Vozim lagunu već 8 godina, pa da podelim neka iskustva.
Za 1.9 dci važe iste stvari kao i za bilo koji drugi common rail. Ako ćeš njega da uzimaš obrati pažnju na:
- Zamajac - ako nije ok lupaće i trešće dok radi, u blažem slučaju lupaće kad gasiš auto. Cena oko 200 EUR polovan, što je baš loša opcija, ili oko 400 nov plivajući (bar sam ja video da ima LUK za tu cenu, ali nisam menjao pa ne znam konkretno). Set kvačila, bez zamajca, košta oko 250-300 evra.
- Dizne - auto treba mirno da radi u leru ako su ispravne i da ne dimi dok voziš. Prednost kod 1.9 dci jeste što mogu da se remontuju. Koštalo me oko 30 evra po dizni, ali nemoj uzeti cenu zdravo za gotovo jer sam ovo radio pre 5-6 godina
- Turbina - ne sme da bude masna i ne sme mnogo da zviždi dok krećeš, ili da dimi auto kad ubrzavaš. Remont standardno, 150-300 EUR u zavisnosti gde radiš i u kakvom je stanju.
Što se tiče nekih karakterističnih boljki na tom autu:
- Pumpa niskog pritiska ume da se pokvari - ne sećam se cene, davno bilo, ali reda veličine 80-90 evra
- Šestostepeni menjač je dobar, ali umeju da mu stradaju ležajevi (postane bučan menjač na leru dok nije pritisnuto kvačilo, ili se čuje dok voziš). Remont menjača sam platio oko 200 EUR kod Neše u Zemunu (i prezadovoljan sam). Treba obratiti pažnju da se sipa isključivo količina ulja koju predviđa Renault, jer previše ulja može napraviti problem (tako pišu po stranim forumima, da to važi za konkretno ovaj PK6 menjač)
- Obrati pažnju kako radi motor, da li lupa nešto u leru ili dok daješ gas - dešava se ponekad da stradaju klipnjače na 300+ hiljada km (toliko su prešli na oglasima svi sigurno)
- Prednji amortizeri relativno kratko traju (reda 50.000 km)
- Prednji trap je dosta dobar, ali krajevi letve i balans štangle mogu praviti problem (ja sam skoro platio zamenu balans štangli nešto tipa 2 do 3 hiljade dinara, a slična je cena i za krajeve letve)
- Zadnji silent blokovi - zamena oko 80 evra
U globalu ima dosta trajan enterijer. Npr. na 300.000 sedišta gotovo da nemaju tragove korišćenja, pa nemoj da te zavara navodno mala kilometraža jer ih masovno vraćaju. Laguna sa pravih 200-250 hiljada km treba da bude potpuno zategnuta u enterijeru, da nigde ništa ne cvrči i ne lupa. Komšija ima Lagunu sa 450.000 km i nije otvaran motor, lepo radi i izgleda bolje nego većina po oglasima sa navodno 3 puta manjom kilometražom
Eto, malo nabacano ali pitaj ako treba nešto da se pojasni.