Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Re: Grčka

Post od rade74 »

Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Heinz napisao: 27 Jul 2020, 23:31 Čekamo mere za 1.8. pa onda za 15.8.
A ni 1.9. ne zvuči loše.
Ove godine ni 15.09., pa ni 01.10. ne zvuče loše...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ne stajte mi na muku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

ja se sve nešto nadam da će ovo bugarsko ukidanje zabrane ulaska odnosno prelazak na sistem sa PCR testom biti uvod u isti režim za ulaz u grčku. videćemo za neki dan.

pola sela me je pitalo da li mi je žena prošla test na aerodromu. ovo pominjem jer je mit o zaraženim ljudima koji dolaze iz srbije baš jak, naročito među starijima koji se plaše.

ma i septembar bi bio super, ionako treba da nosim vrata i prozore iz srbije za kuću dole :cool!:
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

inace su razmere ekonomskog sranja ovde nezamislive za srpske parametre, ovde ce biti gladi na zimu svuda gde ljudi nemaju u slamarici a mnogi nemaju. na mom ostrvu je neka minimalna cifra za zivot oko 300 evra pod uslovom da imas okucnicu i mozes neko povrce da uzgojis, mnogi nece imati ni za to.

zato se nadam da ce malo olabaviti jer su stvarno preterali, i bugarska i rumunija nisu bitno bolji od nas, ako su uopste. i ima ih pun q na svakom koraku. pritom ko da sam izasao u strahinjica bana sta se sve vozi. i to uglavnom novi nemci iz SUV ili karavan kategorije, nema nista ispod 50k.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kakve su sada mere u grčkoj? Ne mislim na to koga puštaju, već ako se desi da nas puste ponovo, šta nas čeka tamo. Da li stavljaju cela mesta u karantin (kad je bio prvi udar bilo je takvih informacija), da li ima nekih ograničenja za ostrva ili možeš na svako da odeš slobodno, da li trajekti rade normalno?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

gazza napisao:inace su razmere ekonomskog sranja ovde nezamislive za srpske parametre, ovde ce biti gladi na zimu svuda gde ljudi nemaju u slamarici a mnogi nemaju. na mom ostrvu je neka minimalna cifra za zivot oko 300 evra pod uslovom da imas okucnicu i mozes neko povrce da uzgojis, mnogi nece imati ni za to.

zato se nadam da ce malo olabaviti jer su stvarno preterali, i bugarska i rumunija nisu bitno bolji od nas, ako su uopste. i ima ih pun q na svakom koraku. pritom ko da sam izasao u strahinjica bana sta se sve vozi. i to uglavnom novi nemci iz SUV ili karavan kategorije, nema nista ispod 50k.
Na osnovu čega će biti gladi?
Koja proizvodnja je trpela?
Turizam jasno da jeste, ne znam koji je to udeo u budžetu
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa na ostrvu kakva industrija moze da postoji? A i generalno Grci i industrija a da nije trgovina nije bas spojivo..
Poslednja izmena od ljuba u 28 Jul 2020, 18:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Tourism accounts for 18% of Greece's GDP and employs more than 900,000 people, accounting for one fifth of the workforce.
Ovo je podatak iz 2012., a prihod od turizma u Grčkoj poslednjih godina konstantno raste. Npr. te 2012. bio je 28,5 milijardi, a 2018. 36,9 milijardi. Jednostavno mnogo ljudi živi od turizma, bukvalno cele godine žive od toga što zarade preko letnje sezone. Ove godine dosta njih je ostalo bez bilo kakvih prihoda, a fiksni troškovi su konstantni. Neki su uzimali kredite da prave ili renoviraju objekte i sada bez prihoda nemaju od čega da vraćaju i sl. I to su samo ovi što imaju smeštajne kapacitete, a gde su svi oni ostali što prodaju suvenire, hranu, rent a car i ostale usluge. Dakle, ovo je samo direktan uticaj na turizam, a da ne pominjemo indirektan uticaj na ostale privredne grane. Da ne dužim, ovo će ostaviti velike posledice, na ionako već nestabilnu grčku ekonomiju. I ne samo grčku, već na sve ekonomije kojima je turizam jedna od primarnih privrednih grana.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Kako mi svojevremeno reče jedan Grk,
Kod njih je na 1 mestu po godisnjim prihodima industrija maslinovog ulja, a zatim pod 2 turizam. Pod 3 mozda i nema..

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

grujicd napisao: 28 Jul 2020, 17:02 Kakve su sada mere u grčkoj? Ne mislim na to koga puštaju, već ako se desi da nas puste ponovo, šta nas čeka tamo. Da li stavljaju cela mesta u karantin (kad je bio prvi udar bilo je takvih informacija), da li ima nekih ograničenja za ostrva ili možeš na svako da odeš slobodno, da li trajekti rade normalno?
Maske obavezne u supermarketima od pre neki dan. Za ostrva nema ogranicenja, trajekti rade normalno, satro ogranicen kapacitet, al mesta uvek ima. Pre mesec dana kad sam isao merili temperaturu na ulazu i bile maske obavezne, pre dve nedelje nema merenja i vise niko ne prolazi da kaze ljudima da stave maske, pre neki dan vecina ljudi nije ni nosila maske dok su bili na trajektu.

Slucajeva ima dvocifreno svaki dan (30-ak) u celoj zemlji, malo turista, malo domacih, al pod kontrolom.

Sezona na ostrvima i severnoj Grckoj katastrofa, cujem da su mesta gde moze kolima iz Atine da se dodje (Peloponez npr.) prebukirana od domacih turista.

Cetvrtina BDP-a najmanje je od turizma. Maslinovo ulje nije neki faktor u BDP-u, ispod 1% sigurno
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

:thumbup:
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

jedino gde je celo mesto stavljeno u karantin je bilo neko muslimansko selo pored ksantija, za vreme proslave kraja ramazana. sem toga cela sela nigde nisu bila u karantinu. broj novoobolelih dnevno je red velicine 20-30, malo mrtvih, testira se dosta na ulazima u grcku, narocito na 2 aerodroma. ne znam kako je na promahonasu za rumune i bugare ali kod mene ih ima upadljivo, ne nesto mnogo ali takva kola voze da ne mozes da ih ne primetis (sinoc u mom selu lik sa land roverom iz poslednje serije pred kraj proizvodnje pre 4 godine, tablice bukurest, prebrutalno). i dalje nula zarazenih na ostrvu.

pitanje gladi i siromastva na zimu, dosta profesija efektivno radi nekoliko meseci od kraja prolece do kasne jeseni, recimo advokati na mom ostrvu, svima su poslovi saseceni 50% najmanje a od onog sto sada zarade treba da zive do sledeceg kraja proleca. sve vec gledaju odakle ce da se pokriju. simpa lik koji drzi radnjicu sa svakodnevnom robom u susednom selu u ocaju, kaze da mu je pad 70%, jer je izgubio lokalne kupce a turiste pogotovo.

ovde stari ljudi skoro da ni ne izlaze iz kuca narocito otkako su stigli bugari i rumuni, sami peku hleb, kupe dzak brasna za 2 meseca i to je bukvalno sve. so se bere sa slanog jezera, ulje isto kupljeno odavno, za meso zakolju sta imaju u oboru/toru pa zamrznu, povrce sta rodi u basti a bogu hvala svasta radja. tako da je to nekakav reverzibilni proces, vracanje unazad u nacinu zivota i ekonomiji. nije svuda tako ali ima dosta primera. vec sam rekao da je 300e minimum za opstanak ovde.

prezivece porodicne taverne, gde otac lovi ribu, majka i sestra spremaju a sinovi kelnerisu pa se podeli sta se zaradi, bez obaveze da nekom stalno dajes platu. imam jednu takvu pored mene i oni su jedini koji se ne zale. kad pitam janakisa (sin) kako je, on se nasmeje i kaze - onako kako mora a mi se ne smemo predati. sta bude bice.

od danas su uvedene mere obaveznog nosenja maski u svim javnim prostorima za sve, kazna je 150e i naplacuju je bez pardona.

u principu grcka je dobar primer odgovorne zemlje i odgovornih ljudi, svega sto po prirodi stvari ne ocekujemo od njih jer ih ne poznajemo dovoljno. ali su oni na svojoj kozi davno naucili ono sto nas tek ocekuje, da od drzave nema pomoci i da jedino mogu sami da uzmu stvari u svoje ruke, zajedno sa porodicom i prijateljima. to je fundamentalna razlika u odnosu na srbiju ali polako, doci cemo i na to, pod uslovom da se razbuca ova partijska klika koja se razbija od kurcobolje jer kaplje kinta od botovanja za stranku.

ako otvore uz PCR a nemate problem da ispostujete proceduru, slobodno dodjite, ovo je mozda najbolje leto koje pamtim ovde.
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

Najgore što se šuška da do 15.8 sigurno nema ulaska za nas iz Srbije

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako bude od 15.8. to će biti strava, do tad i ima neke šanse da brojevi malo padnu. Pre toga skoro nemoguće. A i za 15.8. sam pesimista, jedino ako Grci pritisnu vladu da zarade neki dinar.
Odgovori