zarade njenom upotrebom pa nema ni obnavljanja.
Napravis nesto za 100 a prodas za 60dinara nije prosto odrzivo, A tako se radilo u toj privredi, u celom sistemu.

Skoro svaki proizvod je bio licenca neke zapadne firme, domaca privreda gotovo nije imala sopstveni proizvod. To nije lose samo po sebi, tako je i moralo /trebalo ali je problem kada se umislilo kao na primeru Zastave sa Jugom da je to konkurentno na globalnom trzistu, da je bolje imati Zastavu nego Fiat, TAS nego VW, itd.
Imali smo preduslove za brzu tranziciju i podrsku zapada u tome, nema nikakve dileme da bi bili dans u sasvim drugoj situaciji. Primeri ostalih ex socijalistickih zemalja su vise nego ocigledni.

jaksa, zasto bi se vrtatio u taj socijalisticki sistem. Sta je bilo tako dobro da bi sada trebalo da se vrati, da se poovouvede. Sto si tako skrt na recima...tek u naznakama.

nikaragva, ne bih se mogao sloziti, iz onoga sto sam video i doziveo. Nigde u svetu te oblasti nisu temelji, osnov jedne zdrave drzave. Po meni privreda je temelj a to navedeno je krov zdrave drzave. Ne znam nijedan sistem i drzavu koja funkcionise bez privrede.

Kulutra, sport, zdravstvo je posledica mogucnosti koje pruza jaka privreda da se to finansira. Mnogo toga dobrog u kulutri ili skolstvu nije profitbilno i zahteva da se dotira subvencijama. I treba,nije sve i uvek u profitu.
Farma, itd postoje radi profita, ne verujem da bi neko trosio pare na to da ne ocekuje zaradu. E sad, sto ima potrosaca za takvu "kulturu" je druga stvar.

Drzava u kojoj se ne uspeju zaraditi pare za osnovni balans prostog prezivljavanja stanovnistva (hrana, energija itd) tesko da moze bude zdrava. A takva je bila SFRJ, spolja gladac ( u tim oblastima tzv nadgradnje) a unutra jadac (ekonomija na kolenima bez perspektive da postane profitabilna).

Ono sto sam opisivao sa nestasicama roba su posledica, nije to uzrok po meni problema.

1981. je bila prelomna godina, mogucnost da se napravi zaokret, sprovede strukturna reforma i postave zdravi temelji. Secam se kada je Milka Planinc izabrana za premijera da je ekspoze, na recima, bilo dobro zamisljeno kako da se izvuce zemlja iz bankrota koji se upravo dogodio.

Kada slusam Vucica, kao da je isti tekst i ista obecanja iz tog doba..

Vratio nam se sistem SFRJ kao bumerang, sve sto je bilo nereseno i danas nas zulja.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljubitelj napisao: Mislim da se nismo razumeli, ekonomski problem sistema se u mom postu odnosio na stvaranje nove vrednosti, na ekonomsku svrhu postojanja i rada privrede. Licence jesu bile uglavnom zapadnih firmi, tehnologija prozizvodnje nije bio problem odrzivosti sistema. Problem je bio sto kupis tehnologiju a nema zarade njenom upotrebom pa nema ni obnavljanja.
Napravis nesto za 100 a prodas za 60dinara nije prosto odrzivo, A tako se radilo u toj privredi, u celom sistemu.
Ovo je na zalost tacno. Sticajem okolnosti radim u ZR koji je bio jedan od najjacih industrijskih gradova u YU. Ljudi pricaju, secaju se, svi su radili, dobre plate, ovo ono. A onda se kraz to sve cuje i da se nekad nije ni pojavljivalo na poslu, radi se od 10-2 umesto od 8-4, krade se, to je bilo kao dobar dan. 1000 ljudi "radi" u fabrici gde ne treba vise od 300 ovih sto stvarno rade, i tako...I kako takav sistem moze da se odrzi u realnosti...NIS recimo da nisu Rusi kupili pitanje je kada bi se urusio (ne ulazim u cenu koja je placena), sada NIS obezbedjuje 10+% budzeta Srbije, a pre 2008. je skoro trebalo dotirati iz budzeta da bi funkcionisao. Ali zato prasici, letovanja, viskovi, privatan rad, sve o trosku firme...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ljubitelj.
Ne možeš da lošim školstvom da očekuješ privredu.
Ne može čak ni poljoprivreda, za koju se smatra da ne treba škola, a u stvari treba.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nego za sfrj i civic. Bogami bilo je. Moj prvi komsija imao kupljen 1990 beli civic 1.6 16v e tad sam voleo japance :)
A imao i druga u osnovnoj cale mu vozio crx bio faca pa corole lansere... bilo je svega...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

To je tih par godina pred konačni krah, kad smo se otvorili i omogućili uvoz. Mazda 323f, Toyota Celica, CRX, tad su japanci imali veoma zanimljive modele za relativno male pare.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moj cale je tada kupovao auto i rekao je da je Civic bio negde slicne cene kao Skoda Favorit, s tim da je vec bilo pitanje da li ce se isporuciti zbog desavanja.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Imali smo, nismo znali ...

Post od Sloba »

Kada smo kod Honde, moj drugar koji je pocetkom devedesetih dosao iz Rijeke u Novi Sad pricao mi je kako je njegov matori 1990. kupio Hondu Accord. Krenuo je sa suprugom kod zubara... Zubar je u starom gradu pa su zbog parkinga odlucili da idu busom. Vide iz busa Hondu na rotirajucoj platformi ispred salona, posle zubara svrate da je pogledaju, uzmu papire i pravac u banku. Do kraja dana su je preuzeli. Ok, ni tada to nije svako mogao, ali nije ni bilo da se uzima kes kredit za zimnicu ili da se opremi dete za skolu. Cujem da se uzima i za docek NG.

Sent from my Samsung Galaxy Tab 3
chakboris
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2015, 22:03

Post od chakboris »

methane.master napisao:
:)

m.m's weapons of choice :cool!:

Slika

Naravno i popularni MG-jac :mangup:

Slika

Fale samo duvaljke :kezo: :kezo:
Ovaj pistolj imam i dan danas, jedino nigde nema ovih metkica tj kapisli da se kupi
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Unis start pistolj 6mm, u narodu poznat kao plasljivac.:D Imao sam par komada, generalno su bili losi... prvo otkaze mehanizam za okretanje bureta, posle udarna ugla i mozes ga baciti. Onda sam dosao do rashodovane Berete, po cijoj je licenci verovatno i radio Unis, i napakovao jednu pucu bez mane. Sa Berete sam uzeo udarnu iglu, jedino sto sam joj morao stanjiti glavu jer je bila cetvrtasta, za razliku od Unisa gde je bila pljosnata. I onda, naravno, razbusivanje cevi kako bi mogli da se ispaljuju kojekakvi projektili. Koliko sam kevi zivaca unistio, sad me dusa boli.

Korisnikov avatar
BobanR
Reactions:
Pridružio se: 12 Apr 2015, 22:07
Garaža: Brera 2.4

Post od BobanR »

Slika

Ovaj? :D
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Re: Одг: Imali smo, nismo znali ...

Post od Sloba »

A, ovo je vec sarzeras kojih, ako se ne varam, nije bilo u domacoj izvedbi, samo Bereta.:D

Korisnikov avatar
BobanR
Reactions:
Pridružio se: 12 Apr 2015, 22:07
Garaža: Brera 2.4

Post od BobanR »

Inače, koliko se sećam, cev je već bila bušna i uspešno su se ispaljivale već istrošene kapisle. I ja sam začuđen kako sam sa oba oka prošao detinjstvo ;)
Odgovori