Corona virus
Re: Corona virus
Pfizer Announces Additional Phase 2/3 Study Results Confirming Robust Efficacy Of Novel COVID-19 Oral Antiviral Treatment Candidate In Reducing Risk Of Hospitalization Or Death
Pfizer o svom leku protiv covida: 88% smanjenja šanse za hospitalizaciju ili smrt za pacijente sa visokim rizikom, 94% za one sa 65+ godina među njima. 70% smanjenja za pacijente sa standardnim rizikom. Rezultati podeljeni sa FDA u cilju dobijanja dozvole za hitnu upotrebu. Javnost će dobiti uvid u rezultate putem peer-reviewed publikacije krajem meseca. Lek se pije 5 dana na 12 sati.
NEJM: Efficacy and Safety of NVX-CoV2373 in Adults in the United States and Mexico
Novavax o fazi 3 kliničkog ispitivanja vakcine protiv covida: 90.4% smanjenja šanse za zaražavanje ranijim varijantama covida. U toku prva dva meseca praćenja nisu uočene ozbiljne neželjene reakcije prisutne kod drugih vakcina.
Moja interpretacija: Ako se ispostavi da Pfizer-ov lek izaziva manje ozbiljnih neželjenih reakcija od njihove vakcine, onda bi trebalo da u potpunosti batale vakcinu. Što se tiče Novavax vakcine, ne znamo ništa o delta ili omikron soju, mada je ohrabrujuće je što među 20k vakcinisanih tokom prva dva meseca nije bilo klasičnih ozbiljnih neželjenih reakcija.
Pfizer o svom leku protiv covida: 88% smanjenja šanse za hospitalizaciju ili smrt za pacijente sa visokim rizikom, 94% za one sa 65+ godina među njima. 70% smanjenja za pacijente sa standardnim rizikom. Rezultati podeljeni sa FDA u cilju dobijanja dozvole za hitnu upotrebu. Javnost će dobiti uvid u rezultate putem peer-reviewed publikacije krajem meseca. Lek se pije 5 dana na 12 sati.
NEJM: Efficacy and Safety of NVX-CoV2373 in Adults in the United States and Mexico
Novavax o fazi 3 kliničkog ispitivanja vakcine protiv covida: 90.4% smanjenja šanse za zaražavanje ranijim varijantama covida. U toku prva dva meseca praćenja nisu uočene ozbiljne neželjene reakcije prisutne kod drugih vakcina.
Moja interpretacija: Ako se ispostavi da Pfizer-ov lek izaziva manje ozbiljnih neželjenih reakcija od njihove vakcine, onda bi trebalo da u potpunosti batale vakcinu. Što se tiče Novavax vakcine, ne znamo ništa o delta ili omikron soju, mada je ohrabrujuće je što među 20k vakcinisanih tokom prva dva meseca nije bilo klasičnih ozbiljnih neželjenih reakcija.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Prijatelj je proletos bas nagabusio. Covek u godinama, hronicni bolesnik… Bio je u komi vise od dva meseca. Doktor rece da ga je masa spasila, sta je pod tim mislio, ne znam.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa svrha vakcine i leka nije bas jednaka.
Vakcina je preventivna i odlicno se pokazala, i u slucaju zaraze organizam je spreman, a lek je reaktivan, po zarazavanju ko uspe da dodje do njega.
Vakcina je preventivna i odlicno se pokazala, i u slucaju zaraze organizam je spreman, a lek je reaktivan, po zarazavanju ko uspe da dodje do njega.
Vakcina ne sprečava transmisiju i samo vrlo kratak vremenski period po vakcinaciji sprečava hospitalizaciju ili smrt u procentima koje dostiže lek. Na svaka tri meseca se revakcinisati da bi mesec i po od ta tri imao zaštitu koju pruža lek ili jednostavno popiti lek ako se nekad i zaraziš? Ako lek nema značajno veću incidencu ozbiljnih nuspojava od vakcine, meni je lično lek višestruko bolji izbor.
Nije ti bas logika na mestu za periode zastite (ovo smo vec apsolvirali da si veoma selektivan i pristrasan u analizama), ali da ne zapocinjemo opet istu pricu u krug, jer sigurno ti i ja to ne mozemo ispravno da tumacimo osim na nivou ispred zadruge sa pivom 

Kao što sam napisao, uočio sam korelaciju između telesne konstitucije i toka bolesti samo kod muškaraca. Kod žena nisam uspeo da primetim ništa slično. Jedino izgleda da su žene generalno manje podložne oboljevanju od kovida. U firmi smo imali par koleginica koje se jednostavno nisu razbolele, iako su svi oko njih imali kovid.ikac2000 napisao: 17 Dec 2021, 07:52 Nasa drugarica ovde je bas mrsava, tanka, i imala je dosta problema sa koronom u smislu kaslja i gubitka cula ukusa i mirisa, inace ima 40 godina.
Sada citam u Guardianu, za starije od 65 godina u UK, pre vakcinacije hospitalisation rate je bio 22%, a nakon vakcinacije 6%.
U sustini ruski rulet.
Ђенерал Јанковић
Snork, mislim da malo gresis sa ovakvim pristupom. Dosta mladih, mrsavih a i zdravih je preminulo a i nagrabusilo od korone.
Da, gojazni i dijabeticari su u vecem riziku za sve, kao i za koronu (imaju veci broj ACE2 receptora), ali je toliko bolest nepredvidiva da se ne treba oslanjati samo na to sto si ti pomislio ili video iz svog okruzenja.
Iz mog okruzenja je fifty-fifty, ako gledamo tako.
Takodje, znam i neke koji su prosli bez simptoma maltene prvi put, a drugi put nagrabusili sacuvaj me boze (nevakcinisani). Zdravi i pravi.
Znam i gojazne koji su preminuli, kao i rizicari isto. Nazalost. Ali znamo i neke mlade ljude koji spadaju u opis "skroz zdravi" pa im se, nazalost, desilo isto.
Upravo zbog te nepredvidivosti se savetuje vakcinacija, kao i procena rizika.
Ili recimo zanimljiv primer mojih kumova: rodjena braca, jedan fit, top, ma sve zdravo, vodi racuna o mastima itd. Drugi, onako, bole ga stojko za sve, nije bas mrsav ali nije ni gojazan, malo zaokrugljen samo. Prvi je ipak imao blazu upalu pluca, bio je malo ipak pod malo gorim simptomima (temp. malaksalost), bio je i par dana u bolnici. Ovaj drugi izgubio samo ukus i miris i nista vise. To je bilo prosle godine kada su sve trpali u bolnicu i na sajam.
Da, gojazni i dijabeticari su u vecem riziku za sve, kao i za koronu (imaju veci broj ACE2 receptora), ali je toliko bolest nepredvidiva da se ne treba oslanjati samo na to sto si ti pomislio ili video iz svog okruzenja.
Iz mog okruzenja je fifty-fifty, ako gledamo tako.
Takodje, znam i neke koji su prosli bez simptoma maltene prvi put, a drugi put nagrabusili sacuvaj me boze (nevakcinisani). Zdravi i pravi.
Znam i gojazne koji su preminuli, kao i rizicari isto. Nazalost. Ali znamo i neke mlade ljude koji spadaju u opis "skroz zdravi" pa im se, nazalost, desilo isto.
Upravo zbog te nepredvidivosti se savetuje vakcinacija, kao i procena rizika.
Ili recimo zanimljiv primer mojih kumova: rodjena braca, jedan fit, top, ma sve zdravo, vodi racuna o mastima itd. Drugi, onako, bole ga stojko za sve, nije bas mrsav ali nije ni gojazan, malo zaokrugljen samo. Prvi je ipak imao blazu upalu pluca, bio je malo ipak pod malo gorim simptomima (temp. malaksalost), bio je i par dana u bolnici. Ovaj drugi izgubio samo ukus i miris i nista vise. To je bilo prosle godine kada su sve trpali u bolnicu i na sajam.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Mislim da je on pricao o egzomorfima i endomorfima.
Inace kako moze da se objasni zasto talas omikrona udara prvo u UK, i zasto vecina novih sojeva i talasa u Evropi prvo udara u Uk?
Inace kako moze da se objasni zasto talas omikrona udara prvo u UK, i zasto vecina novih sojeva i talasa u Evropi prvo udara u Uk?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Raznolikost jedne nacije, čvorište za putovanja...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

A kod nas (NL) pada zadnjih dana (udarili u plafon), a otvoreno pustaju sve sa omikron varjantom bez obaveznog karantina.... Plus buster kampanja tek pocela zadnjih dana za 80+ i kao bice gotova do 1. januara
I prakticno od leta su uveli kao vecernji lock-down - sve ne prehrambene radnje i aktivnosti se zavrsavaju u 17h i to bi bilo to, plus i dalje ne pritiskaju previse za maske, mada su kao obavezne... E da i kao osnovne skole su raspustili 3 dana ranije pre bozica i to je bila panika (ko ce da cuva decu
)
Inace bio ovih dana po lekarima i klinikama i sve rade potpuno normalno bez vecih zastoja ....

Inace bio ovih dana po lekarima i klinikama i sve rade potpuno normalno bez vecih zastoja ....
Nije ako pričamo o varijanti virusa za koju je napravljena, ali jeste za deltu, a posebno za omikron. Lek ima potencijal, jedini je problem je što je Pfizer-ov pa ćemo verovatno čekati isto još 50ak godina da dobijemo raw data. Zadovoljićemo se real world studijama, ništa nam drugo ne preostaje.
Vidim da se priča o mladima. U Srbiji je od posledica covid-a tokom 2020. godine preminulo 35 mladih, tj. po definiciji osoba 15-29 godina. Ukupno je tokom 2020. godine od svih uzroka preminulo 513 mladih, što je u okviru petogodišnjeg proseka (2015-2019, 514.2), odnosno višak umrlih nije uočen.
Nije mi poznato da je višak umrlih u Srbiji neko do sada posmatrao po starosnim grupama. Ovo sam na brzinu pogledao sa Batutovih godišnjaka, ali me je zainteresovalo pa ću uraditi za sve starosne grupe. Poznato ograničenje: nije moguće dobiti podatke po mesecima kako bi januar, februar i mart bili izbačeni.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
mlađe generacije su zadrugarski nivo diskusije ipak preneli na internet forumeikac2000 napisao: 17 Dec 2021, 10:21ali da ne zapocinjemo opet istu pricu u krug, jer sigurno ti i ja to ne mozemo ispravno da tumacimo osim na nivou ispred zadruge sa pivom

Boringly average, but also perfect for school run mums
Bax napisao: 17 Dec 2021, 10:42 Inace kako moze da se objasni zasto talas omikrona udara prvo u UK, i zasto vecina novih sojeva i talasa u Evropi prvo udara u Uk?
Travel HUB.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Isto kao i Holandija i NEmacka.
To bi imalo smosla da je par dana kasnjenje, ali evo vec 3 nedelje je kasnjenje.
To bi imalo smosla da je par dana kasnjenje, ali evo vec 3 nedelje je kasnjenje.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.