Imam pitanje:
Drugarica je krecuci se (Hyu Geetz) ulicom bez prvenstva prolaza udarila drugi automobil (Pug 307). Steta na oba automobila nije velika, tj jeste (oko 600-700e sve zajendo), ali opet nije strasno i nema povredjenih.
Dosla je policija i napravila zapisnik i ona je neoborivo kriva. Niko od ucesnika nije bio pod uticajem alkohola.
E sad mene (nas) interesuje naplata stete, nijedan automobil nije imao kasko vec samo redovno osiguranje. Ko tu sta placa? Logicno mi je da ona placa stetu na svom automobilu i kazne drzavi (po recima pandura: 3m oduzimanje dozvole, 6 poena i ~50.000din kazna), a njeno osiguranje placa stetu toj 307-ici. Da li nju posle osiguranje u 100% slucajeva tuzi, da li placa samo kokretan racun popravke drugog automobila ili tu osiguranje moze da odrapi neku svoju cifru, da li to nekako moze da se izegne?
HINT: drugar je imao slicnu nesrecu, neki taksista mu je rekao da promeni osiguranje, on je to uradio na sledecoj registraciji (3-4m posle), stizale su mu uplatnice od osiguranja ali ih je kulirao i posle 4-5 godina nikad mu nije stigla nijedna tuzba ili poziv na sud.