Namerno šaljem link sa određenom vremenskom distancom:
https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/10 ... van-djokic . Nije baš "javna ličnost", ali je pominjan u medijima.
Ovo je poslednja smrt koja mi je privukla pažnju, ali od početka epidemije, umrlo je dosta manje ili više poznatih osoba. Na osnovu toga sam počeo da uočavam određenu korelaciju između fizičkog izgleda i šanse da se umre od kovida. Pomenuo sam to prošlog proleća (2020) na forumu, ali sam rekao da neću pisati detalje, jer je tema bila "usijana" (na forumu je i sada usijano, ali iz drugih razloga - nema te histerije i panike koja je pratila prve talase epidemije). U međuvremenu su desetine prijatelja, poznanika, rođaka prebolele kovid, uključujući i članove uže familije i mene lično. Njihov tok bolesti se uklopio u zapažanja o osobama koje znam samo sa slika.
Otac (prof. dr. patolog u penziji) i ja smo primetili da su težak oblik bolesti i šansu da umru imali mahom fizički jaki ljudi, "nabijene", "sprinterske" konstitucije. Za razliku od njih, fizički nešto slabiji ljudi, "žilave", "maratonske" konstitucije su uglavnom prolazili sa lakim simptomima. Naravno da većina ne potpada pod jednu ili drugu krajnost, ali se ipak može reći koja konstitucija preovlađuje.
Treba izuzeti vrlo stare ili hronično bolesne ljude, kao i one sa npr. poremećajima metabolizma (pominjali ste dečka od 20 godina, 2 metra i 120 kg koji je umro - koliko god da je tragično, nije neočekivano). Ove grupe su u svakom slučaju ugrožene (važi za sve bolesti). Takođe, sve što pišem važi za muškarce. Kod žena nisam uspeo da nađem vezu između fizičke konstitucije i toka bolesti.
Ćale mi je tada rekao, s obzirom da smo obojica (bili

) mršave, kako je on stručno rekao "astenične" (ne znam šta znači) konstitucije: "ako obolimo, nas dvojica nećemo ni osetiti". Dodao je i: "takve je nekada kosila tuberkuloza" (dok nije bilo antibiotika). S obzirom na godine, on i majka su se ipak vakcinisali, čim je to postalo moguće (u februaru ove godine), a ja sam se baš tih dana zarazio. I zaista sam prošao vrlo lako - temperatura 37.9 jedan dan, još dva dana oko 37.5, bez bola u grlu, curenja nosa, gubitka čula mirisa i kašlja. Mnogo blaže od gripa. Jedino što je bilo neobično i neprijatno je jak bol u zglobovima - pre svega kukovima, prvi dan (tako nešto nisam ranije doživeo).
Otac i majka su se zarazili i preboleli kovid letos, dok je vladao delta soj. Majka je imala vrlo blage simptome, praktično iste kao posle primanja vakcine (povišena temperatura jedan dan), dok otac nije reagovao na vakcinu (moguće da nije ni razvio antitela) i imao je "standardni lakši" (recimo kao ja + lako zamaranje tokom sledećih desetak dana) tok bolesti.
Sada dolazim do najzanimljivijeg dela, o kome niti sam pisao, niti pričao bilo kome do sada. Otac je u martu, dan posle primljene druge doze vakcine, imao neočekivane zdravstvene tegobe za koje je na CT skeneru ustanovljeno (a posle na MR potvrđeno) da potiču od nekoliko malih, "tačkastih" infarkta (ne srca, već jednog drugog organa). Tegobe su prošle tog dana i više ih nije imao. Infarkt nastaje zbog ishemije (slabe prokrvljenosti), usled čega dolazi do nekroze (odumiranja) tkiva. Na tom mestu ostaje ožiljak. Obično ljudi infarkt povezuju sa infarktom srčanog mišića, jer je on često fatalan, ali infarkt može nastati u bilo kom organu. Čest uzrok je trombo-embolija (začepljenost krvnog suda krvnim ugruškom). Kada sam pitao ćaleta da li može zaključiti bar kada su infarkti nastali, rekao je da na osnovu snimka ne može, ali "kad bi mogao da otvori" (pošto je patolog) znao bi da li su sveži ili su stari.
Uzročno-posledičnu vezu između primanja vakcine i toga što se posle dogodilo naravno nije moguće utvrditi. Agenciji za lekove i medicinska sredstva se može prijaviti potencijalno neželjeno dejstvo dostavljanjem odgovarajućeg popunjenog uputnika i izveštaja lekara. Zvao ih je da pita za postupak, ne znam da li je posle predao šta treba. Vakcina je vektorska, ne ona zapadna koju su baš optuživali da izaziva trombozu, već ona istočna. Namerno ne navodim nazive, da nam ne bi neki random bot uleteo u temu i počeo da lupeta gluposti.
Ćale je inače, tokom tih medijskih priča o trombozi, rekao da ima logike da sve aktuelne vektorske kovid vakcine mogu do nje dovesti, jer adenovirusi koji se koriste kao vektor dovode do kratkotrajnog oštećenja epitela krvnih sudova. Cozmo je takođe, u jednoj od svojih poruka citirao studiju u kojoj se pominju "sve vektorske vakcine" u kontekstu pomenutog neželjenog dejstva. Šta ćale misli o vakcinama - isto što i pre i naravno da bi se opet vakcinisao ako bi bilo potrebno. Sigurno da se neka neželjena dejstva kod nekoga jave, ali je statistički gledano reč o malom broju.
Ja sam ipak počeo da razmišljam malo više u stilu Baxa i kolege Brabonjka.

Da sam gojazan, imam debeo vrat, ili samo izgledam kao Baxov avatar,

a uzevši u obzir opservacije s početka poruke, sigurno bih se vakcinisao. Ovako, verovatno neću, tim pre što sam jednom već imao kovid i to lako podneo. Antitela nisam merio sada, 10 meseci kasnije. Ali čak i da ih uopšte nemam, imunološki odgovor organizma na bolest sa kojom se već izborio je daleko kompleksniji od onoga što se može izmeriti količinom antitela na spike protein i sigurno bolji nego kad se sa bolešću prvi put sretne.
Za kraj, da pomenem paralelu sa španskom groznicom 1918-1920. u čijem su prvom talasu takođe umirali "mladi i jaki". Moguće da je to posledica 1. svetskog rata, jer je vojska - koju uglavnom čine "mladi i jaki" - bila zbijena u rovovima, ili barakama, ili posle završetka rata na brodovima, pa je prenošenje virusa bilo najveće u toj populaciji. Za sada ne znamo ništa o tome zašto neko lako podnese kovid, a neko umre, ali mislim da je ovde reč o drugom fenomenu, nečemu što je uslovljeno najviše genetikom. Ako izuzmemo stare i hronični bolesne ljude, broj teških slučajeva i smrti je zapravo veoma mali. Kad bismo znali kako da identifikujemo osobe koje su podložne teškom obliku bolesi, one bi se mogle posebno zaštiti, vakcinisati recimo jednom godišnje ili koliko god je potrebno dok traje epidemija. Ostali bi se mogli pustiti da prebole kovid kao i svaku drugu respiratornu infekciju.
Mada, pre dve godine, kada je počela epidemija, u ovoj temi smo zaključili da će se ona verovatno završiti onda kada virus prirodno evoluira do soja koji se lako prenosi, ali nije mnogo opasan - kao i španska groznica (H1N1 grip) pre 100 godina. Nadam se da smo do toga stigli sa omikron sojem.