Da li krovni nosači povećavaju potrošnju

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Korisnikov avatar
dr Pavlovic
Reactions:
Pridružio se: 04 Mar 2012, 20:01
Garaža: Suzuki SX4, GS 4x4

Da li krovni nosači povećavaju potrošnju

Post od dr Pavlovic »

pozdrav svima,
danas sam na moj Suzuki SX4 stavio krovne nosace, i svidja mi se kako mu stoje.

e sada, zanima me, da li krovni nosaci povecavaju potrosnju ? naime, ne bih ih skidao neko vreme, jer ce mi u narednom periodu, trebati min jednom nedeljno.

ali sa druge strane, sa ovim velikim cenama benzina, svaki centilitar je dragocen ;)

pozdrav i hvala unapred za odgovore
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Da li krovni nosaci povecavaju potrosnju

Post od Sloba »

Nosače nemaš potrebe skidati, tim pre što ćeš ih često koristiti. Svoje sam nedavno skinuo da bi ih sredio i osvežio nakon tri godine stajanja na kolima i nisam ih vratio još s obzirom da ovog leta ne putujem na more, ali kada ih ponovo stavim, nema skidanja.

Potrošnju nećeš povećati samim nosačima, eventualno ćeš dobiti fijuk na određenim brzinama, ako su barovi od četvorougaonih cevi. Ako su zaobljeni, oni koji su uglavnom aluminijumski (tzv. aero) nećeš znati da ih imaš. Kakve si stavio?
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Da li krovni nosači povećavaju potrošnju

Post od nuk »

Povecavaju potrosnju sigurno samo sto se radi o neznatnoj cifri s'obzirom da kofer vuce plafon litru vise. Sve ovo se odnosi na neke razumne vozne brzine i to iskljucivo na autoputu

TT post
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Da li krovni nosaci povecavaju potrosnju

Post od BAJKER »

Sto kaze Sloba barove neces ni osetiti na kolima kao ni "povecanu potrosnju" pogotovo u gradskim islovima.
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ni kofer se ne oseti u potrošnji na brzinama do 100 km/h. Posle već skače potrošnja, ali opet ne značajno. Za Grčku i nazad sam dva puta išao sa koferom i potrošnja je bila prosečno 8l/100km, a vozio sam 130-150 km/h kada god je bila prilika. Bilo je tu i 1/4 regionalnog puta, ono što se napravilo po Grčkoj, ali u zbiru to je ok cifra da bi mogao bilo šta da prigovorim koferu. Hoću da kažem da bez kofera potrošnja ne bi mogla biti značajno manja.
Korisnikov avatar
dr Pavlovic
Reactions:

Post od dr Pavlovic »

e, super, hvala puno na odgovorima ....slikacu nosace sutra, pa cu ih okaciti ovde ...

inace, nosaci su ...hmmm ...malo skuplji .. .200 eura ... pored njih, kupio sam i mrezicu, koja pokriva bocno udubljenje u gepeku ..korisno da drzi paket za prvu pomoc. .kosta 15 eura ..

pozdrav

p.s.
danas presao na 5-u cifru :) ...10004 km :) ...potrosnja mi je izmedju 6.5 i 7 l, do 100 km/h, ukljucena klima svo vreme,a sa mesovitom voznjom : 50 % grad, 50 % auto put. za sada sam zadovoljan sa potrosnjom. kao i sa autom :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sta reci do jos jednog zadovoljnog kupca SX4 :pivo:
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam imao povecanje potrosnje na Opel Astri dizel.

I to je izgledalo ovako, u redovnim uslovima je potrosnja nekih 5l na 120 km/h.
Sa nosacima i bajsevima na njima, morao sam da vozim oko 100km/h, da bi bio ispod 5,5l

Na magistrali sam testirao gole nosace bez bajseva i auto je trosio opet malo vise, ali blaza je varijanta nego na auto putu, tu je razlika manja od pola litre, recimo oko 0,2-0,4...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dr Pavlovic
Reactions:

Post od dr Pavlovic »

hvala Bax ... 0.4l nije ni malo .. mislim, ako svi gledamo da nam auto manje trosi, onda voznja sa ovim nosacima, predstavlja malo i luksuz ..jeste da ce mi trebati relativno cesto ..ali . .nista .. vozicu sada sa njima, pa cu izvestavati o potrosnji

@Sloba: naplasi me veljko, da u Novom Sadu, ima na pijaci da se kupe nosaci razlicitiih dimenzija i firmi, tj da se to mnogo krade.

Koliko vidim, ti sa time nisi imao problema ? ;)

evo slike kako izgledaju nosaci
Prikačeni fajlovi
Slika080.jpg
Slika080.jpg (52.44 KiB) Pogledano 4582 puta
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Ja neprekidno imama sipke na krovu..
potrosnja i ako je veca to nije vredno pomena jedino sto jeste je zvuk/fijuk .
Kakav ce biti zvuk opet zavisi od auta ,ja recimo posto imam dug krov imam mogucnost na prednju sipku pomerim unazad tako da je onda i zvuk meni kao vozacu sasvim ok mada cinjenica je da je auto tisi bez njih.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Одг: Da li krovni nosači povećavaju potrošnju

Post od Sloba »

dr Pavlovic napisao:hvala Bax ... 0.4l nije ni malo .. mislim, ako svi gledamo da nam auto manje trosi, onda voznja sa ovim nosacima, predstavlja malo i luksuz ..jeste da ce mi trebati relativno cesto ..ali . .nista .. vozicu sada sa njima, pa cu izvestavati o potrosnji

@Sloba: naplasi me veljko, da u Novom Sadu, ima na pijaci da se kupe nosaci razlicitiih dimenzija i firmi, tj da se to mnogo krade.

Koliko vidim, ti sa time nisi imao problema ? ;)

evo slike kako izgledaju nosaci
Aha, to su Suzukijevi nosači. Isto koštaju kao i Thule pa kome je šta draže. Nisam čuo da se nosači kradu i rekoh već da moji stoje na ulici od prvog dana. To što se prodaje po pijacama je iz uvoza i otpada, kao sve ostalo za kola.

@bax

To je prilično precizna račununica da bi zanemarili da prilikom dva ili više merenja nisi imao isti vetar, verovatno ni isto gorivo, ni u dlaku isti stil vožnje i prosečne brzine i.t.d. Znači, veliko je pitanje koji je udeo samih nosača u tim brojkama.
Skinuo sam nosače pre dva meseca i ne primecujem bilo kakvu promenu u potrošnji, bord pokazuje isto kao i poslednjih godina.

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja merim potrosnju skoro uvek kad putujem.
A prethodnih godinu dana sam putovao OKO 15.000km sa Astrom, to je ono sto je vozeno u cugu, Svajcarska, Spanija, i Francuska.

Ovo sa bajsevima je provereno u milimetar, na auto putu, mogu da dokumentujem, sa Excelom, mada to je ekstremnija varijanta nego samo nosaci.

A sto se tice varijante samo nosaci, znam da ne mogu ispod 5 l da spustim, dok bez nosaca ide i na 4,5. i to je magistralna voznja.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

dr Pavlovic napisao:...kupio sam i mrezicu, koja pokriva bocno udubljenje u gepeku ..korisno da drzi paket za prvu pomoc. .kosta 15 eura ...
Možeš li postaviti jednu sliku da vidim kako izgleda u prirodi? Ubeđen sam da je ta mrežica toliko mala da ne može pokriti našu kutiju prve pomoći, pogotovo ne ovaj novi tip.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

:doubleup:
Prikačeni fajlovi
SX4_0031_990E0_79J421_TRUNK_NET.jpg
SX4_0031_990E0_79J421_TRUNK_NET.jpg (135.72 KiB) Pogledano 4512 puta
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Mišo, nisam mislio fotku sa Spare-Suzuki, znam skoro svaki artikal odatle. :) To je neko manje pakovanje prve pomoći, a mene interesuje može li kulturno stati kutija kakvu imam.
Odgovori