Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Corona virus

Post od Puzo81 »

Takođe ali i otvarali dezo pumpice i mirisali da nije voda i proveravali na :kezo: topljenost dezobarijere :bravo:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ji 4Tze napisao:Na koji foru je Rumunija zelena zona?

Znaci nevakcinisani Rumuni obrasnili, izasli iz epidemije i vracaju se normalnom zivotu. Prirodni imunitet je izgleda zakon. Korona je iza njih dok se vakcinisani Francuzi, Englezi i Nemci zatvaraju u stanove i zatvaraju granice, gomilaju zalihe hrane..
Da ne zaboravim cuvene Dance, koji su i zvanicno izjavili da je korona iza njih pre 2 meseca.

-----------

Eto samo da napisem kako se ovde pisalo o "naprednim zapadnjacima", nema ni dva meseca...

Polako drugari, jos sudija nije svirao kraj.

Jel vidite kako se stvari brzo obrnu, kad ne znas sa cime imas posla, a mislis da znas...

Pretpostavka, majka svih zajeba.

Sent from my Redmi 7A using Tapatalk

Poslednja izmena od Bax u 16 Dec 2021, 20:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Rumuni su bili katastrofalni jedno dva meseca, to sto su oni imali, nikome da se ne preporuci. Trebalo bi da su sad mirni neko vreme, ali videcemo.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Naravno, dosta su postradali, moj komentar je vise usmeren u pravcu da ppkaze koliko je to besmisleno, iako u ovom trenutku jeste tacno.

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Bax napisao: 16 Dec 2021, 20:50 Znaci nevakcinisani Rumuni obrasnili, izasli iz epidemije i vracaju se normalnom zivotu. Prirodni imunitet je izgleda zakon. Korona je iza njih dok se vakcinisani Francuzi, Englezi i Nemci zatvaraju u stanove i zatvaraju granice, gomilaju zalihe hrane..
Da ne zaboravim cuvene Dance, koji su i zvanicno izjavili da je korona iza njih pre 2 meseca.
Ja nesto ne vidim to sto ti vidis, ili sam ja corav. Pogledaj statistiku smrtnosti u Danskoj i Rumuniji, pa ajd se vrati ponovo ovde :)

Preko 600 smrti u Rumuniji dnevno u piku, u Danskoj samo 15. Veoma dobar primer si izneo :) Rumunija ima oko 4 puta vise stanovnika, sto implicira da ima 10 puta vecu smrtnost kada se pogleda broj umrlih u odnosu na populaciju. DESET PUTA. A broj pozitivnih slucajeva im je jedva dva puta veci od Danaca.

Kako su to Rumuni bolji? Ne da nisu bolji, nego su raspad sistema.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

@Bax , pametni nevakcinisani Rumuni i glupi vakcinisani Francuzi.

Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ma Nidzo ne vredi :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bax napisao: 16 Dec 2021, 21:03 Naravno, dosta su postradali, moj komentar je vise usmeren u pravcu da ppkaze koliko je to besmisleno, iako u ovom trenutku jeste tacno.

Ne nego vi ne citate sta ja uopste i pisem....
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja sam takođe shvatio kao pohvalu Rumuna, nismo se razumeli. Zabrljali su oni i grđe od nas.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Nike to pohvala Rumuna, ako mislite da sam bas toliki debil, onda dzaba prica, nego je to pokuda brzopletom zakljuccima, i crno belom pogledu na svet ...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

I ja skapirah kao likovanje što su nevakcinisani Rumuni zelena zona u odnosu na vakcinisane zapadnjake koji su govno. :) Pogreši čovek.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Bax napisao:Nike to pohvala Rumuna, ako mislite da sam bas toliki debil, onda dzaba prica, nego je to pokuda brzopletom zakljuccima, i crno belom pogledu na svet ...
Očigledno nema ko da ih leči, kao i Makedonce npr. i to je razlog tolike smrtnosti.
Ona obojena mapa je mapa novozaraženih, to je sve. E to tek može da se okrene, mene je samo začudilo kako to baš kod njih da je slučaj, očigledno su im pomrli svi rizični slučajevi a ostatak 2G
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Namerno šaljem link sa određenom vremenskom distancom: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/10 ... van-djokic . Nije baš "javna ličnost", ali je pominjan u medijima.

Ovo je poslednja smrt koja mi je privukla pažnju, ali od početka epidemije, umrlo je dosta manje ili više poznatih osoba. Na osnovu toga sam počeo da uočavam određenu korelaciju između fizičkog izgleda i šanse da se umre od kovida. Pomenuo sam to prošlog proleća (2020) na forumu, ali sam rekao da neću pisati detalje, jer je tema bila "usijana" (na forumu je i sada usijano, ali iz drugih razloga - nema te histerije i panike koja je pratila prve talase epidemije). U međuvremenu su desetine prijatelja, poznanika, rođaka prebolele kovid, uključujući i članove uže familije i mene lično. Njihov tok bolesti se uklopio u zapažanja o osobama koje znam samo sa slika.

Otac (prof. dr. patolog u penziji) i ja smo primetili da su težak oblik bolesti i šansu da umru imali mahom fizički jaki ljudi, "nabijene", "sprinterske" konstitucije. Za razliku od njih, fizički nešto slabiji ljudi, "žilave", "maratonske" konstitucije su uglavnom prolazili sa lakim simptomima. Naravno da većina ne potpada pod jednu ili drugu krajnost, ali se ipak može reći koja konstitucija preovlađuje.

Treba izuzeti vrlo stare ili hronično bolesne ljude, kao i one sa npr. poremećajima metabolizma (pominjali ste dečka od 20 godina, 2 metra i 120 kg koji je umro - koliko god da je tragično, nije neočekivano). Ove grupe su u svakom slučaju ugrožene (važi za sve bolesti). Takođe, sve što pišem važi za muškarce. Kod žena nisam uspeo da nađem vezu između fizičke konstitucije i toka bolesti.

Ćale mi je tada rekao, s obzirom da smo obojica (bili :) ) mršave, kako je on stručno rekao "astenične" (ne znam šta znači) konstitucije: "ako obolimo, nas dvojica nećemo ni osetiti". Dodao je i: "takve je nekada kosila tuberkuloza" (dok nije bilo antibiotika). S obzirom na godine, on i majka su se ipak vakcinisali, čim je to postalo moguće (u februaru ove godine), a ja sam se baš tih dana zarazio. I zaista sam prošao vrlo lako - temperatura 37.9 jedan dan, još dva dana oko 37.5, bez bola u grlu, curenja nosa, gubitka čula mirisa i kašlja. Mnogo blaže od gripa. Jedino što je bilo neobično i neprijatno je jak bol u zglobovima - pre svega kukovima, prvi dan (tako nešto nisam ranije doživeo).

Otac i majka su se zarazili i preboleli kovid letos, dok je vladao delta soj. Majka je imala vrlo blage simptome, praktično iste kao posle primanja vakcine (povišena temperatura jedan dan), dok otac nije reagovao na vakcinu (moguće da nije ni razvio antitela) i imao je "standardni lakši" (recimo kao ja + lako zamaranje tokom sledećih desetak dana) tok bolesti.

Sada dolazim do najzanimljivijeg dela, o kome niti sam pisao, niti pričao bilo kome do sada. Otac je u martu, dan posle primljene druge doze vakcine, imao neočekivane zdravstvene tegobe za koje je na CT skeneru ustanovljeno (a posle na MR potvrđeno) da potiču od nekoliko malih, "tačkastih" infarkta (ne srca, već jednog drugog organa). Tegobe su prošle tog dana i više ih nije imao. Infarkt nastaje zbog ishemije (slabe prokrvljenosti), usled čega dolazi do nekroze (odumiranja) tkiva. Na tom mestu ostaje ožiljak. Obično ljudi infarkt povezuju sa infarktom srčanog mišića, jer je on često fatalan, ali infarkt može nastati u bilo kom organu. Čest uzrok je trombo-embolija (začepljenost krvnog suda krvnim ugruškom). Kada sam pitao ćaleta da li može zaključiti bar kada su infarkti nastali, rekao je da na osnovu snimka ne može, ali "kad bi mogao da otvori" (pošto je patolog) znao bi da li su sveži ili su stari.

Uzročno-posledičnu vezu između primanja vakcine i toga što se posle dogodilo naravno nije moguće utvrditi. Agenciji za lekove i medicinska sredstva se može prijaviti potencijalno neželjeno dejstvo dostavljanjem odgovarajućeg popunjenog uputnika i izveštaja lekara. Zvao ih je da pita za postupak, ne znam da li je posle predao šta treba. Vakcina je vektorska, ne ona zapadna koju su baš optuživali da izaziva trombozu, već ona istočna. Namerno ne navodim nazive, da nam ne bi neki random bot uleteo u temu i počeo da lupeta gluposti.

Ćale je inače, tokom tih medijskih priča o trombozi, rekao da ima logike da sve aktuelne vektorske kovid vakcine mogu do nje dovesti, jer adenovirusi koji se koriste kao vektor dovode do kratkotrajnog oštećenja epitela krvnih sudova. Cozmo je takođe, u jednoj od svojih poruka citirao studiju u kojoj se pominju "sve vektorske vakcine" u kontekstu pomenutog neželjenog dejstva. Šta ćale misli o vakcinama - isto što i pre i naravno da bi se opet vakcinisao ako bi bilo potrebno. Sigurno da se neka neželjena dejstva kod nekoga jave, ali je statistički gledano reč o malom broju.

Ja sam ipak počeo da razmišljam malo više u stilu Baxa i kolege Brabonjka. :) Da sam gojazan, imam debeo vrat, ili samo izgledam kao Baxov avatar, :mrgreen: a uzevši u obzir opservacije s početka poruke, sigurno bih se vakcinisao. Ovako, verovatno neću, tim pre što sam jednom već imao kovid i to lako podneo. Antitela nisam merio sada, 10 meseci kasnije. Ali čak i da ih uopšte nemam, imunološki odgovor organizma na bolest sa kojom se već izborio je daleko kompleksniji od onoga što se može izmeriti količinom antitela na spike protein i sigurno bolji nego kad se sa bolešću prvi put sretne.

Za kraj, da pomenem paralelu sa španskom groznicom 1918-1920. u čijem su prvom talasu takođe umirali "mladi i jaki". Moguće da je to posledica 1. svetskog rata, jer je vojska - koju uglavnom čine "mladi i jaki" - bila zbijena u rovovima, ili barakama, ili posle završetka rata na brodovima, pa je prenošenje virusa bilo najveće u toj populaciji. Za sada ne znamo ništa o tome zašto neko lako podnese kovid, a neko umre, ali mislim da je ovde reč o drugom fenomenu, nečemu što je uslovljeno najviše genetikom. Ako izuzmemo stare i hronični bolesne ljude, broj teških slučajeva i smrti je zapravo veoma mali. Kad bismo znali kako da identifikujemo osobe koje su podložne teškom obliku bolesi, one bi se mogle posebno zaštiti, vakcinisati recimo jednom godišnje ili koliko god je potrebno dok traje epidemija. Ostali bi se mogli pustiti da prebole kovid kao i svaku drugu respiratornu infekciju.

Mada, pre dve godine, kada je počela epidemija, u ovoj temi smo zaključili da će se ona verovatno završiti onda kada virus prirodno evoluira do soja koji se lako prenosi, ali nije mnogo opasan - kao i španska groznica (H1N1 grip) pre 100 godina. Nadam se da smo do toga stigli sa omikron sojem.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Sad razmišljam o ovoj vezi fizionomije i smrti od korone, i na prvu loptu pomislih da si u pravu. Svi koje sam poznavao a da su umrli od korone ili je jedva preležali su bili takvi, malo jače konstitucije ili gojazni. No, onda sam pokušao da prebrojim sve mršave koje poznajem i ima ih ukupno 3
Tako da kod moj uzorak nije dovoljno reprezentativan, nek se drugi presaberu pa kažu svoja saznanja.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Nasa drugarica ovde je bas mrsava, tanka, i imala je dosta problema sa koronom u smislu kaslja i gubitka cula ukusa i mirisa, inace ima 40 godina.

Sada citam u Guardianu, za starije od 65 godina u UK, pre vakcinacije hospitalisation rate je bio 22%, a nakon vakcinacije 6%.

U sustini ruski rulet.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zaključana tema