Auto-klima
Re: Auto-klima
Hvala ti na odgovoru.ljubitelj napisao:Kada se trazi maksimum od motora iskljucuje se nepotrebni dodatni potrosaci od kojih je znacajan kompresor klime, tako je podeseno kod auta koje sam imao. Postoji poseban senzor koji isklljuci klimu kada se da maksimalni gas i to iskljucenje traje sve dok se ne popusti pedala gasa a dogodi se svaki put bez izuzetka u takvoj sistuaciji.milosg napisao: ili ponekad u vožnji kad se pretiče?
Ne dešava se baš svaki put, doduše.
Ali se to ne oseti jer i dalje hladi klima na osnovu akumulacije hladnog freona u isparivacu jos jedno minut dva.
Nemam priliku da probam kod nekog drugog, ali čini mi se učestalije nego što bi trebalo.
Npr. na leru ako turiram ja ne turiram tako da uđe u crveno, 2 do 2.5 hiljade obrtaja, a opet se nekad u tom trenutku desi da se ugasi kompresor i onda nastavi sa radom.
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Jesi vozio po autoputu, brzinom vecom od 120-130kmh? Probaj tako, pa ako ti se kompresor gasi na toj brzini, onda cu ti reci kakav problem imas...
Sent from my LG-D802
Sent from my LG-D802
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
E ovako, jer mi je ispustila klima nakon godinu dana resio sam da saniram to, a ne da dopunjujem stalno, jer sam video neka mesta jos prosle godine kako pusta i sumnjao sam da nece trajati, a potrajalo je godinu dana, na moje iznenadjenje. Zbog sumnje da ce morati da se otvara kompresor i da se rade jos neke ozbiljnije stvari, nisam hteo da teram bilo kome, sto je u danasnje vreme zaista tesko. Dag mi je rekao da ima covek u Kacu koji se ozbiljnije bavi klimama, nazvao, i covek mi je objasnio koji raspon cena mogu ocekivati, sta i kako. Oterao sam auto u ponedeljak, u utorak je bio gotov. Zamenjen filter-susac, kvacilo, dodato ulje i freon. Na kraju sam ostao dosta dugo, porazgovarao sa covekom. Kaze da se servis radi svake 2 godine, menja se filter i po potrebi dopunjava, kod njega je do 6k sa punjenjem, samo punjenje je 3-3500k, nisam siguran da li ima raspon cena u zavisnosti od kolicine gasa. Covek mi je naveo par tipicnih kvarova, Megane 1.5 dci hoce da zablokira komplet kopresor sa sve remenicom da pocne da cvili kais, Fiat Stilo samo u ranim serijama ima dvoredi lezaj kompresora, posle su presli na uzi jednoredi koji dosta krace traje, u ovom servisu modifikuju pa naprave da lezaj opet bude dvoredi i tako mu produze vek. Sve u svemu servis je uredan, opremljen i sto je najbitnije kadar deluje da zna o cemu se radi. Adresa je Partizanska 4, Kac. Evo i prezentacije http://hekom.rs/

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Kakve su sada cene punjenja klime ? Jel moguce da je su pale na 3000din. ?
Odlična pitanja. Na Stilu je klima netaknuta, sem zamene ležaja (spomenuto iznad potpuno tačno, fejslift verzija, crkao ležaj na oko 180 hiljada i 9 godina, recimo, uglavnom gradske vožnje). Sad ima 11 godina, klima i dalje ubija kako hladi.
Zbog radinikaragva napisao:Zašto se menja filter-sušač svake dve godine?
Gde on stoji?
a) nestrucnosti i neobavstenosti kako radi sistem
b) namere da se dovedu u zabludu korisnici i klijenti
c) napisao proizvodjac klima sistema kao zahtev
Jedino znam da odgovor C nije tacan.
Postoji samo jedna situacija kada se menja susac filter, kada je sistem bio neispravan pa postao otvoren i usao vazduha a sa njim i vlaga i to tako bilo jedno duze vreme. U zatvorenom sistemu susac se ne dira.
Isto kao fizider gde se susac isto ne dira tek tako iz dosade na svakih nekoliko godina.
Osim sto recimo Mercedes na pojedinim modelima ima problem sa susacima koji se raspadnu iz nekog razloga i onda silikonske kuglice zapuse ceo sistem, sje*u kompresor itd. I na njima je vreme pokazalo da je bolje preventivno zameniti na par godina, nego cekati da se sve raspadne.
Inace su susaci relativno jeftini.
Inace su susaci relativno jeftini.
Poenta je da se ne može generalizovati. Klima zahteva nikakvo do minimalno održavanje, kad je isprojektovana i realizovana kako treba. Sasvim je druga stvar da postoje poznate boljke kod određenih modela automobila i treba u tom slučaju voditi računa o istoj.
Nije klima izuzetak, svaki auto ima poznate mane na koje treba obratiti posebnu pažnju tokom perioda upotrebe.
Nije klima izuzetak, svaki auto ima poznate mane na koje treba obratiti posebnu pažnju tokom perioda upotrebe.
Ma daj, imam u šupi frižder, stariji od mene, koji još uvek radi, a nikad ništa nije rađeno na njemu. Onaj mali kockasti 
Služi mi samo da `ladim pivo
Ako to mercedes ne zna da napravi, a obod cetinje zna, onda jebeš kapitalizam

- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Cherokee napisao:Jesi vozio po autoputu, brzinom vecom od 120-130kmh? Probaj tako, pa ako ti se kompresor gasi na toj brzini, onda cu ti reci kakav problem imas...
Sent from my LG-D802
Testiraću prvom prilikom, ali koliko mi je ostalo u sećanju, ugasiće se i tad na ponekad ako ubrzavam. Kad održavam brzinu, npr. 140-150, klima dobro hladi.
Tačno!nikaragva napisao:Ma daj, imam u šupi frižder, stariji od mene, koji još uvek radi, a nikad ništa nije rađeno na njemu. Onaj mali kockasti
Samo što "Obod" više ne pravi ništa!!!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Kod daga u Ns je mislim oko 20e, kod ovog u Kacu 3500.member napisao:Kakve su sada cene punjenja klime ? Jel moguce da je su pale na 3000din. ?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money