Šta preduzeti kada se kompaktna fluo sijalica razbije u stanu (a što nije istaknuto na fabričkim pakovanjima)?
• Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta.
• Sakupiti staklene ostatke sijalice korišćenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama obzirom da živa prodire kroz kožu).
• Lepljivom trakom sakupiti male fragmente stakla.
• Pod obrisati vlažnim papirom ili krpom
• Ukoliko se preostali ostaci usisavaju, kesu iz usisivača nakon čišćenja treba izvaditi.
• Sve predmete upotrebljene za čišćenje, kao i kesu iz usisivača, treba odložiti u plastičnu kesu, i dobro je zatvoriti.
• Odeću ili posteljinu na koje su pali delovi sijalice ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti.
* Uputstvo Agencije za zaštitu životne sredine S.A.D. (“U.S. Enviromental Protection Agency”) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo sijalica.
Odlaganje štedljivih sijalica i elektronskog otpada
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Odlaganje štedljivih sijalica i elektronskog otpada
Kao prvo da stavim ovo uputstvo o postupanju ukoliko se polomi stedljiva sijalica. Naravno, sadrzi zivu koja je otrovna. Ne znam da li u NS ima mesta gde mogu da se predaju te sijalice?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Re: Odlaganje štedljivih sijalica i elektronskog otpada
A ja vam pre svega savetujem da ne koristite stedljive sijalice u prostorijama u kojima provodite mnogo vremena...
Poslednja izmena od Laki021 u 22 Sep 2012, 19:54, izmenjeno 1 put ukupno.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Ja ne provodim vreme u sijalici, ne znam za ostale
Salim se, znam sta si mislio, a zasto?

djiuliju napisao:Ja ne provodim vreme u sijalici, ne znam za ostale![]()
Pa ima dosta razloga

Samo cu ukratko reci, i necu previse da diskutujem, ko veruje veruje ko ne veruje neka ih koristi

1. Trepere a to treperenje jako lose utice na coveka, brze se zamara, lose je za raspolozenje, moguce su glavobolje. Znam jako dobro da nove sijalice rade na jako visokim frekvencijama i da bi to trebalo biti sredjeno, ali insistiram na tome trebalo! I dalje postoji treperenje na osnovnoj frekvenciji a treperenje je posebno izrazeno kod jefitnih sijalica ili kada sijalica vise ne funkcionise kako treba.
Licno, ja uvek kad udjem u prostoriju koja je osvetljena ovim svetlom to odmah provalim i cesto imam utisak da mi slika "igra" pred ocima tj treperi. Prihvatam da neki ljudi to ne primecuju, ovo je dosta individualna osobina i neki ljudi su znatno osetljiviji na to nego drugi, ja uvek vidim kad nekom treperi monitor ili svetlo i jako mi smeta iako cesto drugi ljudi to ne primecuju, dakle ja sam osetljiv na treperenje

2. Katastrofalna reprodukcija boja. Potrazite kako izgleda grafik reprodukcije boja obicne sijalice a kako stedljive pa cete videti o cemu pricam. Trude se proizvodjaci da pokriju sto veci deo spektra raznim kombinacijama, ali to uvek ostaju samo ekstremni spicevi u odredjenim talasnim duzama koje pokusavaju bezuspesno da simuliraju pun spektar. Zbog ovoga boje deluju neprirodne, hrana pod takvim svetlom deluje manje privlacno, svemu fali topline i boje... Jasno je da se u zavisnosti od toga koju sijalicu odaberete ovo razlikuje ali generalno nisu sposobne za dobru reprodukciju boja.
3. Nova istrazivanja pokazuju i neke nove stetne efekte ovih sijalica o kojima se do sada nije pricalo. Naime govori se o zracenju, jer ipak se u njima nalaze jonizovani gasovi... Ovo je nesto novije pa ne znam ni ja previse o tome.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Mada, svetlost koju daju je cesto bliza temperaturi dnevne svetlosti nego kod ovih sa uzarenim vlaknom.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
To zavisi od temperature boje sijalice.
Nego, posto sam vec ocrnio stedljive, red je valjda bio da i preporucim neke
Ja preporucujem halogene sijalice i ja takve koristim u celom stanu. Ekonomicnije su obicnih sa uzarenim vlakonom i blize su dnevnom svetlu od njih. Sa druge strane nemaju ni jednu manu od gore navedenih za stedljive sijalice.
Nego, posto sam vec ocrnio stedljive, red je valjda bio da i preporucim neke

Ja preporucujem halogene sijalice i ja takve koristim u celom stanu. Ekonomicnije su obicnih sa uzarenim vlakonom i blize su dnevnom svetlu od njih. Sa druge strane nemaju ni jednu manu od gore navedenih za stedljive sijalice.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Kakve su to halogene, jel pasuju na mesto obicne sijalice ili?
Jel moze da se stavi xenon u luster

Štedljive ne volim jer mi ne prija boja, a naročito intenzitet svetla. Koje god da sam kupio svetlo mi je bilo musavo.
Halogene volim jer imaju toplo svetlo, ali im je mana da daju jako usmeren snop. Mislim na one okrugle koje su kod nas najčešće. Lazo ako ima halogenih koje bi mogle da zamene klasičnu žareću sijalicu baci neki link da vidim kako to izgleda.
Halogene volim jer imaju toplo svetlo, ali im je mana da daju jako usmeren snop. Mislim na one okrugle koje su kod nas najčešće. Lazo ako ima halogenih koje bi mogle da zamene klasičnu žareću sijalicu baci neki link da vidim kako to izgleda.
Pasuju, samo su skuplje:djiuliju napisao:Kakve su to halogene, jel pasuju na mesto obicne sijalice ili?
http://www.ecat.lighting.philips.co.uk/ ... 22917/cat/
A takodje podne lampe sa ovakvim sijalicama su sjajno resenje tim pre sto u ovom slucaju pravite indirektno osvetljenje koje je mnogo lepse od direktnog kakvo je kod vecine lustera:
http://www.ecat.lighting.philips.co.uk/ ... 22922/cat/
Takodje ako imate potenciometar mozete i da podesavate intenzitet, tj prigusujete svetlo.
@paja
Stavio sam linkove upravo

Da dodam i da je zivotni vek halogenih lampi znatno duzi od obicnih zarulja ali ipak znatno kraci kraci od kvalitetnih stedljivih.
Ovo je novost za mene. Videću da istražim šta od ovoga se da naći u Beogradu.
Hvala Lazo.
Hvala Lazo.
Nema na cemu, javi utiske kad probas.
Takodje i kod njih imas manje razlike u temperaturi boje, ali sve su manje vise ok, mislim da to vise zavisi od proizvodjaca (da li je philips ili osram...).
Takodje i kod njih imas manje razlike u temperaturi boje, ali sve su manje vise ok, mislim da to vise zavisi od proizvodjaca (da li je philips ili osram...).
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Halogene sijalice sa klasicnim grlom tako da kazem, je jako tesko naci kod nas i prilicno su skupe.
Podne lampe su idealne za ambijetalno osvetljenje dok za radno nisu najpogodnije iz prostog razloga neekonomicnosti uprosteno, rasipanje energije.
Laza je objasnio sve za stedljive (CFL) sijalice samo treba uzeti u obzir da se kod nas na trzistu kvalitetne slabo nude, mahom su kineske sa netacnim specifikacijama koje daju taj neki cudan, plavkasti spektar boja koja nikako ne prijaju ljudskom oku, obicno su snage 15-20W sto nikako ne moze da bude zamena za bilo kakvu klasicnu sijalicu.
Postoje i CFL sijalice koje svetle zuto i imaju taj prirodan spektar boja i odlicna su zamena za klasicne sijalice, po pravilu su nesto vece snage (oko 40W) i dosta su skupe, zato je i ponuda takvih sijalica kod nas ocajna.
Pajo, prosetaj do battery shop-a kod Kalenic pijace, imaju odlican izbor sijalica.
Sent from my SK17i using Xparent Blue Tapatalk 2
Podne lampe su idealne za ambijetalno osvetljenje dok za radno nisu najpogodnije iz prostog razloga neekonomicnosti uprosteno, rasipanje energije.
Laza je objasnio sve za stedljive (CFL) sijalice samo treba uzeti u obzir da se kod nas na trzistu kvalitetne slabo nude, mahom su kineske sa netacnim specifikacijama koje daju taj neki cudan, plavkasti spektar boja koja nikako ne prijaju ljudskom oku, obicno su snage 15-20W sto nikako ne moze da bude zamena za bilo kakvu klasicnu sijalicu.
Postoje i CFL sijalice koje svetle zuto i imaju taj prirodan spektar boja i odlicna su zamena za klasicne sijalice, po pravilu su nesto vece snage (oko 40W) i dosta su skupe, zato je i ponuda takvih sijalica kod nas ocajna.
Pajo, prosetaj do battery shop-a kod Kalenic pijace, imaju odlican izbor sijalica.
Sent from my SK17i using Xparent Blue Tapatalk 2
Jasno da ne preporucujem podnu lampu kao radno svetlo
Za dnevnu sobu je sjajno resenje, na to sam mislio.
Zaboravih samo reci, cak i ukoliko vi ne primecujete treperenje (recimo na 200Hz, toga necete biti svesni), to ne znaci da ga vas mozak ne konstatuje i oni losi efekti i dalje postoje iako niste ni svesni problema.
BTW, kad vec spominjem treperenje, periferni deo mreznjace je znatno osetljiviji na treperenje od centralnog, zato cesto ako gledate nesto sa strane, perifernim vidom mozete videti da treperi iako kada gledate u njega to ne treperi.
Takodje ne znam koliko halogenke sa klasicnim grlom kostaju u Srbiji, ali u CH su oko 3CHF (300din), tako da verujem da je to manje vise cena i u Srb.

Zaboravih samo reci, cak i ukoliko vi ne primecujete treperenje (recimo na 200Hz, toga necete biti svesni), to ne znaci da ga vas mozak ne konstatuje i oni losi efekti i dalje postoje iako niste ni svesni problema.
BTW, kad vec spominjem treperenje, periferni deo mreznjace je znatno osetljiviji na treperenje od centralnog, zato cesto ako gledate nesto sa strane, perifernim vidom mozete videti da treperi iako kada gledate u njega to ne treperi.
Takodje ne znam koliko halogenke sa klasicnim grlom kostaju u Srbiji, ali u CH su oko 3CHF (300din), tako da verujem da je to manje vise cena i u Srb.
Nuk, hvala znam gde je.
Ima i kod mene u Bulevaru jedna dobra radnja pa ću i tu da vidim.
Ima i kod mene u Bulevaru jedna dobra radnja pa ću i tu da vidim.
Znajući naše trgovce ako su 600 dinara biću srećan.Laki021 napisao:Takodje ne znam koliko halogenke sa klasicnim grlom kostaju u Srbiji, ali u CH su oko 3CHF (300din), tako da verujem da je to manje vise cena i u Srb.