nidza napisao:Apple-u najgori momenat je sa tom dodatnom opremom, punjačima, kablovima. Ako ni zbog čega drugog, zbog toga prave svoje korisnike magarcima.
Npr, da sam kojim slučajem pre 2 godine imao IP4, sad bih imao Onkyo risiver sa craddlom za IP, koji bih sad mogao da bacim u đubre jer su promenili konektor na IP5. Onda bih kupio craddle za IP5, a za IP7 ili najkasnije IP8 će opet da promene.
Ima dobrih strana u smislu da pokreću potrošačko društvo, podstiču ekonomiju i profit, ali krajnji korisnik je definitivno namagarčen iznova i iznova. Doduše, i zaslužuje to, jer je prosečnih površnih konzumera tehnike zapravo najviše. Treba im uzimati lovu neprekidno.
Minus u celom tom konceptu je što ne opstaju neke dobre stvarčice za procenat korisnika koji ipak želi nešto više umesto da budu u mašini.
Najveci problem je sto teraju inat svima. Regulatorne agencije, komisije za standarde se ubise na sve nacine da standardizuju punjace i da se korsiti micro USB, svi mogu da se sloze sa time i prave identicne uticnice osim Apple koji mora da tera kontru. Zato danas kad ti se isprazni telefon na svakom koraku ces naci punjac, osim ako nemas iPhone, onda si naderao. Iskreno ni USB standard mi se ne svidja, potpuno je iritantno sto nije simetrican pa da moze da se utakne kako god da ga okrenes, ovo ce srediti u sledecoj verziji, ali je onda tranzicija neizbezna...
Pride Apple nije kompatibilan ni sam sa sobom. Bilo je gomila primera kad namerno naprave nesto drugacije samo da ne moze da se korsti sa starim uredjajima.
Meni je najupecatljiviji bio primer kada su mojoj zeni za njen tada manje od godinu dana star McBook Pro (koji je u trenutku narucivanja bio state of the art Apple-ove ponude), narucili ekran, opet najbolji koji su imali u ponudi Apple Thunderbolt display. Uspesno prikacili monitor, slike nema, sta god da pokusas ne radi... Onda sledi sok, odes na forume i ustanovis da taj novi monitor stvarno ne moze da se korsti na Mekovima starijim od tipa 6 meseci (iako je cak uticnica naizgled ista).... Morate kupiti stariju verziju monitora (posto im monitori inace imaju iskljucivo jedan jedini nacin povezivanja, ko hebe HDMI koji je univerzalni standard danas), tj Apple Cinema Screen, pa ona kad sledeci put zamenite komp, onda najbolje da zamenite i monitor kako bi koristili blagodeti Thunderbolt povezivanja. Te su na kraju morali da zamene ekran za tada vec zastareli...