Cija je kovanica "hedzbek" to uopste nema veze iz proste cinjenice da mnogi pojmovi i termini dolaze sa
eng.govornog podrucja

.Bitno je sta se podrazumeva pod tim pojmom tj, na koja kola(tj.predmet) se on odnosi i kad je poceo da se upotrbljava .
Rec je o sustini tj. kolima koja reprezentuju taj pojam a to svakako nij fiat 128 ili
zastava 101 ,kao ni renault 5 koji je pre svega supermini ..morao sam da te uvedem u jedno pravilno logicko razmisljanje...Taj Fiat je bio dobar auto
ali ni prici Golfu mk 1.Uostalom rec je o jednom od najuspesnijih modela VW ikad i uopste svetski
automobila ,postoje dostupni podaci o tome da ne objasnjavam ja . Svako poredjenje je kako bih rekao ..duhovito.
A da li je neko oznacavao odredjeni Citroen sa pocetak 20 veka kao hedzbek to vise nego diskutabilno.Ovaj pojam je oziveo sa kolima koja sam pomenuo ,sto je najvaznije postao sinonim za isti model.
U vezi naslova teme -tesko cemo egztno utvrditi ko je idejni tvorac verovatno da su doprinosi dolazili sa raznih staran do onog momneta dok sve to nije realizovano 1974 u VW