Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Delija »

Odmarao malo u rodnom kraju :)
Bio je red da se nabaci koja kila :D

Vidim da smo u medjuvremenu nabacili i maskotu foruma :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

@ Rakhil

Ma ne treba, nisam za ja za diskusije na ovu temu... :mrgreen:

@ Paja

E ta emisija, kod Djuke (bizona :mrgreen: )... sta znam slozio bi se sa Rakhilom, malo je glupo da se to tako radi... al ako je po zakonu! :zbunjen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Tako je kako je i svi su upoznati sa tim.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Paja zna na sta ja mislim, jer smo se vec svadjali oko toga uzivo (:D) ali da objasnim: ja imam problem sa komorama generalno, i tu vidim mesta za promene, ali to je neki bas opste-opste-politicki stav. Sadasnji sistem sa komorom kakva jeste i zakonskim uredjenjem je sasvim legitiman, te ako komora propise da je obustava rada u interesu svih advokata (nategnuto) i da povodi za obustavu ugrozavaju pravni poredak i profesiju u celini (nesumnjivo), ima pravo i da izrice disciplinske mere koje su joj dostupne pravilnikom, pa i iskljucenje.
Problem u tumacenju nastaje kad ministar tvrdi da komora ne moze nekome uslovljavati pravo na rad, sto je povrsno gledano tacno, ali pada u vodu kad uzmes u obzir da ta ista komora jedina moze da daje pravo na rad u slucaju o kom se govori (zastupanje pred sudom itd.) pa je samim tim merodavna i da ga oduzima. Da je komora zabranila advokatima da se bave bilo kakvim pravnim poslom, to bi bilo sumanuto i palo bi u vodu odmah.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Komora propisuje šta se radi tokom protesta.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Ivan »

Jel neko gledao ovu epizodu? :)

DRŽAVNI POSAO [HQ] - Ep.235: Dr Debilko maleni

http://youtu.be/dmbTGTlfplw

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kako ne, ja sam i postavio u temi o obrazovanju.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Paja napisao:ali nešto je bitnije od para. Sistem mora postojati.
Ima nesto bitnije od para, uvek ali pare su ono sto motivise na postupke.
Ajmo svi na budzet, ajmo svi u strajk, ajmo svi da samo svoj interes smatramo za legitiman, ajmo svi da ono sto ja hocu za sebe ne dam nikome drugome pravo na to isto sto ja hocu.

Nesto na temu sistema koji mora postojati. Slazem se u nacelu ali imam i svoje misljenje da je ovde ipak novac osnova svega a ne nesto bitnije i dugorocnije odrzivo kao razlog.
Ne verzujem se za tvoj post i citat, vec generalno.

Porezi na rad su povecani realno, ne samo nominalno, za preduzetnike 30+%. I ne pocev od semptembra, i ne samo ove godine. Nisam cuo da se advokatura uzbudjivala.
Porezi na nepokretnosti su isto tako povecavani besomucno, u Beogradu za 80% pa opet advokatura nije posebno reagovala.
Porez na upotrebu, poznatiji kao ratni porez na luksuz, po kome se nelinearno oporezuju kubni centimetri motora je isto prosao bez uzbudjivanja.
Advoaktura u obliku Komore, na ovakav ostar nacin protiv drzave.

U Srbiji samostalni preduzetnici nemaju pravo na bolovanje do 30dana kao svi drugi zaposleni tj moraju sami sebi dok su bolesni da plate bolovanje i pride pratece dazbine na radno mesto.
Tako nakaradno resenje nisam primetio da smeta advokaturi.

I tako mogu da se setim jos sijaset bitnijih stvari po gradjane, sve gradjane, od pitaja notara i novca vezanog za njihov rad.

I razumem advokatru, gledaju ljudi svoj interes ali mi smeta samododela statusa zrtve. Kao da ostali gradjani nisu zrtve ovog sistema kakav je.

Slazem se da sistem mora postojati, osnov sistema je slobodno odlucivanje o koriscenju prava na strajk, kao i slobodno odlucivanje o prvau da se ne strajkuje.
Pravo nekoga na strajk u sistemu koji postoji ne moze biti prece ili vec od prava nekoga da radi.

Potpuno je pogresna postavka da se neko pokusava naterati na strajk ako za to nema sopstveni interes.
Potpuno je neprihvatljivo zahtevati ukidanje prava na rad zato sto se nekome ili nekoj interesnoj grupi to ne dopada. Sistem garantovanih sloboda mora postojati.

Isto tako smatram pogresnim nacin na koji advokatura obavezujuce propisuje vrednost advokatske tarfe. Kartelski dogovor.
Kao i u svakom poslu a pogoovu u kategoriji privatnih preduzetnika osnovni sistem je da svaki pojedinac suvereno odlucuje o ceni svog rada/ usluge. Ovo sto imamo je dogovorna ekonomija, gde je propisan cenovnik za nesto nevezano za stvarno izvrseni posao ili utroseno vreme, ili utrosen trud ili kvaltet obavljenog posla. Advokati sami treba da promene ovo ako je sistem bitniji od para.
Advokati su svuda u svetu u grupi najbolje placenih profesija, uopste im to nije potrebno.

Advokatura je potpuno sa razlogom ukazala na neprihvatljivost obaveze da iskljucivo notar sme da napise ugovor ali je onda bez razloga zaboravila na neprihvatljivost da Advokatska Komora iskljucivo odlucuje ko sme a ko ne sme da radi.

Slicna prica strajk prosvete. Budzet drzave vazi za sve, zakoni vaze za sve, i kada se dobijaju povisice na lepe oci sve je bajno i sjajno i ovakav sistem ne smeta prosveti a odjednom kada taj ist sistem koji ne smeta odluci o opstem novcu prosvetari traze da budu iznad zakona za sve ostale, da za njih ne vazi budzet, da su oni neki spcijalni gradjani sa specijalnim privilegijama.

Ne traze da se smanji porez na rad i time bude vise isplaceno od bruto plate, ne traze da se reforrmise sistem koji vodi u bankrot, ne traze da se zaustavi utopija perpetum mobile ekonomije gde novac se uzime po zelji a pada sa neba- iz kredita, ne traze nijednu sustinsku promenu osim sto traze novac. I to samo za sebe.

I to samo i jedino za sebe, nista da preostane za poljoprivrednike, nista za zanatstvo, nista za mala privatna preduzeca, nista za sve ostale gradjane koji zive u toj istoj drzavi i imaju vec podnete daleko vece novcane zrtve od prosvetara.

Zato sto nemamo sistem koji vazi za sve, koji svi postuju, gde nema izuzetaka imamo i stanje da se trazi nesto za direktnu novcanu korist pio svaku cenu.

Kako god da se zavrsi strajk advokata, ako se ne prihvati civilizacijsko dostignuce da sva prava koje trazi neko za sebe mora da u istom obimu omoguci i bilo kom drugome.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Piros napisao:Dobro objašnjenje para vredi :kezo: :kezo: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/513086 ... ili-prazni
Kako je krenulo, Njuz može da stavi katanac. Ovo je zaista Budalistan :uf:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Trenutno mi je loša koncentracija pa ne mogu da se osvrnem na sve, ali ajde da probam na osnovno.

Postoje dva dominantna problema s kojima se advokatura trenutno bori, notari i porezi, mada postoji još sijaset manjih, a sledeći veliki problem je pred vratima - Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i tek će tu biti borbe.

Notari i porezi su dva potpuno različita problema i tako ih treba posmatrati.

Problem notara je problem društva i trebalo bi da su svi zainteresovani, ali je pre svega problem rušenja pravnog poretka.
Ustav kaže da službu pravne pomoći čine advokati i lokalne samouprave. Notara nigde.
Pisanje ugovora je pravna pomoć. Notar ne može da vrši bilo šta vezano za pravnu pomoć pa ni da piše ugovor. Tačka.

Ono što može je da mu država prenese deo ovlašćenja sudske vlasti. U konkretnom slučaju može im se preneti samo ono što sud ima, a to je ovlašćenje da overava, a ne da solemnizuje. Opšti pravni princip je da svako na drugog može preneti samo ono što ima i u meri u kojoj ima. Sud nije mogao da solemnizuje - ni notari ne mogu.

Notari su i problem društva jer notari ovlašćenjem da odbiju da solemnizuju ugovor koji ima sve bitne elemente praktično ruše osnovni princip privatnog prava - princip da je sloboda ugovaranja apsolutna osim u izričito propisanim slučajevima.
Dakle dozvoljeno je sve što nije izričito zabranjeno.

Porezi su problem koji se tiče same advokature. Problem je nastao pre godinu dana i bilo je pokušaja da se reši, ali za sada ništa ni od toga.
Porezi su ove godine povećani 41% minimum, s tim da postoje i korektivni faktori pa su nekima otišli i 300%. Da li iko misli da je to normalno u vreme kad privreda stoji, kad pravosuđe više neradi nego što radi, kad je građanstvo sve siromašnije...? Od koga naplatiti te pare?

A da komora može da radi bolje, može sasvim sigurno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

B92: Za mesec dana notarima 84 mil. RSD http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=926865
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Cifre su otpuno nerealne. Ispada da u notari sa mnogostruko višom tarifom naplatili manje nego što su naplaćivali sudovi.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Sudovi su naplaćivali godinama, ne sećam se da sam imao trunku problema da platim sudu. Notaru da pljesnem 10% ma i 2% posto bih imao problem. Onako znam da je bar sve išlo u budžet a ovako da finansiram kakav RR nekom maminom sinu...
A da se ne lažemo, samo su pare u pitanju.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Kako god, pitanje je da li će se tačne cifre saznati.
Samo lud i glup ne znaju pravu svrhu nastajanja notarijata, kao i orivatnih izvršitelja, između ostalog. Činjenica je da je budžet sve tanji i da je nedovaljan da se podmire svi a javna je tajna da notaru od čiste zarade, jedva ostane 30ak posto, ostalo ide stranci koja ga je postavila
Odgovori