Work & Travel
Work & Travel
Neko bio u USA sa ovim programom? Dajte neka iskustva, sve me zanima.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Re: Work & Travel
Čuo sam da apsolventi ne mogu da idu, možeš sa mastera, ali po nekoj njihovoj logici apsolventi pale tamo da bi ostali zauvek, mada meni to nema logike. Kako bilo, tako sam čuo sa više strana, pored ostalog i od jedne devojke koja je bila, i jednog drugara koji treba da pali za nedelju dana.
ja nisam, ali kakvih tamo felni ima....

Zavisi od prilike, ali ako bi se nesto desilo itekako bih ostao za stalno. Sigurno im je sa zavrsenim faxom bolje tamo nego ovde. Nisam apsolvent, sad sam treca godina, ali kontam da sam zakasnio za termin. Mislio sam da izvijam sad uslov za 4. pa da onda vidim sta cu.Uroš S. napisao:Čuo sam da apsolventi ne mogu da idu, možeš sa mastera, ali po nekoj njihovoj logici apsolventi pale tamo da bi ostali zauvek, mada meni to nema logike. Kako bilo, tako sam čuo sa više strana, pored ostalog i od jedne devojke koja je bila, i jednog drugara koji treba da pali za nedelju dana.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Pa imaš fore dosta, bar do juna 2014. Ali meni nije jasno zašto bi neko sa još par ispita ovde ostao u USA (naravno ima situacija ali pre kao izuzetak nego kao pravilo). Bar bi to završio i turio tu diplomu(Škoda kakva je takva je ona je moja), i onda palio gde već.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja sam bio 2x, jednom mi je agencija sredila posao, jednom sam sredjivao sam, to zovu self po agencijama. Ja sam bio prvi put 2008. sledeci 2010. i posle su nekako ukinuli da apsolventi mogu da idu. Sta znam, ja sam bio u NY i imao sam dosta srece mogu reci. Prvo jer je agencija navodno sredjivala smestaj, pa su ti koji su preko njih uzeli smestaj dobili stan na Jamaici u NY, tipa nesto kao geto, mada nikad bio nisam, nagurali njih 15 u stan i tako to. Za posao su nam kao nasli selidbe, ali je te godine doslo vrlo puno ljudi koji jednostavno nisu svi mogli da rade. Jednostavno provaljena fora je bila, dobra lova, ali par godina unazad, te godine kad sam bio mnogi ljudi nisu imali posla, svi nervozni, sto je i razumljivo jer su neki dosli sa smesno malo para pa sva sreca firma ih pustila da spavaju po stovaristima. Ja sam imao puno srece jer sam na metrou upoznao coveka koji mi je pomogao da nadjem posao na gradjevini, da sam radio od pocetka to gde bi mi kraj bio...Drugar sa kojim sam isao i ja smo nasli neki smestaj jos ovde u nekoj privatnoj reziji, i sve je bilo ok dok nije proradilo ono najveci greh je uspeh (ako se moze nazvati uspehom kad ti radis od svih cimera redovno, i to na razlicitom poslu), pa smo izbaceni iz stana koji smo uredno unapred placali. I tu me je sreca posluzila pa sam brzo nasao odgovarajuci stan i tu ostao do kraja. Mi smo bili u skroz ok delu Brooklyna, gde najnormalnije mozes izaci u bilo koje doba dana ili noci, osecao sam se kao da sam u svojoj ulici ovde u NS. Tad su cene stana sa dve spavace sobe tamo u tom kraju bile oko $1300, mada znam da su tada mogle da se iznajme garsonjere u malo losijem delu na Kvinsu za 800. Sigurno ima i jeftinije, ali ne bih o tome...
Sta reci, moje preporuke su: naci sto stabilniji posao unapred i najbolje neki smestaj zajedno sa njim ako moze. Sa agencijama jako oprezno sto se svega tice, ici na (koliko moze) proverene, pa makar i skuplje jer se posle isplati debelo. Ne znam za druge poslove, ali evo u konkretnim ciframa tada je na gradjevini dnevnica bila $120 za pomocnika, do $250 za dobrog majstora. E sad, za ove poslove sto su 8$ na sat ili slican minimalac, to ne znam, ako nemas placen smestaj to bas i nije sreca, ali sta znam, vidis sveta, ovo ono. Ja sam prolazio sa $1000 sto se tice troskova zivota, ali to je bez luksuziranja, znaci stan, hrana, karta za prevoz mesecna, telefon i tako to sto mora. Garderoba je na snizenjima prilicno jeftina i to zaista vredi uzeti tamo. Ja garderobu ovde od kad sam se vratio sam samo uzimao sto sam morao, a i to nerado. Sledeci put sam bio u Kaliforniji, ali to je samo na papiru i zbog vize bio W&T. Sto se mene tice mogu ti dati preporuku za NY, vrlo je lak za snalazenje i transport smetroom, zaista ima sta da se vidi, vrlo kosmopolitski grad i ogromno zivotno iskustvo, ono treba videti ko ima priliku. Mada, dosta stvari se od tad promenilo generalno, narocito stanje ovde i ne znam kako je sad po agencijama i sta nude. Mislim da sa manje od $1000 u kesu ne treba ici tamo ako ides na neke varijante samostalnog stanovanja, nesigurnog posla itd...Kalifornija je prelepa, ali ne znam bas kako tamo stoje stvari sa poslovima, stvarno ne mogu tu da budem realan jer sam ziveo za dz tamo.
I dan danas sam u kontaktu sa nekoliko tadasnjih studenata koji sad zive u NY, dosta ljudi je poostajalo tamo. Imas ok forum sa tom tematikom na nasem jeziku http://www.workandtravelforum.com. Pitaj ako te jos nesto interesuje.
PS: inace nabolje se po secanju prijaviti tamo najkasnije pocetkom godine, mada moze i do aprila-maja, ja sam tako poslednji put, ali to je malo na frku, i isao sam tek krajem jula zbog faksa sto ti nikako ne bih preporucio jer i tamo klinci krecu na raspust i smanjuje se paleta poslova, ja sam imao problem sa tim. Najbolje sto pre ici, pocetak maja recimo. Ostajes maj jun jul avgust sa radnom vizom i opcino jos mesec bonusa bez prava na rad.
Sta reci, moje preporuke su: naci sto stabilniji posao unapred i najbolje neki smestaj zajedno sa njim ako moze. Sa agencijama jako oprezno sto se svega tice, ici na (koliko moze) proverene, pa makar i skuplje jer se posle isplati debelo. Ne znam za druge poslove, ali evo u konkretnim ciframa tada je na gradjevini dnevnica bila $120 za pomocnika, do $250 za dobrog majstora. E sad, za ove poslove sto su 8$ na sat ili slican minimalac, to ne znam, ako nemas placen smestaj to bas i nije sreca, ali sta znam, vidis sveta, ovo ono. Ja sam prolazio sa $1000 sto se tice troskova zivota, ali to je bez luksuziranja, znaci stan, hrana, karta za prevoz mesecna, telefon i tako to sto mora. Garderoba je na snizenjima prilicno jeftina i to zaista vredi uzeti tamo. Ja garderobu ovde od kad sam se vratio sam samo uzimao sto sam morao, a i to nerado. Sledeci put sam bio u Kaliforniji, ali to je samo na papiru i zbog vize bio W&T. Sto se mene tice mogu ti dati preporuku za NY, vrlo je lak za snalazenje i transport smetroom, zaista ima sta da se vidi, vrlo kosmopolitski grad i ogromno zivotno iskustvo, ono treba videti ko ima priliku. Mada, dosta stvari se od tad promenilo generalno, narocito stanje ovde i ne znam kako je sad po agencijama i sta nude. Mislim da sa manje od $1000 u kesu ne treba ici tamo ako ides na neke varijante samostalnog stanovanja, nesigurnog posla itd...Kalifornija je prelepa, ali ne znam bas kako tamo stoje stvari sa poslovima, stvarno ne mogu tu da budem realan jer sam ziveo za dz tamo.
I dan danas sam u kontaktu sa nekoliko tadasnjih studenata koji sad zive u NY, dosta ljudi je poostajalo tamo. Imas ok forum sa tom tematikom na nasem jeziku http://www.workandtravelforum.com. Pitaj ako te jos nesto interesuje.
PS: inace nabolje se po secanju prijaviti tamo najkasnije pocetkom godine, mada moze i do aprila-maja, ja sam tako poslednji put, ali to je malo na frku, i isao sam tek krajem jula zbog faksa sto ti nikako ne bih preporucio jer i tamo klinci krecu na raspust i smanjuje se paleta poslova, ja sam imao problem sa tim. Najbolje sto pre ici, pocetak maja recimo. Ostajes maj jun jul avgust sa radnom vizom i opcino jos mesec bonusa bez prava na rad.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
A nismo se razumeli, i ja sam mislio na ovo boldovano.Uroš S. napisao:Pa imaš fore dosta, bar do juna 2014. Ali meni nije jasno zašto bi neko sa još par ispita ovde ostao u USA (naravno ima situacija ali pre kao izuzetak nego kao pravilo). Bar bi to završio i turio tu diplomu(Škoda kakva je takva je ona je moja), i onda palio gde već.
@Dragvorl, hvala na iskustvu iz prve ruke

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ima dosta ljudi koji su ispolagali ispite i nisu upisivali u index i onda su na brzaka zavrsavali i paljba i nisu se vracali. Ima svega, neki samo i upisu da mogu da odu. Inace, npr. pravni da zavrsis ovde kapiram da ti znaci kao lanjski sneg u USA. I inace nesto koliko sam skapirao nisu ludi za strendzerski diplomama, sem ako je bas neki od fakulteta na glasu, mada koliko sam se raspitivao priznaju dosta ukoliko hoce neko da tamo nastavi skolovanje.

A sta mislis o odlasku u Kanadu? Sve imam utisak da su tamo ipak bolji uslovi rada za studente, a i ako kojim slucajem ostanes?
Cak i ako posle faksa planira da se ide negde preko kontam da znaci ovo iskustvo. Ovako odes, vidis, moze i nesto da se desi i sledeci put kad budes isao ipak ides sa nekim iskustvom, a ne napamet.
- bane valjevo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
- Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Moja dva druga su takođe išli u USA preko navedene agencije, i to dva puta. Ali, postoji problem... Na drugo putovanje su išli kao apsolventi, i oni su sve vreme, skoro punih 6 meseca radili, non stop. Otišli su krajem maja i vratili se početkom oktobra.
Oba puta su išli na Aljasku, i nisu išli da se zajebavaju već da uzmu pare. Znam da su radili dnevno i po 20 sati, na poslovima vezanim za ribu i morske plodove. Obojica su bili prezadovoljni... Bolje da ne govorim koliko su para doneli.
Jedan drugi ortak je išao u Čikago, nešto slično kao Dragovorl, samo što se njegovo putovanje ispostavilo kao totalni fijasko. Imao je problema sa stanom, dugo vremena nije mogao da nađe posao, kada ga je našao ostali su mu dužni gomilu para, i ukratko se proveo kao bos po trnju. Na kraju je ipak radio te selidbe koje je trebao da radi od početka, ali samo nekih mesec i po dana. Prvih mesec i po dana nije uspevao da pronađe apsolutno nikakav stalni posao.
Takođe je i moj brat išao, i to u Utah u Park City. On je išao standardno 3 meseca, i poslednji mesec dana je putovao. Radio je kao sobar/barmen/konobar i bio je zadovoljan, kako poslom, tako i novcem koji je uspeo da vrati (oko 3 500 dolara mu je ostalo čisto, prema njegovim rečima).
Oba puta su išli na Aljasku, i nisu išli da se zajebavaju već da uzmu pare. Znam da su radili dnevno i po 20 sati, na poslovima vezanim za ribu i morske plodove. Obojica su bili prezadovoljni... Bolje da ne govorim koliko su para doneli.
Jedan drugi ortak je išao u Čikago, nešto slično kao Dragovorl, samo što se njegovo putovanje ispostavilo kao totalni fijasko. Imao je problema sa stanom, dugo vremena nije mogao da nađe posao, kada ga je našao ostali su mu dužni gomilu para, i ukratko se proveo kao bos po trnju. Na kraju je ipak radio te selidbe koje je trebao da radi od početka, ali samo nekih mesec i po dana. Prvih mesec i po dana nije uspevao da pronađe apsolutno nikakav stalni posao.
Takođe je i moj brat išao, i to u Utah u Park City. On je išao standardno 3 meseca, i poslednji mesec dana je putovao. Radio je kao sobar/barmen/konobar i bio je zadovoljan, kako poslom, tako i novcem koji je uspeo da vrati (oko 3 500 dolara mu je ostalo čisto, prema njegovim rečima).
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Apsolutno, nemerljivo je iskustvo jer ces videti nesto sto malo ljudi ima prilike da vidi, i to ti moze dosta kasnije pomoci pri nekom odlucivanju o buducim koracima, jer ces imati vece iskustvo iz prve ruke i manje predrasuda. I sto je jako bitno ne ides bas kao turista, nego imas priliku da se upoznas manje vise sa tim nacinom zivota i funkcionisanja koji je tamo prisutan, 4-5 meseci nije ni puno, ali nije ni malo.Scuderia napisao:Cak i ako posle faksa planira da se ide negde preko kontam da znaci ovo iskustvo. Ovako odes, vidis, moze i nesto da se desi i sledeci put kad budes isao ipak ides sa nekim iskustvom, a ne napamet.

I takodje velika prednost je usavrsavanje jezika. Reci mi za tu 'egzotiku' od poslova (sto je Bane pomenuo na Aljasci), koliko se tesko nalazi i kako to funkcionise posto verovatno to nije dostupno u agencijama? Vidim sve sto nude su uglavnom 8-12$ sat, konobar, cuvar na bazenu, raznosac namestaja itd...
Jel postoji mogucnost da se kasnije legalizuje status u USA i nadje normalan posao?
Negde sam nacuo da je kod njih to mission impossible.
Hebes ti to ako zavrsis fax a posle tamo godinama radis fizicke poslove bez ikakve perspektive a prvo napustanje amerike ti znaci i dozivotna zabrana ulaska u istu.
Hebes ti to ako zavrsis fax a posle tamo godinama radis fizicke poslove bez ikakve perspektive a prvo napustanje amerike ti znaci i dozivotna zabrana ulaska u istu.
Ovo pitanje mi je takodje na listi pitanjaFloyd napisao:Jel postoji mogucnost da se kasnije legalizuje status u USA i nadje normalan posao?