Planiram u skorije vreme da menjam auto, da prodam ovog mog klija (trenutno vozim klija 2 1.9d) pa uzmem nesto za oko 3.000eur (neki max 3.300eur). Gledao sam po oglasima sta bi mogao da uzmem za ovu kintu pa sam suzio izbor na sledece, a interesuje me vase misljenje:
- alfa romeo 147 1.9jtd (2001.-2004. god.)
- alfa romeo 156 1.9jtd (2001.-2004. god.)
- opel astra G 2.0dti (2001.-2003. god.)
- bmw (e36?) 320i ili 318i (1997.-1998. god.)
Aj odmah da napomenem da ne volim generalizaciju, pa da ne krenu odmah pljuvanja tipa alfa romeo nikako i sl., vise mislim da sve zavisi kakav me model potrefi i to je to. Sve je ovo polovno, macka u dzaku, tako da nadam se da uz malo srece i dobru proveru moze da se nadje ok primerak.
Sto se tice alfe, nisam do sada imao iskustvo sa ovom markom. Pre neki dan sam provozao 147 1.6tspark i auto mi je skroz ok. Ja bih isao samo na dizel 1.9jtd varijantu (navikao sam na dizel, jer je i ovaj moj klio traktor) a svi hvale ovaj motor - ukoliko se ubode ok primerak. Verujem da su svi oni zgazili boga oca, ali kontam da je bolje uzeti i tog dizela koji je presao cca 200-250k neko npr. 1.6 benzinca koji je isto toliko presao. Znam da je alfama generalno trap slaba tacka, ali se da sanirati. Ovih dana cu od druga provozati 156 1.9jtd pa cu konkretnije znati kako mi "lezi" ovaj auto. Ovaj drug mi je rekao da osim trapa nije imao nikakva ulaganja, i ima reci hvale za ovaj model.
Za astru 2.0dti ne znam nista. Svidja mi se sto ima bar 100 konja (uzeo bi auto jacine min 100konja ili jaci), i koliko sam skontao ovaj motor se dosta dobro pokazao, zar ne? Nije bas za poredjenje, ali vozio sam par puta opel korsu 1.7cdti milsim da ima oko 75ks, delovala mi je dosta tromo za tako mali auto. Znam, ovo je slabiji motor, ali verujem da je ovaj 2.0 dizel sasvim ok za astru. Da li ima neko ovo vozilo, kakva su iskustva? Sta je slaba tacka, da li joj riknjava nesto standardno oko motora, itd?
Sto se tice bmw, na ovo sam slucajno naleteo, ali me i ovaj model zainteresovao. Njega bih uzimao u benzin varijanti, samo uzimajuci u obzir poslednje ture, '97 - '98 godiste. Interesuje me kakvi su 320 i 318 motori, i kako podnose plin? Uzeo bih varijantu sa plinom jer verovatno srcu malo vise benzina, pa ajde potrosnju nekako da kompenzujem sa plinom. Kakvi su ovi benzinci, koji su takodje verovatno presli po 200-250k?
Aj da napomenem da mi je 90% gradska voznja, treba mi klima, servo i muzika od opreme, ostalo mi nije bitno

Sto se tice odrzavanja, i redovnih servisa, delova, pretpostavljam da su tu negde sa cenama, ili mozda gresim?
Bilo kakav komentar je dobro dosao.
Hvala,
Pozdrav.